30 октомври 2015 г.
солена торта с мляно месо и картофи
Комплименти и благодарности за тази рецепта дължа на Миленка!
Тя е оформила ястието като венец,обаче аз имах опасения,че в моята форма с дупка няма да се отлепи добре при обръщането и затова го направих в квадратна форма.Това наложи и промяна в заглавието :) ,но дали ще го направите в кръгла,квадратна или дупчеста форма,че даже и в гнезда за мъфини за симпатична мини версия,няма никакво значение.Важното е,че ще си оближете пръстите,защото е невероятно вкусно и видно е много лесно за приготвяне!
Продукти:
за пласта с мляно месо:
400 гр. мляно месо *
2 с.л. гъста едро смляна лютеница
1 яйце
чубрица,млян черен пипер,червен пипер
40-50 гр. едро настърган кашкавал
за картофения слой:
около 800 гр. картофи
2 яйца
40-50 гр. едро настърган кашкавал
40 мл. олио или зехтин
чубрица,няколко накълцани листенца пресен босилек,сол,
млян черен пипер
допълнително:
20 гр. краве масло
2 с.л. настърган пармезан (или галета)
60 гр. едро настърган кашкавал
Приготвяне:
*Тъй като моята кайма беше с голям процент телешко,за да не е суха след изпичането й добавих 2 с.л. зехтин.Ако вашата кайма е по-блажна не слагайте допълнителна мазнина.
Сварете обелените и нарязани на кубчета картофи във вряща подсолена вода.
Отцедете ги и ги намачкайте с ръчна преса.
Добавете към тях останалите продукти за картофения слой,яйцата сложете най-накрая,когато картофите вече леко са изстинали.
Добре разбъркайте сместа.
В купа смесете продуктите за пласта с мляното месо.
Форма за печене (20/20 см. не откопчаваща) намажете с маслото и поръсете с пармезан (ако нямате може и с галета).
Сипете половината от картофената смес,заравнете.
Отгоре направете равен пласт от сместа с мляното месо и завършете с останалата половина от картофите.
Сложете ястието да се пече в умерена фурна за 45 мин.
Извадете тавичката от фурната.
Похлупете я с подходящ поднос и обърнете.
Покрийте тортата с останалия настърган кашкавал и върнете да се запече до златисто.
Оставете ястието за 5-10 мин. да отдъхне и леко да стегне, и нарежете на парчета.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много вкусно изглежда, Роси! Разкошен е!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря,Габи,поздрави и на теб!
ИзтриванеВиждала съм това ястие точно в квадратна форма, Роси и съм се заканила и аз да го правя, но от тогава са минали май поне 2 години. Сега с Миленка ме провокирате да не отлагам, само да реша кой ден ще е отново картофен. ;)
ОтговорИзтриванеИзглежда и много вкусно, и много ефирно, Роси. Страхотно!
Поздрави и весели празници!
Благодаря ти,Ирме!Много ще ми е драго да предвидиш рецептата в седмичната ви програма!А формата ми бе най-голямото колебание,защото исках да направя сравнително малка доза и се чудех дали да не е на мъфинки,после реших да е цяла,на кръглата форма с дупка й нямам доверие до колко е незалепваща,че ми е малко старичка вече,кръглите неоткопчаващи са ми по-големи и така се стигна до квадратната (последен вариант бе в правоъгълната кексова) :))
ИзтриванеПоздрави и от мен и хубава вечер!
Ето каква ще е вечерята у нас тази вечер :) Благодаря за предложението и на теб, Роси, и на Миленка! Звучи ми много, много вкусно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелание за хубави почивни дни!
Не само звучи,довери ми се,много е вкусно,Албенка,радвам се,че ще подходиш така експресно към рецептата и да ви е сладко!Много хубави почивни дни и на теб!
ИзтриванеРоси,
ОтговорИзтриваневидях тази рецепта при Миленка.Наистина е много лесна и много ефектна рецептата.Много подходяща за гости.
Твоята торта е станала чудесна също.
Поздрави !
Много благодаря,Елена!Поздрав и от мен!
ИзтриванеПерфектна рецепта, не просто си я записвам в to do листа, а още утре я правя (защото за днес има храна) и докладвам. Благодаря!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Васил!
Васил,ще съм ви благодарна да споделите впечатленията си,надявам се да се услади и на вас и благодаря за комплимента,дано го оправдая!Поздрави и от мен!
ИзтриванеПрекрасно парченце си резнала,Роси(надявам се че е за мен,но ако не е останало само ще се радвам:)))))!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за доверието,прегръщам те!
