27 март 2011 г.

козуначено руло Мина / Easter Bread Roll Mina




този козунак заприлича на гъсеничка :)



Веднага се досещате кой е вдъхновител за този козунак-естествено моята скъпа  Мина и нейните великолепни козуначени творения ,които като ги видя в блога й и не мога да се въздържа да не ги направя и аз.







Продукти:


за тестото:
250 мл. прясно мляко
2 яйца + 1 белтък
160 гр. захар
40 гр. разтопено масло + 25 мл. олио
щипка сол
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция лимон
1 ванилена захар с аромат на лимон
3/4 кубче мая
680 гр. брашно ( количеството е ориентировъчно )

за плънката:
60 гр. едри стафиди
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
сладко от ягоди и боровинки





Замесих тестото в машината,на бързата програма,ползвам само цикъла месене,като свърши един път,нулирам програмата и пускам още веднъж,общо измесване-30 мин.
При тази програма бъркалките започват да месят веднага,без паузи.
Освен това контейнера се подгрява леко и когато свърши и второто месене,изключвам машината и оставям тестото да втасва в затопления контейнер.
В половината от прясното мляко / леко затоплено в МВ/ сипах захарта и разбърках да се разтвори.В другата половина разтворих маята.Прибавих двете половини мляко в контейнера.Следват яйцата-леко разбити,щипката сол,есенциите и около 500 гр. пресято брашно.
Пускам машината и добавям брашно,докато се образува стегната топка,да не маже под бъркалките.Започвам да добавям мазнината на порции,лъжица по лъжица,докато се поеме от тестото.Двукратното месене е достатъчно това да стане.Ако искате можете да измесите още веднъж,още по-добре.
Оставих тестото да втасва в затоплената и изключена машина,докато удвои обема си.
Когато това стана го извадих с намаслени ръце и го оформих на правоъгълен лист върху намаслена повърхност.




Даже не ползвах точилката.За мен няма по-голямо удоволствие в месенето от оформянето на втасалото тесто за козунак-толкова е еластично,мекичко,пръхкаво и бухнало.Като започнеш да го притискаш с пръсти и разтегляш си личат конците и глутеновите нишки.
 Намазах съвсем тънко със сладко от боровинки-не повече от 5-6 ч.л.Имах и останали на дъното на едно бурканче плодове от ягодово сладко,пазех си ги в хладилника за някой козунак ,сложих ги и тях.Поръсих с орехите и стафидите.




Навих на руло откъм дългата страна.
Отрязах с ножица парче около 1,5 см. от крайчето на рулото и го сложих легнало в тавичката .Така отрязвах всяко следващо и го подреждах като керемида върху предното.Последното парче подпъхнах под първото.



преди второто втасване

Тъй като тестото ми беше в повече,остатъка от рулото нарязах пак така и подредих в правоъгълна форма за кекс.

преди второто втасване

Преди да започна оформянето на втасалото тесто включих фурната да загрее на 50 гр.Когато приключих с оформлението я изключих и в нея поставих двете тавички да втасват козунаците,докато удвоят обема си.
Трябва да са покрити с прозрачно фолио,за да не съхнат,докато втасват.


вече втасали


След това намазах с разбит с 1-2 с.л. олио жълтък,поръсих захар и върнах тавичките с козунаците  да се изпекат на 160 гр.

готови за печене

Следете много внимателно кога ще започнат да се зачервяват и когато това стане ги покрийте с алуминиево фолио,за да не се препекат отгоре.
Пекох  на малко по-ниска температура,защото рулата са с плънка от сладко и има опасност отвътре да станат клисави.








Станаха много вкусни рула!!
Мина,благодаря за чудесната рецепта и великолепните ти снимки,които ме провокираха да го направя и аз!!





п.п. Не мога да не отбележа със задоволство факта,че благодарение на Мина ,която публикува този козунак във http://www.foodbuzz.com/,той достигна  топ 9  за 29 март 2011 г. измежду 833 други публикации и рецепти.
Мина,ти си невероятен човек ,кулинар и другар!Безкрайно много ти благодаря за безкористната подкрепа и инициатива,която ми донесе толкова много радост :))!
Щастлива съм,че имам такъв приятел в твое лице!

