8 април 2016 г.

смокинови козунаци


  










 От всички козунаци,които съм правила до сега,този е най-най-ароматния!
Дори втасалото тесто разнасяше толкова изкушаващи ухания,че ми идваше да си вкуся както е сурово.
А докато се печеше то е ясно,че къщата оживя от разкошния дъх на печени смокини,кокос и ванилия- несравнимо блаженство!






Продукти:

за тестото:
3 яйца размер L + 1 жълтък   
180 гр. захар
150 гр. подсладено пюре от смокини *
25 гр. прясна мая
100 мл. прясно мляко
50 мл. олио
50 гр. краве масло
780 гр. брашно ( приблизително количество,преценява се индивидуално за всяко замесване )
1 капсула есенция портокал
1 капсула есенция ванилия
1 ч.л. есенция кокос

за плънката  :

190 гр. подсладено пюре от смокини **
50 гр. кокосови стърготини
2 с.л. какао
3-4 с.л. пудра захар


за глазиране и поръсване :

1 белтък,кристална захар

* за пюрето от смокини ще е нужно да нарежете смокините на парчета (подгответе си поне 500 гр. плод),да ги поръсите със захар в количество по ваш вкус и да ги кипнете на котлона,докато омекнат-става бързо.След това пасирате сместа и я оставяте да се охлади.



Аз за целта си бях подготвила и замразила такова смокиново пюре още от есента,когато имаше смокини.
Тъй като в момента няма,може да приготвите плодово пюре от обелени и нарязани на дребно круши или ябълки,добавяте захар и трябва да редуцирате пюрето до толкова,че да има консистенцията на мармалад. 

** в плънката сложих от същото пюре от смокини,ако нямате,може да го замените с предпочитан конфитюр по избор





 



Приготвяне:


Разбъркайте съставките за плънката .Трябва да е с консистенцията на течен шоколад,да се разнася лесно,но да не е прекалено рядка.Гъстотата коригирайте с нужното количество кокосови стърготини.
Разтопете маслото .
Пресейте брашното .
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
Можете да я изчакате да шупне като я разбъркате с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.
Разбийте яйцата и жълтъка заедно със захарта и пюрето от смокини посредством телена бъркалка,достатъчно е да се разпенят и да се стопят кристалите на захарта.
Поставете сместа в контейнера на машината .
Добавете вече активираната в прясното мляко мая, есенциите и олиото.
Започнете да добавяте брашното на порции като следите консистенцията на тестото.
Трябва да получите еластична,не лепнеща топка тесто.
Тогава започвате да въвеждате разтопеното и леко охладено масло в тестото,което става постепенно като се изчаква да се поеме порцията мазнина и тогава се добавя следваща.
Общото измесване трябва да е не по-малко от 30 мин.
Аз меся на бързата програма като ползвам от нея само частта с месенето. Когато свърши 15 минутното месене,нулирам машината и отново я пускам и изчаквам да измеси още 15 мин.
След което спирам машината и изваждам контейнера.
Покривам го с прозрачно фолио и го поставям на топло,за да втаса тестото до удвояване на обема.
Ако се меси на ръка,тестото се поставя в много леко намазнена купа ,покрива се с прозрачно фолио и оставя на топло да втаса.
Първото втасване ми отне около 1 час,но по принцип не се гледа времето за втасване,а обема на тестото,той трябва да стане двоен. 



Втасалото тесто разточете върху ЛЕКО намазнена повърхност на приблизителен правоъгълник.

 

Намажете го с плънката и навийте на руло по дългата страна. 
Рулото срежете по дължина през средата,след което двете половини се обръщат със срязаното нагоре и прехвърлят няколко пъти една над друга.  
От така сплетеното тесто отрежете 2/3 за кръглия козунак,а останалата 1/3 прехвърлете в продълговата форма за печене (30/11 см.),предварително покрита с пекарска хартия.



Кръглата форма е намаслена и напудрена с брашно.
По-голямото парче от плитката се завива на венец и се прехвърля в кръглата форма за печене,краищата се подпъхват.




Завийте козунаците с прозрачно фолио,за да не съхне тестото и ги поставете на топло да втасат до удвояване на обема.




Втасалите козунаци намажете с леко разпенения белтък, поръсете ги с кристална захар.
Изпечете козунаците в затоплена на 175 гр. фурна до суха клечка.
По време на печенето може да се наложи да ги покриете с лист алуминиево фолио,за да не изгорят.
Венецът понеже е по-голям,ще се изпече 5 мин. по-късно от козунака,бъдете внимателни и следете да не пресушите и двете изделия.
Проверявайте готовността с клечица без да се страхувате да отваряте фурната и щом излезе суха веднага извадете формите на решетка,за да изстиват.




