Не се подвеждайте по неугледния им вид,защото той е единствения им недостатък,гарантирам ви.
Като ги извадих от фурната се поколебах дали изобщо да ги снимам и тъкмо се канех да изтрия и постъпковите снимки,когато все пак разчупих единия хляб и като се разнесе един аромааааааат си казах - Я все пак да ги щракна няколко пъти,пък ще видим каква ще е съдбата на снимките след дегустацията.
Страхотно вкусни и ухаещи на билки хлебчета се получиха,с много мека вътрешност и хрупкави ръбчета!
Другото хубаво в рецептата е,че е на принципа на Кашника на Мариета и на бързото хлебче на Йоли,т.е. няма месене,точене и т.н.,няма нужда от бъркалки и хлебопекарни,само продукти,купа и шпатула.Просто един бърз и лесен хляб.
Добавете и факта,че можете да импровизирате много с рецептата като може да не слагате песто,или пък то да е някакво друго,или да го замените с маслинова паста,гъста лютеница и т.н.
Като добавки бих сложила парченца маслини или счукани орехи,сушени домати,ситно нарязана печена чушка,спанак,настърган морков и т.н.За още по-богат вкус може да се настържат разни сирена.
Като забъркате тестото също имате варианти за печене-на една цяла пърленка,или две отделни хлебчета както е при мен,или пък да разделите тестото на купчинки върху пекарска хартия и да изпечете едни съвсем небрежни и рошавки питки.А може и на мъфинки...изборът е ваш.
Продукти:
1 белтък ,жълтъка + 1 ч.л. зехтин се отделя за глазиране
150 мл. кисело мляко
1/3 к.л. бакпулвер / може и без него /
100 мл. вода
18 гр. жива мая
300 гр. / 2 ч.ч. / брашно
25 мл. зехтин
25 мл. топено краве масло
1 ч.л. сол
3 ч.л. песто Дженовезе / или Россо,маслинова паста или друго по избор,а може и без него /
пресен риган и босилек /може и сушени / ,щипка червен и черен пипер,къри
Приготвяне:
В купа сложете белтъка,леко го разпенете с вилица.Към киселото мляко сложете бакпулвера* леко да шупне и изсипете в купата.Следват солта,зехтина,маслото,маята-разтворена в топлата вода,пестото.Разбърквате с шпатулата.
нарязвате по желание пресни билки-риган и босилек :
Пресявате отгоре брашното,слагате подправките:
Хубаво обърквате всичко докато се събере на топка.
Тук е момента да кажа,че и да е по-рядка сместа хляба пак ще стане,но тогава ще е удачно да изсипете тестото в кексова форма .
Така че точното количество брашно не е чак толкова от значение.
Оформете с набрашнени ръце както ви харесва.
Аз разделих тестото на две,оформих с ръце хлебчета, леко ги резнах отгоре с ножица,намазах с жълтък и поръсих мак.
Оставят се на топло да втасат,докато си удвоят обема и се пекат на 180 гр.,при мен долен реотан с вентилатор.
Охлаждат се на решетка.
* бакпулвера го сложих за проба да видя какво ще стане и какъв ще е ефекта,защото често виждам да го добавят в теста с мая,но аз лично не мога да отчета някаква съществена разлика.
Вие си решете дали да го сложите,може и без него.
за всички вас букетче от красивите цветенца на Пирин |
Чуднички са Еликсирче! Много апетитни снимки ...:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за нежните цветенца от Пирин :)
Прегръдки!
Хлебчетата ти са невероятни, Роси! Какво не им харесваш. Mного са красиви даже, а и както ги описваш са със сигурност и много вкусни.
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Роси и един прекрасен ден от мен!
Роси, не всичко хубаво е и фотогенично!
ОтговорИзтриванеМакар че хлебчетата ти изглеждат чудесно!
А и как ухаят....
Прегръдка и хубава сряда!
Чудни хлебчета, Роси! Чак тук им усетих аромата и ме провокираш да ги направя в скоро време. Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеРоси, хляба никога не може да бъде неугледен!