Миленка,знаеш,че съм твой верен почитател и винаги си намирам при теб чудесни идеи!Много ни се услади,благодаря ти сърдечно!Прегръдка и от мен!
ИзтриванеМного апетитно е и при теб това ястие, Роси! :) Идеално е за посрещане на гости или пък за разнообразяване на мусакоподобните ястия с нещо по-оригинално. :)
ОтговорИзтриванеХубава и уютна вечер!
Точно с тази идея подходих и аз,Светле,за да избегна мусаката,от която като сервирам по едно парче и до там.Така много ни хареса.Прекрасна неделя ти пожелавам!
ИзтриванеЧудничка торта, Роси, и как хубаво се е запекла! Харесала съм и овчарският ти пай, но кога ще им дойде реда, незнам. Сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни!
ОтговорИзтриванеТеди,в овчарския пай има малко повече врътня,защото каймата се готви преди да влезе в тавичката за печене,а тук е още по-бързо и лесно,опитай и да ви е сладко!Поздрави и хубава неделя,мила!
ИзтриванеНе съм особен почитател на каймата като цяло, но в някои рецепти и аз съм безсилна. :) Тази тук изглежда адски апетитно реализирана, Роска! Ама ти си го можеш, какво да кажа повече... Поздрави и за двете ви с Миленка, чудно ни подслаждате винаги!
ОтговорИзтриванеГергана Лазарова, аз го правя и с пилешко (сварено и накълцано), гъбки,лук и всичко задушено. Останалото по начина на
ИзтриванеРоси.
С пилешко и гъби съм опитвала. ;) И наистина е вкусно! Благодаря. :)
ИзтриванеРоска, ако позволиш... Ако решиш, изтрий коментара. ;)
Прегръдки, другарче!
Еее,ама как ще ги изтрия,Гери,нека има дискусия,предложения,идеи.....нали затова сме се сбрали :)
ИзтриванеЗнам те аз,че не си особен фен на мляното месо,но ти благодаря за вниманието,както и на Ани за чудесната идея за пилешко и гъбки!
Прегръдка и от мен,момичета!
Роси, и при теб и при Миленка ястието е много изкушаващо! Сигурна съм, че ще се хареса в къщи, така че непременно ще го приготвя.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасни почивни дни! :)
Много ще се радвам да ви се услади,Хриси!Поздрави и ведра неделя и на теб!
ИзтриванеТова ястие (но с единия пласт картофи) у нас го ядат, щедро поръсено с кашкавал и ушите им плющят. Обаче а/кажа мусака - и желаещи няма. Ама нали са еднакви продуктите? Е да, но така било по-фино с картофите. Разбира им.....
ОтговорИзтриванеЧудесна идея давате, Роси, с два пласта картофено пюре и ще проверя още тези дни дали няма да има желаещи да си го приготвим. Много, много апетитно е, особено това парченце :) от последната снимка.
ПРегръдки, другарче мило и хубава неделя!
Пепи,и моите на мусаката не са особени фенове,най-вече госпожицата,пък и нали знаеш картофите влязат ли веднъж в хладилника,на другия ден не са така вкусни.Тук интересното е,че ястието бе все така вкусно и на др. ден,много ни хареса.
ИзтриванеПрегръдки и от мен,мила Пепи и отпочиваща неделя!
О, и аз ще си хапна тук! Аз правя нещо подобно, което наричам мусака с пюре, но непрменно ще го опитам и в този вариант, така апетитно зачервен, чудесно сниман...
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Веси!Да,мусака в по-ефирен вариант е :)) Да ви е сладко!
ИзтриванеЛеле, Роси, страхотна е! Не знам кой ще чака да стегне:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ да не стегне не е беда,Траянче,поздрави и от мен!
ИзтриванеГоляма вкусотия, Роси! Записвам си за тези дни:) Поздрави от мен и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да се услади и на вас,Радост,поздрави и ведра събота!
ИзтриванеТова е рецепта, която задължително ще пробвам :) и то съвсем скоро!! Напоследък все ми е кът времето да си постоя при теб поне виртуално до насита, но успея ли да си открадна поне малко време - за това ще да е :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и още прегръдки от мен, мила!!!
Мина,благодаря ти,че успя да разгледаш и коментираш всичко ново при мен,страхотни комплименти ми поднесе за пореден път и много ме зарадва!Ще се радвам да се усладят и на вас моите гозбици!Прегръдки за цялата тайфа и хубави почивни дни!
Изтриване