17 февруари 2016 г.
Маскарпоне чийзкейк и 5 години "Кулинарен еликсир"
Много обичам чийзкейк и няма как да не избера отново такъв десерт щом има своеобразен празник.
Изминаха 5 години откак започнах това мое хоби занимание.
Разбира се в началото го движех с много плам,посвещавах му цялото си свободно време.Купувах или събирах най-различни посуди,каренца,покривчици,чаши,купички,подноси,панделки,свещи и т.н. пособия,които да използвам за композиции при снимане.През последната година реших,че искам да отделям време и на други занимания и така публикациите се разредиха във времето.Окончателно обуздах порива да влизам във всеки магазин за домашни потреби и действам с това,което имам.На моменти губех съвсем интереса,после той се връщаше отново.
Най-ценната ми придобивка от това мое занимание са контактите с другите блогъри,приятелствата-реални и виртуални.Те ми носят много позитивна енергия и много настроение,особено в дни на празници.Усещам и някаква приятна доза полезност,когато някой напише отзиви и сподели впечатления от прочетена тук рецепта-това винаги ме радва.
Благодаря на всички,които през годините ми показвахте присъствието си тук,които отделяхте време да ми напишете нещо мило! Надявам се и занапред да имам удоволствието да се радвам на вашето внимание!
А десертът най-после достигна онова усещане за идеалната хапка и тектстура на крема,към които се стремях.
Този път не исках обем и пухкавост,затова пропуснах разбитата сметана,кремът е с наситен,плътен вкус,а желатинът даде нужната фиксация без да се усеща.
Ако искате,може да промените съотношението на маскарпонето и заквасената сметана.Както и да добавите захар в крема и подложката според вашето лично предпочитание за сладост.
Този вид сладкиши са изключително лесни за приготвяне и благодатни,когато подготвяте меню за гости,защото може да го направите от предния ден и в деня на събитието да не се ангажирате и с направата на десерт.Чизкейкът е все така вкусен в продължение на 2-3 дни,съхраняван в хладилника.
Продукти за диаметър 22 см.:
200 гр. чаени бисквити (може и какаови)
100 гр. краве масло
500 гр. маскарпоне
100 гр. заквасена сметана
100 мл. течна неподсладена сметана
100 гр. бял шоколад
10 гр. (1п.) желатин
настъргана кора от 1 портокал
1 бурканче конфитюр по избор
Приготвяне:
Поставете тортен ринг върху поднос.
Ако имате,поставете от вътрешната страна на ринга ацетатна лента-така лесно ще отделите борда от крема .
Смелете бисквитите в блендер.
Добавете маслото,нарязано на кубчета и отново блендирайте до образуване на маслени трохи.
Ако сместа не се спои добре,може да й добавите 1 лъжица портокалов сок или студена вода.
Аз не добавям захар към основата,защото бисквитите са достатъчно сладки за нашия вкус,но вие може да сложите според вашите предпочитания.
Изсипете маслените трохи в ринга и добре ги притиснете към подноса.
Приберете го в хладилника,за да стегне и през това време пригответе крема.
Накиснете желатина в 50 мл. студена вода или портокалов сок.
Загрейте течната сметана да кипне и с нея залейте нарязания на парчета бял шоколад.
Изчакайте 2 минути и разбъркайте до хомогенност.
Към горещия шоколад добавете набъбналия желатин и разбъркайте,той ще се втечни веднага от топлината на сместа.
В купа разбъркайте маскарпонето и заквасената сметана-трябва да бъдат със стайна температура.Към тях добавете настърганата портокалова кора.
След това на малки порции добавете разтопения бял шоколад и бъркайте с шпатула.
Извадете подноса от хладилника и изсипете крема върху подложката.
Приберете сладкиша,докато се желира.
Освободете десерта от ринга и гарнирайте със сладко по избор.
Поднасяйте чийзкейка охладен.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Роси,
ОтговорИзтриванечестит да ти е празника.При всички е така - има моменти на вдъхновение, има и моменти на умора, леко преминаване от едно в друго занимание.Но това е полезно - човек сменяйки нещата, с които се занимава преосмисля много какво трябва да прави занапред.Пожелавам ти много почитатели, много интересни и вкусни рецепти, интересни идеи за кухнята, за подредбата на масата, поднасянето на ястията и не на последно място много радост от постигнатото.
Поздрави !
Честит Рожден Ден, на прекрасното местенце Кулинарен еликсир! Мила Роси, пожелавам ти най-вече здраве и щастливи мигове, красиви пътешествия и време за любимите хора! Надявам се още дълго да ни показваш красивите си кулинарни творения! Бъди честита! Грабвам си едно парченце от неустоимия чийзкейк! Весел празник и наздраве!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнинка, Роси! Прекрасен чийзкей, прекрасен като цялото това местенце, което създаваш с толкова желание, стил и финес. Можем само да продължаваме да се вдъхновяваме от теб и да наслаждаве на всичко, което създаваш. Прегръдки и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЧестит празник на блога ти, Роси!
ОтговорИзтриванеАз така и не запомних кога и колко отдавна
създадох моя :)
Чудесен чийз за този повод!
