26 октомври 2012 г.

сочен сладкиш с круши и извара





 

Днешната рецепта е за един много сочен сладкиш,който ако ви изглежда леко какаов,а в рецептата виждате,че липсва такова,не си мислете,че съм го пропуснала.
Цвета идва от ябълковото и от брашното от рожков най-вече,което наподобява цвят и вкус на какао.
Много от другарите-съмишленици-кулинари познават брашното от рожков и го ползват,но пояснявам по-горе за онези,които не са го срещали.







Продукти:

250 гр. извара
2 яйца XL
50 мл. олио + 50 мл. топено масло
1/4 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. кафява захар
50 мл. прясно мляко
1 ч.ч. бяло брашно
2 с.л. ябълково брашно *
2 с.л. брашно от рожков *
1 ч.л. канела
1 п. ванилена захар
1 с.л. ром
1 п. бакпулвер
1 голяма круша
1/4 ч.ч. орехи

1 ч.ч. = 240 мл.

* ако нямате ябълково и рожково брашно заменете ги със същото количество бяло брашно
* ако все пак искате сладкиша да има какаов цвят и вкус заменете рожковото брашно с какао






Приготвяне:

Пасирайте изварата и яйцата до гладкост.
Добавете прясното мляко,олиото и маслото,меда и захарта и разбийте отново.
В купа смесете брашната,канелата,бакпулвера и ванилията.
Добавете ги към млечната смес и разбийте отново.
Накрая ароматизирайте с лъжица ром и сложете кубчетата обелена круша и нарязаните на едро орехи.
Разбъркайте с шпатула и изсипете сместа в тавичка с диаметър ф 26 ,която предварително сте намазали с масло и поръсили с брашно,или напръскали със спрей за печене.
Заравнете и сложете да се изпече в загрята на 175 гр. фурна без вентилатор до суха клечка.
Не препичайте сладкиша.Той няма да бухне много,защото изварата го прави тежък,но пък точно заради него е много влажен и мек.
Изключете фурната и го оставете на отворена вратичка 5 мин.
После охладете формата на решетка за още 10 мин. и след това го освободете от нея и поръсете с пудра захар.
Нарежете на парчета охладен.






По принцип сладкиша е толкова сочен,че не се нуждае от гарниране,но аз го съчетах успешно с любимата ми добавка за кексове-подсладена квасена сметана.




42 коментара:

  1. Много интересен сладкиш, Роси! Не съм ползвала нито рожково, нито ябълково брашно. Много любопитно! Какви са впечатленията ти?

    ОтговорИзтриване
  2. За мен също са непознати тези брашна.
    Сладкиша определено ми хареса и на вид,а и вкуса му сигурно е чудесен!
    Роси ,много красиво си го поднесла ,а снимките са прекрасни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Отново много хубав сладкиш, тъкмо си направих кафе. Ама нямаш милост :))). И за мен тези брашна са новост, но пък ми се намира бадемово, ще се получи, нали?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам сладкиши с извара, стават великолепни, подсети ме за един такъв ябълков! Такова брашно и аз не съм ползвала и ми стана много интересно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, чудесна комбинация си избрала -
    изглежда страхотно, предполагам и за съчетанието на вкуса...
    Много елегантно поднесено и представено, както винаги!
    Сърдечни поздрави и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви,момичета,много ми е драго да прочета мненията ви!
      Брашното от рожков и ябълковото имат тъмен цвят и са чудесни за сладкиши като добавка и съчетаване с бяло или пълнозърнесто брашно.Рожковото брашно се намира в специализираните магазини,наподобява какао,но не съвсем.Ябълково брашно съм срещала на много щандове за диетични храни във веригите,а аз го взех от магазин Дрога,когато си купувах чай.
      Нямам идея какво ще се получи,ако изцяло се ползват само тези брашна в направата на сладкиши,пък са и скъпи,затова аз определено ги предпочитам като добавка за по-интересен аромат.
      С бадемово вместо рожково и ябълково мисля също ще стане,Диди,но просто сладкиша ще е светъл.

