Ако сте пропуснали да забележите или сте забравили тези страхотни франзели при Мария, аз ще ви насоча вниманието към тях,и то много настоятелно,защото абсолютно си заслужава да ги имате на трапезата си!
Много меки,с интензивен и завладяващ вкус и дъх на краве масло!
Пръхкави и вкусни са дори и на следващия ден!
Пръхкави и вкусни са дори и на следващия ден!
Продукти:
250 мл. топла вода
100 гр. разтопено масло
20 гр. прясна мая
2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
около 520 гр. брашно
Разтворете маята в топлата вода.
Сложете я в контейнера на машината заедно със солта ,захарта и около половината от брашното.
Пуснете да се меси и добавайте постепенно още брашно,докато спре да маже под бъркалките и се образува компактна топка тесто.Добавете на порции маслото,докато се поеме изцяло от тестото.Ако се отпусне прекалено може да добавите още малко брашно.Тестото трябва да е меко като за козунак.
Оставете го да втаса,докато си удвои обема.
Разделете го на 2 равни части.
Така се оформиха първите три франзелки.
Подредете ги върху тава,покрита с хартия за печене.
Втората половина тесто оформих на 3 различни хлебчета.
Втория фитил срязах на две по дължина и усуках.
Последната част оформих като плитка.
Намажете всички хлебчета с разтопено масло и изчакайте отново да втасат до удвояване на обема.
Сложете двете тавички едновременно да се пекат на долен реотан с вентилатор,180 гр. 2-ро и 4-то ниво.Най-отдолу на дъното на фурната сложете купичка с вода.
Изпечете франзелките до златисто.
Още топли отново ги намажете тънко с масло.
Най-хубавото на тези френски хлебчета е,че са много универсални.
Можете да ги хапнете не само по френски с любимо сирене и плодове,но и чисто по български с домашно сирене и резен домат,с лютеница или с масло и конфитюр,а и с една традиционна гозба с повечко сос,която у дома е сред топ-любимите,а именно пълнени пиперки и за разнообразие - камби.
Рецепта за тях няма да пиша,мисля всеки знае как се правят.
За соса: към половин кофичка кисело мляко добавям 1 яйце,1-2 с.л. натурално нишесте / зависи колко сос има за сгъстяване в тавичката,но ние го обичаме и правя доста /,щипка сол,черен пипер,1 ч.л. червен пипер,щипка къри и индийско орехче.Всичко разбивам с тел,темперирам с няколко лъжици от горещия бульон,в който се пекат зеленчуците , и наливам сместа на тънка струя равномерно между горещите пиперки.
Разклащам тавата ,понадигам я ту от единия,ту от другия край ,за да се хомогенизира.
От високата температура нишестето се сгъстява моментално.
Най-хубавото на тези френски хлебчета е,че са много универсални.
Можете да ги хапнете не само по френски с любимо сирене и плодове,но и чисто по български с домашно сирене и резен домат,с лютеница или с масло и конфитюр,а и с една традиционна гозба с повечко сос,която у дома е сред топ-любимите,а именно пълнени пиперки и за разнообразие - камби.
Рецепта за тях няма да пиша,мисля всеки знае как се правят.
За соса: към половин кофичка кисело мляко добавям 1 яйце,1-2 с.л. натурално нишесте / зависи колко сос има за сгъстяване в тавичката,но ние го обичаме и правя доста /,щипка сол,черен пипер,1 ч.л. червен пипер,щипка къри и индийско орехче.Всичко разбивам с тел,темперирам с няколко лъжици от горещия бульон,в който се пекат зеленчуците , и наливам сместа на тънка струя равномерно между горещите пиперки.
Разклащам тавата ,понадигам я ту от единия,ту от другия край ,за да се хомогенизира.
От високата температура нишестето се сгъстява моментално.
Страхотно изглеждат тези франзелки! Вечерях, но се почувствах отново гладна като ги видях - пухкави, меки, истинско вълшебство! Приятна вечер, Роси! :)
ОтговорИзтриванеРоси, ти си взела целия сервиз бе душицо, аз само кафения :) Годината беше 1988-ма
ОтговорИзтриванеСтрахотни плитки си навързала! И аз така най-ги тача, с домат и сиренце :) И пиперките са ни еднакви, с една несъществена разлика - не слагам само къри, но не е късно да опитам. Моите го понасят в ориза, значи и тук би им харесало :)
Лека нощ и хубави сънища!
Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar...
аууу, с какви конци са тези хлебчета!
ОтговорИзтриванеНевероятни, Роси! Оитвам да погледна какво мога да си затопя :)
Прегръдки и хубаво утре!
Олеее, сега като видях хлебчетата и чушчиците, ще трябва да си лягам гладна.. Много вкусно изглеждат :)
ОтговорИзтриванеФранзелите ще се пробват, но трябваше ли да снимаш и тия пиперки, уникални.Лека нощ! :)
ОтговорИзтриванеРоси, много апетитни хлебчета! С удоволстви бих потопила голяма хапка в чинийката с чушките!Ммм, вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, отдавна съм ударила око на тези хлебчета!
ОтговорИзтриванеТвоите са чудесни!
Топвам си в прекрасния сос и ти пожелавам хубава сряда!
Непременно ще пробвам франзелите. Излеждат страшно апетитно! :)
ОтговорИзтриванеРоси, направо посягам за топло хлебче. Но ако може и от чушките, че тази комбинация и в къщи е много любима. От снимките ти може да огладнее човек :) - много апетитни! Хубав ден, мила!
ОтговорИзтриванеПредполагам, че нямаш съмнение, че задължително ще ги пробвам:)
ОтговорИзтриванеИзглеждат невероятно!
