Канелена погача или т.н. Pull apart bread в кръгла версия
За моя голяма радост поканите,които получавам,за да гостувам винаги са придружени от много топли думи,изказващи уважение и приятелско чувство,което аз неминуемо се опитвам да пречупя през виртуалната призма,за да изградя в съзнанието си образа на моя домакин.
Е,този път ми е далеч по-лесно да го направя,защото Лети е била неколкократно мой събеседник на живо и съм имала възможност да се убедя колко е мила,колко е сърдечна и че всяка една дума в нейната покана е истинска и много откровена.
Много уютно се чувствам в компанията не Лети както в прекрасния й блог "Кулинарно приключение" ,така и в реалните срещи!
Намирам голямо сходство в предпочитаните от семействата ни рецепти и вкусове,но най-вече в любовта ни към чийзкейковете - характерна е и за двете ни!
Лети е изключително мелодичен събеседник -тя умее да разказва и умее да задържи вниманието ти върху онова,за което говори.
Много спокойна,много сладкодумна,много усмихната и позитивна е!
Любовта й към Италия е много "заразна",уверявам ви,защото успя да ме "доразболее" на тази тема окончателно!
Да съм на гости на кулинар и фотограф от този ранг е не само чест,но и предизвикателство,на което се надявам да съм успяла да отговоря достойно според моите възможности и голямото ми желание да я зарадвам с рецепта,която ще й допадне !
Лети,още веднъж благодаря за поканата,която наистина ми донесе много настроение и за предоставената възможност да стана част от твоето "Кулинарно приключение"!
Адаптирано от тук
Продукти:
2 яйца размер XL = 120 мл.
70 мл. топено масло
50 гр. захар
250 мл. прясно мляко
щипка сол
7 гр. суха мая или 1/2 кубче прясна
1 ампула ванилия
3 + 3/4 ч.ч. брашно
за поръсване:
50 мл. топено масло
100 гр. захар
2 ч.л. канела
1 п. ванилена захар
* 1 ч.ч. = 240 мл.
Приготвяне:
Разбийте с вилица яйцата със захарта,докато тя се поразтопи.
Добавете прясното мляко,щипката сол,ванилията и 2 ч.ч. от брашното.
Поръсете сухата мая и замесете тесто като добавяте постепенно още брашно,докато се получи не лепнеща топка .
Добавете на порции маслото.Когато се поеме от тестото, ако е нужно добавете още малко брашно.
Оставете го да втаса до удвояване на обема.
Подгответе си сместа за поръсване от захарта,канелата и ванилената захар.
Разделете втасалото тесто на две или три части.
Разточете всяка част тънко,изравнете листа на правоъгълник.
Намажете с топеното масло и поръсете с канелената захар.
Нарежете на равни ленти,подредете ги една върху друга и отново нарежете на квадратни парчета.
В линка към рецептата целият процес по оформянето е перфектно сниман и представен постъпково.
Покрийте откопчаваща форма с диаметър 23 см. с хартия за печене или напръскайте със спрей.
Подредете парчетата вертикално изправени,докато се изпълни тавичката.
Поръсете отгоре с канелена захар и оставете погачата да втаса повторно.
Изпечете я на 170 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.
Ако има нужда по време на печенето покрийте с фолио,за да не прегори отгоре карамела,който ще се образува.
Освободете формата и охладете погачата на решетка.
Много хубаво гостуване, Роси, а домакинята ти със сигурност е голям кулинар.
ОтговорИзтриванеА тази погача... Както обичам канела и както го виждам онова последно изображение - направо си отмъквам парчето.
Всичко е страхотно. Поздрави и за двете ви!
Добро утро, Роси! :)
ОтговорИзтриванеКакъв разкош си сътворила пак - чак у дома замириса на канела.
Великолепна е погачата, моите искрени адмирации!
Целувки!
Много много пухкава погача - оформена е много оригинално, а и с този аромат на канела... няма как да й устои човек. :)
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев ден, Роси! :)
Ееее, чудна пита за гостуване - хем пита, хем сладка...Просто разкошна!
ОтговорИзтриванеСподелям мнението ти за слънчевата Лети :) Толкова е уютно и при нея. Я да намина и от там :)
Невероятна прелест е това!
ОтговорИзтриванеОх и тук да си кажа, страшна вкусотия умирам за всичко с канела, прелест!
ОтговорИзтриванеЦелувки Роси :)
Роси, поздравления! Канеленият хляб (за мен си е козунак) е нещо много, много вкусно, а ти си го направила перфектен и ... съблазнителен! Браво! Много го обичам, но нали знаеш, че у нас канелата не е предпочитана, та ръся с кафява захар, рядко правя за мен с канела в една малка формичка ;)
ОтговорИзтриванеОтивам да погледна и при Лети, която думите ти описват много точно!
Поздрави!
Добра гостенка си, Роси :) Супер погача и много приканващи и апетитни снимки! Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ тук да отбележа, че съм очарована от майсторството ти, Роси! Истинска прелест е тази погача! Поздрави и усмивки! :)
ОтговорИзтриванеОстанаха ми очите в тази сладка погача, Роси! Чудесно гостуване, поздрави и прегръдки и за двете ви с Вили! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно представяне, мила Роси! Просто мечта! Достойно представяне при домакиня-мечта!
ОтговорИзтриванеА питката... ах, питката... Толкова е красива, апетитна, неустоима, въздушна и съблазнителна... а парченцето, сигурна съм, че всеки би искал да го хапне и би си поискал още даже.
