8 април 2016 г.
смокинови козунаци
От всички козунаци,които съм правила до сега,този е най-най-ароматния!
Дори втасалото тесто разнасяше толкова изкушаващи ухания,че ми идваше да си вкуся както е сурово.
А докато се печеше то е ясно,че къщата оживя от разкошния дъх на печени смокини,кокос и ванилия- несравнимо блаженство!
Продукти:
за тестото:
3 яйца размер L + 1 жълтък
180 гр. захар
150 гр. подсладено пюре от смокини *
25 гр. прясна мая
100 мл. прясно мляко
50 мл. олио
50 гр. краве масло
780 гр. брашно ( приблизително количество,преценява се индивидуално за всяко замесване )
1 капсула есенция портокал
1 капсула есенция ванилия
1 ч.л. есенция кокос
за плънката :
190 гр. подсладено пюре от смокини **
50 гр. кокосови стърготини
2 с.л. какао
3-4 с.л. пудра захар
за глазиране и поръсване :
1 белтък,кристална захар
* за пюрето от смокини ще е нужно да нарежете смокините на парчета (подгответе си поне 500 гр. плод),да ги поръсите със захар в количество по ваш вкус и да ги кипнете на котлона,докато омекнат-става бързо.След това пасирате сместа и я оставяте да се охлади.
Аз за целта си бях подготвила и замразила такова смокиново пюре още от есента,когато имаше смокини.
Тъй като в момента няма,може да приготвите плодово пюре от обелени и нарязани на дребно круши или ябълки,добавяте захар и трябва да редуцирате пюрето до толкова,че да има консистенцията на мармалад.
** в плънката сложих от същото пюре от смокини,ако нямате,може да го замените с предпочитан конфитюр по избор
Приготвяне:
Разбъркайте съставките за плънката .Трябва да е с консистенцията на течен шоколад,да се разнася лесно,но да не е прекалено рядка.Гъстотата коригирайте с нужното количество кокосови стърготини.
Разтопете маслото .
Пресейте брашното .
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
Можете да я изчакате да шупне като я разбъркате с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.
Разбийте яйцата и жълтъка заедно със захарта и пюрето от смокини посредством телена бъркалка,достатъчно е да се разпенят и да се стопят кристалите на захарта.
Поставете сместа в контейнера на машината .
Добавете вече активираната в прясното мляко мая, есенциите и олиото.
Започнете да добавяте брашното на порции като следите консистенцията на тестото.
Трябва да получите еластична,не лепнеща топка тесто.
Тогава започвате да въвеждате разтопеното и леко охладено масло в тестото,което става постепенно като се изчаква да се поеме порцията мазнина и тогава се добавя следваща.
Общото измесване трябва да е не по-малко от 30 мин.
Аз меся на бързата програма като ползвам от нея само частта с месенето. Когато свърши 15 минутното месене,нулирам машината и отново я пускам и изчаквам да измеси още 15 мин.
След което спирам машината и изваждам контейнера.
Покривам го с прозрачно фолио и го поставям на топло,за да втаса тестото до удвояване на обема.
Ако се меси на ръка,тестото се поставя в много леко намазнена купа ,покрива се с прозрачно фолио и оставя на топло да втаса.
Първото втасване ми отне около 1 час,но по принцип не се гледа времето за втасване,а обема на тестото,той трябва да стане двоен.
Втасалото тесто разточете върху ЛЕКО намазнена повърхност на приблизителен правоъгълник.
Намажете го с плънката и навийте на руло по дългата страна.
Рулото срежете по дължина през средата,след което двете половини се обръщат със срязаното нагоре и прехвърлят няколко пъти една над друга.
От така сплетеното тесто отрежете 2/3 за кръглия козунак,а останалата 1/3 прехвърлете в продълговата форма за печене (30/11 см.),предварително покрита с пекарска хартия.
Кръглата форма е намаслена и напудрена с брашно.
По-голямото парче от плитката се завива на венец и се прехвърля в кръглата форма за печене,краищата се подпъхват.
Завийте козунаците с прозрачно фолио,за да не съхне тестото и ги поставете на топло да втасат до удвояване на обема.
Втасалите козунаци намажете с леко разпенения белтък, поръсете ги с кристална захар.
Изпечете козунаците в затоплена на 175 гр. фурна до суха клечка.
По време на печенето може да се наложи да ги покриете с лист алуминиево фолио,за да не изгорят.
Венецът понеже е по-голям,ще се изпече 5 мин. по-късно от козунака,бъдете внимателни и следете да не пресушите и двете изделия.
Проверявайте готовността с клечица без да се страхувате да отваряте фурната и щом излезе суха веднага извадете формите на решетка,за да изстиват.
След 5 мин. козунаците трябва да се освободят от металните форми,за да не се спарват в тях и отново се поставят на решетката .
Конците личат най-добре ,когато разчупите козунака още леко топъл .
5 април 2016 г.
chocolate mint muffins
Тези мъфини направих преди три години за едни млади госпожици,дошли на гости на дъщеря ми.
Понеже ги започнах късно ,предполагах,че няма да имам време за снимки,от които да последва публикация и не си направих труда да отмеря с точност брашното.Слагах на око,докато ми хареса гъстотата на тестото- нормално кексово.
Затова в състава на продуктите съм посочила брашното -колкото поеме.
Знам,че за по-неопитните това навярно ще е проблем,но се надявам да ви провокирам да се доверите на усета си и да опитате,никак не е трудно.
Продукти за 24 мъфини :
за шоколадовата смес:
200 гр. шоколад (натурален )
200 мл. млечна сметана
4 яйца размер L
80 гр. масло
100 мл. прясно мляко
3-4 с.л. качествен ментов ликьор
3 с.л. натурално какао
1 + 1/2 п. бакпулвер
1 капсула есенция ванилия
захар на вкус ( аз сложих бяла и мусковадо )
брашно - колкото поеме *
50 гр. шоколадови капки ( може и 100 гр. )
за крема:
200 мл. млечна сметана
3 с.л. крем Оле ванилия на Др.Йоткер
пудра захар на вкус
1-2 с.л. ментов ликьор
50 до 100 мл. прясно мляко
по желание - 24 бисквити Орео
* когато обедините всички съставки за кексовата смес без брашното и шоколадовите капки,започнете да добавяте постепенно брашно,лъжица по лъжица и да разбивате до получаване на нормално кексово тесто.Лъжица в повече или по-малко брашно не е фатално точно за този вид шоколадови мъфини,защото и с по-рядка смес пак ще се получат,тъкмо ще останат отвътре по-сочни,тип брауни.
Приготвяне:
В гнездата на метални форми за мъфини поставете хартиени капсули,като във всяка сложете по една бисквита Орео.
В тенджерка с дебело дъно сложете маслото,сметаната,прясното мляко и захар на вкус докато се сгорещят.
Отдръпнете от огъня и към топлата смес добавете начупения шоколад.
Изчакайте две минути и разбъркайте леко с шпатула,докато шоколадът се разтопи.
Добавете яйцата едно по едно до усвояването им.
Ароматизирайте с ментовия ликьор и ванилията.
Прибавете какаото и бакпулвера и започнете да разбивате сместа на ниска скорост като същевременно добавяте лъжица по лъжица брашно.
Ще получите интензивно шоколадова,лъскава,лепкава кексова смес.
Добавете накрая шоколадовите капки,разбъркайте сместа.
Сипете от нея във всяка хартиена капсула върху бисквитата.Запълвайте ги на 2/3 от обема им.
Изпечете мъфините в предварително загрята на 175 гр. фурна,без вентилатор,горен и долен реотан, до суха клечка.
Не ги препичайте. Охладете ги на решетка.
През това време си направете крема като разбиете сметаната с пудра захар на вкус,крема Оле и малко ментов ликьор.
Ще получите доста гъст крем,затова го разредете колкото ви харесва с няколко лъжици прясно мляко и разбийте финално.Насипете крема в пош и шприцовайте розички върху всеки мъфин.
31 март 2016 г.
банички с пилешка кавърма
Продукти:
500 гр. пилешко бон филе
2 с.л. соев сос
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 моркова
1 червена чушка
5 с.л. зехтин
около 300 мл. гъст доматен сос (за паста)
1 ч.л. захар
сол,черен пипер на вкус и чубрица
1 пакет фини кори за баница
50 мл. зехтин, олио или разтопено масло
1 яйце
щипка сол
100 гр. настърган кашкавал
Приготвяне:
на кавърмата:
Нарежете пилешкото месо на хапки и го мариновайте в соевия сос,2 с.л. зехтин и подправки по ваш избор.
