11 септември 2012 г.

френски хлебчета с масло






 

Ако сте пропуснали да забележите или сте забравили тези страхотни франзели при Мария, аз ще ви  насоча вниманието към тях,и то много настоятелно,защото абсолютно си заслужава да ги имате на трапезата си!
Много меки,с интензивен и завладяващ вкус и дъх на краве масло!
Пръхкави и вкусни са дори и на следващия ден!





Продукти:

250 мл.  топла вода
100 гр. разтопено масло
20 гр. прясна мая
2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
около 520 гр. брашно





Приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода.
Сложете я в контейнера на машината заедно със солта ,захарта и около половината от брашното.
Пуснете да се меси и добавайте постепенно още брашно,докато спре да маже под бъркалките и се образува компактна топка тесто.Добавете на порции маслото,докато се поеме изцяло от тестото.Ако се отпусне прекалено може да добавите още малко брашно.Тестото трябва да е меко като за козунак.
Оставете го да втаса,докато си удвои обема.
Разделете го на 2 равни части.
Аз оформих първата част като Мария-разточих и нарязах на 3 летни по дължина.



   
Леко ги намазах с мазнина и усуках.




Така се оформиха първите три франзелки.
Подредете ги върху тава,покрита с хартия за печене.



Втората половина тесто оформих на 3 различни хлебчета.





Първото е единичен фитил,резнат напречно на няколко места с върха на ножица.
Втория фитил срязах на две по дължина и усуках.
Последната част оформих като плитка.
Намажете всички хлебчета с разтопено масло и изчакайте отново да втасат до удвояване на обема.
Сложете двете тавички едновременно да се пекат на долен реотан с вентилатор,180 гр. 2-ро и 4-то ниво.Най-отдолу на дъното на фурната сложете купичка с вода.
Изпечете франзелките до златисто.
Още топли отново ги намажете тънко с масло.







Най-хубавото на тези френски хлебчета е,че са много универсални.
Можете да ги хапнете не само по френски с любимо сирене и плодове,но и чисто по български с домашно сирене и резен домат,с лютеница или с масло и конфитюр,а и с една традиционна гозба с повечко сос,която у дома е сред топ-любимите,а именно пълнени пиперки и за разнообразие - камби.






Рецепта за тях няма да пиша,мисля всеки знае как се правят.
За соса: към половин кофичка кисело мляко добавям 1 яйце,1-2 с.л. натурално нишесте / зависи колко сос има за сгъстяване в тавичката,но ние го обичаме и правя доста /,щипка сол,черен пипер,1 ч.л. червен пипер,щипка къри и индийско орехче.Всичко разбивам с тел,темперирам с няколко лъжици от горещия бульон,в който се пекат зеленчуците , и наливам сместа на тънка струя равномерно между горещите пиперки.
Разклащам тавата ,понадигам я ту от единия,ту от другия край ,за да се хомогенизира.
От високата температура нишестето се сгъстява моментално.





Мария,благодаря ти за рецептата на тези страхотни хлебчета!!

34 коментара:

  1. Страхотно изглеждат тези франзелки! Вечерях, но се почувствах отново гладна като ги видях - пухкави, меки, истинско вълшебство! Приятна вечер, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, ти си взела целия сервиз бе душицо, аз само кафения :) Годината беше 1988-ма
    Страхотни плитки си навързала! И аз така най-ги тача, с домат и сиренце :) И пиперките са ни еднакви, с една несъществена разлика - не слагам само къри, но не е късно да опитам. Моите го понасят в ориза, значи и тук би им харесало :)
    Лека нощ и хубави сънища!

    ОтговорИзтриване
  3. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar...

    ОтговорИзтриване
  4. аууу, с какви конци са тези хлебчета!
    Невероятни, Роси! Оитвам да погледна какво мога да си затопя :)
    Прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  5. Олеее, сега като видях хлебчетата и чушчиците, ще трябва да си лягам гладна.. Много вкусно изглеждат :)

    ОтговорИзтриване
  6. Франзелите ще се пробват, но трябваше ли да снимаш и тия пиперки, уникални.Лека нощ! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, много апетитни хлебчета! С удоволстви бих потопила голяма хапка в чинийката с чушките!Ммм, вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, отдавна съм ударила око на тези хлебчета!
    Твоите са чудесни!
    Топвам си в прекрасния сос и ти пожелавам хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  9. Непременно ще пробвам франзелите. Излеждат страшно апетитно! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, направо посягам за топло хлебче. Но ако може и от чушките, че тази комбинация и в къщи е много любима. От снимките ти може да огладнее човек :) - много апетитни! Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Предполагам, че нямаш съмнение, че задължително ще ги пробвам:)
    Изглеждат невероятно!
    Поздравления за теб и Мария!
    А чушките- каквото и да правя и да казвам, че е невероятно вкусно, това си остава любимо ястие, изглеждат много вкусни и сочни!
    Прегръщам те Роси и ти пожелавам един чудесен ден*)

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, страхотни франзелки! Най-хубавото обаче е, че остават на следващия ден все така вкусни! Ще се възползвам от рецептата, задължително! Всичките им форми ми харесват много, а пък как си ги поднесла с тези чушчици, направо да се оближе човек! Страхотна си, Роси! Прегръдки от мен и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, колко хубавки си ги направила само - да се чуди човек от кое по-напред да си отчупи! И аз ти благодаря, страшно се радвам, че са ви харесали хлебчетата и нямам никакви съмнения, че с тези апетитни чушчици обядът/вечерята ви са били истинско кулинарно вълшебство!
    Целувки и пожелания за слънчев и ведър септември! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотни са наистина ! Благодаря за рецептата ,Роси ! Ще пробвам :) !
    Хубав ден ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  15. Ама тези франзелки са прекрасни Роси:)
    Обожавам да правя хляб и непременно ще се възползвам от предложението ти.
    И...какви апетитни снимки, Боже огладнях!
    Поздрав сърдечен:)

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, май не съм ти казвала досега, но рецептата ти за козунак с кисело мляко е най-любимата ни рецепта за козунак у дома. Само ги гледам тези хлебчета и подозирам, че ще са поредната ти рецепта, превърнала се във фаворит за нашето семейство. Разкошно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  17. Скъпи момичета,много ви благодаря за хубавите думи,имах нужда от тях,че ми е много притеснено днес,госпожицата е с много висока температура и тъкмо ще отиваме на лекар.

    Всички,които имат желание да опитат рецептата на Мария гарантирано няма да съжаляват,аромата на масло е много осезаем и разкошен!

    Дилянче,много се радвам,че козунака ви е любим,такива новини са винаги много стимулиращи,благодаря ти!А рецептата на Мария опитай непременно!

    Канди,неочаквано и за мен все така вкусни са и на другия ден,предполагам от маслото.

    Мария,аз ти благодаря,че сред безбройните ти рецепти за прекрасни хлебчета се намери едно по-кратичка и за мен,но пък резултатът е върховен!

    Ирма,сервизът ми е подарък от майка ми,може би от същата година и ако ти кажа от колко години го неглижирам,пък той се оказа много практичен и нежен.
    Къри ползвам постоянно,на Котани,то е комбинация от няколко подправки-кайенски пипер,джинджифил и още други,ама ги забравих,та аз си я харесвам тази подправка и ръся много често.

    Пожелавам ви вкусно похапване на хлебчетата на Мимето и много усмихнат и слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Сего по обяд, и с тези вкусотии-как да устоя,роси?Освен да си направя франзелки и аз.Направо са страхотни-браво!А за пълнените чушки....много ги обичам.
    Приятен ден-прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  19. О, разкош - и хлябът, и пълнените чушки, Роси! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  20. О, милото дете! Надявам се, не се е оказало нещо сериозно, Роси! Бързо възстановяване пожелавам на госпожицата! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  21. Роси,майстор си на конците.Порцията с камби е само за гладни!Комбинацията просто е много добра!Ще ги пробвам тези франзелки задължително!

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесни питки, Роси! Прекрасни са! Невероятни конци! Комплименти, мила!

    Прегръдки, Роси и една прекрасна нощ и чудесен ден утре от мен & Co

    ОтговорИзтриване
  23. Роси, като ги видях, си помислих, ето, освен на Мария франзелите, сега ще запиша и на Роси...:)
    Много добре са се получили, а снимките ти ме огладняха...Довечера май ще меся франзелки...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Много сте мили,благодаря ви,дами!Който има желание да замеси франзелките-да му е сладко!
    Хубав ден на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Задължително ще опитам тези франзелки!Изглеждат чудесно!

    ОтговорИзтриване
  26. Роси, франзелките непременно ще се опитат, а чушките със сосчето са ми много любими за похапване! Доста бързо се появи след почивката! Сигурно бързаш за изпълнения с някой нов есенен плод.....Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе,почивката беше кратка ,а бързам да се отчитам с всичко снимано в този сезон,че иначе пак ще има останали за следващата година,а не ми се иска.
      Дано ти харесат франзелките,прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  27. Толкова "въздушни" са тези франзелки! Чак усещам вкуса им! Чудесно поднесени, прекрасни снимки! Поздравления, Роси!

    ОтговорИзтриване
  28. мммного апетитно изглеждат,ароматниии!
    Роси,ако нямаш нищо против си взимам една за закуска!
    Прегръдки и прекрасен ден мила

    ОтговорИзтриване
  29. Тили и Миме,благодаря ви,момичета!

    Усмихнат и слънчев петък и на вас!

    ОтговорИзтриване
  30. Ей тук с тия хлебчета и любимото ястие се окапах направо от преглъщане.
    Хареса ми сосчето. Аз правя друго, но твоето ме привлече много. Отбелязвам си го да опитам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да дадеш отчет като го направиш,ей! :)
      И благодаря! :)

      Изтриване