46 коментара:

  1. Еликсир, козуначените ти рула изглеждат много ароматни и изкушаващи! Страхотно са се получили!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Eликсир, страхотно изглеждат рулата ти, а и съм сигурна колко са вкусни! Ще ме накараш утре рано-рано да пусна и аз машинката...
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Eeeee, :) Еликсирче - ТРЕПАЧ са ти рулата!!! Удари всички козунаци в земята!! По-хубави - не съм виждала!!!!Чак се възгордях, че са ми съименници :))!! Мммм - фантастични са - не мога да им се нагледам - и си представям колко са вкусни!!!

    ОтговорИзтриване
  4. П.П. :)) отвам да се фръцкам с рулата ти пред чужденците, дано не възразяваш...

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат фантастично!Толкова пухкави!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Beautiful! I could not recognize your new background..got to say I love it! Recipe is wonderful too, nice way to make this!!!

    ОтговорИзтриване
  7. That is gorgeous!! And so is the new look of your blog... I love it!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни са и аз съм ги заплюла за Великден!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Ихааааа,момичета,колко хубави отзиви сте ми написали,така ме зарадвахте :))))!
    Мира,Мариетка,Мина,Траяна,Мария-безкрайно много ви благодаря!Думите ви ми донесоха толкова много позитивно настроение и са великолепен старт и тонус за новата седмица!

    Sandra,Kate,you're welcome to my blog! Many thanks for kindest reviews,you makes me very happy with them!!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасни са тези рула! И аз съм голям любител на "козунакопревенто". Ще се пробвам да направя толкова красиви :) Само не знам как ще издържа до Великден.

    ОтговорИзтриване
  11. briarrose,thank you very much!!

    Ели,толкова красиви,че даже и повече вече си правила!Точно преди една година съм си записала рецептата на великолепните ти козунаци със сладко от вишни,а все не ми остава време да ги направя!Взимам си бележка да се коригирам:).
    Все пак много ти благодаря за хубавите думи!Чувствай се винаги добре дошла тук!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Стрхотно е!!! Време е и аз да пробвам вече:)

    ОтговорИзтриване
  13. Oh, wow!!! You do breads SO beautifully! This one is spectacular!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Congratulations on making Top 9, the breads are beautiful? Love the new look also.

    ОтговорИзтриване
  15. Ей, че са хубави - почти се окапах :)
    С тьмен мармалад се получава страхотен контраст!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Бенита,Maria Miteva-Christou - много сте мили,благодаря ви от сърце!

    Lizzy,you give me a very high rating on my bread, thank you very much!!

    Sandra, thank you, and I am very proud of this achievement, which I owe to my beloved friend Mina!

    alyce,your compliment is particularly valuable for me, because for the first time someone gives an assessment of my photos, I'm happy so much for that, thank you!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесен начин за оформяна на руло! Изглежда прекрасно и сигурно е било много вкусно! Поздрави за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  18. Антоанета31 март 2011 г., 13:46

    Поздравления!Отново майсторско изпълнение!Предполагам, че и на вкус е великолепно!Ще пробвам тези дни.
    Хубав ден и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Станимира,Антоанета-няма по-хубав завършек на днешния ден от това,да прочета думите на одобрение,които сте ми написали!Благодаря ви,трогната съм!
    Сърдечни поздрави и на вас!

    ОтговорИзтриване
  20. Еликсир, занемях пред тази гледка. Разкошни произведения на козуначното изкуство. Искрени комплименти за теб ,а и за Мина. Честит блог и много последователи ти пожелавам! Ще се отбивам честичко тук за идеи и обмяна на опит! Успех!

    ОтговорИзтриване
  21. Гуинет,радвам се,че си наминала насам!Благодаря ти за чудесните отзиви и пожелания,много ми е драго да ги прочета!Чувствай се винаги добре дошла при мен!И аз ще следя с удоволствие блога ти,защото си отличен кулинар,представен с великолепни фотографии!

