23 май 2011 г.

бутерки "да си глътнеш езика"



Едва ли ще си глътнете езика,но да го опарите или прехапете е много вероятно,ако сте нетърпеливи:)) !
Тази рецепта,за която най-сърдечно благодаря на Лабрекс,е от онези рецепти,които стават любими от раз.
Правила съм я и преди,но сега реших да я включа в блога,въпреки,че е вече много популярна.
Ако трябва да я опиша накратко за онези,които все още не са я опитали, веднага се сещам за мотото на една реклама,в която се казваше-ОСМЕЛЕТЕ СЕ ДА ПРЕКАЛИТЕ!
Точно това ще трябва да направите-да се осмелите да прекалите с калориите,ако искате да се насладите на невероятния баланс от контрасти ,който ще усетите.
Бутерките са едновременно много сладки,но и с леееко кисел привкус .
Едновременно сочни,меки,топящи,но и хрупкави отгоре.
А аромата на канела,ванилия и масло е......... направете ги,и сами ще разберете!




Продукти:

1 пакет от 500 гр. бутер тесто 
1 ябълка ,но мисля,че и с круши,сини сливи,кайсии или праскови също ще е много добре
1/3 ч.чаша захар
60 гр. краве масло 
200-250 мл. фанта портокал или спрайт





Приготвяне:

Оставете тестото  да се размрази на стайна температура.
Обелете и нарежете ябълката на полумесеци.
Разтопете маслото и в него разбъркайте захарта и ванилията,колкото да се хомогенизират.
Аз лично разточвам малко тестото,за да го изтъня леко,след което го поръсвам с канела.
Нарежете листа на правоъгълници,после всеки правоъгълник по диагонал-да се получат триъгълници.
Върху всеки триъгълник в основата му сложете парче плод и завийте на кифличка.
Подредете кифличките една до друга в намаслена тава.
Върху всяка бутерка разпределете с лъжица от разбърканите масло и захар.
Изсипете фантата в тавичката,но в  ъгълчетата,а не върху самите бутерки,за да не се отмие захарта им отгоре,защото там тя ще се карамелизира и ще образува хрупкава коричка.
Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 гр. около 30 мин.
Хубаво е накрая  да остане малко течност на дъното,за да са по-сочни.



Освен,че бутерките са безсрамно вкусни,се правят с малък набор от продукти,и то много лесно и бързо.
Имайте предвид,че от това количество бутер тесто ще направите доза,колкото да ви е яд после,че не сте направили двойна :)) .





Посоченото количество захар е напълно задоволително дори и за онези,които обичат по-сладко.
Ако не сте от тях,може малко да я намалите.







42 коментара:

  1. Еликсир, чудни са ти станали бутерките!Наистина са много вкусни, и си признавам, че с първата се опарих:)))!

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсирче, честита награда - напълно и от всякъде заслужена!!!

    А бутерките ти са прекрасни!! И у нас са любими :)

    И честит празник, мила!!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсир, честита награда!
    А тези бутерки и аз ги правя, с банан най-много ни харесват :)

    Честит празник и още много награди!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, за вече си глътнах езика, Елексир!!!
    Ох да имаше едничка на близо, както съм се скапала днес - щеше да ми доиде добре :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аелис,Мина,Инче и Мария,благодаря ви ,момичета!
    Бутерките верно са страхотни и няма начин да не станат любими на този,който веднъж ги е опитал!

    Спорна седмица,мили дами!

    ОтговорИзтриване
  6. Уххх, ако знаеш тия бутерки да си глътнеш езика от кога ги гледам... и все им се каня... Като изстинат хубави ли са пак? Че като нямат шоколад и девойчето ни най-вероятно ще ги прескочи, та да знам кога да ги правя :)
    Честито за наградата, Еликсирче!

    ОтговорИзтриване
  7. Еми глътнах го и това си е то! Прекрасни бутерки,наистина много ми харесаха! Благодаря,ще ги направя.

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,благодаря ти!
    Според мен тези бутерки са фантастични и топли и студени.Ей тази тавичка с диаметър ф 26 и 0.500 гр. бутертесто я омитаме тримата,докато излязат от фурната буквално.Един път само успях да спася 2-3 да занеса на баща ми,вече естествено студени,каза,че много му харесали.Разбира се,трябва да си фен на бутер тестото и на сиропираните десерти,за да ти легне на сърце този.На мен специално само при аромата по време на печенето ми се активира цялата възможна лакомия!Наистина са ми безсрамно и безобразно вкусни тези бутерки!А като сметнеш,че се правят за нула време и не се чакат да отлежават стават перфектният бърз десерт!
    Йоли,въпреки,че бутерките са широкоизвестни,ето че две изтъкнати и много активни кулинарки като теб и Пепи още не са ги опитали.Аз затова реших да ги пусна в блога.Пък и ги обожавам де,как да не присъстват сред рецептите ми.Та ще се радвам наистина много,ако ги направиш и дано ти харесат!