Поздравления за теб и Мария!
А чушките- каквото и да правя и да казвам, че е невероятно вкусно, това си остава любимо ястие, изглеждат много вкусни и сочни!
Прегръщам те Роси и ти пожелавам един чудесен ден*)
Роси, страхотни франзелки! Най-хубавото обаче е, че остават на следващия ден все така вкусни! Ще се възползвам от рецептата, задължително! Всичките им форми ми харесват много, а пък как си ги поднесла с тези чушчици, направо да се оближе човек! Страхотна си, Роси! Прегръдки от мен и пожелания за хубав ден!
ОтговорИзтриванеРоси, колко хубавки си ги направила само - да се чуди човек от кое по-напред да си отчупи! И аз ти благодаря, страшно се радвам, че са ви харесали хлебчетата и нямам никакви съмнения, че с тези апетитни чушчици обядът/вечерята ви са били истинско кулинарно вълшебство!
ОтговорИзтриванеЦелувки и пожелания за слънчев и ведър септември! :)
Страхотни са наистина ! Благодаря за рецептата ,Роси ! Ще пробвам :) !
ОтговорИзтриванеХубав ден ! Прегръдки !
Ама тези франзелки са прекрасни Роси:)
ОтговорИзтриванеОбожавам да правя хляб и непременно ще се възползвам от предложението ти.
И...какви апетитни снимки, Боже огладнях!
Поздрав сърдечен:)
Роси, май не съм ти казвала досега, но рецептата ти за козунак с кисело мляко е най-любимата ни рецепта за козунак у дома. Само ги гледам тези хлебчета и подозирам, че ще са поредната ти рецепта, превърнала се във фаворит за нашето семейство. Разкошно изглеждат!
ОтговорИзтриванеСкъпи момичета,много ви благодаря за хубавите думи,имах нужда от тях,че ми е много притеснено днес,госпожицата е с много висока температура и тъкмо ще отиваме на лекар.
ОтговорИзтриванеВсички,които имат желание да опитат рецептата на Мария гарантирано няма да съжаляват,аромата на масло е много осезаем и разкошен!
Дилянче,много се радвам,че козунака ви е любим,такива новини са винаги много стимулиращи,благодаря ти!А рецептата на Мария опитай непременно!
Канди,неочаквано и за мен все така вкусни са и на другия ден,предполагам от маслото.
Мария,аз ти благодаря,че сред безбройните ти рецепти за прекрасни хлебчета се намери едно по-кратичка и за мен,но пък резултатът е върховен!
Ирма,сервизът ми е подарък от майка ми,може би от същата година и ако ти кажа от колко години го неглижирам,пък той се оказа много практичен и нежен.
Къри ползвам постоянно,на Котани,то е комбинация от няколко подправки-кайенски пипер,джинджифил и още други,ама ги забравих,та аз си я харесвам тази подправка и ръся много често.
Пожелавам ви вкусно похапване на хлебчетата на Мимето и много усмихнат и слънчев ден! :)
Сего по обяд, и с тези вкусотии-как да устоя,роси?Освен да си направя франзелки и аз.Направо са страхотни-браво!А за пълнените чушки....много ги обичам.
ОтговорИзтриванеПриятен ден-прегръдки,мила!
О, разкош - и хлябът, и пълнените чушки, Роси! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са,Роси!
ОтговорИзтриванеО, милото дете! Надявам се, не се е оказало нещо сериозно, Роси! Бързо възстановяване пожелавам на госпожицата! Целувки!
ОтговорИзтриванеРоси,майстор си на конците.Порцията с камби е само за гладни!Комбинацията просто е много добра!Ще ги пробвам тези франзелки задължително!
ОтговорИзтриванеЧудесни питки, Роси! Прекрасни са! Невероятни конци! Комплименти, мила!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Роси и една прекрасна нощ и чудесен ден утре от мен & Co
Роси, като ги видях, си помислих, ето, освен на Мария франзелите, сега ще запиша и на Роси...:)
ОтговорИзтриванеМного добре са се получили, а снимките ти ме огладняха...Довечера май ще меся франзелки...
Прегръдки!
Много сте мили,благодаря ви,дами!Който има желание да замеси франзелките-да му е сладко!
ОтговорИзтриванеХубав ден на всички! :)
Задължително ще опитам тези франзелки!Изглеждат чудесно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Светле!Поздрави!
ИзтриванеРоси, франзелките непременно ще се опитат, а чушките със сосчето са ми много любими за похапване! Доста бързо се появи след почивката! Сигурно бързаш за изпълнения с някой нов есенен плод.....Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИгличе,почивката беше кратка ,а бързам да се отчитам с всичко снимано в този сезон,че иначе пак ще има останали за следващата година,а не ми се иска.
ИзтриванеДано ти харесат франзелките,прегръдки и от мен! :)
Толкова "въздушни" са тези франзелки! Чак усещам вкуса им! Чудесно поднесени, прекрасни снимки! Поздравления, Роси!
ОтговорИзтриванемммного апетитно изглеждат,ароматниии!
ОтговорИзтриванеРоси,ако нямаш нищо против си взимам една за закуска!
Прегръдки и прекрасен ден мила
Тили и Миме,благодаря ви,момичета!
ОтговорИзтриванеУсмихнат и слънчев петък и на вас!
Ей тук с тия хлебчета и любимото ястие се окапах направо от преглъщане.
ОтговорИзтриванеХареса ми сосчето. Аз правя друго, но твоето ме привлече много. Отбелязвам си го да опитам:)
Да дадеш отчет като го направиш,ей! :)
ИзтриванеИ благодаря! :)