Поздрави!
Роси,
ОтговорИзтриванечестита пета годишнина, пожелавам ти много по пет!
Чудесен десерт си ни спретнала, грабвам лъжичката и едно парченце!
Така познати и сходни чувства изпитваме - и с писането, а това с домашните потреби си е малко болестно.
Много се радвам, че се запознахме не само виртуално и ще се радвам скоро да успеем отново да си спретнем една среща и да се наприказваме хубаво!
Росинкааа, една от първите добринки за мен тук! :)
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина на прекрасното ти местенце! Винаги да го изпълваш така с вкус, с финес, с майсторство, с твоя дух! И да, всички сме така - имаме и долу, и горе. Аз ти пожелавам повече горе, повече напред! А ние винаги ще си те очакваме тук. :)
Чийзкейкът е зшеметяващ! Тъкмо го показах на господина и направо... :)
Прегръдки, другарче свидно, и да ти е сладко - във всичко!
Ле-леее, как минават годините :) сякаш беше вчера... Дано положителните емоции, които ти е донесъл блогът да са поне наполовина на прекрасните емоции и кулинарни изживявания, които ти си ни подарила, мила!! Пожелавам ти много по 5 и нестихващо кулинарно вдъхновение, че вече си ни пристрастила :)
ОтговорИзтриванеЧийзкейкът изглежда божествено, а снимките ти пак са така прелъстително нежни!!
Поздрави и прегръдки, мила!!!
Благодаря ви от все сърце,приятели,отново ми подарихте пълен кош с хубави пожелания и овации,отново ме зарадвахте и трогнахте!Без вашето присъствие,помощ и подкрепа това тук би било само една виртуална тетрадка с рецепта,а сега е място,в което обичам да идвам наистина за хоби,отмора и релакс!Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина на блога. Едно любимо местенце за нашето семейство :-)
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря,Петя!Един път,че съм успяла да спечеля доверието ви,и втори-че решихте да ми го споделите!Чувствайте се винаги добре дошла и се надявам никога да не ви разочаровам в избора на рецепта!Поздрави на семейството!
ИзтриванеРоси, честита годишнина! Желая ти от сърце много радост, вдъхновение и удовлетворение с прекрасното виртуално място, което си направила!Благодаря ти, за чудесните рецепти, които си публикувала тук, за положения труд и отделеното време! Пожелавам ти още много приятели, вдъхновени от твоето майсторство и кулинарен опит!
ОтговорИзтриванеТи си очарователен човек и много се радвам, че се познаваме лично!
Сърдечни прегръдки!
Честита блогогодинка, Роси!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти вдъхновението никога да не те напуска, за да радваш всички твои читатели!
Пожелавам блогът да ти донесе още много приятели, незабравими емоции и кулинарни изживявания!
Сърдечни прегръдки, мила! :)
Честита 5-та блогогодинка, Роси! И днес не изневери на себе си и поднесе вкусна рецепта с красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти от сърце здраве и нестихващо кулинарно вдъхновение, е вярно е, че понякога то ни напуска, но по-важното е, че винаги се завръща!
Голяма прегръдка! :*
Честита блогогодишнина и от мен, Роси!
ОтговорИзтриванеЖелая ти още много по пет, през които да ни радваш с още много кулинарни творби и вкусотии!
Чийзът е превъзходен мила, вкусен и направен с много стил!
Прегръдка!
Росинка ... толкова се радвам че те познавам лично! Срещата ни очаквах с вълнение, и макар и за кратко, за мен бяха празник тези часове! Честит празник на блогчето! Едно прекрасно и пълно с вкусни идеи местенце ... нека годините се множат а вдъхновението споделено с нас никога да не гасне!
ОтговорИзтриванеС годините и при мен е така ... отначало с много плам, а после позатихнал но винаги тлеещ. Много време ми трябва да обмисля публикация, да напиша и споделя. Време трябва и да разгледам другите какво са публикували и да коментирам ... а понякога и съвсем ми липсва ... но поглеждам мимоходом от мобилния и това ми дава положителен заряд :)
Чийзкейка ти е разкошен ... любим десерт и за мен ... ще ме почерпиш лично като се срещнем и на родна земя :)
Прегръщам те и те целувам и поздрави на половинката!
И за мен срещата беше вълнуваща,Дани,знаеш,че те чакам и сега ме улесни съвсем да не се чудя какъв да е десерта,щом си пожела този,така че очакваме ви! Прегръдки на цялото семейство с пожелание за много успехи!
ИзтриванеЧестита годишнина на местенцето ти, Роси! Пожелавам ти още безброй много рождени дни и вкусни рецепти, споделени с нас - читателите и приятелите ти. Не спирай да ни вдъхновяваш. Почерпката ти е страхотна.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
О, Роси, станаха ли 5?! Как лети това време...
ОтговорИзтриванеТова е един от най-хубавите български блогове, от който неведнъж съм черпила вдъхновение - пожелавам ти още много по 5, Роси! Чийзкейкът е невероятен отново, но може ли да бъде друг, след като на теб това ти е запазне марка! ;)
Сърдечни прегръдки от мен!
Честита блогогодишнина, Роси. Пожелавам ти много радост, споделеност и вдъхновение от нещата, които обичаш. Надявам се все така да ми е вкусно и уютно, когато идвам тук и ни пожелавам още много усмихващи виртуални и реални срещи. Чийзкейкът е прекрасен!
ОтговорИзтриванеБети,Хриси,Дани,Ваня,Нели,Мария,Габи и Ирме,толкова ми е мило на душата като чета пожеланията ви,че нямам право да губя вдъхновение,благодаря ви от сърце,че освен във ФБ и тук не пропуснахте да ми покажете уважението си и да ми подарите приятелска усмивка,прекрасни сте!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина ,Роси! Пожелавам ти още много по 5!
ОтговорИзтриванеБлогът ти е местенце, което винаги посещавам с удоволствие. Винаги ме вдъхновяваш, предизвикваш и съблазняваш :)
Някои от рецептите ти са ни станали любими, а други чакат реда си за да ги пробваме. И макар интересите ти да те дърпат в други посоки, аз ще чакам публикациите ти защото ми носят удоволствие и защото така се докосвам макар и за малко до теб, моя виртуална приятелко :)
Много радост и усмивки докато сътворяваш вълшебствата си!
Прегръдки!
За чийзкейкът нямам думи! Страхотен!
Преди пет години ти избра най-подходящото име за този вкусен свят. Обичам да черпя вдъхновение и идеи тук! Честит рожден ден, мила Роси! Ти наистина си истински Еликсир!
ОтговорИзтриванеЧестит празник Роси!Нека всичко,което правиш ти носи удовлетворение и радост!Поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, аз тук подскачам на едни двудневни патерици :)))
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина на твоето вкусно и чудно местенце! Когато и да вляза при теб, та макар и виртуално, винаги намирам по нещо интересно за себе си. Надявам се някой ден ден да се срещнем и на живо.
Поздравления и още много много години да ни радваш с публикациите си.
Поздрави и топли прегръдки!
Нат,Йоли,Дани и Аля,благодаря за поздравите,мили дами,безкрайно сърдечни сте и много ме зарадва вниманието ви!
ОтговорИзтриванеРосичка, честит да ти е празника! :)
ОтговорИзтриванеДокато четях, все едно беше написано за мен. В началото бях полудяла да влизам във всеки магазин за домашна посуда и да давам сума пари за неща, които да влязат в идеалния кадър. От време на време губех желание, но в крайна сметка успях да се науча да лавирам и сега дори и да не публикувам нищо месец, не се чувствам зле :)
Поздрави, усмивки и много кулинарно вдъхновение ти желая! :)
Честита блогогодинка, Роси! Много вкусотии и занапред! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина, Роси! Това е един от най-хубавите кулинарни блогове и винаги с интерес и удоволствие надничам в него и черпя интересни идеи! Желая ти да продължиш все така с вдъхновение да го списваш.
ОтговорИзтриванеА чийзкейкът ти е перфектен и неустоимо поднесен!
Прегръдки!
Честита 5-та годинка на Кулинарен еликсир, Роси! :) Пожелавам ти още много години да радваш своите читатели и близки с вкусни ястия, красиво сервирани, поднесени и приготвени с много желание и любов, което си личи от всяка публикация. :) Дори и вдъхновението някъде да се е скрило, времето да не стига, ти пожелавам да съхраниш по малко и от двете. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Честита блогогодинка, Роси! Пожелавам ти още много вдъхновение и куп кулинарни изкушения на виртуалните странички в твоя чудесен блог!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Няма да пропусна и аз, макар и със закъснение да честитя празника.
ОтговорИзтриванеДесерта е нежен и прекрасен, както си представям и самата теб, Роси!
Знаеш ли колко години отварях всеки ден блога ти и от него надничах и във всички други блогове, които бяха в спъсъка ти...
Ценя много високо и теб и блога ти, прегръдка!
Ели,Траяна,Ина,Лети,Светле и Веси,благодаря ви,дами,много сте мили!
ОтговорИзтриванеЗнаеш ли, Росинка, на моменти си представих себе си в началото:), всички тези покупки на купички, садинки и т.н. каренца, съчетания, лъжички.. чудя се как съм могла да хлътна толкова много:))). Мисля, че и аз обуздах тези пориви и се радвам за което, по едно време мислех да си оставя няколко чинии вкъщи и това е. Мястото все не стигаше. Преполових ги вече, раздадох доста от тях:). Най-ценното наистина са приятелствата, създадени благодарение на това увлечение и се радвам, че ти си част от групата на хората, с които се запознах и ценя. Приятно ми е да видя твоя публикация, да се отбия тук, доста твои рецепти съм правила и всичките са били сполучливи. Човек има какво да научи. Честит празник на блога ти, продължавай все така! Поздрави!
ОтговорИзтриванеosnovata e po vkusna opechena. bih ostavil kwika bql i s edno sosche ot 3 plast na keika ti da ovkusish. za razkosh poryska. filitiran badem dovurshvash s pudra zahar
ОтговорИзтриване