24 април 2016 г.

двуцветен чийзкейк


  
 Честита Цветница!





Днешната рецепта,за която сърдечно благодаря на Нели,стана тотален хит в мига,в който я представи!
Заслужено обиколи доста трапези,а днес й се насладихме и ние!
Страхотен десерт за почитателите на печения чийзкейк!




                     



   

Продукти:

за подложката:
220 гр. ( 1 пакет) бисквити (Еверест)
80 гр. краве масло
1 с.л. студена вода

за пълнежа:
4 яйца
500 гр. маскарпоне
200 гр. крема сирене
1+1/2 пак. пудинг с варене на Др.Йоткер ванилия
1 капсула есенция ванилия
1 ч.ч. захар
100 мл. течна сметана
80 гр. шоколад

за заливка:
150 гр. шоколад
100 мл. течна сметана
1 с.л. захар
есенция портокал

за декорация:
шоколадови стружки и кокосови стърготини








Приготвяне:

Разтопете 80 гр. шоколад.
Форма за печене (22-26 см. в диаметър) намаслете и покрийте дъното и стените с хартия за печене.
Смелете бисквитите в блендер.
Добавете маслото и блендирайте отново до маслени трохи.
Ако сместа стои суха,добавете лъжица студена вода.
Изсипете трохите във формата,притиснете ги към дъното й и изтеглете малък борд (около 1 см.) към стените.
Изпечете подложката за 10 мин. на 180 гр. и оставете настрани да изстива.
В две отделни купи разделете белтъци и жълтъци.
Белтъците с част от захарта разбийте на сняг.
Към жълтъците добавете останалата захар,ванилията,пакетче и половина пудинг,течната сметана,крема сиренето и разбийте с миксер,докато сместа се хомогенизира и стане малко по-гъста.
Добавете маскарпонето (на стайна температура) и обединете за кратко.
Към тази смес на два етапа въведете белтъците.
Отделете 1/2 от сместа и към нея добавете 1 с.л. какао и разтопения шоколад.
Сипете пълнежа върху изпечената маслена подложка като редувате двете смеси-слагате няколко лъжици от бялата смес в центъра,отгоре няколко лъжици от кафявата,пак бяла и така,докато свършат като все сипвате в центъра.
Изпечете сладкиша в загрята на 160-170 гр. фурна,горен и долен реотан без вентилатор,средно ниво на скарата.
Печенето отнема приблизително 50 мин. до 1 час.
Изключете фурната и оставете вратичката й открехната за 5 мин.
После я отворете изцяло,за да излиза топлината,но оставете сладкиша вътре.Целта е да няма рязка смяна на температурата,защото при печенето пълнежа се надига като суфле и после спада,а постепенното охлаждане предпазва от пукнатини.
След 10 мин. поставете чейзкейка на решетка до пълното му изстиване.
Приберете го в хладилника без да махате борда на формата.
В касерола загрейте сметаната и 1 с.л. захар,есенцията портокал.
Добавете начупения на парчета шоколад,изчакайте пет минути да се отпусне и разбъркайте.
Махнете борда на формата.
Залейте сладкиша с разтопения шоколад и поръсете с декорация по ваш избор.
Съхранявайте чийзкейка в хладилника,защото охладен е по-вкусен.



19 коментара:

  1. Еее, Роси, страхотен чийзкейк! Неустоим!
    Весел и цветен празник, мила!
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, Роси, направо я бях забравила тази рецепта, а е толкова вкусна наистина! Убийствен чийзкейк си направила! Това парче е за мен, нали?! Хубав и усмихнат празник! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  3. Уау ... като мраморен е Росинка :) великолепни шарки!
    Честит празник Слънчице!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Цветница, Роси! Много здраве, усмивки и пъстроцветни дни в семейството!
    При теб освен най-разнообразни козунаци, човек може да намери и вкусни и различни чийзкейкове! Този също е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Цветница, Роси,
    разкошен десерт - с много аромат, вкус и красиви снимки...
    Поздравления за теб и Нели и благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Много е кросив, Роси! Цветни и усмихнати пролетни дни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен е станал, Роси! Пропуснала съм го при Нели май, но тук вече няма пропуск. Обожаваме чийзкейк. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен, шарен и шоколадов сладкиш ни черпиш, Роси :) За вкус не се и съмнявам какъв ще е :)
    Да ти е цветна пролетта, светли идните празници и здрави да сте всички в къщи!
    Прегръдки, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  9. Шоколадовите стърготини готови ли ги купуваш или си ги правиш сама? :)

    ОтговорИзтриване
  10. Голяма вкусотие ще да е било,Роси....Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, страхотен е! На визия, на вкус, на снимки! Обичаме чийзкейк във всичките му варианти, а този е разкош! Весели празнични дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички за комплиментите и както винаги ме зарадвахте много!
    Пожелавам ви светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотен десерт! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. Ехее, голям майсторлък! Поздравления! Изглежда невероятно!

    ОтговорИзтриване
  15. Веси и Анелия,благодаря ви! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотно изглежда този чийзкейк, браво! Много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  17. Росе, неустоим е чийзкейка. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване