10 януари 2016 г.

свинско с праз и ориз / булгур




      

Подстрекавана от толкова апетитното свинско с праз на Пепи реших,че непременно трябва да приготвя и аз,все пак сега е сезона на точно такъв вид гозби.
Знаех,че половинката ще се мръщи,ако ястието е само с праз ,понеже не му е голям фен,но с ориз го хапва ,затова сложих и от него и смесих с булгур (заради мен,защото много обичам булгур).
Може да сложите само ориз,само булгур или и от двете,както направих аз.








Продукти:

около 500 гр. свинско месо за готвене
3 с.л. зехтин
2 с.л. соев сос
подправки на вкус
2-3 средни моркова
3 стръка праз
половин чаша ориз
половин чаша булгур
1-2 с.л. доматен концентрат
2,5 до 3 ч.ч. вода
40 мл. олио или зехтин
сол,черен и червен пипер,чубрица







Приготвяне:

Нарежете месото на хапки и го мариновайте за няколко часа в 3 с.л. зехтин,2 с.л. соев сос и подправки по желание.
Нарежете праза на ситно,морковите-на кубчета.
Сложете ги на дъното на глинен съд за печене.
Добавете им сол,черен пипер,чубрицата,червения пипер и олиото,хубаво ги разбъркайте.
Добавете ориза и булгура (може да сложите само ориз или само булгур),разбъркайте.
Загрейте дълбок тиган и в него запържете месото до златисто.
Прехвърлете го в глинения съд.
Размийте доматения концентрат в горещата ,леко подсолена вода и залейте продуктите в съда,разбъркайте.
За начало сложете 2,5 чаши вода и по време на печенето ще проверите готовността на ориза,ако има нужда,долейте още половин чаша.
Похлупете съда и го сложете да се пече в не загрята фурна,настройте градусите на 180 .
Печенето ще отнеме около час.











14 коментара:

  1. Така, така... викаш да го пробвам и аз:))) Ох, чуя ли Пепи, знам че иде реч за много вкусна манджа, а сега и ти в тандем с нея, направо ще ме подлудите:))). Изкусителка си ми ти, затова те обичам! Прегръдки, Росинка!

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова вкусно си го поднесла, Роси, че ми идва да грабна гювеча:)

    ОтговорИзтриване
  3. Уникално изглежда, със сигурност ще се хареса и у дома - чудесно предложение е това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми е любима тази гозба,Роси...

      Изтриване
  4. Ммм, Роси, зимата се завърна , а с нея вадя глинените съдове. Прекрасно предложение, май не виждам кой в къщи ще го отхвърли. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, много е вкусничко това, ще се въдползвам, а снимките...са върхА!

    ОтговорИзтриване
  6. Възможно ли е да се сготви в тава покрито с фолио?

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички за коментарите и факта,че отново ми отделихте от времето си!Надявам се да ви се услади и на вас тази гозба,особено при настъпилите температури навън.

    Анонимен,възможно е,ако нямате глинен съд,точно това е начинът.

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно приготвено, Роси!! И прекрасни снимки!!
    Беше единствената манджа с праз, която ядях като малка :)

    ОтговорИзтриване
  9. Тъкмо се чудех какво да направя утре за вечеря :-). Аз ще добавя малко сушени манатарки за аромат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е сега вече много завидях...представям си как ще ухае гозбата,да ви е сладко,Дани!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Ники,благодаря за отзивите,много ме зарадвахте!

      Изтриване