    Да ви е сладко,скъпи дами!

    ОтговорИзтриване
  9. Е, преглътнах и аз... изглеждат неустоимо!
    Честита награда,
    поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятно красиви, пухкави и обилно сиропирани - прекрасни са, Еликсир! Благодаря за споделената рецепта, със сигурност ще ги направя. :)
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка,благодаря ти,мила!
    Еви,много ще се радвам да ги видя и при теб,дано ти харесат!

    Хубав и усмихнат ден и на вас :)) !

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотни! Четейки, направо си захапах езика! :Р Обезателно трябва да се опитат:)))

    Весел ден!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей и добре дошла!
    Радвам се,че те впечатлиха бутерките,ще чакам отзиви и да ви е сладко!

    Хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  14. Еликсир, страхотни са ти станали бутерките! Такива едни пухкавки, с много сироп. Ммммммм, чудно!

    ОтговорИзтриване
  15. Мони,много ми е приятно да прочета отзивите ти,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  16. Чувствам, че и на нас тази рецепта ще ни стане любима :-)
    Много е уютно и вкусно при теб, Елексирче!

    Хубав уикенд!
    Поздрави,
    Милена

    ОтговорИзтриване
  17. Миленка,добре дошла!
    Много ми е драго,че местенцето ми ти допада!Идвай насам,ще ми е много приятно!
    А в твоя блог колко красота видях,направо немея и ахкам!

    Хубави почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Много ароматни бутерки и сочни при това! Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  19. Както обещах, бутерките вече са изпробвани, изядени и дори снимани. Много сочни и вкусни. Единствения недостатък е,че след като ги извадих от фурната,спаднаха. Бяха се надули,иде ти да ги изядеш горещи. Последното парченце трудно си го поделихме с половинката,хихихи. Благодаря за рецептата както на теб,Еликсирче, така и на първоизточника (в случай,че ни чете).Снимковия материал можеш да видиш в моето кулинарно кътче.

    ОтговорИзтриване
  20. направо само като гледам и искам вече да ти идвам на гости, Еликсир, мн. вкусно изглеждааа! с бутерски неща не съм се пробвала, но това творение тук ме окуражава, заслужена награда

    ОтговорИзтриване
  21. О,непременно ги пробвай,ще останеш очарована,ако си падаш по сиропирани сладкиши!Радвам се,че те съблазниха така неудържимо!Винаги си добре дошла тук,аз изключително се радвам на всеки,който ми идва на гости!

    ОтговорИзтриване
  22. Еликсир - Джуниър7 август 2011 г., 9:41

    Ох, как ми се хапват паааак !! Една от любимите ми твои рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
  23. :)) Тя е толкова лесна за приготвяне,че току виж си ме изненадала с пълна тава бутерки !

    ОтговорИзтриване
  24. Еликсир - Джуниър7 август 2011 г., 17:15

    После пак ще ми се сърдиш :D

    ОтговорИзтриване
  25. Ами противопоказно е явно да ровя в блога ти. Стоя си тук на сухо и преглъщам))

    ОтговорИзтриване
  26. Марта,да ти призная,при вида на тези бутерки и аз започвам да преглъщам на мига-наистина са божествени и с право са в графата ми любими!
    Ако още не си ги правила,не пропускай,заслужават си всяка хапка!

    ОтговорИзтриване
  27. Вчера пуснах рецепта за ябълкови кнедли, Дианка коментира че е срещала някъде като бутерки да си глътнеш езика. Любопитството ми надделя и бързо търсене в гугъл и познай - първата на страницата е твоята рецепта:). Няма как да се отбия и да не коментирам. Представила си ги прекрасно и като визия и като текст. Чудесна си!!! Името на рецептата ми е много интересно:), Ти с фанта или спрайт ги прави? Фантата може би ще ги ароматизира? Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  28. Канди,мярнаха ми се при теб ябълкови кнедли,но още не съм надзърнала да видя за какво иде реч,ей сегичка отивам.Благодаря за похвалата!
    Тези мисля бяха с фанта портокал,но и със спрайт съм правила,все е.....да ги изядеш заедно с тавата :)) ,много са вкусни!

    ОтговорИзтриване
  29. благодаря Ви за споделената рецепта...днес се престраших...НЕВЕРОЯТНО е!
    естествено не ни стигна...
    от одавна не бях опитвала нещо което да удържи усмивката ми, след като съм го опитала...толкова дълго, БЛАГОДАРЯ Ви!

    поздрави: Гергана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана,благодаря ви и аз за отзивите,и много се радвам,че ви е харесал десерта!
      Наистина е забележителен и много лесен за приготвяне!

      Изтриване
  30. От доста време ги гледам тези бутерки и днес най накрая реших да ги пробвам! Станаха уникално вкусно, само дето малко ми спаднаха като ги изкарах от фурната! Също така ми се сториха леко сурови отдолу, но мъжа ми каза че нищо не съм разбирала и ме помоли да изкарам от фризера другия пакет от бутер тестото и утре пак да направя :)
    Благодаря за прекрасната рецепта
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Соня,и Нинчето по-нагоре казва,че са й спаднали след като са изстинали.Да,вярно е,като престоят се свиват леко,но у нас обичайно се изяждат още горещи.Колко да са изпечени отдолу зависи от количеството течност.Ако искаш да се препекат и отдолу сложи по-малко и ги печи,докато се редуцира и започне да се карамелизира леко.Но пък така няма да остане сироп.
      Най-добре прави по две тави-една с повече сироп за половинът ти,а другата по-изпечени за теб,за да сте в мир :)!
      Да ви е сладко и благодаря!

      Изтриване
  31. И ние като вас си изгорихме езиците :)))))веднага ги нападнахме! Спаднаха веднага след като излязоха от фурната, но това няма никакво значение, просто споделих. За мен е важен вкусът, а той е божествен!!!
    И като стана въпрос за вкус искам да ти споделя, че откакто попаднах на блога ти използвам мадразско къри, много ми харесва.... Също така вчера правих супичка ризи бизи и останах много приятно изненадана от вкуса и! Абе общо взето ми харесва при теб и доста често правя твои рецепти, и то е ясно че нямам провал :)))

    ОтговорИзтриване
  32. Соня,много се радвам,че ти давам идеи и че ви е вкусно с тях,благодаря ти,че сподели отзиви!
    Мадраското къри е страхотен букет от подправки и аз го слагам почти на всяка гозба или супа.Хубаво е,че и на теб ти допада!
    Надявам се и други мои предложения да се харесат на семейството ти!
    Чувствай се винаги добре дошла тук!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  33. Извинете ме,искам да попитам ябълката(въобще плода),който ще използваме суров ли се слага?Мисля,че ако има термична обработка пълнежа,вероятността тестото да стане глетаво (сбито) e по-малка и сосчето,според мен би било да се направи отделно и да се излее на дъното на тавата като се спазва (студени бутерки,топъл сироп) след изпичането им,те сами ще го погълнат.
    По този начин мисля,че ще станат по бухнали.
    Начина по който сте дали рецептата,тестото ще започне да ври,а не да се пече...,такова е моето мнение,а нека всеки си ги направи по начина по-който мисли,че ще станат по -добри!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,Милка!Мен ако питате,задължително е всеки да ги направи по начина,по който мисли,че ще станат най-добри,защото в крайна сметка всеки си познава вкуса!
      Това е една от рецептите,по която почти нищо не съм променяла спрямо източника,мисля че само бях намалила захарта и маслото.та,такава е рецептата и тестото се пече и вари едновременно,отдолу остава сочно,за някои дори може да се стори глетаво,всичко е въпрос на вкус.Вашият вариант повече ми напомня на сиропирани бутер-охлювчета,тригуни,нещо от този вид десерти.Направете ги така,както ще се усладят на вас и семейството ви,това е най-важното!Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря Ви за написаното! И аз мисля, че ще стане глетаво тестото, приготвено по описания начин. Бих опитала рецептата с малки промени - точно както предлагате.

      Изтриване
  34. ste gi opitan iskushavasti sa

    ОтговорИзтриване
  35. Прекрасна рецепта изглежда много вкусно! Може ли да се сложи и орехи, любители сме на тези ядки ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна е идеята ви за едро счукани орехи,а защо не и стафиди,сушени боровинки,ако ги обичате!Обогатете рецептата и я адаптирайте по ваш вкус, и да ви е сладко!Поздрави!

      Изтриване