13 април 2016 г.

козунаци със сладък картоф (батат)



 
  
 



С днешната рецепта участвам в пролетния брой на списание SO into FOOD с любезната покана на прекрасните Гери и Мария,за което сърдечно им благодаря!



 






Продукти:

за тестото:
3 яйца размер XL + 1 жълтък   (общо количество 200 мл.)
180 гр. захар
150 гр. сладък картоф (изтеглен е обелен,сварен и отцеден )
30 гр. прясна мая
100 мл. прясно мляко
50 мл. олио
60 гр. краве масло
780 гр. брашно ( приблизително количество,преценява се индивидуално за всяко замесване )
1 капсула есенция портокал
1 капсула есенция ванилия

плънка за козунака :
50 гр. сушени боровинки + 50 гр. стафиди ,накиснати в сока на 1/2 портокал


плънка за венеца :
3 пълни с.л. сладко ( от сини сливи )
50 гр. ситно смлени орехи
2 с.л. какао
2-3 с.л. пудра захар
настъргана кора от 1 портокал

за глазиране и поръсване :
1 белтък,филирани бадеми,кристална захар








Приготвяне:

Ще ви е нужен сладък картоф (батат) около 250 гр.
Обелете го,нарежете на шайби с дебелина 1 см. и сварете във вряща НЕ подсолена вода. 



Подредете сварените парчета картоф върху кухненска хартия,за да се отцедят.




Поставете 150 гр. от сварените картофи в дълбок съд,добавете 50 мл. прясно мляко и пасирайте на гладко пюре.
Накиснете сушените плодове в портокаловия сок.
Разбъркайте съставките за плънката на венеца.
Разтопете маслото и го смесете с олиото.
Пресейте брашното .
Затоплете леко останалите 50 мл. от млякото и в него разтворете маята.
Можете да я изчакате да шупне като я разбъркате с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.
Разбийте яйцата и жълтъка заедно със захарта посредством телена бъркалка,достатъчно е да се разпенят и да се стопят кристалите на захарта.
Към яйцата със захарта добавете картофеното пюре,млякото с маята и есенциите ,разбъркайте.
Поставете сместа в контейнера на машината .
Започнете да добавяте брашното на порции като следите консистенцията на тестото.
Трябва да получите еластична,не лепнеща топка тесто.
Тогава започвате да въвеждате мазнината в тестото,което става постепенно като се изчаква да се поеме порцията мазнина и тогава се добавя следваща.
Общото измесване трябва да е не по-малко от 30 мин.
Аз меся на бързата програма като ползвам от нея само частта с месенето. Когато свърши 15 минутното месене,нулирам машината и отново я пускам и изчаквам да измеси още 15 мин.
След което спирам машината и изваждам контейнера.


Покривам го с прозрачно фолио и го поставям на топло,за да втаса тестото до удвояване на обема.


Ако се меси на ръка,тестото се поставя в много леко намазнена купа ,покрива се с прозрачно фолио и оставя на топло да втаса.
Първото втасване ми отне 1 час,но по принцип не се гледа времето за втасване,а обема на тестото,той трябва да стане двоен. 


Втасалото козуначено тесто оформете на ЛЕКО намазнена повърхност с ЛЕКО намазнени ръце.


Разделете го на две части.


За сплетения козунак едната половина тесто разделете на три топки.



С пръсти разтеглете фитили ( или разточете леко с точилката),посипете равномерно сушени плодове, навийте фитилите  и леко ги осучете.




Трите фитила сплетете на плитка и прехвърлете във форма за печене 30/10 см.,намаслена и покрита с пекарска хартия.


Втората част от тестото разточете на приблизителен правоъгълник.




Намажете го с плънката и навийте на руло по дългата страна.



Рулото срежете по дължина през средата,след което двете половини се обръщат със срязаното нагоре и прехвърлят няколко пъти една над друга.




После плетката се прехвърля внимателно върху лист пекарска хартия,поставен в плитка и широка тава за печене.
Завива се във формата на венец,а краищата се подпъхват.




Завийте козунаците с лист прозрачно фолио,за да не съхне тестото и ги поставете на топло да втасат до удвояване на обема.



Втасалите козунаци намажете с леко разпенения белтък,поръсете кристална захар,а на плитката преди захарта поръсете филирани бадеми.






