15 декември 2011 г.

супа ризи бизи








Продукти :

1 малка кутийка грах
1 ч.ч. ориз
1 яйце
половин стрък праз или глава стар лук
2 скилидки чесън
20 гр. краве масло
3 с.л. зехтин
копър,сол,черен пипер






Начин на приготвяне:

Задушете праза и чесъна в загретия зехтин.Добавете ориза,сотирайте и него,докато стане прозрачен.Сложете граха заедно с течността му.Долейте гореща вода,посолете и оставете супата да къкри,докато ориза се свари.Доливайте гореща вода периодично,защото оризът ще я поема.
Когато супата е готова подправете я с копър и черен пипер, и я застройте с разбито яйце.


 Сервирайте веднага ,гарнирана с пармезан или настъргано краве сирене.






Към супата много прилягат  така бързите за приготвяне добруджанки ,които у нас присъстват на трапезата много често ,понеже са ни любими и от доста време рецептата е  поверена за правене на госпожицата.

Днешните са с натрошено сирене,настърган кашкавал,парченца маслини и магданоз.


добруджанки/мързеливки

31 коментара:

  1. Роси,
    Да започна първо от супата-много вкусно звучи!И аз обичам ризи-бизи, но не съм правила в този вариант.
    Много красиви и истински пожелания си отправила към всички-благодаря! Желая ти и на теб сбъдната мечта и нова, в която да повярваш!

    Честити ти награди!ТИ си невероятно слънчево съшество и заслужаваш приятелите, които имаш!

    Хубави Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Ееее,Бети,направо ми докосна сърцето с тези думи и ме накара широко да се усмихна!Благодаря ти,много си мила!

    Хубави нека бъдат и твоите и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Тази супа я приготвя баща ми и винаги съм се възхищавала на вкуса й.Твоята е чудесно поднесена.Фен съм на Жак Пепен и Лидия Чайлд... много е уютно в техните предавания.
    Добружанките ме изкушиха и съм си откраднах една да знаеш.:)
    Приятен ден и нови кулинарни вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз съм хапвала нещо подобно приготвено във фурна, но не и на супичка, заинтригува ме какъв ли ще е вкусът й, може би ще я пробвам, но в малко количество /само за мен/, че без месо не знам как ще накарам домашните да я опитат :)))А добружанките съм ги правила и са наистина много вкусни, а твоите изглеждат много апетитно!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Закъснях със сутрешното кафенце, но попаднах на идея за обяд и то каква!!! Какво закачливо заглавие само ризи-бизи:) Интересна, много интересна супичка и красиво поднесена. Добруджанките ме грабнаха от раз, затова ще се пресегна да си взема едничка и ти благодаря! Прекрасен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ми хареса рецептата, Роси! Носи домашен уют, топлина и аромат...
    Поздравления за чудесните награди, още много ще получаваш занапред! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази супа ме грабна още от заглавието. Заради постите ще пропусна животинските продукти и ще я опитам в олекотен вариант.
    Много страдам, че доставчика ми на телевизия не излъчва Фиеста.

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, супата е много апетитна, но добружанките ме накараха пак да огладнея, а вече закусих :)!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за красивите пожелания и послания,Роси!
    Много усмивки и настроение с настъпването на тези красиви празници. И все така чаровна, усмихната и не спирай да ни изненадваш.
    По темата, да си призная ризи-бизи не съм яла. Или поне незнам,че се е казвало така. Ориз с грах единствено съм комбинирвала в ризото и до там се изчерпват кулинарните ми вариации. И тъй като обожаваме у дома грах, ще стопля душичките ни и гърлата у дома с тази вкусна и топла супа.
    Добруджанките са ми любимите и мързеливи питчици и много ги "уважавам". Планувах тези дни да ви покажа и моите и явно им идва времето.
    Благодаря ти,че те има и не спираш да ни радваш очите и душите! Щастлива съм,че съм част от това толкова голямо и задружно кулинарно общество,с което успявам истински да релаксирам!

