5 април 2016 г.

chocolate mint muffins








Тези мъфини направих преди три години за едни млади госпожици,дошли на гости на дъщеря ми.
Понеже ги започнах късно ,предполагах,че няма да имам време за снимки,от които да последва публикация и не си направих труда да отмеря с точност брашнотолагах на око,докато ми хареса гъстотата на тестото- нормално кексово.
Затова в състава на продуктите съм посочила брашното -колкото поеме.
Знам,че за по-неопитните това навярно ще е проблем,но се надявам да ви провокирам да се доверите на усета си и да опитате,никак не е трудно. 







Продукти за 24 мъфини :

за шоколадовата смес:

200 гр. шоколад (натурален )
200 мл. млечна сметана
4 яйца размер L
80 гр. масло
100 мл. прясно мляко
3-4 с.л. качествен ментов ликьор
3 с.л. натурално какао
1 + 1/2 п. бакпулвер
1 капсула есенция ванилия
захар на вкус ( аз сложих бяла и мусковадо )
брашно - колкото поеме *
50 гр. шоколадови капки ( може и 100 гр. )

за крема:

200 мл. млечна сметана
3 с.л. крем Оле ванилия на Др.Йоткер
пудра захар на вкус
1-2 с.л. ментов ликьор
50 до 100 мл. прясно мляко

по желание - 24 бисквити Орео

* когато обедините всички съставки за кексовата смес без брашното и шоколадовите капки,започнете да добавяте постепенно брашно,лъжица по лъжица и да разбивате до получаване на нормално кексово тесто.Лъжица в повече или по-малко брашно не е фатално точно за този вид шоколадови мъфини,защото и с по-рядка смес пак ще се получат,тъкмо ще останат отвътре по-сочни,тип брауни.







 

Приготвяне:

В гнездата на метални форми за мъфини поставете хартиени капсули,като във всяка сложете по една бисквита Орео. 

В тенджерка с дебело дъно сложете маслото,сметаната,прясното мляко и захар на вкус докато се сгорещят.
Отдръпнете от огъня и към топлата смес добавете начупения шоколад.
Изчакайте две минути и разбъркайте леко с шпатула,докато шоколадът се разтопи.
Добавете яйцата едно по едно до усвояването им.
Ароматизирайте с ментовия ликьор и ванилията.
Прибавете какаото и бакпулвера и започнете да разбивате сместа на ниска скорост като същевременно добавяте лъжица по лъжица брашно.
Ще получите интензивно шоколадова,лъскава,лепкава кексова смес.
Добавете накрая шоколадовите капки,разбъркайте сместа.
Сипете от нея във всяка хартиена капсула върху бисквитата.Запълвайте ги на 2/3 от обема им.
Изпечете мъфините в предварително загрята на 175 гр. фурна,без вентилатор,горен и долен реотан, до суха клечка.
Не ги препичайте. Охладете ги на решетка.

През това време си направете крема като разбиете сметаната с пудра захар на вкус,крема Оле и малко ментов ликьор.
Ще получите доста гъст крем,затова го разредете колкото ви харесва с няколко лъжици прясно мляко и разбийте финално.Насипете крема в пош и шприцовайте розички върху всеки мъфин.




5 коментара:

  1. Хареса ми свежото и загадъчно зеленикаво кремче! А за брашното - не се притеснявай. По у сет най - добре се правят нещата. Попадала съм на рецепти, където уж с точност е написано всичко, но не точно. :)
    Хубави пролетни дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, представям си съчетанието на шоколада с ментата, обожавам го! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много-много любима комбинация!Великолепни кексчета,Роси!Прегръдки!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Обещаващо вкусни и ароматни! Аз обичам всякакви комбинации с шоколад, но с мента ми е особена слабост! Чудни са, Роси!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам шоколад и мента - и определено сте на ТИ с усета ти ;) страхотни са мъфинките!! И съм определено заинтригувана и аз от кремчето :)
    Поздрави, мила!!

    ОтговорИзтриване