4 януари 2013 г.

ризи-бизи с пилешки бутчета






С представянето на супа ризи-бизи вече ви бях споделила,че това ястие ми е едно от любимите неща,които прави мама и което обожавам!
И тогава казах,и сега ще се повторя,но...колкото и да го правя в мислите ми нейното си ми остава все по-вкусно от моето!

На свой ред дъщеря ми също много го харесва,когато аз направя.

Да,рецептата е тривиална,но пък ми е сред любимите,така че й се полага доза внимание в блога .  :)








Продукти:

пилешки подбедрици или цели бутчета
2 с.л. кетчуп
1 с.л. горчица
1 с.л. соев сос
къри,черен и червен пипер,кориандър

1,5 ч.ч. ориз
1 малка кутия стерилизиран грах ( ползвам само Бондюел )
олио
около 4 ч.ч. гореща вода

сол,чесън,копър,къри





Приготвяне:

В дълбока купа смесете соевия сос,кетчупа,горчицата,къри,кориандър,
черен и червен пипер.
Прибавете бутчетата  и хубаво ги отъркаляйте като малачета в маринатата.
Подредете ги в тава,налейте малко водичка на дъното и печете на 200 гр. до средна готовност.
Измийте ориза.
Прибавете го около полуготовите бутчета,отгоре разпределете отцедения грах.
Сипете в тавата горещата вода или домашен бульон.
Посолете всичко на вкус (оризът обичайно поема повечко сол ),поръсете струйка олио или зехтин,тук-там  по малко копър и чесън,щипка къри и хоп пак във фурната,която ще намалите на 150 гр.

Забележка:Най-сполучлив става ориза,когато се пече на ниска температура и малко преди да е поел всичката течност изключвате фурната и оставяте тавата в нея да си я поеме.




18 коментара:

  1. Роси, чудесно поднасяне! Пробвах супата, а сега и това записвам в списъка :) Благодаря ти! Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Точно така пека ориза - когато е почти готов изключвам фурната и оставям вътре, или дори завивам тавата с фолио. Обаче така с бутчета не съм пекла :) Все обварявам малко месото предварително. Ей тия дни ще ги направя, тъкмо ме чака едно готвене за младежа. Благодаря за идеята, Роси!
    И хубави почивни ти желая, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно изглежда порцийката, Роси! Обичаме ориз и често хапваме вкъщи, приготвям го почти по подобен начин с пилешко и става изключително вкусен и ароматен.
    Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно предложение, Роси! А и е тъкмо след голямото ядене по празниците - имаме нужда малко да олекотим менюто с нещо хем вкусно, хем и лесно да приготвяне. Майка ми, пък и аз като нея, оставя ориза по същия начин да си поеме водата. Така ориза остава по-сочен.
    Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Роси, Честита Нова Година!

    Пожелавам на теб и цялото ти семейство здраве, щастие и много поводи за радост!


    Ориза изглежда наистина много апетитен:)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. много апетитно ,Роси!
    ще го пробвам
    хубава вечер мила и целувки

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова апетитна кожичка :)
    Грабвам ги, Роси!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Много апетитни са станали, Роси!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, още тези дни ще го пробвам твоето ризи-бизи :) Много вкусно изглежда! С тази моя диета вече се чудя какво да сготвя, имам чувството, че живея само на свинско с картофи ;)

    Прегръдки! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитно, мила - като всичко, което приготвяш и поднасяш!!! Супата съм я пропуснала, но на това съвършенство ще му се насладим съвсем скоро вкъщи ;)
    Приятни почивни дни от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Пак ни се повтарят сервизите, Роси :))
    Технологията със спирането на фурната я знам от мама - тя готвеше най-вкусният ориз, който съм яла. У дома сме почти китайци - всички си падаме по ориз във всякакви варианти, но ризи-бизи готвя винаги постно. Твоята порцийка е толкова слънчева и изкушаваща, Роси, че бих се прежалила и с месце да си хапна!
    Много усмивки и прекрасно настроение ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз го харесвам постничко, но на тия препечени бутчета няма да откажа :))) Много апетитно си ги поднесла!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси! Страхотно Ризи-бизи! Идеята ми за почивка от интернет дано не се провали, но така съм свикнала с блоговете, че два дни изтраях засега:). Обаче пък гледай на каква вкусотия попаднах сега, как да го пропусне човек!? Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  14. Ризи бизи ми намига много! Тез бутчета с такъв прекрасен загар и това оризче.. мм направо ми влизат в менюто за следващата седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, много изкусително предложение! И аз свързвам ризи-бизи с детските години, мама също го прави много хубаво. Няма по-вкусно от мамините гозби, нали? :)
    Трябва да ти кажа, че скоро с огромно удивление открих, че тази вкусотийка е творение познай на коя кухня... :))) Това оризче с грах, познато от невръстните ни години се оказа типично ястие от Венецианската и Падуанската кухня, от там и странното му име. Винаги съм се чудила защо се казва така и не ми е хрумвало даже, откъде идва, докато не прочетох.
    Прегръдки и се надявам да се видим скоро!

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, не знам дали е тривиална рецептата, ама знам, че ако ей сегичка моите момчета надникнат тук - отиде ми спокойната неделна вечер, дето се мъча да си устроя - обожават ориз със зеленчуци и като нищо ще ме карат посред нощите да им правя...
    Страхотен си го направила, скъпа!
    Успешна нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  17. На всички сърдечно благодаря за хубавите коментари!
    Лети,пак на любимата италианска кухня се дължала рецептата значи,хехе!
    Прекрасен ден на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  18. прекрасна рецепта за едно ястие което няма кой не го обича - мисля че е любимо на всички нас - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване