Тази торта направих вчера по случай рождения ден на моя баща.
Блатът е без брашно и по рецепта за руло от Златната книга на шоколада.
Рулото тествах за първи път преди няколко години,но понеже стана дебеличко и трудно за навиване,тогава реших,че би било по-добре с тези продукти да изпека кръгъл блат.Много удачно решение - блатът запази доста добър обем предвид вида и структурата си.Остана лек,нежен и въздушен и след престой в хладилника,макар че се опасявах,че шоколада в него след охлаждането може да го направи по-сбит,но не би.
Първоначално смятах да измажа тортата отстрани и затова си отделих част от крема,но когато махнах ринга предпочетох да я оставя така,за да се виждат двата пласта.
Ако и на вас ви харесва борда по същия начин и не искате да ви остане от крема ,може да намалите маскарпонето или сметаната наполовина.
Продукти за торта с диаметър 26 см. :
за блата:
8 яйца
250 гр. натурален шоколад
100 гр. захар ( или по ваш вкус )
някаква ароматна есенция по избор
за крема страчатела:
500 гр. маскарпоне
500 гр. течна млечна сметана
50 гр. шоколадови стружки
1 п. желатин
пудра захар на вкус
ванилия
6 броя киви
1/2 п. желатин за глазиране
Приготвяне:
на блата:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разтопете шоколада и захарта на водна баня.
Отдръпнете от котлона,изчакайте леко да се охлади и добавете жълтъците един по един като разбърквате с телена бъркалка.
Разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг.
Поетапно ги въведете към шоколадовата смес и внимателно хомогенизирайте.
Покрийте дъното на форма за торта без откопчаващ борд с диаметър 26 см. с пекарска хартия.
Намаслете дъното и стените.
Изсипете сместа и заравнете.
Изпечете блата за около 30 мин. в загрята фурна на 165 гр. долен реотан с вентилатор.
Времето за печене е ориентировъчно.
Ще разберете,че блатът е готов,когато го докоснете отгоре - ще се усеща уплътнен,а не течен.
Изключете фурната и отворете вратичката.
Оставете формата във фурната за 3 мин.
Блатът леко ще спадне.
Преместете формата да изстива върху решетка.
Когато е напълно изстинал похлупете формата с поднос и обърнете.
Махнете пекарската хартия.
за крема:
Маскарпонето трябва да бъде на стайна температура.
Разбъркайте го с пудра захар на вкус посредством шпатула.
Ароматизирайте с ванилия.
Разбийте сметаната до твърди върхове.
Ако ползвате млечна сметана ,трябва да й добавите пудра захар на вкус .
Ако не се вдига до твърди върхове, можете да я стабилизирате с 2 с.л. суха сметана за разбиване на Др. Йоткер ( или стабилизатор за сметани ) .
Прибавете разбитата сметана на порции към маскарпонето .
За украса на тортата отделете 1 ч.ч. от крема и го насипете в пош с накрайник.
Приберете в хладилника,докато ви потрябва.
Ако искате да измажете тортата отстрани отделете още 1 ч.ч. от крема в купичка.
Прибавете в остатъка от крема разтопения желатин и шоколадовите парченца,разбъркайте.
Поставете регулиращ ринг за торти около блата.
Разпределете крема и заравнете.
Приберете тортата в хладилника, докато стегне желатина.
След това махнете ринга и ако желаете измажете борда на тортата с отделения крем.
Може да го панирате с кокос,шоколадови пръчици и т.н.
Обелете кивито и го нарежете на тънки шайби.
Подредете ги върху тортата.
Глазирайте плодовете с разтопен в 50 мл. вода 1/2 п.желатин.
Много нежна торта, Роси- в любимия ми зелен цвят.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Изглежда разкошно,Роси! Да ти е жив и здрав рожденикът! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, пожелавам на татко ти здраве и винаги да сте си опора един на друг!
ОтговорИзтриванеМного семпла, вкусна плодова торта!
Приятна вечер!
Чудесна и много свежа торта! Жив и здрав да е твоят татко, Роси! Със сигурност си го зарадвала! :)
ОтговорИзтриванеРоси, да ви е жив и здрав рожденикът!
ОтговорИзтриванеТортата е чудесна!
Прегръдки!
Ааа ... с тези шоколадови парченца крема изглежда направо чаровно! Чудесна е тортата Роси!
ОтговорИзтриванеЗдраве за рожденика!
На рожденника здраве и дълъг живот! На теб браво, Роси за семплата и несъмнено вкусна торта! Блатът ми хареса, че е останал равен, изглежда перфектно!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубава вечер, Роси!
Роси, чудна е тортата! А този крем ще го пробвам някога, защото с парченцата шоколад стои много апетитно! :) Здраве и дълголетие пожелавам на твоя баща!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Роси, прекрасна торта, и блата, и крема с настъргания шоколад, и семплата украса...Всичко много ми допадна. Поздравления!
ОтговорИзтриванеНа рожденика пожелавам много здраве и радости!
Прегръдка и спокойна вечер!
Никога не съм правила торта с киви :) а твоята изглежда много апетитно, Роси! И със сигурност рожденика е бил много, много доволен от вкуса и! Жив и здрав да ти е, Роси!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че ако се реша да направя, човеците много ще и се зарадват :) Шоколад.... а тази рецепта за блата от Златната шоколадова книга за втори път я препоръчва другарче :) Май трябва и аз да го пробвам.
Прегръдка за теб и хубави почивни дни, мила!
Роси, да ти е жив и здрав тати! Сигурна съм, че с тортата, която си направила си изпълнила с топлота сърцето му и си му дарила усмивки!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е! С вкусни и ароматни крем и блат и свежа украса! И аз много харесвам торти непокрити отстрани, да се открояват пластовете. В началото помислип, че си я привързала с кафява панделка. Заради шприцования крем в основата ми изглеждаше леко пристегната :) Много ефектно си я направила!
Прегръдки!
Роси, много здраве, късмет и благополучие на рожденника! Да ти е жив и здрав!
ОтговорИзтриванеМного хубава тортичка си му направила. Аз в края на седмицата трябва да правя торта и още не съм избрала каква, но мисля, че ще се възползвам от твоята рецепта за блат. Изглежда много пухкав и вкусен :)
Поздрави и хубав Петък! :)
Роси със сигурност съчетанието на блата,крема и кивито е свежо и запомнящо....Дълги години да се радвате един на друг с милия ти баща!
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав рожденника!
ОтговорИзтриванеТъкмо се чудя и аз какво да правя с кивито ,което имам...Роси,само трябва кивито да е хубаво узряло,за да не се усеща леко киселката му нишка,нали?Но тортата е много красива!
Роси, колко свежарска торта си направила само! И този хубав зелен цвят, като предвещание за идващата пролет! Сърдечни пожелания за рожденика - да бъде жив и здрав, много щастлив и късметлия! А за теб - голяма прегръдка и голямо браво!
ОтговорИзтриванеМного ефектна и несъмнено вкусна торта Роси, честит рожден ден на татко ти с пожелание за крепко здраве!
ОтговорИзтриванеРади, да ти е жив и здрав таткото! Те са ни опора! Много ми хареса и блата, и крема, а и кивито като допълнение. Подсети ме и за една моя тортичка, подобна.
ОтговорИзтриванеЧудесна, свежа и креместа торта!
ОтговорИзтриванеПоздравления за рожденика, Роси! Бъдете дълги години щастливи заедно!
Прегръдка!
Росинка, да ти е здрав рожденикът!
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна, любимият ми тип торти!
Прегръдки!
Роси, да е жив и здрав татко ти! Сладък живот, здраве и дълголетие му желая от сърце! Прелестна е тортата, неустоима, свежа, вкусна и безупречна! Поздравявам те, мила!
ОтговорИзтриванеDelicious !!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта!
ОтговорИзтриванеЧестит 1 март!
Да си жива и здрава, бяла и червена, весела, засмяна.
Росинка, да ти е жив и здрав татко, да ви бъде опора и все така вкусно и красиво да подслаждате споделените си дни! Тортата е тооолкова хубава, толкова свежа, толкова изпипана... Ама майстор си, да знаеш! :) Ще се почерпя задължително за негово здраве.
ОтговорИзтриванеПрегръдки най-сърдечни и честити много празници! :)
Wonderful cake, love the colours!
ОтговорИзтриванеhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Благодаря на всички за пожеланията към рожденика и за коплиментите!
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Много свежа и апетитна, Роси!!! Да ти е жив и здрав татко ти, много щастливи споделени мигове ви желая заедно и дълги години да подслаждаш празниците му с все така красиви и несъмнено вкусни торти!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и целувки за цялото семейство :)
Дай Боже,благодаря ти за топлите пожелания,мила!Целувки и от нас за цялото фемили!
Изтриване