Нарежете на ситно лука и чесъна,а чушката и морковите -малко по-едро.
Загрейте тиган с незалепващо покритие и запечатайте месото от двете страни.Пилешкото бон филе се готви изключително бързо,не го препичайте или препържвайте,ще стане сухо.
Извадете месото в затоплен съд и го похлупете.
В същия тиган загрейте 3 с.л. зехтин и сотирайте лука и чесъна.
Добавете морковите и чушката и продължете готвенето като разбърквате леко.
Следва готовия доматен сос и подправки.
Киселината на соса може да я коригирате с лъжичка захар.
Върнете пилешкото месо в соса и гответе още 2 минути.
Аз имах отворена 1/2 малка кутийка сладка царевица и добавих и нея,но не е задължителна.
на баничките:
Вземете лист фини кори за баница и го намажете до половината с мазнина.
Прегънете листа като похлупвате намазаната с ненамазаната половина.
В началото на образувания двупластов правоъгълник поставете малко от пилешката кавърма.
Завийте краищата навътре,за да не изтича плънката и навийте напред като сарма.
По същия начин оформете и останалите листи от пакета.
Разбийте яйцето с шипка сол и с него намажете баничките.
Върху всяка пуричка поставете настърган кашкавал като го притиснете добре към яйцето,за да не изпадне.
Изпечете баничките до златисто.
Може да ги поднесете с млечно-чеснов сос.
Бележка: Аз направих банички само от половината количество кавърма,понеже с другата част преди това приготвих две гювечета с кавърма,отгоре чукнато яйце и настърган кашкавал.
Други интересни и много вкусни банички от подобен вид са тези с пилешко месо и гъби.
25 март 2016 г.
крекери с кашкавал,подправки и семена
Ако искате да си приготвите нещо супер лесно и вкусно за похапване пред телевизора или докато четете книжка,за пикник или да си вземете в торбичка за работа,не се колебайте да се доверите на тази рецепта на Йоли !
Направата е бърза,разточването-небрежно,изпичането-експресно и ето,че крекерите са готови от раз!
Аз имах сирене Масдам и много ми се искаше да го въвлека и него в тези хрупанки,но вие може да използвате каквото имате под ръка по ваш вкус.
Продукти:
200 гр. сирене Масдам или друго - ементал,чедър,кашкавал,скаморца и т.н.
110 гр. краве масло
150 мл. вода
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат,угасена с капка лимонов сок или оцет
50 гр. царевично брашно *
30 гр. брашно от лимец *
300 гр. бяло брашно
1 с.л. зехтин ( ако има нужда при замесването )
чубрица,риган,сусам,ленено семе,сминдух
* царевичното брашно и това от лимеца може да замените с пълнозърнесто или да сложите само бяло брашно,като спазите общото количество брашно
Приготвяне:
В дълбока купа нарежете студеното масло на кубчета.
Към него добавете брашното от лимец,царевичното брашно и 100 гр. от бялото брашно,содата и солта ,и стрийте всичко с ръка да стане на трохи.
Прибавете настърганото сирене ( или кашкавал ) и разбъркайте с маслените трохи.
Добавете водата,сминдуха и останалите 200 гр. бяло брашно и омесете тесто.
Ако е нужно за по-добро спояване на сместа накрая може да добавите лъжица зехтин,така тестото става еластично,лъскаво и не лепне.
Отделете 1/3 ,а останалото тесто приберете в хладилника.
Върху лист хартия за печене напудрете с щипка брашно и разточете тестото на тънка кора.
Намажете я посредством четка с малко вода и поръсете семена и подправки.
Минете тестото отново с точилката,за да го изтъните финално и за да полепнат добре поръските -така няма да се ронят след изпичане на крекерите.
Разточеното тесто нарежете небрежно с нож за пица.
Ако искате можете да изрежете лентички или формички,но аз не си губих времето с такива занимавки,за лична консумация може и по-неглиже. :)
Прехвърлете листа хартия върху тавата за печене и я сложете в загрята на 200 гр. фурна.
Печете соленките 15 мин.
През това време разточете следващата 1/3 от тестото по същата схема.А после и последната част.
Докато крекерте са още топли отново минете с ножа по разрезите,за да отделите парченцата,където са слепнали от разтапянето на кашкавала.
