20 февруари 2015 г.

медальони с ананас




След пилешкото филе по френски дойде ред на варианта със свинско и ананас.
За сравнение ползвах два вида месо,но с бон филето ми хареса повече,препоръчвам то да е вашият избор.
Ако не си падате по сладко-солени месни комбинации пропуснете ананаса.








Продукти:

около 900 гр. свинско контра филе или бон филе ( ползвах по равно количество от двата вида месо за проба,но с бон филето е по-вкусно)
1 малка кутия компот от ананас на шайби
2 с.л. соев сос,3 с.л. зехтин,млян черен пипер
200 гр. едро настърган кашкавал

за майонезата:
100 мл. салатен зехтин
щипка сол
1с.л. лимонов сок
2 ч.л. горчица
1 голямо яйце

100 мл. бяло вино или розе
50 мл. сок от компота ананас ( по желание)
кубче масло







 

Приготвяне:

Първо си подгответе майонезата като разбиете съставките с блендер в дълбок и тесен съд-потапяте блендера до дъното и изтегляте бавно нагоре.
Първоначално майонезата стои по-рядка от купешката,но като престои за кратко се сгъстява.
Нарежете двата вида филе напречно на медальони,леко ги изтънете с чукчето.
Мариновайте ги в соевия сос,зехтина и поръсете с млян черен пипер.
В тиган с малко зехтин и масло запечатайте медальоните до златисто от двете страни.
Подредете ги още топли в тава за печене.
Покрай тях налейте виното и ако харесвате сладка нотка сложете малко и от сока от компота.Тук- там сложете парченца масло.




Върху всеки медальон сложете шайба ананас,полейте внимателно с майонеза и поръсете с кашкавал.




Покрийте тавата плътно с алуминиево фолио и печете ястието във фурната на 180 гр. за около 45 мин .Махнете фолиото и върнете във фурната,докато кашкавалът се зачерви апетитно.




Ако желаете да ползвате соса от печеното, може да го сгъстите ,докато е още горещ с 1 ч.л. натурално нишесте,размито в 2 с.л. вода. 



 



16 коментара:

  1. Много ми харесва предложението и с двата вида месо, Роси. И двете са апетитни, със сигурност са и вкусни!
    Със сигурност ще направя, най-малкото защото консерва ананас стои и си чака реда :)
    Прегръдка за теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам търпение да го видя в твое изпълнение,сигурна съм,че ще го приготвиш забележително!С контра филето на мен ми идва маааалко сухичко,може би би било добре преди запечатването филетата да се овалят в брашно.Така бих направила сл. път.Ще се радвам да споделиш твоя начин на приготвяне и да ви е сладко!
      Прекрасни следващи почивни дни,другарче мило и до скоро!

      Изтриване
  2. Голяма вкусотия! Смятам, че и с двата вида месо са все сполучливи. Чудесно ястие, Роси! Прекрасни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно! А нотката с ананас определено ще е забележителна!

    ОтговорИзтриване
  4. Ооо, страхотна рецепта! Запомням и непременно опитам! Така или иначе напоследък често хапваме ананас от компот, защо да не го вложа в нещо така интересно :)
    Усмивка от мен, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  5. Опитвала съм пилешко месо с ананас и кашкавал, но ето, това е още един вкусен и различен вариант (макар да е сходен). :)
    Изглежда много апетитно, Роси!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, това ще ми хареса много! Мерси:)

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусотийка, Роси! Ние на контрафилето му слагаме винаги водичка, че иначе идва доста сухичко при печене в тава. С ананас обаче не сме пробвали, а си заслужава! Поздрави, Роси

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, много интересна рецепта! Заинтригува ме!
    А какви апетитни снимки си направила...
    Поздрави и весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Истински пир за сетивата! Много ми харесва, Роси! Прекрасни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  10. От тази екзотика запреглъщах учестено. Със сигурност вкусът ще ми допадне! :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Не за пръв път казвам че обичам сладко солената комбинация, а тук предложението е мнооого вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате,Нат,Гери,Веси,Танче,Лучия,Хриси,Еви,Дани,Милена и Ина,благодаря ви за милите коментари!
    Който реши да опита рецептата-нека му е вкусно и се надявам да му хареса!
    Хубава нова седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  13. Е, те това е рецепта по мой вкус - ама майстор си Роси!!! - дръпвам си една порцийка за обяд ;)
    Усмихнат остатък от седмицата ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че отново споделяме общи предпочитания,Мина,благодаря ти,специални поздрави на тайфата от мен!

      Изтриване