След 5 мин. козунаците трябва да се освободят от металните форми,за да не се спарват в тях и отново се поставят на решетката .
Конците личат най-добре ,когато разчупите козунака още леко топъл .




40 коментара:

  1. Леле, Роси, какви прекрасни са прекрасни, зачервени и хрупкави коричките им! Искам да ти кажа, че съм на път да правя отново козунаци и тъкмо съм се спряла да едни модели, ти сега пускаш смокинов, та точно със смокините ме удряш в сърцето!
    Наслада за очите са всички снимки, а сигурна съм . за вас е било и за небцето! Както и ония мъфинки, малко по-надолу, с ментовото кремче :)
    Прегръдка, мила и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,хайде,от кога чакам да замирише на топли козунаци и от твоята страница,вече с машината ще е къде по-лесно.Благодаря за похвалите,радвам се,че споделяш смокиновата ми страст!Прегръдка имаш и от мен с пожелание за много приятни почивни дни,другарче мое!

      Изтриване
  2. Разкошни са, останах без думи! Обожавам смокини, а в комбинация с кокос звучи интригуващо! Дали би се получило със сладко от смокини? Вкусни и спокойни почивни дни, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,комбинацията смокини и кокос се оказа знаменита,ароматите са наистина в перфектна симбиоза,подхождат си и се допълват.Точно тази сутрин си мислех,че може да се използва и сладко от смокини,НО да е домашно,сварено само от смокини и захар и не от онзи тип ,където смокините стоят твърди и цели.Такова домашно сладко съм си купувала от една жена в стария град на Созопол,беше в малко бурканче и вътре плода беше разварен,ето такова сладко ще стане,само трябва да се пасира.Хубави почивни дни и на теб,мила!

      Изтриване
  3. Роси ... направо ме заши за екрана с тези конци ;)
    Не знам от кога не съм се зачитала по рецепти? Толкова добре ти изглеждат козунаците ... а и като чух за смокини ... взриви любопитството ми!
    Да не казвам голяма дума, но ще го пробвам и дано и на мен така ми се получи!
    Поздрави миличка и благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,изключително ми е приятно,че съм те провокирала и се надявам да останеш доволна от рецептата,а за конците изобщо не се съмнявам,че ще ги направиш от дълги по-дълги,ти си майстор!Специални и топли поздрави на цялото семейство и прегръдка за малкия Дани!

      Изтриване
  4. Не е истина...толкова много аромати и изкушения :)
    Прекрасни козунаци, чак у дома ухаят!
    Поздравления, Роси!
    Прегръдки и весел уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите,Хриси,прегръдка и от мен и прекрасен уикенд и на теб!

      Изтриване
  5. Прекрасни козунаци, Роси! Ама така красиво си ги сплела и оформила, а отвътре шарката изглежда невероятно!
    И какви високи са станали - красота!
    Отново интересна и различна плънка предлагаш. Майсторче си ти :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари,радвам се на толкова висока оценка от майстор и почитател на козунаците,благодаря ти!

      Изтриване
  6. Росинкаааа, отново прекрасно и неустоимо предложение. Много се изкушавам от мисълта да пробвам тази комбинация на двата аромата кокос и смокиня ! Но ще трябва хубава смокиня......
    Невероятно си се справила, но аз не се и учудвам, майсторице :)
    Поздравления от сърце и една голяяяяяяяяяма прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня,а ти защо не си казала,че имаш блог,чак сега го виждам и непременно ще включа в листата на любимите :) .Благодаря ти за вниманието,комплиментите и топлите думи,много си мила и сърдечна!Бих била безкрайно доволна,ако се поддадеш на изкушението до край и ще чакам отзиви!Прегръдка имаш и ти от мен,мила!

      Изтриване
    2. хехехе, Роси ми аз си те знам още от Гответе с мен , затова си те чувствам и близка :)
      А за блога да, 2009 година беше, но дълго не съм публикувала нищо :)

      Изтриване
    3. Благодаря за топлото отношение,Ваня,страхотна си!

      Изтриване
  7. Прелестни козунаци, Роси! Винаги като видя при теб нещо козуначено и нямам търпение да разгледам какво съвършенство си сътворила. :) А и си ми голям вдъхновител на идеи за аромати и вкусове на козуначени творения, защото при теб разнообразие не липсва.
    Прегръдки и много усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле,много се радвам,че ти давам доза вдъхновение,благодаря ти за вниманието и нека и за теб уикенда да бъде тонизиращ и усмихнат,прегръдки!