Изпечете козунаците на 175 гр. до суха клечка.
По време на печенето може да се наложи да ги покриете с лист алуминиево фолио,за да не изгорят.
Венецът ще се изпече по-бързо от козунака,бъдете внимателни и следете да не пресушите и двете изделия.
Проверявайте готовността с клечица без да се страхувате да отваряте фурната и щом излезе суха веднага извадете формите на решетка,за да изстиват.
След 5 мин. трябва да извадите козунака от металната форма,за да не се спарва в нея и отново го поставете на решетката до пълно изстиване.















Всички постъпкови снимки може да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях .








17 коментара:

  1. Роси, поздравления за участието ти в това вкусно
    и цветно списание!
    От доста време пазя една рецепта на козунак със сладък картоф,
    защото обожавам хлебчетата си с това тесто!
    Твоят изглежда чудесно!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря за поздравленията,много си мила!Радвам се,че отново споделяме общи вкусове,сърдечен поздрав и от мен!

      Изтриване
  2. Вече си мислех, че си пробвала всички козунаци, Роси :) Но явно не си :) Чудесна идея даваш с комбинирането им със сладките картофи :)
    Страхотна плетка, оформяне, снимки..... ще ми се да им посегна :)
    Прегръдка, мила :) аз май и тази година ще прескоча козунаците, ще се радвам на твоите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ееее,недей де,поне една доза врътни в машината,от кога ги чакам :)
      Благодаря ти за похвалите,трогната съм,а иначе за опитване има още какво,но нека остане и за следващата година :) !Прегръдка и от мен,другарче мое и хубава вечер на семейството!

      Изтриване
  3. Роси, впечатляващо участие в списанието - поздравления! Чудех се от какво още не си успяла да направиш козунак:)! Време е на морковите май :) Поздравления за поредния козуначен шедьовър, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Царица на козунаците!!!
    Чудесно представяне в списанието, Роси!
    Поздравления и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Росии, вчера разгледах списанието и ми направи впечатление козунака!! Справила си се блестящо! И БРАВО за идеята!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, всяка година при теб има уникални рецепти за козунак и тази е поредната. Разкошен е станал. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси,
    интересна рецепта за козунак със сладък картоф.И аз имам много рецепти за козунаци, но май всяка година залагаме на класическия и изпитан вариант.В машината за хляб се улеснява работата.Иначе по цял ден трябва да се занимаваш с правене на козунак.Чудесна рецепта и прекрасни снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Красоти, красоти има на твоите страници отново, Роси! Много интересно предложение! Знам за такова тесто с тиква,но не и със сладки картофи, макар познавайки вкуса им, сигурно си приличат. Чудесно и интересно предложение! Поздрав и сладки почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, задължително трябва да издадеш и една книга, мила - само с рецептите ти за козунаци - винаги уникални и перфектни!! Прекрасна идея, прекрасно изпълнение и още по-прекрасни снимки!! И на мен ми идва да им посегна ;)
    Поздрави и прегръдки за всички ви, мила - и много целувки за госпожицата!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, поздравления за участието ти в списанието! Отново впечатляващ козунак! Неведнъж съм казвала, че си майстор на козунаците! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз си мислех, че си пробвала всички козунаци. Е, непрестанно ме изненадваш. Това пък откъде го измисли! Невероятно предложение, Роси!

    ОтговорИзтриване
  12. Първо искам да те поздравя за труда, който си вложила не само в направата на козунаците, а в снимките, защото това е изключително пипкава работа, да снимаш самият процес! Представянето ти е много оригинално, а козунаците са вълшебни. Разнообразието им, вкуса, ароматите, визията им са неповторими! Прегръдки, Роси и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  13. Майстор на козунаците си ,Роси!

    ОтговорИзтриване
  14. Ха, така:), някои не са опитали дори батат, а други козунаци си месят с тях:))
    Интересно предложение, Роси, въпреки че аз определено ще заложа на този със смокините, нямам търпение да дойде Великден!

    ОтговорИзтриване
  15. Нели,Хриси,Габи,Траяна,Бети,Йоли,Люси,Елена,Мина,Веси,Живе-сърдечно ви благодаря за похвалите!
    С пожелание за светъл Великден и честита Цветница!

    ОтговорИзтриване