Неравните,назъбени крайчета са за майстора - за мигновена консумация още от тавата :)
Останалите крекери подредете в поднос,сложете около тях някакво ароматно сиренце,налейте си чаша бира и да ви е сладко!
Йоли,благодаря ти за поредното вкусно предизвикателство!
Всички малки снимки може да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях.
21 март 2016 г.
цедено мляко с ягоди и шоколад
Пазарувате набързо с идеята,че тази вечер няма да имате време за десерт,а семейството обича.....още в този момент сложете в пазарската количка кофичка цедено мляко и кутийка свежи ягоди или малини.
Все ще изровите из шкафа някое парче шоколад и бурканче с течен мед или пък започнато сладко.
И ето,че десерта е готов по-бързо,отколкото аз ще се замотая да го снимам и публикувам тук. :)
Може да смесите цеденото мляко с маскарпоне или заквасена сметана.
Може да сложите малини вместо ягоди.
Може финално да поръсите със смлени орехи вместо с карамелизирани ядки......включете въображението си и не отписвайте идеята за десерт,колкото и да ви притиска времето :) .
Продукти за 3 чаши:
400 гр. цедено кисело мляко
250 гр. ягоди или малини
няколко шоколадчета от типа на "Мерси" или 50 гр. шоколад по избор
гъст ягодов сироп (може течен мед или гъст сироп от някакво сладко,например от смокини)
карамелизирани фъстъци или карамелизиран кокос за поръсване
Приготвяне:
На дъното на чашите разпределете цеденото мляко.
По желание предварително може да го ароматизирате с ванилия или друга есенция по ваш вкус.
Нарежете шоколадчетата на парчета и ги разпределете в чашите.
Нарежете почистените и измити ягоди и също ги разпределете в чашите.
Полейте ягодите с течен мед или ягодов сироп.
Поръсете карамелизирани ядки или кокос и поднесете веднага!
18 март 2016 г.
ризото с грах,сушени домати и скаморца
Продукти:
300 гр. ориз Арборио ( или друг вид )
1/2 ч.ч. нарязани сушени домати,мариновани в растително масло
150 гр. скаморца ( или друг пушен кашкавал)
150 гр. стерилизиран грах
1 малка глава лук
1-2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин ( от сушените домати )
20 гр. краве масло
50 мл. бяло вино
млян черен пипер,мащерка,сол
Приготвяне:
Преди да започнете готвенето на ризото трябва всички продукти да са подготвени.
Нарежете лука и чесъна на дребно,скаморцата и сушените домати-на кубчета,сгорещете си вода - около 3 ч.ч.
В 3 с.л. зехтин задушете лука и чесъна.
Сотирайте и ориза,след което налейте виното.
Добавете граха,1 ч.ч. гореща вода,посолете.
Бъркайте ориза непрекъснато .
Когато поеме водата,добавяйте нова порция и проверявайте как е на сол.
Когато ориза се е сварил до желаната от вас степен и е останал на мазнина,добавете сушените домати и маслото,разбъркайте.
Проверете финално има ли нужда от още сол,поръсете млян черен пипер,мащерка и добавете кубчетата скаморца.
Сервирайте ястието веднага,поръсено с настърган Пармезан (аз най-много харесвам Грана Падано ).
6 март 2016 г.
крем с ананас и шоколад
Продукти за 5 чаши :
200 гр. отцеден ананас от компот или пресен-почистен и нарязан на едри парчета
200 мл. течна млечна неподсладена сметана - охладена
пудра захар на вкус
250 гр. маскарпоне на стайна температура
мед на вкус
50 гр. готови шоколадови стружки ( или нарязан на дребно шоколад )
ванилия
Приготвяне:
Пасирайте ананаса като се стараете да остане на парченца,а не на пюре.
Разбъркайте маскарпонето с ванилията и меда.
Към него прибавете ананаса и обединете с шпатула.
В отделна купа разбийте сметаната заедно с пудрата захар ,докато започне да стои.
Прибавете я към маскарпонето и хомогенизирайте с леки,въртеливи движения посредством шпатула.
Следват шоколадовите парченца и кратко финално разбъркване.
Насипете крема в чашки и охладете преди сервиране.
По желание преди поднасяне гарнирайте крема с вафлена пуричка и поръсете с шоколадови пръчици.
Абонамент за:
Публикации (Atom)