ОтговорИзтриванеВсеки хляб е хубав, а твоите хлебчета изглеждат чудесно!
Благодаря за хубавото букетче!
Целувам те и ти пожелавам чудесен ден!
Много лесни за изпълнение хлебчета :)) При първа възможност почивните дни ще ги направя.
ОтговорИзтриванеМного са си хубави хлебчетата,чак от монитора ухаят...Според мене са идеални!
ОтговорИзтриванеСпорен ден,Роси!
Роси, много са си угледни даже!!!
ОтговорИзтриванеА как ухаят!
Чудесен ден ти пожелавам!
Роси, точно формата им ме подканя да ги хапна, обещават да са голяма вкусотия! Такива хубави снимки си направила, аз ще си отчупя от отчупеното, за да не забележиш:):):) Благодаря ти за цветенцата! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеИ аз съм за формата им :) Много ми харесва, нищо, че е малко рошавка. Я как са зачервенички обаче! Но пък си представям и аромата им какъв е и със сигурност ще ги направя още тези дни. Подправки пресни у дома - колкото искаш има сега :))
ОтговорИзтриванеВиждам, че вече влизаш в релси :) така че прегръдка и :))Честита сряда :) мила Роси!
Дами,благодаря ви за хубавите думи,много сте мили!
ОтговорИзтриванеМалко се понапукаха и разляха хлебчетата ми,ама и аз не ги подпрях отстрани,пък и тестото все пак е мекичко,та затова,но на вкуса ни най-малко това не повлия :),отидоха топли топли....
Пепи,влизам аз,ама имам още да чета и разглеждам от пропуснатото при вас.Тези снимки снощи буквално с 1/4 око съм ги гласила за публикацията,ама доста изостанах този месец,та трябва да наваксвам и в това направление.
За билките то се знае,че имаш,та и аз покрай теб :) .
Прегръдки за всички и усмихнат да ви е деня,момичета!
Ах, ах, Роси, неугледни били...та аз направо усещам аромата им! Прекрасни са, сигурна съм, че се топят в устата! А снимките са направо омагьосващи! Ако не ми беше заета в момента фурната щях да скоча и да ги забъркам, нищо - утре.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудните пирински цветенца!
Сърдечни поздрави, мила!
Имат достатъчно добър вид за снимки, изглеждат и много ароматни! Чудесни са! Поздрави, Роси! :)
ОтговорИзтриванеЕеее...та защо неугледен?Какво им е неугледното?
ОтговорИзтриванеАз ги намирам прекрасни, а снимките ти са просто вълшебни Роси!
Срахотна публикация, хлебчето ще се пробва.
А първата снимка ми е любима, и втората и всички останали!
Този цвят от копър бил много фотогеничен и той:):)
Обичам рецептите ти и как ги обясняваш! И тази ми е любима вече.Утре ще правя хляб за един купон. А сега познай с какво ще ги изненадам? Благодаря Роска!
ОтговорИзтриванеНе виждам нищо неугледно в тези снимки. Разкошни са! И клонката за декорация създава атмосферично настроение.
ОтговорИзтриванеАз съм много на Вие с правенето на хляб и всякакви тестени произведения, но за тези ароматни хлебчета успя да ме разколебаеш. Особено като им прочетох всичките възможности за пълнеж. Представям си каква разкошотия ще се получи с маслинова паста или песто :-)
Ти пък си много критична, изглеждат страхотно ароматни! Харесват ми! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеНевероятни са, Роси! От мекото тесто са станали с такава форма, но пък това да им е недостатъкът. Вкусни, ароматни и лесни за приготвяне, какво му трябва повече на човек. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеРоси, изглеждат страхотно! Обичам такива лесни и бързи рецепти, особено с възможности за импровизации :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер!
Винаги умеете да донесете пълни шепи настроение,дами,много ви благодаря!
ОтговорИзтриванеНа всички,които ще си забъркат ароматното хлебче да им е сладко!