      Много приятни почивни дни ви пожелавам на всички! :))

      Изтриване
  6. Едното парче гледам е по-голямо, сигурно е моето :)

    Роси, интересна комбинация от продукти си направила, но пък резултата е повече от чудесен! (това защото рядко ползвам извара в сладкиши аз, знаеш)
    И презентацията на сладкиша е чудесна, много слънчеви и апетитни снимки!
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси,отнова вкусен сладкиш,но и сочен-точно за мен.С брашната може и да се размина,но ще се постарая да приготвя тази вкусотия.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен сладкиш, Роси! Поздравления! Хубав и слънчев уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересна рецепта, Роси!
    Никога не съм ползвала брашно от рожков, а за ябълковото, признавам си, не знаех, че съществува. Наистина съм заинтригувана и ще потърся.
    Поздрави и пожелания за хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина много сочен! Не съм ползвала тези брашна, не съм ги и срещала, но вече ще гледам по щандовете. Винаги има какво да научи човек от теб! Прекрасен ден, Роси!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси,май за първи път виждам подаръка в действие или съм пропуснала нещо?Много подходяща и различна рецепта си му избрала като за премиера!И аз не съм ползвала тези брашна,освен нахутено за фарината.А с този сладкиш и тези брашна,особено ябълковото,истински ме заинтригува!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Eх да имах едно парче и аз сега за кафето.....А толкова круши имам, чудя се какво да ги правя, но и мързела нещо ме е подбрал!
    Вкусен уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, наистина сочен и примамлив! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. Признавам че изглежда много сочно и апетитно това сладкишче Роси, както и че не бях чувала за брашно от ябълки*
    Това да не би да е ябълков пектин на прах?

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна рецепта, Роси! С удоволствие бих отмъкнала едно сочно парче, но малко ме е срам, че засега съм последна в редичката:)) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Много ми допадат подобен вид сладкиши, приготвям рядко, защото не го оставям докато не го изям :) Не съм пробвала досега тези брашна, но предизвика още по- голям интерес към рошков!
    Хубави почивни дни, Роска!

    ОтговорИзтриване
  17. Разкош! Хем сочен и вкусен, хем не много калоричен! Прекрасна рецепта, Роси! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. МММ страхотен сладкиш,Роси!
    Взимам парченце и ти желая прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Момичета,благодаря ви за вниманието и за поздравите!
    Танче,да,това е премиерата на подаръка от Мина,много е фотогеничен подноса и нежен,отличен фон за сладкиши :).
    Данче,нямам идея какво представлява ябълковия пектин,на това си пише ябълково брашно.
    По-напред не се изразих съвсем правилно,точно то не е кой знае колко скъпо,2 лв. струва за 500 гр.,но рожковото е по-скъпичко.
    ето тук можете да видите как изглежда пакета ябълково брашно :

    http://www.dexterdiet.net/catalog.php?sec_id=1&sec_id_new=6&cat=6&obj_id=1651&type=1&func=view_product

    Сега започна сезона на ябълковите сладкиши и това брашно е интересна добавка за кексове,мъфини и сладкиши.

    ето тук можете да видите и рожковото брашно :

    http://www.zdravosloven.com/magazin/hrani/brashna/brashno-ot-roshkov-ola-bio-bez-gluten-bio-195.html

    Пожелавам на всички много приятни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ей, Роси, отвя ни с тази рецепта!
    Изумителна, нестандартна, ароматна и сочна!
    Много интересна комбинация от брашна!
    Целувам те и поздрави в къщи*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,как само ме изчетка,много ти благодаря!
      Целувки и от мен за теб и семейството!

      Изтриване
  21. Кекс с извара и рожково брашно! Супер предложение, Роси! Чудно изглежда.
    Това рожковото все се каня да го пробвам и се чудя колко ли му е какаов вкуса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия,повече се доближава на цвят отколкото на вкус.Благодаря ти и поздрави!