    ОтговорИзтриване
  22. ЕХААААА Еликсирче толкова вкусни и примамливи рула си спретнала.Тестяните неща знаеш, че са ми слабост и сега като ги гледам твоите уникални рула и ми иде да запрятам ръкави посред нощ.:)))

    ОтговорИзтриване
  23. Зиче,подобни думи от теб ме пращат директно на седмото небе,мила!
    Радвам се,че рулата ти действат подстрекаващо,а сега не ми остава нищо друго освен да чакам да оплакна очи по твоите!Да са ви спорни и сладки!

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотни козунаци,майсторско изрълнение!!!!!!!!!!
    Моля да ми кажете как мога да заменя кубчето мая с мая на прах, немога да се ориентирам в грамажа.

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ви за коплимента,много ми е приятно да го прочета!!!
    Много зависи от коя мая ще ползвате.Сухите маи имат упътване за колко гр. брашно е едно пакетче.Поне в тази рецепта си направих труда да измеря колко брашно слагам,макар че по принцип не го правя,защото се водя от консистенцията на тестото.За козунак аз слагам двойно количество,отколкото се полага по упътване.Така ускорявам втасването,което ако е малко маята ще се проточи безкрайно,а може и да не започне.
    Ако ще ползвате суха мая Юва,там 1 п. е 11 гр. за 1 кг. брашно.Значи за 700 гр. ще трябват около 8 грама за питка,а за козунак-по две-16 гр.Значи около 1 и 1/2 пакетче.Ако е суха на Йоткер,тя е 7 гр. за 500 гр. брашно.Може би за козунак 2,5 пакетчета ще дойдат добре.

    ОтговорИзтриване
  26. Prelepi recepti i blog, sa uživanjem čitam :)

    ОтговорИзтриване
  27. Много ти благодаря!И твоят блог е богат на много вкусни неща и интересни рецепти!

    Най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. MNOGO APETITNO IZGLEJDA-POZDRAVLENIQ....

    ОтговорИзтриване
  29. Елексирче,ти си магьосница в кухнята.Възхищавам ти се.Дано и аз успея да направя тез козуначени изкушения за Великден.Много ми харесват твоите рецепти.Толкова са апетитни и изкушавашти тез козуначета,че си от чупвам едно голямо парче.Сърдечни поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Кате!Ще успееш няма начин!А днес или най-късно утре ще пусна още една рецепта за козунак,само да си наглася снимките!
      Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  30. Здравейте! Реших да пробвам това руло за предстоящия празник, но имам няколко въпроса:) Аз съм абсолютно начинаеща в месенето и нямам машина, възможно ли е да се получи ако го меся на ръка и в такъв случай горе-долу колко време ще отнеме месенето? И другия ми въпрос е малко глупав, но рулото/козунака на предния ден ли се прави или на Великден? Може ли от по-рано?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,Радина!
      Аз меся в машината 26 мин.И вие трябва поне толкова,но сигурно е много изморително,въпреки това много хора правят чудни козунаци ръчно,опитайте и вие.Разтегляйте и събирайте тестото.
      Козунаците обичайно се правят до събота,за да може в неделя да са ви готови и да не се занимавате с тях.Замесените със сметана или кисело мляко издържат повече от тези с прясно мляко.Когато козунакът изстине го завийте в свежо фолио и ще се запази мек.

      Изтриване
  31. Благодаря за отговора! Весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен3 май 2013 г., 19:35

    ami tuka vseki se naslajdave na tova kolko sa krasivi i apetitno izglejdat kozunacite.
    hora, napravete gi i te na samo 6te ukrasiat trapezata vi, no i 6te imate vazmojnost i da pohapnete sladko zaedno s blizkite si.
    mnogo BLAGODARIA za hubavata recepta i originalnia na4in na podrejdane. tazi godina pak 6te pravia, za6toto stanaha "lubimite zasukani kozunzci" na vsi4ki, koito minalata godina opitaha ot tiah.
    VESELI PRAZNICI

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че така ви е харесала рецептата!Благодаря ви,че споделихте впечатленията си,весели и усмихнати да бъдат и вашите празнични дни! :)

