Продукти:
500 гр. зелени аспержи
40-50 гр. краве масло
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 яйце
около 100 гр. топено сирене
100 мл. течна неподсладена сметана
1 ч.л. горчица
сол и млян черен пипер на вкус
опция - малко парче синьо сирене
Приготвяне:
Отчупете долния жилав край на аспержите-около 2 см.
Обелете стеблата с белачка за картофи -аз ги обелих почти до връхчетата.
Сложете ги да се бланшират за 5 мин. във вряща подсолена вода.
Отцедете аспержите.
Разтопете маслото и сложете аспержите,хубаво ги оваляйте в него,запечете ги първо от едната страна,после и от другата.
Поръсете млян черен пипер.
В малка касерола загрейте сметаната,горчицата и топеното сирене.Ако имате-сложете и малко синьо сирене.
В купичка разбийте яйцето и го добавете към млечната смес на тънка струйка и при непрекъснато бъркане,за да не се пресече.
Яйцето ще сгъсти соса.
Оттеглете соса от огъня,овкусете го със сол и млян черен пипер и го сипете в подходяща сосиера.
Поднесете аспержите топли.
Взимам си една аспержичка, топвам си я в сосчето и отивам да си мечтая за още ;)
ОтговорИзтриванеМного леко, любимо и приятно предложение, Роси!! И много апетитно поднесено и снимано!!
Поздрави и прегръдки за всички ви, мила!!
Чудесна идея за аспержи! Нещо по-различно от обичайния холандски сос, с който обикновено се сервират. Благодаря ти Роси!
ОтговорИзтриванеВкусно, свежо и много апетитно, Роси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного елегантно и апетитно предястие! Браво!
ОтговорИзтриванеИзглежда много приятно, но дайте препоръка откъде да намеря хубави аспержи?
ОтговорИзтриванеМина,Йоли,Траяна,Богомила,Ива и Люси (Люси,твоят коментар незнайно къде се затри и не се вижда,но аз го прочетох на пощата си),благодаря ви за вниманието!
ОтговорИзтриванеИва,тези аспержи взех от Лидъл,но нямат винаги,на Метро съм виждала,че имат всеки път,когато ходя,което е рядко,понеже ми е далеч.В общи линии свежи аспержи е трудно работа да случиш.
Поздрави на всички и хубава сряда!
Моля, порция и за мен! Прекрасни и със сосче, просто неустоими. Поздрави, Роси!
ОтговорИзтриванеЕдничка си отмъквам, да знаеш:)
ОтговорИзтриванеОК, следващият път така. Щото ми омръзна да ги въргалям една по една на тигава в масло, а после да бъркам сос като луда;)
ОтговорИзтриванеМерси, Роска, мерсииии.
Хехе,дано съм те улеснила,Марте!Гуш!
ИзтриванеКате и Веси,благодаря ви,дами!Честита Цветница!
ОтговорИзтриване