    ОтговорИзтриване
  11. Мира,и аз харесвам техните предавания,както и двамата италианци,просто са много натуралистични и приложими от всеки!Радвам се,че познаваш и харесваш вкуса и на двете ми предложения !

    Еди,дано ти хареса,а на месоядните любимци можеш да предложиш някоя печена мръвка за гарнитура на супата :)!

    Канди,наистина името е забавно!Вземи си мързеливка,давам с удоволствие!

    Еви,винаги си толкова мила,благодаря за поздравите и пожеланията!

    Рени,и без масло и яйце е вкусна,така че ще ти хареса и в постен вариант.На мен с лют пипер или пукани чушлета ми е много вкусна!
    За Фиестата-мнооого жалко,аз изрично настоявах да изберем доставчик ,който я предлага.

    Мариянче,значи и ти ги харесваш тези малки бързи питчици,радвам се,че ти предизвикаха апетита!

    Нинче,какво невероятно мило послание си ми оставила,направо ме погалиха думите ти,трогната съм от вниманието,благодаря ти!
    А супата е чудесен бърз вариант за нещо непретенциозно,вкусно и сгряващо!

    Благодаря ви,мили приятели,че наминахте отново при мен!Пожелавам ви успешен и надявам се слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз обичам тази супичка, но я приготвям по различен начин.Ще пробвам и твоята Роси.
    Браво на малката госпожица за желанието за готвене!
    През новата година ти пожелавам повече интимни и романтични мигове с половинката, да сте здрави и да сведеш разочарованията до минимум, да не кажа да ги нямаш хич!
    Прегръщам те и поздрави за всички в къщи:)))

    ОтговорИзтриване
  13. Роси,даже не съм и чувала за ризи бизи,но със сигурност е вкусно.Браво и на госпожичката-добруджанките са великолепни.
    Представям се какво е когато и двете се развихрите из кухнята-съпругът ти е щастливец с вас.
    Хубав следобед -поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Още една която не е чувала за ризи бизи:))
    Росе страхотна супичка ,
    доброджанките прелестни,
    посланието да ти се връща,
    Отговора за това което те топли.... все едно четох моя дедко:)))
    ПРЕКРАСНА СИ МИЛИЧКА РАДВАМ СЕ ,ЧЕ ТЕ ПОЗНАВАМ макар и виртуално!
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, това се казва кулинарна изненада :) И аз съм от открилите тази супа, но обичам всичко, което се слага в нея и не виждам защо да не я опитам! Прегръдки и топличка вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Росииии , много сладко звучи това ризи -бизи :))...обичам ги и аз ей такива супички ,ама така ми хареса купичката и чинийката под нея ,че ми иде да ги отмъкна веднага със супа или без:))...абе от де ги вземате тез красиви неща :))?....А и добружанките сякаш казват ''ела ,изяж ме''!
    Благодаря от сърце за наградата -предизвикателство :)...приемам я с удоволствие !
    Хубава и с по малко зимни ветрове вечер :) !

    ОтговорИзтриване
  17. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, приземи ме с тази вкусотия!
    До сега гледах едни Коледни красоти, а твоята супа
    ме кара да седна, да си отчупя питчица и да започна да хапвам от тази прекрасна купичка!
    Прегръдки, миличка и поздравления за младша!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотна супичка, Роси! Много подходяща за студено време.

    ОтговорИзтриване
  20. Искам и аз да захапя една добруджанка :))
    Много вкусно изглеждат, Ели! И супичкта ми харесва, в това време вървят много топлички супички, приготвени с много любов :)

    ОтговорИзтриване
  21. Чудна супичка , Еликсирче! Онова в тавата и аз го обичам и често правя, но се измързеливих нещи и направо в тенджерка го правя вече:)
    Хубаво предизвикателство, хубави нещица си казала:)

    ОтговорИзтриване
  22. Ризи -бизи викаш? Дребните членове на семейството ми особено много тачат зеленчуковите супи, никакви топчета, пиленца и риба не могат да ги изкушат така, както зеленчуковите супи. Та ризи-бизи ми идва страхотна идея за разнообразна супена вечеря;-)
    И ако навън край морето много духа, с радост ще се усамотя с една супичка и тези чаровни добруджанки;-)
    Завидях и за уменията на младша, моята старша е още твърде младша да и поверя такава отговорна задача, но пък вече помага по малко:-)
    Хубава вечер, Еликсирче!

    ОтговорИзтриване
  23. Интересна супичка с интересно име!
    Обаче добруджанките.... щом са с маслини, по-ми прилягат на сърце; вземам си едничка. Ако тези са свършили - от следващата партида на младша. Поздрави за госпожицата!
    А лека нощ на теб :)

    ОтговорИзтриване
  24. Кате,благодаря ти за пожеланията,и ха дано по-малко ме ядосват разни люде!

    Живе,вкусна е със сигурност!Опитай и ти!А заедно избягвам да се развихряме,защото започваме да си пречим,затова се изчакваме :)!И понеже не ни липсва желание и хъс и на двете,господин бащата е наистина особено щастлив и доволен!

    Здравче,какво да се прави,като съм толкова зиморничава :) и студа никак не ми понася!
    И аз се радвам на взаимните ни симпатии и съм убедена,че ако можехме да дружим и реално, бихме си допаднали много!Прегръдки,мила!

    Габи и Мъхче,благодаря ви,да ви е вкусно пожелавам!

    Ванче,благодаря ти!Ох,не отваряй дума за съдинки,че вече почва да ме гризе съвестта!Ей на,днес пак не устоях на изкушението....ужасно са ми слаби ангелите в такъв магазин,ужас!

    Дани,така си е...щолени,меденки и прочие...ама трябва и да се яде,нали?! :)Благодаря ти,ще предам поздравленията!

    Еми,Инче и Траяна,мерси,момичета!

    Пепи,предавам поздравите веднага,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  25. Тази супа никога не я бях чувала, до тази вечер, но ме заинтригува силно. За питчиците ти няма да си признавам колко завидях ;-)
    Честита награда и благодаря за интересното й изпълнение- беше ми забавно и приятно да надникна отново в елексирения свят на Роси, над масата с храната и леко в страни от кухнята :-)
    Пожеланието ти е много мило!

    ОтговорИзтриване
  26. Роси, мила, ще я сънувам тази супа довечера! Много съблазнителни снимки... Утре ще се прави - няма как. Само да запитам, има ли някаква по-различна техника при застройването само с яйце? До сега винаги съм правила застройка с комбинация яйце+кисело мляко.
    Благодаря за коледното предизвикателство :)) Тъкмо като за мен е. Аз съм на коледна вълна от средата на миналия месец :DD

    Прегръдки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  27. Бубе,супата е нетипична за нашата традиционна кухня,но пък е вкусна и много бърза!Благодаря ти!

    Танче,няма никаква разлика,и тази супа можеш да си я застроиш както си свикнала с яйце и мляко,важното е да се темперира яйцето.А още по-хубавото е,че можеш да налееш наведнъж и да разбъркаш,така ще остане на парцали и става хем вкусно,хем интересно!Да ви е сладко!И чакам да откликнеш на предизвикателството!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Страхотна супичка, Еликсирче! Тази ще си я направя само за мен, а за другите, предишната със спаначето. Ама от тази няма да им давам.:-))) Толкова вкусна изглежда, невероятна е, пък и твоите слънчеви и изключително стилни снимки само засилват всичко.
    Прекрасно и изключително вкусно предложение, миля!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони,благодаря ти!Надявам се да ти хареса,да ти е сладко!

      Хубава нова седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  29. Роси, благодаря ти за тази вкусна, лека и бърза супичка, която хапнахме с удоволствие! Влиза в списъка на редовно приготвяните :) Снимките ти за прекрасни! Прегръдки и хубав днешен Никулден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,много се радвам,че ти хареса и цялата ти публикация беше толкова мила,благодаря ти!
      Пожелавам ти весел Никулден!

      Изтриване