28 юли 2014 г.

хрупкава баница





Миналата седмица,завръщайки се от почивка отворих пощата на блога и видях поканата на Емилия Шикова да посетя мероприятие по презентиране на възобновеното производство на мандрата на Лакрима.
Понеже датата на събитието беше отминала,а и така или иначе не съм от София и няма как да го уважа,отговорих,че ще се огледам за техните продукти в търговската мрежа.
Любезно предложиха да ми изпратят малък комплимент от фирмата и получих много удобна пазарска чанта с лого,химикал,дъска за рязане и по пакетче краве сирене и кашкавал от серия Стандарт.







Трябва да отбележа,че у дома сиренето и кашкавала са на такава почит и повсеместна консумация,че друго има-няма,те трябва да са в наличност ежедневно.
Много ги обичаме,особено  половинката обожава сирене.
Поради тази причина сме особено критични и капризни в изискванията си и марките,които сме одобрили са единици.
Двата продукта на Лакрима  ни харесаха .
Кашкавалът не е кисел,не е тричав,не е прекалено мек,не е горчив - все недостатъци,поради които множество други  са били прокудени от пазарската ни кошница.
С една дума - става,вкусен е,лесно се реже.





Сиренето е също добро,добре узряло и може лесно да се нареже без да се разпадне.



краве сирене Стандарт на Лакрима



В едно квартално магазинче с изненада открих ,че вече са заредили освен горецитираните продукти,и овче сирене,също и краве сирене Екстра и си купих от него за сравнение със Стандарт - още по-хубаво е,компактно е,идеално се реже и порционира ,и спокойно може да се направи на хапки или да се настърже.


С добри млечни продукти как да не направиш една хубава баница.
Аз вече имам доста модели в блога,но този път реших да опитам по рецептата на Виделина .






Продукти:

3 яйца
200 гр. кисело мляко
80 гр. масло
350 гр. сирене
1/2 к.л. сода бикарбонат с няколко капки лимонов сок
1 п. кори за баница от 500 гр.







Приготвяне:

Разтопете маслото.
В подходяща купа разбийте яйцата.
Към млякото добавете содата,угасена с лим. сок ,разбъркайте го да шупне и прибавете към яйцата.
Покрийте плитка тава с хартия за печене.
Вземете два листа от корите.
Намажете върху горния от разпопеното масло.


Намажете с опакото на лъжица от плънката по целия лист.


Поръсете натрошено сирене.



Завийте около 1 см. от  крайчетата на корите навътре,за да не изтича пълнежа и навийте на руло.



Рулата подредете едно до друго в тава.



Намажете ги отгоре с масло,после и с остатъка от яйчено-млечната смес.



Изпечете баницата на 190 гр. до златисто .




Понеже у дома не всички са фенове на баниците със зелении,само на две рула сложих към плънката спанак,пресен лук и сушен джоджен .




Баницата се получи с великолепен контраст от мека сърцевина и хрускаща външна коричка.







Всички малки снимки можете да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях.

27 коментара:

  1. Роси, то при теб няма нещо, което да не се е получило с великолепен резултат, лично мнение!
    Прекрасна баничка, ще си грабна парченце за по-късна закуска. ;)
    Прегръдки и хубав ден, другарче!

    ОтговорИзтриване
  2. Я, ново сиренце на пазара, не съм го срещала досега и след твоите препоръки ще го потърся обезателно. Баничките изглеждат мммммм как да ти кажа Роси, ще ти се скарам, че не ми изпрати парченце:))) Много хрупкава тази баничка, наистина, страхотно изглежда и ще си я запиша. Поздрави, другарче и още много хубави изненадки ти желая:)