      Изтриване
  33. Днес се пробвах и с козуна4ето,но маине се получи :-(.В рецептата е дадено масло 40гр и 25гр олио,но после при смесването на продуктите не видях никъде кога да ги смеся и тях.За това просто ги сложих към тестото.Втасвах го на два пъти,но нито веднъж не втаса така както го виждам на снимката.Иначе изглежда вкусен сега да опитам и моя.Хубав ден Роси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЗДравейте!Сега си препрочетох рецептата и виждам,че това е една от най-подробните,които съм писала за замесването на козунака.От всички продукти без мазнината замесвате тесто,еластично,не лепнещо и тогава започвате да добавяте от мазнината,лъжица по лъжица,като след всяка добавена лъжица изчаквате мазнината да се поеме от тестото и тогава добавяте следващата лъжица мазнина.И така,докато свърши мазнината.Навярно от нея тестото леко ще омекне,ще се отпусне,ако има нужда се добавят още лъжица,две брашно,за да получите отново не лепнещо,еластично тесто,меко като възглавничката на ухото ви.
      Въпреки,че не сте разбрали кога се слага мазнината и сте я добавили заедно с другите продукти,това не е чак такава съществена грешка.Много хора го правят за по-бързо и хапват чудни козунаци.Не втасването и двата пъти говори за друг проблем,но какъв е точно-има няколко възможности:стара мая,недостатъчно мая(по рецепта е съвсем достатъчно количеството й,даже малко в повече) ,втасването да е било на студено или на прекалено загрята фурна(тогава дрождите умират) и т.н.
      В никакъв случай не се отказвайте.Не знам дали ви е първи козунак,но ако е,да знаете моя първи какво дърво беше,истинска тухла.С опита и времето ще свикнете,убедена съм.

      Изтриване
  34. Здравейте, направих рулото и на вкус и на вид стана страхотно, единствено ми стана малко сухо. Имате ли идея къде съм сгрешила? Да каже, че съм спазила грамажа на съставките с точност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!При замесване на теста с мая не е нужно да спазвате всичко до грам,а да се опитате да усетите тестото и правилната му консистенция.Ако успеете да се научите на това,сама ще си замесвате без да гледате рецепти...но това става с времето.В случая,ако яйцата са ви били от най-малките,може брашното да е дошло една идея в повече,ако както казвате сте го измерили с абсолютна точност.А то винаги може да варира,затова се слага на порции и се следи консистенцията на тестото-да не лепне,да е еластично,да не е прекалено сбито,нито разплуто.Щом на форма и обем сте го докарали добре,другата най-вероятна причина да ви стане сух е,че сте го пекли малко повече.Та значи,следващият път преценете брашното според индивидуалното замесване и гледайте да извадите козунака от фурната малко по-рано.Може да проверявате с клечица няколко пъти като наближи края на печенето,не се плашете да отворите фурната,тестата с мая не спадат като кексовете.Поздрави и дано съм ви била от полза!

      Изтриване
  35. Благодаря Ви! Най - вероятно съм го пекла повече. Вие като време колко го печете? Аз го пекох малко повече от час на 150 градуса. Беше ме страх да не остане суров, но явно съм прекалила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз като пека козунаци не засичам време,а се навъртам около фурната и наглеждам.Защото много зависи от дозата колко козунака съм оформила-понякога един цял-той се пече най-бавно и докато стане готов отвътре,отвън и отдолу се припича много.Затова предпочитам да разделя на две и да оформя два козунака-защото се изпичат по-бързо.Ако оформя на още по-малки козуначета в еднократни формички,още по-бързо става печенето.Та мисълта ми е,че не засичам време,а следя печенето,ако се запекат много отгоре,покривам в фолио ,а готовността отвътре аз вече дори само с ръка я усещам,като пипна коричката отгоре,разбирам дали вече козунакът е изпечен.Но това се научава с времето,за по-сигурно боднете с клечица,ако излиза суха,вадете веднага.Когато се пече с плънка от мармалад е по-специфично,гледайте да боднете извън плънката,за да не ви заблуди тя.150 градуса ми се виждат малко.Аз на сегашната си фурна ги пека на около 170-175 гр. Тези тук от тази рецепта са печени в старата ми печка Мечта,тях съм писала,че съм ги пекла на 160 гр. Също е важно в какъв съд печете.В металните тави тестото се изпича по-бързо,в керамични,йена и порцелан се изпича по-бавно.

      Изтриване