      Изтриване
  8. Росинка, да ти кажа ли и аз колко е прекрасно всичко - и козунаците, и ти! Поредната доза вдъхновение от теб. :) Ако помня правилно, моят миналогодишен опит беше с подобна идея за плънка - мармалад и кокосови стърготини. Представям си каква фантазия е със смокините. :)
    Прегръдки най-сърдечни, другарче, и поздравления за красивия резултат и красивите снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за поздравленията,Гери!Радвам се,че си намерила глътка вдъхновение и надявам се доза настроение!Прегръдки имаш и ти от мен,усмихнато момиче!

      Изтриване
  9. Ох,Еликсирче, четях и преглъщах! Отново чудесни козунаци! Правя ги по твоите рецепти и винаги са супер успешни! Благодаря за пореден път! За Великден ще направя от този вид! Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвета,много сте мила,благодаря за отзивите и доверието!Ще ми е интересно дали и този вид са ви харесали,да ви е сладко!

      Изтриване
  10. Козунак със смокинов аромат....Това само от теб бих го очаквала,Роси!:)Прекрасно изпълнение и заразителни фотографии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съм трогната от високата оценка,Миленка,сърдечно ти благодаря!

      Изтриване
  11. Винаги оставам безмълвна пред козунаците ти, Роси!! Винаги уникални, съчетани с невероятен вкус и поднесени със стил!! Тази година нещо не ми стига времето за козуначени проби, но с удоволствие ще се почерпя виртуално с това съвършенство :)
    Прегръдки за всички и успешна и усмихната нова седмица от утре!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина,сигурна съм,че ще намериш няколко часа за козуначени творения,ти даде старта вече с прекрасна рецепта и снимки!Благодаря ти за вниманието и комплиментите,много специални поздрави на цялото фемили и от мен,мила!

      Изтриване
  12. Безмилостна, както всяка година по това време. И невероятна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мммм,чак се засрамих,дано съм заслужила поне малко толкова категорична оценка,Марте,благодаря ти!

      Изтриване
  13. Роси, ненадмината си -
    енциклопедична колекция от страхотни идеи, разкошни рецепти и изкушаващи снимки за козунаци!
    И новото ти попълнение е неустоимо - много аромат, вкус с впечатляващ резултат!
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани,за мен е удоволствие да прочета толкова похвални думи,сърдечно благодаря!Поздрави и ведра седмица!

      Изтриване
  14. Страхотни са, Роси! А усукването"Руска плитка" ми е любимо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е любимо,макар че точно руска плитка със завъртулките в двата края все още не съм направила,но време има :)

      Изтриване
  15. Росинка, обожавам козунаците ти - винаги сполучливи, вкусни, красиви и на км конци. Дали ще стигнат при мен, ако ги размотаеш?:) Прекрасни слънчеви снимки, празнично оформление, вълшебство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеше и да стигнат,Катенце,ако имаше какво да размотая,защото козунаците са вече само вкусен спомен :). Благодаря ти,мила,сърдечен поздрав имаш от мен!

      Изтриване
  16. Май не съм виждала по-хубави козунаци от твоите, Роси. Невероятни ги правиш! Страхотна майсторка си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С тези думи сякаш ме погали,Йоли,много ти благодаря!

      Изтриване
  17. Роси, загубих ума и дума, момиче! И видът перфектен, а ароматът, който се носи е мечта! Ще разровя непременно за някое забравено бурканче смокини, дано ме огрее! Поклон, майсторке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе,дай да те прегърна,стопли ми сърцето и стискам палци да си изнамерила бурканче сладко!Днес тъкмо сложих празничната декорация и твоето писано яйце отново зае челно място,много е красиво!

      Изтриване
  18. Царица на козунаците - това си ти, Роси!
    Правила съм почти всички твои рецепти и винаги ми се получават страхотно. И на този няма да му се размине. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря,че ми имаш доверие,Веси и дано и този път останеш очарована,сърдечно ти благодаря за комплиментите!

      Изтриване
  19. Както всичко, което си ни показвала, Роси и тези козунаци са отново доказателство за магията в ръцете ти, Мила :) Златни ръце, които обичат тестото и тестото ги обича! Благодаря за поредната споделена разкошна рецепта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,напоследък меся много рядко,но козунаците наистина ми доставят удоволствие да експериментирам.Благодаря ти за високата оценка и толкова силни комплименти,трогната съм!Прегръдки и от мен!

      Изтриване