28 септември 2012 г.

плетен щрудел с манго, смокини и Бри





 
   
Време е и това щруделче да се покаже тук,че и то горкото навъртя годинката в черновите. :)
За предходния смокинов сезон не сколасах да го пусна,но сега му е точно момента.
Много обичам смокини,купувам си почти всеки ден .
Разбира се,включени във всякакви рецепти са ми не по-малко предпочитани .
Особено,ако са съчетани с меки сирена!
За мангото обаче не мога да съм така ласкава,нито в суров,нито в преработен вид,но редно бе да го опитам,за да имам мнение.
Който също като мен не го е очаровало би било удачно да го замени с круши,сини сливи или праскови,пак ще стане щрудел за чудо и приказ.






Продукти:

за плънката: 





1 манго или 2 праскови,ябълки или круши
4 едри смокини
3-4 с.л. захар
1,5 с.л. натурално царевично нишесте
30 гр. орехи,счукани едро
30 гр. стафиди
щипка канела,ванилия

800 гр. бутер тесто

за намазване - жълтък+ 1 с.л. олио + 1 ч.л. вода

пудра захар за поръсване на щрудела
по 2 с.л. захар за поръсване отвътре на всеки лист
по около 40 гр. сирене Бри на всеки лист

Тъй като листите бутер тесто са два ще имате две плетеници.
Ако искате да направите само един лист, плънката трябва да бъде наполовина.









Начин на приготвяне:

Сложете нарязаните на парченца плодове и 3-4 с.л. захар в касерола на котлона да поврят и леко да омекнат.Не повече от 5 минути.Сокът, който ще се отдели от плодовете сгъстете като прибавите към тях нишестето.Дръпнете съда от огъня.Ароматизирайте плодовете с канела и ванилия,добавете счуканите орехи и стафидите.
Предварително размразете тестото,но да бъде все още много студено.
Разтворете първия лист директно върху пекарската хартия.

Аз  направих разрезите под 90 градуса спрямо плънката,обаче после като взех да сплитам разбрах,че много по-добре би било ако се реже под наклон, ето така .

Поръсете центъра на листа с 2 с.л. захар.Върху нея разпределете половината плънка,като оставите по 1 см. в двата края непокрити.




Ако желаете, тук там сложете парченца сирене Бри- то си подхожда великолепно със смокини,круши или праскови.
Горният край на тестото прегънете навътре.




Започнете да редувате и застъпвате нарязаните странични ушенца,да стане като рибена кост.



Малко преди края подгънете и долния край на тестото да залегне отдолу , за да не изтича плънка при печенето.
По същия начин оформете и втория лист бутер тесто.
Намажете с жълтък и поръсете обилно с пудра захар.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато тестото бухне и се карамелизира коричката.

Оставете да се охлади напълно и сервирайте щрудела поръсен с ванилова пудра захар.
Или още леко топъл гарнирайте с топка сладолед или бита сметана.



35 коментара:

  1. Ау, как изглежда това чудо! Великолепно! Още ме е яд, че не можах да дойда на срещата... Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито, Роси, годиняса, казваш това сладкишче!
    Тъкмо се чудя защо не съм го виждала скоро в отчетните теми.
    Невероятно изглежда обаче! Нищо, че е отлежало. На мангото и аз не съм фен, но с удоволствие бих опитала във вариант със всеки друг плод.
    Поздрави, мила и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. ОООО Роси,с всяка следваща публикация вдигаш високо летвата!!!
    Как ние бедните последователи ще седнем на масичката не знам :))
    Роси,страхотен сладкиш,много ефектно поднесен!
    Браво мила!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубав сладкиш!А оплитането определено ме впечетли,красиво е!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси,истинско вълшебство е щрудела!
    Прекрасно поднесен ,а снимките са изкусителни!
    Наслада за сетивата!
    Хубави почивни дни!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много яроматен и красив сладкиш Роси!
    Хубавото е, че може да се интерпретира въз основа на любимите плодове.
    Пожелавам ти хубав уикенд и поздрави на останалата част от семейство "Еликсир" :)

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсирче, фен съм на мангото :)
    Скоро прочетох, че има и различни сортове!
    Чудесна е идеята ти, съчетано с това сиренеце!
    Прегръдки, мила и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Това вече си е истински еликсир! Браво Роси! Зашеметяващо е!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, щом не се налага да меся аз, веднага ще го направя. Нещо ми се уморяват ръцете на второто мачкане, а иначе влача като магаре, да им се чудиш на моите ръце;)?

    Прекрасен е , а аз също като теб, не съм почитател на мангото и ще го заменя с друг есенен плод.
    И как успяваш да имаш толкова рецепти за показване, че чак по година отлежават? Явно у вас всеки ден е празник!!!
    Браво, поздравления! И хубав уинекд!

    ОтговорИзтриване
  10. Цъфна ли в събота сутрин в този блог, винаги има нещо вкусничко! Браво бе, Роси, много готина плетеничка! Аз харесвам мангото, падам си по разни екзотики, особено като захладнее времето. Наистина как успяваш да сготвиш толкова много неща, че с години да не успяваш да ги публикуваш.. смаяна съм, ама приятно! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, великолепен щрудел! :) Изглежда много ароматен, а и е изключително фотогеничен. Страхотни снимки! Сърдечни поздрави и прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ей-й-й, браво Роси! Много засукан щрудел се е получил - мерси за снимките с плетката - ще пробвам така следващия път, но може би със сини сливи, въпреки че аз с удоволствие си хапвам и манго...