    ОтговорИзтриване
  3. Закусих, мога да ходя на работа вече, прекрасна баничка, много обичам, когато имам нужда от по-различна рецепта за баница винаги при теб идвам! Прегръдка, много голяма!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва баничката, Роси, изглежда вкусна и мекичка :)
    И сиренцето ще опитам не съм поподала до сега на продукт от тази марка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, чудесни снимки и предложение.
    За сиренето на Лакрима, няма спор. За пръв път го опитах преди почти два месеца- края на май.
    Почти никакви реклами нямаше, даже по магазините се намираше трудно.
    За него разбрах от колежка на работа, мъжът и е представител в Пловдив и ми го препоръча, а аз още същия ден го купих. Намерих го в Метро, но сега го има навсякъде, по билбордове, по тв, по радиата.. Дори в Била тази седмица е на промоция..
    Баницата ти е чудесна на външен вид, а сигурно и много вкусна.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, прекрасна баница си направила! Баницата е едно от нещата, на които не мога да устоя! Чудесни, апетитни снимки! Фирмата е избрала правилният човек за презентация!
    Да ти е честит подаръкът! Не ми беше известна тази фирма.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. За мен от зеленясалата баница с айран, моля :)
    Личи си, колко е хрупкава , Роси, с тази запечена коричка :)
    на такова сирене не съм попадала тук, но ще се огледам и ще го пробвам, щом препоръчваш.
    Прегръдка и :) честит вторник!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз като Пепи не съм срещала продуктите на тази фирма,но ти се доверявам,Роси и ще ги пробвам!
    Баничката е много съблазнителна!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  9. Да са ти честити подаръците, Роси! Баничката е страхотна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, чудесни подаръци :)
    Тези дни гледам реклама на тази марка по ТВ!
    И баницата е много апетитна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Честити подаръци, Роси! Не бях чувала за тази фирма и научих нещо ново. :)
    Много е апетитна баничката. Прати ми малко за закуска за утре. :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Е, с теб за пореден път едно мислим, Роси - в неделя имахме подобна, зелена баница у нас. :))
    Чудесна е станала твоята! Поздравления за подаръците! Лакрима произвеждаха някога прекрасни продукти - имаха невероятна сметана, отлични сирена и кашкавали, дори в един период се произвеждаше отлично Пекорино, но от няколко години не ги срещам. Дано новите собственици да запазят традицията за добро качество!
    Прегръдки и усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Единствената разлика от тази която правя е гасенето на содата в лимонов сок. Невероятна баница!
    Честити подаръци!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. За мен от зеленката две парченца...моля...

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, като от злато е тази баничка. Още от тук се усеща аромата, който се разнася. От всичко искам да опитам, но май ще трябва да си го приготвя сама...започвам да записвам рецептата! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Още от Фейса им се каня на тези банички! Много са хубави, Росинка, а и с хубави млечни продукти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Вкусна баничка с качествени материали.И двата вида ми харесват,Роси.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Много ме радвате с вниманието си,дами,благодаря ви!
    Дано и на вас да допаднат продуктите на Лакрима.
    С пожелание за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Баничките са истинска мечта, Роси! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Чудна е баничката, Роси!!! Чупвам си и от двата вида - за сравнение :) Сиренцето непременно ще се пробва.
    Поздрави и прегръдки, мила!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Отвях се по снимките :) и забравих да пиша колко красиви и апетитни са!!! Буквално неустоими, Роси :)

    ОтговорИзтриване
  22. Еви и Мина,прегръдка и за вас,мили дами!

    ОтговорИзтриване
  23. Чудесна! След като я изпечете поръсвате ли с вода?

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте! Не я напръсквам с вода,за да остане с хрупкава коричка отгоре, а с водата ще омекне.

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ви много! Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уникална е ,баничката !Всичко при теб е изящно!Обичам всякакви банички ,но признавам си ,не бих се сетила да комбинирам 2 в 1.и това ,което ме вълнува е ,с какви кори я направи .вярвам ,че ако споделиш ,нямя да е реклама.

      Изтриване
    2. Сърдечни благодарности за топлите думи! Баница обикновено правя с кори Фамилия, да ви е сладко!

      Изтриване