Продукти:
източник на рецептата
3 яйца
250 гр. рикота
170 гр. краве масло
220 гр. захар
2 с.л. лимонов сок
настъргана кора от два лимона
1 п. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
320 гр. брашно *
150 гр. микс от кандирани корички
за глазурата:
100 гр. бял шоколад
30 гр. краве масло
2 с.л. течна сметана
* В източника на рецептата брашното е доста по-малко,но на мен сместа ми пое толкова,защото рикотата ми бе рядка,приличаше по-скоро на квасена сметана.Преценявайте брашното индивидуално,според вашата рикота и големина на яйцата,сместа трябва да е гъста кексова .
Притогвяне:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем.
Към тях добавете лимоновия сок,жълтъците и рикотата, и отново разбийте сместа.
Следват брашното,бакпулвера,ванилията и лимоновата кора.
Разбийте белтъците на сняг и ги обединете с останалата кексова смес.
Накрая прибавете кандираните корички и разбъркайте с шпатула.
Форма за кекс намаслете и набрашнете или покрийте с хартия за печене.
Разпределете кексовата смес.
Изпечете кекса в загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.
Печенето ще продължи по-дълго от обичайното ( заради рикотата ) ,така че по някое време покрийте формата с лист алуминиево фолио,за да предпазите сладкиша да не прегори.
На мен печенето ми отне 1 час и 10 мин.
Ако използвате кръгла форма,примерно с диаметър около 23 см.,десертът ще се изпече по-бързо.
А още по-бързо,ако го направите на мъфини.
Охладете кекса на решетка и го украсете по желание - с пудра захар или като мен - с разтопен бял шоколад ,който на снимките стои по-жълт,защото все още не е стегнал.
И тук е толкова уханно и пролетно! Чудесен, сочен кейк си приготвила, Роси! И толкова красиво си го презентирала с жълтите фрезии! С удоволствие бих похапнала парченце и не само едно!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва. Опитвалата и с шоколад, пак стана много хубав кекса с рикота. Твоят е по-богат на вкус с добавката на плодове, Роси! Прекрасен уикенд ти желая! :)
ОтговорИзтриванеПриказно изглежда, Роси! Само ако знаеш как си падам по такива влажни кексове. Глазурата помислих, че и тя е лимонова, а то какво било :) Дояде ми се сладичко (добре, че след малко отивам на гости) :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер, мила!
Роси, изглежда прелестно, тъкмо гледам едни лимони "майер" и се чудя какво да ги направя.....чудна идейка! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеЕхааа, какъв слънчев кекс, Роси! При теб определено пролетта е дошла! И много пухкав, а с допълнението от плодчета съм сигурна, че е много влажен :) съвсем като за мен. Ехх мечти!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила и лека нощ!
Сух кейк никак не обичам, но с рикотата в него е точно по вкусът ми, Роси. Изглежда много, много примамливо! Така сочен и дъхав, толкова свеж и богат... неустоим е, мила!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен с пожелание за прекрасен уикенд!
Лимоновите десерти са ми любими, Роси! А твоят кекс така ми хареса! Толкова свежо-цветно-лимоново-жълто-пролетно :)
ОтговорИзтриванеАроматна и сладка вечер, Роси! Поздрави!
Роси, Роси, Роси, ти разбираш ли, че няма рецепта, която да не харесвам в твоя блог. Всичко е точно по мой вкус, снимано и презентирано прекрасно и изкусително. Обожавам кексове с рикота и лимон. Правила съм не един. Харесва ми идеята за кандираните корички. Изглежда невероятно! Прегръщам те
ОтговорИзтриванеО, Роси, поредното сладко изкушение! Изглежда страхотно и много слънчево-пролетно (-:
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Чуден, чуден изглежда и нямам съмнения колко е вкусен! И аз като по-горе пишештите ще кажа, че обичам лимонови сладкиши и кандирани плодове и тях. Точно по моя мярка е сладкиша ти, Роси!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Хубави почивни дни!
Роси, с твое позволение, надявам се, си взимам парченцето за закуска... Много обичам подобни, сочни кексове, преркасен и толкова уханен е...
ОтговорИзтриванеПоздрави, другарче! :)
Роси, искам не едно, а две парченаца от този изкушаващ десерт. Целувки!
ОтговорИзтриванеЕйййй!!! Като видях първата снимка и се захласнах. Роси, вълшебен е този кекс! Прегръдки и прекрасна съботна вечер, мила!
ОтговорИзтриванеПърво беше "Ау!", пък после продължих надолу!
ОтговорИзтриванеРоси, невероятен е! Вкусен и красив!
Поздрави!
Лимоновите сладкиши не са ми по вкуса, но винаги мога да ги превърна в портокалови;) Хубаво тече отгоре, даже много;)
ОтговорИзтриванеСпорна седмица, Роси!
Точно по моя вкус, ама ти си знаеш :). Обожавам печива с рикота, имат невероятен вкус, а по този кекс е просто перфектен. Поздравления и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеВълшебен....,
ОтговорИзтриванезвучи и изглежда много фин, ароматен, неустоимо нежен и апетитен...
Да, определено ме грабна с това предложение, Роси -
Благодаря, сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!
Благодаря на всички за ласкавите коментари и одобрението!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви творческа,успешна,доходна и усмихната седмица!
Това не може да се подмине и да не се опита,Роси.Ще го направя с цветен локум-това имам.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЖиве,перфектно ще се впише локумчето,много обичам кекс с локум,ще се радвам да покажеш твоя,когато го направиш и да ви е сладко!
ИзтриванеО, не знам как съм пропуснала тази прелест, но съм изкушена. Обичам лимонови сладкиши и непременно ще се възползвам от това апетитно предложение! Поздрави, Роси!
ОтговорИзтриванеС което много ще ме зарадваш,Нели! :) А аз съм настроена за твоя спанак с крем сирене :) Ще обменим идеи :) Поздрави и от мен,Нелка!
ИзтриванеНевероятно вкусен и дъхав кекс! Направих го с цветен локум и добавих супена лъжица Лимончело! Приказно удоволствие!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЕее,идеята за лимончелото е съвсем на място,как не се сетих да сложа и аз,а имам,благодаря ви,че ми подсказвате ,а също и за хубавите отзиви!Много ми е драго,че ви е допаднал десерта!С пожелание за щастливи пролетни дни!
ИзтриванеРоси, крада рецептата и се надявам скоро да имам възможност да я приготвя! Преди време претърпях голям провал с една рецепта за лимонов кекс, който остана недоизпечен и трябваше да го изхвърля. Оттогава се отказах, докато не намеря доказана рецепта :)
ОтговорИзтриванеА при теб всички са такива!
Поздрави и слънчев уикенд :))
Ели,бъди внимателна и проверявай с клечица,защото заради рикотата текстурата на кекса е влажна и се пече по-дълго от обичайното.Брашното малко или много ще трябва да нагодиш на око,защото рикотите варират много,едни са тричави и гъсти,други като тази,която ползвах са по-редки и е важно да получиш гъсто кексово тесто.
ИзтриванеУспех и дано останеш доволна!