    ОтговорИзтриване
  13. Красота!Роси, страхотно щруделче!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси,щрудела е много вкусен със сигурност.Радвам се,че най-после му е дошъл реда за представяне. А манго обичам най-вече в прясно състояние-добре узряло.За съжаление рядко попадам на такова.
    Много красиви снимки си направила!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесен сладкиш, Роси! И аз не обичам много манго, но затова, пък, обожавам смокини. Плетеницата се е получила чудесно.
    Благодаря ти много за срещата, която организира! Беше великолепна!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Нямам думи, Роси! Вълшебно, вкусно и красиво на N-та степен! Поздравления! Сега да беше го напрвила и да беше тук, наблизо, веднага идвам без покана, колкото и да е неучтиво :)) Правила съм такова нещо до сега само с карамелизирани ябълки, но ще опитам и твоя вариант. Обичам и манго, и смокини и Бри.
    Приятен, слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  17. Много е красиво, Роси!
    А предполагам и на вкус е страхотно.
    Наистина впечатляващ десерт!

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  18. Роси,този сладкиш ще се опита задължително!Лесен,интересен,вкусен,бърз,красиво поднесен и много,много ефектен!А виличката го допълва перфектно!

    ОтговорИзтриване
  19. Изглежда невероятно Роси! Абсолютна красота е тази плетеница. Много интересна комбинация от плодове, ядки и бри! Със сигурност е много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря на всички,които ме навестихте и ми написахте по нещо мило,винаги прочитам коментарите ви с очакване и удоволствие!
    Радвам се,че моето годинясало ( Пепи,много точно казано!) сладкишче ви се харесва!

    Мария и Мъхче,имам доста такива отлежаващи и някак не се усетих даже как черновите ми набъбнаха до над 80,към момента съм ги намалила до под 80 :) ,но такъв ми е маниера на блогване явно,а и защото си разпределям свободното време между публикуване,писане на чернови,подбор на снимки и разглеждане при другите,та затова така се получава.

    Много релаксираща неделя ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  21. Роска, отново ме накара да посегна към нещо сладко по никое време :) Идеята за сплитане много ми допада и не знам с каква плънка, но ще се възползвам от тази красота :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Невероятна красота! Вкусно, ароматно и изкушаващо предложение! Прекрасни снимки!Този начин на плетене срещнах някъде и много ме впечатли с ефектността и леснотата си.
    Спокойна нощ и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Много интересна рецепта и страшно вкусен щтрудел искам и аз :) Роска пълна си с идеи :)
    Усмихнат понеделник:)

    ОтговорИзтриване
  24. Роси, как можа да го криеш толкова дълго?!?!? Толкова красиво изглежда и вкусно... Благодаря ти за постъпковите снимки! Много ме впечатли тази "плетка". Толкова лесно ми изглежда, а и е с бутер тесто, а резултата е толкова уникален! Ох, заплетох се и аз нещо:):):) Пожелавам ти прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Е, Роси, направо...какво да кажа - красота, чудесно, чудесно, чудесно! Надскачаш себе си, девойко :), целувки!

    ОтговорИзтриване
  26. Снимките са прекрасни, Роси! Иска ми се на момента да отхапя едно парченце!
    Поздрави от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Красота и невероятен вкус! Прегръдки, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ви,момичета,много ме радвате с одобрението си!
    Оплитането е много отдавна популярно,много ефектно,много лесно и подходящо както за бутер тесто,така и за такова с мая,със сладка или солена плънка,така че импровизациите могат да бъдат много!

    С пожелание за слънчева и усмихната есен!

    ОтговорИзтриване
  29. Нне си си губила времето, виждам....страхотно предложение, адски добре изглежда, не се съмнявам за вкуса!

    ОтговорИзтриване
  30. Иглика,най-много ми е драго да си изгубя времето с правене на сладкиш :) ,това ми е любимата част от кулинарията,както на повечето от нас де...благодаря ти,мила!

    ОтговорИзтриване
  31. Невероятно!Изглежда неустоимо вкусно!!!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте, Роси,искам да попитам дали мога да използвам сушени смокини и какво манго да взема твърдо,меко как да го избера?
    Моите поздравления за блога и благодаря!
    Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет,Ели, и добре дошла!
      Благодаря за поздравленията!
      Аз трудно си намирам хубаво манго,т.е. по-меко,защото то е по-сладко,обикновено все са зелени и твърди.Купувам по-скоро за дъщеря ми,тя му е фен,аз сякаш не чак толкова.Ако искаш да избегнеш мангото в плънката,а и смокини сега няма,може да използваш круши или ябълки,както и сушени смокини.
      Надявам се да не съм твърде закъсняла с помощта и да ти е сладко!

      Изтриване
  33. Тъкмо на време,благодаря!

    ОтговорИзтриване