15 август 2015 г.

сьомга с маслиново песто






До скоро изобщо не обичах вкуса на сьомгата.Просто не ми допадаше и това е.И много ме беше яд,защото сьомгата е лесна и бърза за приготвяне,липсват дребни,досадни кости,а наситеният й цвят когато се изпече е много благ за окото.
Все по-често обаче установявам,че ако си наложа на волята мога да променя нагласата си към дадена храна.Много табута паднаха едно по едно,и сьомгата в това число.
Правила  съм я с марината от мед,чесън,копър,зехтин и горчица,но не ми хареса сладникавия привкус.Понеже сьомгата е твърде наситена на мазнини,най-много ми се услажда ,когато е маринована с много лимон и след печенето също си я поливам обилно с лимонов сок.
Това предложение на Йоли ми хвана окото и то няколко пъти в нейните предавания.
Стана ми интересно как ли ще се съчетават моцарела и сьомга.








Първият пък направих рецептата с песто от черни маслини-страхотно бе,но не снимах.
Този път е с песто от зелени маслини.
За проба едното филе оставих само с песто и лимон,а на другото сложих моцарела-еднакво ми харесаха.
Йоли,благодаря за поредната чудесна рецепта!






Продукти за 2 порции :

2 бр. филе от сьомга
2 шайби лимон
2 шайби моцарела
100 гр. зелени или черни маслини
шепа наситнен магданоз
1 скилидка чесън
млян черен пипер и сол на вкус





Приготвяне:

Блендирайте маслините и скилидката чесън на песто.
Разбъркайте го с магданоза и намажете с него филетата,поръсете млян черен пипер и малко сол (все пак и маслините са солени).
Подредете 2 шайби лимон върху едното филе,другото оставете така.




Запечете филетата за 20 мин. или до готовност в загрята на 220 гр. фурна.
Сложете на второто филе шайбите моцарела,изключете фурната и върнете вътре тавата,за да се разтопи сиренето от топлината.





10 коментара:

  1. Ами да взема и аз да опитам.....
    Може и на мен да вземе да ми хареса пустата му сьомга....
    Честит празник,Роси!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо, определено ми харесват и двете! Както и вкусът на сьомгата. ;) Малко съм против това модернизиране и превъзнасяне около нея, но въпрос на избор.
    А рибният свят е богат! Както и твоето предложение, Роси, чудесно!
    Прегръдки, другарче! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна е станала, Роси! Истински деликатес!

    ОтговорИзтриване
  4. А аз ти благодаря за поредната прекрасно изпълнена рецепта, Роси! За доверието и милите думи! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно изпълнение, както винаги, Роси! Аз пък всичко рибно харесвам, та скоро ще пробвам и вашия вариант.
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси,
    и в къщи сьомгата не е от любимите.Според баща ми това е скъпа, но не толкова вкусна риба.Но явно трябва да се приготвя по определен начин, за да е вкусна.И да е прясна и хубава самата риба.Чудесна е станала.Тартът с боровинки също е прекрасен.Открадвам си рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. И аз се чудех как пък може да не ти харесва точно тази риба :) дето е мързелива и за готвене, и за ядене. Чудесно изглежда,Роси, не се и съмнявам, че е вкусна и може да пробвам с един котлет тези дни, че ме чака едно рибЕ във фризера.
    Прегръдка, другарче мило и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, и аз не съм по сьомгата- тежка ми е. Ма ако тази рецепта е разковничето, непременно ще опитам, че също като теб, иначе я намирам много лесна за приготвяне. прегръдка и на теб, и на Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз не си падам много по сьомгата, обичам рибата да ми мирише на море....Но твоите порции и в девете чинии са силно изкушаващи!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  10. Аз като нелюбител на рибата, на който му се налага да приготвя все по-често риба :) не мога да не отбележа, че сьомгата ти изглежда страхотно, Роси!! Зпазвам си идеята за следващия рибен ден на младежа ;)

    ОтговорИзтриване