Поздрави и за двете прекрасни кулинарки от мен & Co!
Роси, уникално красива е! Прилича ми на голяма роза, но с дъх на канела! Прекрасно изпълнение за радост на домакинята и виртуалните ти блог-гости! Благодаря ти за това вълшебство! И хубава вечер!
ОтговорИзтриванеРоси, невероятен тандем сте с Лети!
ОтговорИзтриванеИзборът ти за тази пита е чудесен!
А ти си я направила вълшебна,така че и у нас ухае на канела!
Прегръдки и за двете!
Ухааа ! Много красива погача,Роси ! Наистина само за гости :) ! Рецептата е разкошна !
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава вечер !
Много ми хареса, Росинка! В този вариант дори ми е по-симпатична!
ОтговорИзтриванеТи си винаги добър гост, как няма да те канят! Прегръдка!
Роси,майстор си!Много интересна погача си избрала и отлично ни я представи,стъкмена и натъкмена, като за специално гостуване!Поздравления за умението ти и лека вечер!
ОтговорИзтриванеРоси, много ми се яде такава канелена красота! Изглежда жестоко, а и като знам какъв майстор си на тестото, само мога да си представя какво е !
ОтговорИзтриванеПък и гостуваш на толкова интересна домакиня-обичам нейните средиземноморски рецепти и често се допитвам до блога и!Прегръдка!
Приказна погача, Роси :) взе ми очите!!! Истински кулинарен виртуоз си ми ти :) и рецептата, и изпълнението и гостуването ти са прекрасни!!! Поздравления за теб и за Лети :)
ОтговорИзтриванеИ тук да кажа, че погачата е прелестна!Много интересна, ароматна и несъмнено вкусна!Виртуозно изпълнение, Роси!Поздравления, възхищавам ти се!
ОтговорИзтриванеУнесена в погачата пропуснах Поздрава за Празника!Честита Баба Марта!Бъди все така лъчезарна , много здраве и усмивки на цялото ти семейство!
ИзтриванеСтрахотна погача!!!
ОтговорИзтриванеЩе напиша и тук:
Много слънчево, красиво и елегантно гостуване, Роси!
Прекрасни дами,
впечатляващи със стил и кулинарно майсторство - комплименти и за двечките!
А днес и първомартенски привет,
с пожелания за здраве, късмет и много щастие, Диана
Еликсир за душата, наслада за сетивата, прекрасни дами, прекрасна погача! Честита Баба Марта! С пожелания за здраве и много усмивки! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеНа всички вас честита да е Баба Марта!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави,румени,засмени!
Благодаря ви за страхотните думи,за похвалите,както винаги са ми много скъпи!
Благодаря още веднъж на Лети за удоволствието да се изява в прекрасния й блог!
Сиренето на снимката е крем-сирене за мазане с топинг от орехи и ананас и чудесно балансира погачата със сладкото и гроздето.
Дани,благодаря за своевременната реакция и доверие,много ми е драго,че ви е харесала рецептата!
Прекрасен празничен ден на всички! :)
Честита Баба Марта, Роси!!! Да сте ми живи и здрави цялото семейство и все така да ни радваш с позитивния си светоглед и кулинарните си еликсири, мила!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и много целувки от мен:)
Мили дами, благодаря ви за хубавите думи, които написахте за невероятната Роси и за мен!
ОтговорИзтриванеСтрахотни сте! Първомартенски поздрав, прегръдка и пожелание да сте здрави и усмихнати!
Роси, да знаеш, че аз поруменях, още като прочетох хубавите думи, които си написала за мен, тъй че вече съм готова румена за Баба Марта :) Благодаря ти от сърце мила, за всичко - и за прекрасното гостуване и за приятелското ти отношение към мен и най-вече че имам възможността да те познавам и да общувам с теб! Да си здрава, усмихната, все така слънчева и чудесна!
Мина и Лети,Честита Баба Марта и на вас и на вашите семейства!
ОтговорИзтриванеИ за двете топла прегръдка от мен! :)
Честита Баба Марта, Роси!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави и засмени, бели и червени, да се обичате, да изгрее слънцето и да стопли сърцата ви!
Питката ти е уникална!
Роси,бъди здрава и слънчева с благословията на баба Марта през цялата година!Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеРоси, честита Баба Марта, усмихна я вчера ти с това ароматно и красиво изкушение, а днес явно чака нещо подобно да се засмее и прати слънцето! Хубави събота и неделя!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта!Невероятна пита и чудесно гостуване!
ОтговорИзтриванеМного хубава пита Роси и страхотно гостуване. И аз много харесвам Лети и винаги с удоволствие се разхождам в нейното кулинарно кътче :).
ОтговорИзтриванеСлънчеви поздрави и за двете!
Роска, прекрасно гостуване, погачата изглежда толкова ароматна, бухнала и ужасно вкусна :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и Честит Празник!
Честит Национален празник,Роси!
ОтговорИзтриванеВсе в правоъгълна форма дипля тестото, но при теб се е получило толкова ефектно, че май ще започвам козунаците.
Хубав празничен ден!
Дами,честита Баба Марта и честит национален празник!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за поздравленията,за комплиментите и отделеното време,страхотни сте!
Хубава неделя ви пожелавам! :)
О, това изкушение помня, че го разгледах. Прилича на красива роза и е страшно изкушаващо :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Дари! :)
Изтриване