17 февруари 2015 г.

мъфини " Плодова колада" и 4 години "Кулинарен еликсир"




Ето,че отминаха 4 години от първата публикация в блога,а вече са 470 на брой.
Надявам се през това време да съм била полезна не само на себе си,развивайки се в кулинарен аспект,но и на други,които са посещавали местенцето ми!
Благодаря на всички,които ми гласуваха доверие и почерпиха идея от тук!
Благодаря на всички,които отделят от свободното си време да наминат и да ми напишат нещо,с което винаги ми стоплят сърцето!
Благодаря  на Мина,че ме подръчкваше да започна и подпомагаше да организирам "Кулинарен еликсир" !
Защото  този блог ме среща ежедневно,къде реално,къде виртуално, с много позитивни и способни хора- колеги- блогъри или просто такива обичащи кулинарията.
Ще се радвам да продължим срещите тук и занапред,колкото и да трае това във времето!
Най-щастлива ме прави факта,че чрез това хоби намерих изключително близки другарчета,с които споделям и хубаво,и лошо, винаги са насреща да ме изслушат,да ми дадат съвет и аз много си ги обичам - и тях, и техните семейства!
А сега грабвайте по едно ароматно кексче с пухкава шапчица и да ви е сладък деня! :))






Преди време посетих един от магазините Дрога  ,търсейки оризови кори,но нямаха.
Продавачката бе много мила и услужливо започна да сваля от рафтовете бурканите с чай,а аз от куртоазия пъхнах нос да подуша за какво иде реч.
Имаше наистина страхотни попадения,но тъй като си падам най-много по плодовия чай ,от предлаганите композиции най-силно ме привлече  плодовата колада - съчетание на парченца ябълка, ананас, чипс от кокосов орех, листа хибискус и слънчоглед, люспи от шипка. В сместа дефакто няма чай,вари се като ошаф и плодовете може да си ги хапнете.
Прибрах пликчето в шкафа,където си държа сушените плодове,ядки и разни други сладкарски работи,докато ми дойде муза за чай.
Обаче....колкото пъти отворех този шкаф,винаги ме заливаше такъв силен и омаен аромат на плодове и екзотика,че моментално реших,че чай може и да не направя,но печиво - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
Обожавам сладките печива  да имат силен дъх на аромати.Да ухае още докато забърквам тестото,докато се пече и докато консумирам.
А този беше наистина много силен и завладяващ аромат.
Сместа може да се изпече и на кекс,но аз този път предпочетох мъфините .
Можете да си направите кексчетата и без този чай,само със сушени плодове по ваш избор.
Цветът на мъфинките е по-тъмен,което се дължи на оцветяването от хибискуса.






Продукти :

за мъфините:

2 яйца
3/4 ч.ч. кафява захар (или на вкус)
200 мл. прясно мляко
100 мл. олио
1 + 3/4 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
4 с.л. смес за чай Плодова колада
50-100 гр. сушени сини сливи / или боровинки /
1 с.л. портокалова кора

за глазурата :

150 мл. течна сметана
40-50 гр. меко масло
50 гр. заквасена сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия

цветни кокосови стърготини за поръсване






Приготвяне:

Накиснете сушените сини сливи в топла вода и ги оставете да набъбнат,после ги отцедете и нарежете на дребно.
Затоплете млякото и накиснете в него плодовата смес за чай,докато плодовете омекнат и леко изстине.




Разбийте яйцата и захарта.
Добавете към тях олиото и прясно мляко с накиснатите плодове.
Накрая добавете брашното,размесено с бакпулвера.
Разбъркайте с лъжица да се обединят течни и сухи съставки- сместа ви трябва да е гъста и лепкава.
Разпределете кексовата смес в  гнездата на форма за мъфини,в която сте сложили хартиени капсули или сте напръскали със спрей за печене.
Изпечете мъфините в загрята фурна на 160 гр. с вентилатор.
Проверете с клечка - щом излезе суха ги извадете и охладете на решетка.

За глазурата разбийте мекото масло и квасената сметана ( и двете със стайна температура) с пудрата захар,ванилията  .
Отделно разбийте течната сметана до меки върхове и я прибавете на порции към масления крем.
Насипете в пош и украсете.
По желание поръсете цветни кокосови стърготини.






Ако не ви се прави млечна глазура ,много ще им подхожда разтопен бял шоколад.

Може да ги поднесете и с ванилов сос с бял шоколад.




За него ще ви трябват  около 300 мл. прясно мляко,1 с.л. нишесте ванилия,1 с.л. масло,50 гр. бял шоколад.
Разтворете нишестето в малка част от студеното мляко,а другото го загрейте на котлона заедно с маслото.
Налейте постепенно нишестето и бъркайте,докато забълбука и ваниловия сос се свари .Добавете в горещия сос начупения бял шоколад и разбъркайте,докато се разтопи.





37 коментара:

  1. Какви красоти си направила, Роси!
    Честита 4-та блогогодинка, продължавай да ни радваш с вкусни и интересни рецепти както до сега.
    Пожелавам ти да се развиваш в кулинарен аспект още и още, а с това да радваш семейството си и нас. Прекрасен да е днешния ден за теб, слънчев и изпълнен с много трепет, вълнение и усмивки.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Рожден ден,Роси!Още много и все по-вълнуващи публикации!А кексчетата са чудесни особено варианта със соса .......толкова е изкусителен ,браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, Честити 4 годинки на твоето удивително място! От момента в който те открих, ти ме предизвикваше, изненадваше и изкушаваше! Прегръщам те силно и ти пожелавам още много вдъхновения и приятели! Вземам си от ароматните мъфини!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз ще съм първа този път! Йес!
    Честит рожден ден на това прекрасно място, Росинка! Обичам да влизам тук, да си разглеждам рецепти, да си набелязвам вкусотийки, да се любувам на красоти или просто ей така, за добро настроение! Не спирай да ни радваш, мила!
    Блогът също е зодия водолей, чудесно! :)))
    Мъфините са страхотни!
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси,
    честита годишнина на блога ти.Продължавай да ни радваш с нови, вкусни кулинарни творения и занапред.Прекрасна почерпка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Честити 4 годинки и от мен, Роси! Местенцето ти е толкова хубаво, че каквото и да му пожелая сигурно ще е малко. Най-важното е да имаш вдъхновение за още много кулинарни (и не само подвизи), а желанието и любовта в това, което правиш, си личат от всяка публикация. И не на последно място бъди много здрава и щастлива!
    Вземам си кексче за десерт и ти пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се, Роси, че точно в този ден дойдох при теб, за да си избера някое вкусно предложение :) Честита четвърта година! Пожелавам ти много пъти занапред да отбелязваш тази дата и статистиката винаги да е така впечатляваща :) А за вкуса да не говорим - винаги е чудесен! Правих някои гозби по твоите рецепти и всеки път всички са супер доволни. Сега си набелязах френското филе, което просто те кани на масата само с вида си от снимката :) А пък кексче си грабнах още преди да стигна до поканата ти да ги опитаме :)
    Прегръдка, Роси! Успешна и пълна година!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита 4 блогогодинка и тук, Роси!!!! Мъфинките са така очарователни, само си представям колко са уханни :) Благодаря ти, че създаде това прекрасно кътче - истински рай за сетивата, в което винаги се отбивам с удоволствие и си тръгвам заредена с позитивизъм и кулинарно вдъхновение!!
    Поздрави и прегръдки, мила - и още много и все така вкусни и красиви кулинарни годишнини занапред ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, честит виртуален празник! Пожелавам ти още мнооого дълго да продължаваш да ни изкушаваш с вкусни и интересни рецепти!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. ох Росиии, нареждам се на онова, в чинийката, с ваниловия сос :) Прекрасно изглежда ,потопено там.
    Честити ти 4 годинки на блога, мила! Продължавай да радваш себе си с хобито и нас с изкушенията, които предлагаш!
    Прегръдки мила и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит рожден ден на блога, Роси! Още дълги години да ни радваш! Прегръдки и благодаря за прекрасната почерпка :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честита поредна годинка на блога ти, Роси!
    Мисля, че всички се обогатяваме, не само кулинарно,
    с тези виртуални и реални срещи :)
    Хубав вторник от мен :)

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник на това вкусно и красиво местенце, Роси! Наистина е еликсир всичко, което приготвяш. Благодаря, че ни радваш сетивата.

    ОтговорИзтриване
  14. Росинка, искам най-отговорно да ти заявя, че ти си една от кулинарките, на които искрено се възхищавам - защото си толкова позитивен човек, толкова да са ми вкусни рецептите ти и толкова да обичам местенцето ти! Искрено ти желая здраве и вдъхновение, за да продължаваш все така да ни радваш! Прегръдки, другарче, а кексчетата са просто прекрасни... И аз усещам уханието им! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник, Роси! Нестихващо вдъхновение, безброй читатели и успехи ти пожелавам от сърце, мила! Почерпката е прекрасна - ароматна, кокетна, вкусна. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Честита годишнина, Роси!
    Създала си чудесно място, което с удоволствие посещавам и се наслаждавам на изкусните ти кулинарни творения!
    Пожелавам ти от сърце още много рецепти да публикуваш, още много последователи да вдъхновяваш!
    Черпя се с най-голямо удоволствие от разкошните ти мъфини! Прекрасни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Честита поредна вкусна годинка, Роси! На теб здраве, на блога много последователи!
    Грабвам си мъфинче с най-голямата шапка! :)
    Прегръдки! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Явно януари и февруари са месеците, по време на които са се родили не малко виртуални места. Има причина според мен. ;) Честита 4-та годишнина, Роси! Тук винаги съм се чувствала специално и изключително уютно! Продължавай да ни вдъхновяваш! Удивителна си! :-)

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, дръпвам си чинийката със сосчето аз...Знаеш, колко харесвам блога ти, преди да създам свой ползвах твоя за портал, през който да посещавам и останалите блогове...Честита 4 годинка:)

    ОтговорИзтриване
  20. Честит празник на чудесното ти кътче, Роси!
    Винаги заредено с вкусни рецепти и радващ позитивизъм за мен е безкрайно удоволствие да се отбивам тук!
    Поздравления и прегръдки, мила за още повече вкусни и радващи моменти!

    ОтговорИзтриване
  21. Прегръдка изпращам на всяка една от вас,мили дами и ви благодаря най-искрено и сърдечно,че споделихте с мен този малко по-специален ден!
    Щастлива съм,че успях да "открадна" малка частица от свободното ви време надниквайки при мен ,защото всеки ваш коментар ми носи не само настроение,но и ми показва вашето внимание и уважение!
    Благодаря ви,че ви има!Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Честита поредна блогогодинка, мила Роси!
    Да е местенцето ти все така вкусно, все така красиво, все така позитивно зареждащо всички нас!
    От мен голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  23. Честита блогогодинка, Роси! Още много рецепти, вкусотии и усмивки ти желая! Мъфинките са страхотна почерпка за такъв хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  24. Роси, честита годишнина на блога ти! Желая ти още много приятели и най-вече приятни емоции за теб!
    Винаги си ведра, усещам усмивката ти с всяко поднесено ястие, торта, салатка и всичко друго, което твориш в кухнята. ОТново си приготвила нещо много вкусно и по който и начин да ми поднесеш ще ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  25. Честит личен празник, Роси!
    Смея да твърдя, че твоето местенце и прекрасните ти рецепти са едно от моите вдъхновения и всеки път изпитвам огромно удоволствие от посещенията си в прекрасния ти блог!
    Желая ти да бъдеш все така позитивна, креативна и здрава!

    ОтговорИзтриване
  26. Роси, и моето "творение" се пръкна на 17 февруари преди 4 години;) наздраве, наборче, за всичкото удоволствие, което споделяш с нас и за хубавото време, изкарано заедно тук. Честита да си и ти и местенцето ти;)!

    ОтговорИзтриване
  27. Честита блогогодинка, Роси! Продължавай все така да радваш с хубави рецепти и с ведрост! Пожелавам ти много творческо вдъхновение за още много вкусни годинки! Поздрави, мила :)

    ОтговорИзтриване
  28. Едно от любимите ми виртуални местенца е станало на 4 годинки и аз съм изпуснала деня!
    Роси, искрено ти пожелавам много здраве, късмет, никога да не губиш музата си и да намираш времето да твориш!
    Много прегръдки ти пращам! :)

    ОтговорИзтриване
  29. Скъпа, толкова тематично си избрала почерпката, с упояващи аромати - в унисон с името на блога! Честити ти годинки на това прекрасно и любимо за мен местенце! Нека ти носи вдъхновения, още много приятелства и чудесни емоции! Прегръщам те и се радвам, че те открих!

    ОтговорИзтриване
  30. Честит празник, Роси,
    имаш едно от най-елегантните, вкусни и уютни кулинарни местенца в блоговото пространство;
    И прекрасни нови предложения -
    поздравления с пожелание за здраве, вдъхновение и още много, много х 4!

    ОтговорИзтриване
  31. Роси, честито на патерица от мен!
    Жива и здрава! С голямо удоволствие посещавам блога ти. Винаги прекрасни снимки, винаги страхотни вкусотии и настроение!
    Прегръдки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  32. Поздравления за празника, Роси! Честита 4-та годинка на това прекрасно, изпълнено с толкова красота, вкус и изящество местенце! Желая ти нови вдъхновения, много читатели и успехи!
    Прегръдка голяма!

    ОтговорИзтриване
  33. Четита четвърта блогогодинка Роси!
    С пожелание за още много такива ...за много вдъхновение и много много оригинални предложения, продължавай да твориш все така неуморно!!!
    Прегръдки мила!

    ОтговорИзтриване
  34. Rosi,chestita godishnina! Prodaljavaj v sashtiq duh! Pojelavam ti oshte mnogo godini da ne spira kulinarnoto ti vdahnovenie! Pozdravi!

    ОтговорИзтриване
  35. Най-сърдечни благодарности към всички дами,които уважиха своеобразния малък празник на моето местенце !С прекрасните си пожелания ме заредихте изключително позитивно!Надявам се,че ще имам честта да се наслаждавам на вашето внимание и занапред!

    ОтговорИзтриване
  36. Честита 4-та годинка на блога! Още 20 х 4 най-малко да отпразнуваш и да ни радваш с прекрасни ястия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Даре,докато имам време и муза,с вас съм! :)

      Изтриване