Прекрасен ден,другарчета! :)
Ха, познай какво забърках снощи! Също като твоето хлебче и без да съм влизала тук. Е, това ако не е телепатия, здраве му кажи! :)) Само дето моето си нямаше мая, но пък билките бяха цяла шепа.
ОтговорИзтриванеМного хубава коричка, Роси! И това, че е тъничко го прави още по неустоимо. Представям си как хрупка, хрупка... :)
Прекрасен да е и твоят ден, Роси!
Никак няма да се изненадам,Ирма,че са ни съвпаднали мероприятията по отношение на хляба,при толкова летни билки си е задължително да ги ползваме за всичко,а в хлебче са чудесно допълнение!
ИзтриванеПоздрави,мила!
Изглеждат чудесно! Представям си ги на филийка с масълце :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!Ние до филийка хич не стигнахме,много обичам направо да чупа хляба и да мажа залъче,но ако сместа е по-радка и се изпече в кексова форма ще стане за филийки със сигурност!
ИзтриванеНе знам как пък реши, че са "неугледни" хлебчетата - на мен ми полепнаха очите по тях - такива едни :) подканящи и неустоими!!! Непременно ще се пробват :)
ОтговорИзтриванеАбе не са най-идеални на външен вид,но пък троха не остана за нула време,а и са безбожно бързи,така че заслужаваха внимание :) .
ИзтриванеНадявам се да ги направиш и да ви е вкусно,Мина!
Въобще не са неугледни, Роси!Напротив, много са апетитни и изкушаващи хлебчетата!А щом е без месене, направо си е супер рецепта.Аз потънах в гората с някакъв слаб интернет и чета от време на време, но писането е почти невъзможно.Ще наваксвам есента, че гледам много интересни неща при теб!Поздрави и хубаво лято, пълно с емоции!
ОтговорИзтриванеБлазе ти,че си пак в ухаещите на бор гори,Соня!
ИзтриванеХубаво лято и на теб!До скоро!
Роси чудесни са, мисля че усещам аромата им :). Записвам си за проба. Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеДиди,много ще се радвам,ако ги опиташ ! :)
ИзтриванеРоси, хлебчетата се получиха много вкусни /даже в момента ръфам поредното:-)/! Направих ги с пресен босилек и паста от сушени домати. Любопитна съм да опитам и вариант с маслини или босилеково песто, сигурна съм, че резултатът ще е също толкова успешен. Много се радвам, че си публикувала рецептата, за да се убедя че правенето на хляб не е чак толкова досадна работа :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави
О,много се радвам,Дени!Благодаря,че намина да дадеш отчет,а вариантите могат да са много,импровизирай смело!Правенето на хляб на мен ми е много любимо,но пусто време изисква си го,докато това е най-експресния начин,без много месене,цапане и суетене за оформяне.
ИзтриванеХубав ден пожелавам! :)
ХЛЕБЧЕТАТА ИЗГЛЕЖДАТ МНОГО АПЕТИТНО, ТОЧНО СНИМКИТЕ МЕ ПРИВЛЯКОХА-А ТЕ СА ЧУДЕСНИ СКЪПА МИ ЕЛИКСИРКЕ!!! ИЗСТРЕЛЯХ МЪЖЪТ МИ ДО МАГАЗИНА ЗА РИГАН И БОСИЛЕК...И ОТИВАМ В КУХНЯТА ВЕДНАГА ДА ГИ ПРИГОТВЯМ!
ОтговорИзтриванеСветлана,радвам се,че снимките са ви "хванали окото" ,а сега остава и хлебчетата да ви допаднат на вкус.Да ви е сладко!
ИзтриванеХлебчетата станаха много вкусни,току-що ги хапнахме.Аз ги направих като малки франзелки и без бакпулвер.Благодаря за вкусната рецепта.
ОтговорИзтриванеСафия,много ви благодаря,че наминахте да ми споделите отзивите си!
ИзтриванеА бакпулвера със сигурност може да се пропусне,аз както писах и по-горе исках да видя какво ще промени в тестото,че често бях срещала да го добавят към теста с мая и ми беше странно,но дефакто не виждам никаква необходимост от него или видима разлика.