24 октомври 2011 г.

принцеси с патладжан




Отдавна се канех да опитам този патладжан кебап .
За него най-подходящи са младите върхари,които са по-тънки и дълги,за да могат да се нарежат на малки колелца и да се редуват на дървените шишчета заедно с кюфтенца от кайма.
Но... тъй като моят патладжан беше от дебеличките щяха да се получат огромни шиш-кебапи,затова предпочетох да организирам ястието по по-подходящ начин.












Освен това така имах възможност да включа и любимото си свежо козе сиренце и кашкавал,защото както вече сте забелязали този зеленчук направо е венчан за сирената и е в уникално вкусна симбиоза с тях.

 Не на последно място доста си улесних процедурата,като пропуснах нанизването на продуктите на дървен шиш,и така ястието беше готово още по-бързо.
 Мноооого е вкусно,казвам ви! :)

 Не пропускайте да го опитате,докато все още има хубави патладжани по сергиите.







 Продукти:

2  патладжана
2 домата
около 500 гр. кайма смес
1 яйце
кашкавал и свежо козе сирене /може и моцарела/
лук,майорана,магданоз,пресован чесън,черен пипер,риган






Начин на приготвяне:


Нарежете патладжана на колелца,посолете ги и оставете 15 мин. да се отдели горчивият им сок /ако изобщо имат/. Изплакнете ги и подсушете.
Каймата заедно с яйцето,лека,чесъна,магданоза и подправките омесете като за кюфтета.
Оформяйте кюфтенца и ги притиснете плътно към всяка шайба патладжан,да станат както правите принцеси от кайма и филия хляб.
Подредете ги в тавичка,покрита с хартия за печене.





Нарежете домата на колелца и сложете по едно върху всяка принцеса,поръсете с риган.






Запечете ги в загрята фурна почти до готовност.
3-4 минути преди края извадете тавичката и върху всяка принцеса сложете резени моцарела или свежо сирене,




а отгоре поръсете едро настърган кашкавал.




Върнете в изключената вече фурна и ги оставете вътре,докато сирената се разтопят съблазнително.


Ще си оближете пръстите,обзалагам се :)) !



48 коментара:

  1. СТРАХОТНО
    елексирче ястието изглежда много лесно и изумително вкусно
    както винаги красиво приготвено и поднесено
    поздрави и сладки сънища

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсир, най-после си тук! Липсваше,а каваше на мен,че се губя :)
    Последни дни за рецепти с пресен патладжан. Този кебап и на мен ми е влязал под кожата,но най-вероятно ще чака новия патладжанен сезон. Твоето предложение е много улесняващо и оригинално. Поздравления отново!
    Прегръдки и пожелания за спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникална рецепта, Роси! 8,20 сутринта е. За принцеси си е време, но пък твоите са по-тежки, за обед ще са идеални. Прегръдки с пожелания за хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Росиии,това мога да си го хапна в белтъчния ден и ще си го направя с удоволствие!
    Изумително вкусно и сочно изглежда!
    Аз съм правила нещо подобно,но с гъбен сос и беше много хубаво!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси,чудесно презентирано ястие!
    Браво за идеята!

    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Привет,момичета и благодаря за похвалите!Радвам се,че ви допада ястието,много е вкусно наистина!

    Нинче,почти не съм се губила,обаче просто не успявам да насмогна да ви разгледам и изкоментирам,и постоянно имам да наваксвам :)).
    Вчера стигнах до някъде,но през това време вие предлагате още и още,и обичайно след съботния ден съвсем изоставам,защото тогава сте най-продуктивни :)).
    Опитай патладжана по този начин,ще ви хареса!

    Еви,да,баш за закуска не са,освен ако закуската е по обед :))!

    Кате,докато я пишех снощи и това си мислех,че е напълно според 90 дневната,така че смело можеш да я приготвиш!

    Приятен и усмихнат ден,дами!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, страхотно предложение! Бързо, лесно, вкусно :) Ще се възползвам тези дни, че нещо все не стига това време.
    Патладжан кебап става и с бели патладжани, нищо, че не са тънки :)

    Хубав и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ооооо, какви оригинални принцеси ни е приготвило Еликсирчето за разсънване :)!! Страхотна идея, Еликсирче - вкусно и прекрасно предложение, а така на индивидуални порции ястието е и кокетно за сервиране!!

    Спорен и вкусен ден от мен, мила!!

    ОтговорИзтриване
  9. :)здравей, Еликсирче .... голяма разкошотия е това .... предполагам и без каймичка за мен- понеже не ям месо.... ще пробвам ,но съм сигурна че също ще е мноооого вкусно ! :) хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, чудесна рецепта, и аз да се наредя на опашката за белтъчния ден :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудни са , Еликсирче! У дома кебапът стана любим, но и твоят начин е прекрасен и много лесен!
    Хубава седмица!
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  12. ...и една порция за мен, моля, може и само едно кръгче:Р много ми хареса!!!
    Сърдечни поздрави, Роси!

    ОтговорИзтриване
  13. Елексирче, това изглежда.....идвам ти на гости! Обожавам патладжани, но не готвя, защото само аз си ги ям. Това обаче няма да има проблем да го унищожа сама, така че скоро ще бъде опитано- нетърпелива съм, защото вече и без това изядох снимките ти.
    Хубав и слънчев ден,
    Буба

    ОтговорИзтриване
  14. Ех,каква прелест си сътворила...как да не го направи човек.И без това приключва сезона на патладжаните и трябва да се побърза с рецептата.Благодаря ти ,Еликсирче-приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Тони,за бързи и лесни рецепти нали знаеш кой е човека....аз :))!Ни време,ни търпение имам, скъпа,та затова все по съкратената процедура.
    С бял патладжан ще е трепач!

    Мина,да,слънце,много е удобно за сервиране и за гости също.

    Дани,без каймичка ще си спретнеш класиката в жанра-патладжан пармиджана/е,не е пък задължително да е с пармиджана де,аз съм отявлен фен на меките сирена/.Та в постния вариант съм го сервирала на гости-първо свършва.Така че действай смело,скъпа!

    Бубе,и у дома зор виждах с пробутването на патладжанени гозби,но откак се включи младша вече приготвям по-често.Точно на това ястие тя му махаше каймата,но пък другото си го хапваше с мерак.Би станало и с тиквичка,варен картоф,шайба стар лук.

    Благодаря ви,мили дами,че наминахте и ми се порадвахте,и аз на вас също!

    Спорен ден на всички приятелки!

    ОтговорИзтриване
  16. Да се наредя и аз на опашката за една такава принцеска :)) СТрашна комбинация, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, страхотна си. Тъкмо се чудя, как да приготвя последните патладжанчета. Отивам за кайма. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Ехаа, красота!
    Еликсирче, ти все такива страхотни идеи даваш!

    ОтговорИзтриване
  19. Еликсирче, разкошна принцеса си :)
    Страхотно ястие, което става и за мезе на хубаво вино!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, много са ми по вкуса. Грабвам си една от твоите, че у дома само аз ям патладжани :( и рядко приготвям....
    Поздрави и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  22. Инче,Ели,Мариянка,Дани и Зори,благодаря ви,милички!

    Дани,даааа,става и още как,и за биричка,и за винце!

    Мариянче,ще те взема за мое рекламно лице,толкова се радвам,като ти дам идейка:))!

    Зори и Инче,грабвайте по една принцеска,давам на драго сърце!:)

    Приятна вечер,дами!

    ОтговорИзтриване
  23. Когато ти дойда на гости(някой ден), искам с такова нещо да ме почерпиш. Аз ще нося виното!
    Поздрави , Роси!

    ОтговорИзтриване
  24. Аз започнах буквално да преглъщам както съм гладна в момента, това е направо великолепно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Роси, и аз искам едно парченце!
    Много оригинално , лесно и вкусно ястие!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Гуинет,нямаш грижи,ти само ела,докато си сипем по чаша вино и принцесите ще са готови!
    Павлинче,Нели и Роси,благодаря ви,дами!

    ОтговорИзтриване
  27. Писах сутринта коментар а сега го няма:(((
    Само исках да ти кажа, че тази твоята морава ми е много любима, а ястията снимани на фона са прекрасни!
    Гушки за лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  28. Е,написа ми го :)),ама под предната публикация,на ризотото.Така че там е,не бой се,скъпа и ти благодаря,че намина пак!Ще има още доста да й се любуваш,куп снимки чакат!
    Гуш и от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  29. Охааа изглежда великолепно и много вкусно, хайде и аз на опашката, ако е останала едно и за мен :))
    Роси поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  30. Чудничко! Бих го яла на всеки 30 минути:-)
    А дали става и студено? Че и се върти нещо в главата?

    ОтговорИзтриване
  31. Еликсирча, чудесни принцеси!Като пица върху патладжан са, страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  32. С тези ваши вкусотии, Роси, вече взех да завиждам на диетуващите :)То с такава диета всеки може! :p
    Сигурно съм споменавала и друг път, че съм голям фен на патладжана, обаче ти винаги успяваш да ме изненадаш с нещо по-така!

    ОтговорИзтриване
  33. Евка,Аелис,Мъхче и Мария,благодаря ви много,дами!
    Мария,тя тая диета е доста либерална,но си има пак определени задължителни елементи и лишения.Все пак като за диета си е супер,а и дава резултат.Много ми топлиш душичката с комплиментите си всеки път,мерсаж!
    Мъхче,става,стига да не е съвсем от хладилника,на стайна температура е ОК.

    Поздрави,момичета!:))

    ОтговорИзтриване
  34. Оооо, ще си оближем пръстите и още как!
    Страхотно предложение, Роси, много ми харесва!
    Пък и нали е патладжан, обичам го във всичките му форми.
    Всъщност .... аз бях решила да не готвя повече патладжани за тази година, ти защо сега ме подстрекаваш :)))

    Поздрави и ......... нали знаеш Честита сряда!

    ОтговорИзтриване
  35. Пепи,направи още едно изключение де,все още има свестни патладжани,че на зима кой знае какви ще са гуменетки,пък и скъпички.

    Поздрави и на теб!:)

    ОтговорИзтриване
  36. В БЛОГА МИ http://zi4e57.blogspot.com/
    ИМА НАГРАДА ЗА ТЕБ ,ОТ СЪРЦЕ!
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  37. Елексирче,ако патладжаните ти са принцеси, то ти си кралицата им. Много хубава рецепта. Винаги ме изненадваш с оригиналните си идеи. Продължавай все така.

    ОтговорИзтриване
  38. Роси, и аз да кажа - страхотна рецепта! Много обичам патладжани и се запазвам идеята :).
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  39. Много хубави патладжани! И как не, с тази кайма и кашкавалчето отгоре :)

    ОтговорИзтриване
  40. Роси, днес вечеряхме от твоето предложение и ни беше мнооооого вкусно! Сега отивам да видя хлебчето!

    ОтговорИзтриване
  41. Здравче,видях си я,взех я,че и вече се похвалих с нея и много ми харесва наградата,благодаря от сърце!
    Ах,Веси,как ме милваш с тези комплименти,много ти благодаря!
    Мира,за мен ще е удоволствие да почерпиш идейка от мен,благодаря ти!
    Деси,нали,нали?!Мммм,никак не са за изпускане,много са лесни и си засужават правенето!
    Мариянче,а аз мноооого ти благодаря,че се отби да ме зарадваш с тази новина,благодаря за доверието,мила!

    Сърдечен поздрав на всички!

    ОтговорИзтриване
  42. Еликсир, прекрасна идея за ястие с патладжан - много ми допадна и задължително ще го приготвя и у нас.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  43. Маги,благодаря ти,много ще се радвам,ако ги направиш и дано ви се усладят и на вас!

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  44. Нали знаеш, че буквално ще се разтопя от удоволствие пред това ти предложение, Роси?:-))) Споделяме обичта си към патладжана отдавна, а това изглежда неустоимо вкусно!!!! Ще видя, дали все още мога да намеря и на всяка цена ще го приготвя!!!!!
    Благодаря ти за удоволствието за всички сетива, мила!
    Прегръдки и най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  45. Да,Мони,верно сме и ние патладжанени принцеси,защото го обичаме много.
    Направи го непременно,има все още хубави патладжани по сергиите.
    Аз ти благодаря за похвалите!

    ОтговорИзтриване
  46. Вчера ги приготвих за рождения ден на дъщеря ми. Станаха по-вкусни отколкото очаквах. Гостите до един ги одобриха и добре, че направих 2 тави. Прекрасна рецепта!!!
    Поздрави! Христиана

    ОтговорИзтриване
  47. Хриси,много ми е драго ,че сподели задоволството си и че са ви харесали,особено за такъв празничен повод!Сърдечни поздрави на рожденничката ти и благодаря за вниманието!

    ОтговорИзтриване