15 февруари 2015 г.

шоколадова торта с ягоди




Непременно искам да запиша в блога рецептата на тортата от моя РД ,защото този блат на Ири Купенска трябва да стигне до възможно повече почитатели на сочните торти.
Станал абсолютен хит в кулинарните среди откак Ирина го публикува през 2011 г. ,със сигурност е обиколил хиляди трапези,но съм убедена,че все още се срещат и такива,които не са го опитвали !





Преди няколко месеца ми се наложи да направя торта за подарък и тогава за първи път забърках блата.Не можах да го опитам на вкус,но въпреки това веднага ме впечатли - изключително лесен,без нужда от миксер,само с телена бъркалка.Сега с тази торта вече имам пълна представа за достойнствата му - пръхкав,сочен,запазва влажната си текстура дори и ако го приготвите от предния ден,с интензивен какаов вкус.
Невъзможно е да не се влюбите в него :) .






Ирка,благодаря за прекрасната рецепта!






Продукти за торта с диаметър 23 см :

за блата:
2 яйца
60 гр. качествено какао
240 гр. захар ( по равно бяла и кафява )
180 гр. брашно
1 ванилия
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. бакпулвер
малка щипка сол

140 мл. гъст айрян
75 мл. олио ( от гроздови семки )
120 мл.  горещо еспресо


за пълнежа:
500 гр. маскарпоне
500 мл. течна млечна сметана
пудра захар на вкус
ванилия
2 с.л. ликьор Бейлис
300 гр. ягоди

за измазване на борда:
200 мл. течна млечна сметана
пудра захар на вкус

за паниране на брода: смесени бял и карамелизиран кокос

за топинга:
500 гр. ягоди
захар на вкус
1 п. желатин



Приготвяне:

В купа размесете сухите съставки - брашно,два вида захар,бакпулвер,сода бикарбонат ,какао и ванилия.
В друга купа леко разбийте с тел яйцата,олиото и айряна.
Хомогенизирайте мокрите и сухите съставки (ще получите доста гъста смес) .
Добавете горещото еспресо и разбъркайте до хомогенизиране.
Форма за торта с падащ борд застелете на дъното с намаслена хартия за печене.
Аз за по-лесно застилам дъното на формата с лист пекарска хартия,закопчавам борда и изрязвам стърчащите краища,след което напръсквам дъното и стените със спрей за печене.
Изсипете сместа за блата и сложете да се пече за около 40-50 мин. в загрята на 180 гр. фурна (без вентилатор) до суха клечка.
Следете печенето и внимавайте да не пресушите блата,нека остане пръхкав и влажен.
Поставете формата на решетка .
След 5 мин. махнете откопчаващия борд и оставете блата на решетката до пълното му охлаждане.
В зависимост от това колко е бухнал,го разрежете на два или три блата.


В купа разбъркайте с шпатула маскарпонето ( оставено предварително на стайна температура) с ликьора Бейлис,пудра захар на вкус и ванилията.
В друга дълбока купа разбийте охладената течна млечна сметана до пухкавост.
Обединете съдържанието на двете купи като въвеждате на части битата сметана към маскарпонето.
Около 1 ч.ч. от крема напълнете в пош с накрайник и поставете в хладилника,докато дойде момента на украсата.

В тортена чиния поставете първия блат.
Подпъхнете ленти пекарска хартия под ръба на блата-така ще предпазите чинията от зацапване при измазването и панирането.
По желание леко напръскайте долния блат с 2-3 с.л. ароматен алкохол ( аз сложих Бейлис ) .
Не сиропирайте блатовете с компот или захарен сироп както обичайно сте свикнали при други торти,защото тези са влажни,порести и крехки и ще се скашат.
Поставете плътно около блата тортен ринг.
От вътрешната му страна аз слагам ленти пекарска хартия,защото после като махна ринга ми е по-лесно да не залепва тортата за него.
Намажете с един слой крем.
Подредете разполовени ягоди и отново покрийте с крем.
Поставете втория блат и го покрийте с останалата част от крема.Заравнете и загладете добре.
Приберете тортата за 3 часа ( или една нощ ) в хладиилника да стегне.

За плодовия топинг поставете в малка тенджерка нарязаните ягоди със захарта да кипнат ,колкото захарта да се стопи и да си пуснат сока.
Сварете ги на тих огън за не -повече от 2 мин,целта е плода да се запази.
Махнете съда от котлона.
Изсипете в горещата смес пакетчето желатин и разбъркайте.
Оставете сместа да се охлади,но преди да започне да желира я разпределете с лъжица върху вече стегналата торта.
Отново приберете на студено до окончателно желиране на плодовете.

Разбийте 200 мл. млечна сметана с пудра захар.
Махнете тортения ринг,отстранете пекарската хартия,която е около борда на тортата.




Измажете със сметаната,загладете и панирайте с кокос.




Махнете лентите хартия,които бяхте подпъхнали под блата.
Украсете ръба и основата на тортата с отделения в поша крем.




47 коментара:

  1. Нареждам се за парчеце, Роси! Много богата торта, точно като за празник! А комбинацията от ягоди и шоколад е неостаряваща класика, която аз много обичам! :)
    Поздрави и слънчева идна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и аз бих се наредила за парченце,Светле,де да имаше,а нашите вече повече от седмица я бълнуват,много им хареса.Благодаря за пожеланията,усмихната седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Тази разкошна торта наистина си заслужава да се популяризира!
    Успешна нова седмица, Роси!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, ей ме мен, аз съм от тези, които още се ослушват и не са опитвали тези вкусни блатове. ;)
    Но твоята тортичка е просто прелест! Представям си каква магия е бил вкусът... Бъди жива и здрава, Росинка, още веднъж да ти е честит празникът! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все ще й дойде момента,мила,за някой специален повод.То и аз не се хващам лесно да правя торти,но има поводи,които го изискват.Благодаря за пожеланията,Слънце,прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Роси, поздравления за разкошната торта! Много прецизно направена, с вкусни блатове и крем, в допълнение на ароматни ягоди се е получила торта мечта!
    Поздрави и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Хриси,прекрасна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Страхотна торта си спретнала, Роси! :)
    И нея записвам все някога да направя!
    Успешна и стремителна седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз рядко правя торти,Ели,но този блат непременно направи независимо с какъв крем и да ви е сладко!И още веднъж благодаря за безрезервното доверие,много ме радваш да знаеш!

      Изтриване
  6. Честит рожден ден, нека да си здрава, силна, обичана и щстлива!
    Прекрасна е тортата!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, още веднъж да кажа, Прекрасна е! И аз ползвам тези блатове, комбинират се чудесно с този крем.Но пресни плодове все не смея да слагам, че да не се разтекат? Колко време издържа така, с пресни плодове тортата? Поздравления за подробната и изключително полезна презентация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за поздравленията,Соня!
      Блатът направих четвъртък вечер,разрязах го в петък вечер и подредих тортата с крема и ягодите в нея.Ягодите са само разполовени.Отлежа в хладилника една нощ и в събота преди обяд я залях с желето отгоре.Снимана е цяла в събота,а парчето е снимано в неделя.Повече от това нямаше шанс да оцелее,беше изключително вкусна торта и очарова семейството.Значи 48 часа е издържала без проблем.Но те и сега ягодите не са толкова сочни както през пролетта.С малини би била разкошна.

      Изтриване
  8. Блатът наистина е разкошен, направох го веднага след публикацията на Ирина, но твоето изпълнение още повече ми допада, Роси! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря,Траянка,хубава да е и за теб седмицата!

      Изтриване
  9. Прекрасна торта, Роси!
    Записвам си рецептата за блата, т.к. ще правя торта скоро и се чудех с какъв блат.
    Снимките ти са много, много красиви!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност и ти ще останеш очарована,Габи,от сега казвам с увереност-да ви е сладко!Хубава нова седмица да бъде и за теб!

      Изтриване
  10. ох Роси, знаеш тази торта с какви мили спомени е свързана и за мен :) Блатовете - сочни, шоколадови и вкусни, присъстват във всички торти у нас напоследък :) само крема сменям. Ще пробвам и твоят, много ми харесва.
    Много красива украса, мила, както и трябва за една рожденичка :) Кокос, ягоди, сметана и шоколад - перфектната торта!
    Прегръдка за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо засиях,благодаря ти,мила,донесе ми много настроение с думите си!Наистина у вас е топ-любима и вече разбрах,че има защо и още как!Прегръдка от мен,другарче,и нека е една ползотворна нова седмица за цялото семейство!

      Изтриване
  11. Роси, достойно място има тази сигурна съм много вкусна красавица! Прекрасна торта, като за прекрасна рожденичка!
    Бъди здрава, мила Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Танче,бъди здрава и щастлива и ти!

      Изтриване
  12. Много красива торта, Роси! Само мога да съжалявам, че не мога да я опитам, но и да я гледам ми стига за да си представя чудесния вкус! Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти със сигурност разбираш от торти,Люси,колко съм плакнала окото при теб!Благодаря ти за високата оценка!

      Изтриване
  13. Толкова красива и изкушаваща. Време е вече и аз да я направя:)! Поздрави, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде,Нели,действай да оплакнем око!Поздрави и от мен,мила!

      Изтриване
  14. Роси, умопомрачителна торта! Много апетитно изглежда и съм сигурна, че е невероятно вкусна. :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Танче,много ме радваш,поздрави и от мен!

      Изтриване
  15. разкошна е! Много обичам това съчетание на вкусове :)

    ОтговорИзтриване
  16. Разкошна! Убеди ме за блатовете от раз и няма да ги забравя!
    Прегръдка, Роси! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня,знаех си,че няма да е излишно да публикувам и аз и че все ще има такива като мен,които не са опитали до сега рецептата,благодаря за комплимента и да ви е сладко с Роби!

      Изтриване
  17. Каква красавица е само... Вкусът неоспоримо ще ме накара да се влюбя :) Сега се сетих за още една твоя торта, с кайсии, която чака подходящ сезон. С тази станаха две :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,която и да е първа на реда,ще съм особено доволна да дам повод за вкусно облизване,да ви е сладко и благодаря за доверието в аванс!

      Изтриване
  18. Оле, Роси, много подобаващо си подсладила празникът мила, толкова, че дори и днешният ден ще е такъв! великолепна торта. Блатът наистина ме впечатли, а тортата още повече! Прегръдки, скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,днес наистина е празник за моето местенце.Благодаря ти,прегръдка имаш и ти от мен!

      Изтриване
  19. Невероятна е тортата, Роси! Истинска красавица си сътворила, мила! Поздравления за майстоските умения! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за високата оценка и топло отношение,Еви,прегръдка и от мен! :))

      Изтриване
  20. Невероятно красиво и несъмнено вкусно творение, Роси!! Влюбих се в тортата още щом я показа - тоооочно по мой вкус е и с удоволствие бих си отмъкнала едно парченце за следобедното кафе :)
    Не съм пробвала още тази рецепта на Ирина, но всички други нейни рецепти, които съм опитвала са страхотни - та след твоето подканяне :) няма да се бавя дълго...
    Прегръдки за всички и специални целувки за теб и за госпожицата!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Убедена съм,че ще ти допадне и тази рецепта на Ирка,Мина,а съчетанието наистина е от твоя любима категория,кой ако не ти ще се развихри на тема ягоди по най-изкусен начин!Целувки изпращам и аз на цялото фемили и ще предам поздравите непременно,благодаря ти!

      Изтриване
  21. Роси, много е хубава тортата, предвидливо я пускаш със закъснение, иначе щях да я нападна...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колебаех се дали да я публикувам,Веси,но го направих за мое удобство да си я имам записана,а и ето още колко колеги не са пробвали блатовете,да ги подсетя,а пък и читатели ще има със сигурност,затова се забавих.

      Изтриване
  22. Роси, чудесна торта. Щом е сочна и шоколадова значи ще ни хареса:)
    Много приятни снимки!

    ОтговорИзтриване