      Изтриване
  22. Аз съм от тези дето нито са срещали, нито са ползвали брашно от рожков. И ябълково също :) Но рецептата много ми харесва и с удоволствие бих опитала. Роси, благодаря ти за нестандартната и изкушаваща идея! Хубави почивни дни, Еликсирче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,и без тези брашна ще си стане хубав сладкиш,ще се радвам да го опиташ!
      Хубави да бъдат и за теб! :)

      Изтриване
  23. Зная, че този съд Ви е подарък, но луднах по него,та откъде може да го намерим,моля споделете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пиша на Мина по въпроса,следете тук за отговора й.
      Иначе с право сте луднали,и аз се влюбих в него на мига,когато ми го подари :).

      Изтриване
    2. :)не знам дали все още има от тия "чинийки" - от едно магазинче за подаръци и сувенири е, почти на ъгъла на Раковска и Неофит Рилски - по диагонал на централата на СДС и непосредствено до френската пекарна или един-два магазина след нея :) не помня...

      П.П. Роси :) благодаря ти за подсещането!!! Прекрасна събота вечер и още по-прекрасна неделя желая на цялото семсйство!!!

      Изтриване
    3. П.П. Ох, забравих да си призная, че и аз не съм пробвала тези брашна, но младежът много се заинтригува какви ще да са на вкус, че този сладкиш много адски вкусен изглежда ама ;)!! Гледай сега, Роси - как ми отваряш работа за утре :))
      Прегръдки, мила!!!!

      Изтриване
    4. Да му направиш на детето,ей! :)
      Със или без брашната трябва с нещо сладичко да му се отчетеш :)!
      Да ви е сладко и много приятна неделя пожелавам и на вашето фемили,мила!

      Изтриване
    5. Благодаря от сърце,ходих на указаното място и купих последната чиния,благодаря още веднъж от сърце.Да Ви се случват предимно хубави неща и много вдъхновение и на Роси и на Мина!
      С уважение,
      Румяна

      Изтриване
    6. Иееее,ето това е новина!Много се радвам,че успяхте и да благодарим на Мина още веднъж за прекрасния жест,безспорния вкус и насоките,които даде във връзка с адреса!
      Благодаря,че наминахте да споделите радостта си с нас и за пожеланията,много мило!

      Изтриване
    7. Радвам се, че сте успели и благодаря и аз за милите пожелания!!! И само вкусни неща да си поднасяте в чинийката :)

      Изтриване
  24. Роси,
    за мен тези продукти са новост при десертите, но затова пък ти си тук и ме образоваш непрекъснато;)) Благодаря ти от сърце! Чудесно е и много ме изкушаваш.
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Марта,прегръдка и от мен за теб и Гъбката! :)

      Изтриване
  25. А така, Роси, повечко плод се слага, а не като мен да се стискам за още една круша, нали? ;))
    Подозирам колко е вкусен и ароматен сладкиша ти, мила! Чак у нас замириса! :)
    Само кажи, мила, за такива като мен, дето са забутани на г... на г......та, къде се намират тея, специални брашна? Аз търся вече месеци наред кестеново, но безуспешно, дори и в Метро нямат. Нямат и кокосово - предлагат ми стърготини за брашно, представи си!
    Лека вечер и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе и с по-малко плод няма да остане троха,но нали знаеш,Ирма,колкото повече-толкова повече :)) .
      Ябълковото брашно го срещах често в супермаркетите,на диетичните щандове.В краен случай ако прегледаш линковете ще попаднеш на разни специализирани интернет магазини и можеш да поръчаш от там заедно с други неща,които ти харесат.
      Рожковото е от био магазин.
      В Метро няма да ги има обаче.

      Хубава неделя ти пожелавам и аз! :)

      Изтриване
  26. Ммм Роси фантазия, сладкиша е страхотен! Прекрасна неделя и много прегръдки и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  27. A fantastic cake, would like to have a slice with a cup of tea...:)

    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Я, още едно изкушение с круши!
    Влажен и мек сладкиш, точно каквито предпочитам:)
    Брашното и на мен не е познато, но благодаря, че сподели. Ще се поинтересувам:)
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване