Продукти:
600 гр. ябълки (претеглени са почистени и нарязани на кубчета)
240 мл. мазнина (100 гр. разтопено масло + нужното количество олио до достигане на посочените мл.,може да използвате и само олио)
50 мл. прясно мляко
200 гр. захар (в случая кафява,но може и бяла)
350 гр. бяло брашно
50 гр. пшеничен грис
100 гр. ситно счукани бадеми ( или орехи )
1 с.л. канела
2 п. ванилена захар
1 п. бакпулвер
2 с.л. тъмен ром
50 гр. стафиди + 50 гр. сушени боровинки (по желание)
Приготвяне:
Смесете брашното с пшеничния грис,канелата,ванилената захар и бакпулвера.
Разтопете 100 гр. масло в мерителна чаша и към получените милилитри течно масло допълнете толкова милилитри олио (моето от гроздови семки),докато достигнете общ обем от 240 мл.(1 чаена чаша) .
Почистените и нарязани на кубчта ябълки размесете с рома и захарта и ги сотирайте на котлона за около 5-10 мин,колкото да си пуснат водата и се карамелизират,но не и да омекнат или да се скашат.
Към готовите ябълки (не пречи,ако са още топли) добавете мазнината , счуканите ядки,стафидите и боровинките,разбъркайте.
Накрая добавете сухата смес,разбъркайте и ако сместа е прекалено суха добавете малко прясно мляко (при мен бяха нужни 50 мл.) да споите сместа.Трябва да е гъста и лепкава като туткал.
Форма за кейк (моята с размер 23см./23см.) застелете с хартия за печене.
Изсипете и заравнете сместа.
Изпечете сладкиша в загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.
Понеже няма много течност в сместа (освен мазнината),а и ябълките не пускат такава,десерта се изпича сравнително бързо,следете го да не стане сух.
Оставете да изстива на решетка.Поръсете пудра захар и сервирайте охладен.
Комбинацията от масло и олио дава възможност на сладкиша отвътре да запази влажна текстура и същевременно като изстине,коричката отгоре и по краищата да е хрупкава.
Роси, сладкиша е много много изкушаващ.
ОтговорИзтриванеЯбълки и стафиди винаги печеливша комбинация.
Поздрави!
Ябълки и стафиди и за който обича и канела,на мен лично много ми се връзват,не мога да си представя нещо с ябълки и без канела,много канела :) Поздрави и от мен,Аура!
ИзтриванеРазкошен! :)
ОтговорИзтриванеМерси,Еви! :)
ИзтриванеЧудесен е станал, Роси!
ОтговорИзтриванеДа ти призная,така си беше,Траянче,троха не остана до вечерта :) .
ИзтриванеМного ароматен изглежда с всички изброени съставки. Чудесен е , Роси!
ОтговорИзтриванеМерси,Дани,поздрави!
ИзтриванеРоси, страхотно изглежда!
ОтговорИзтриванеИ как хубаво си импровизирала!!!
Поздрави!
Мария,още веднъж благодаря за рецептата,а импровизацията беше наложителна заради по-малкото налични ябълки .Поздрави и от мен!
ИзтриванеКрасив и вкусен(сигурна съм) сладкиш!
ОтговорИзтриванеА презентацията,която си му спретнала,Роси е вдъхновяваща:))))))!Браво!
Много ти благодаря,Миленка! :)
ИзтриванеТози сладкиш е може би нов прочит на онази стара рецепта, която всички знаем?! Само като си представя, колко много го обичам съм убедена, че това е моя сладкиш, хрупкав и ароматен :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е, Роси! И на мен ми е едно ябълково, като по поръчка ми дойде :)
Прегръдка!
Да,точно на нея рецепта ми напомни и на мен,Таня,и понеже е харесвана у дома,затова подходих и към тази на Мария,защото имах очаквания за резултата и те се сбъднаха,стана пръхкав и много вкусен.Ябълково ми става винаги на есен и зиме,когато много от другите плодове липсват,така че дойде ябълково време :) .Прегръдка и от мен!
ИзтриванеОще малко, Роси и ще ми стане ябълково, днес се снабдих и с пловдивски ябълки...ще си запазя рецептата.
ОтговорИзтриванеНа мен вече ми е ябълково,Весе,може би защото само през студените сезони правя нещо с ябълки и никога,когато има праскови,кайсии,ягоди,малини,все си казвам да ги ползвам тях,докато има,че ябълки,круши и банани са налични целогодишно.надявам се да ти допадне и на теб този сладкиш,на нас ни хареса много!Поздрави!
ИзтриванеЕ, Роси, къде изчезна, обикалям няколко пъти вече?! сладкиша е вълшебен, аз имам слабост към твоите ябълкови изкушения:). Страхотни снимки и представяне. Прегръдки и прекрасен ден, мила!
ОтговорИзтриванеКате,грижи и проблеми да искаш,мила,но ти благодаря,че си ме издирвала :) ,както и че отново ме зарадва с комплименти и внимание!Прекрасен ден и на теб,скъпа!
ИзтриванеКато си познавам домашните, този сладкиш ще си го ям съвсем сама, защото те не си падат по ябълки в сладкиш. Но това не пречи лично аз да се поглезя, нали>? Заслужавам си, а и той като го гледам определено си заслужава;) Прегръдка, Роси!
ОтговорИзтриванеМарте,щом е такава работата,да взема да ти заделям по едно парче като правя аз ябълкови десерти,у нас са на голяма почит :) .А че заслужаваш никой не се съмнява,в теб е хляба,в теб е и ножа :) .Прегръдка имаш и ти от мен!
ИзтриванеОх, че сочен изглежда... Умирам си за такива плодови изкушения, Роси! :))
ОтговорИзтриванеИ аз го гледах тези дни същия сладкиш при Мария, ама само с гледането си останах. Сега и при теб ще се подсладя с красиви снимки. :)
Прегръдки, другарче!
П.П. Вкъщи сме двама, ама и аз като Марта си ги хапвам предимно сама плодовите десерти... Ще заделиш ли и за мен, Росинка? ;)
Иска ли питане,мила? :)) Особено щом и двете сме харесали предварително сладкиша на Мария .
ИзтриванеПрегръдка и от мен,Гери, с пожелание за много ползотворен ден!
Това кексче ако го направя ... и трошица няма да остане от него :)
ОтговорИзтриванеЯбълки и канела е любимото ни съчетание ... виж грис не съм се сещала да използвам :)
Прегръдка за вкусното предложение Кате!
Дани,и аз винаги към ябълките слагам канела,много си подхождат и са ми една от любимите комбинации.А грис непременно сложи,текстурата става по-пръхкава и пореста,някак по-въздушна.
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Така си и знаех ... мислех си да ходя при Катето от Банкя, че зърнах страхотно тиквено хлебче при нея, и вместо Роси, съм писала Кате :))))
ОтговорИзтриванеМилион извинения миличка Роси!
Усъмних се че съм сгафила едва когато публикувах коментара и за това се връщам да се уверя :)
Още веднъж ... извини ме!
:)) Ще идвам на кръстница в Барселона,то се е видяло,Дани!Извиненията са приети с усмивка и голяма прегръдка!!
ИзтриванеНаправен, дегустиран и одобрен! 6 + за рецептата! Прегръщам те!
ОтговорИзтриване