Днешната рецепта е за един много сочен сладкиш,който ако ви изглежда леко какаов,а в рецептата виждате,че липсва такова,не си мислете,че съм го пропуснала.
Цвета идва от ябълковото и от брашното от рожков най-вече,което наподобява цвят и вкус на какао.
Много от другарите-съмишленици-кулинари познават брашното от рожков и го ползват,но пояснявам по-горе за онези,които не са го срещали.
Продукти:
250 гр. извара
2 яйца XL
50 мл. олио + 50 мл. топено масло
1/4 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. кафява захар
50 мл. прясно мляко
1 ч.ч. бяло брашно
2 с.л. ябълково брашно *
2 с.л. брашно от рожков *
1 ч.л. канела
1 п. ванилена захар
1 с.л. ром
1 п. бакпулвер
1 голяма круша
1/4 ч.ч. орехи
1 ч.ч. = 240 мл.
* ако нямате ябълково и рожково брашно заменете ги със същото количество бяло брашно
* ако все пак искате сладкиша да има какаов цвят и вкус заменете рожковото брашно с какао
Приготвяне:
Пасирайте изварата и яйцата до гладкост.
Добавете прясното мляко,олиото и маслото,меда и захарта и разбийте отново.
В купа смесете брашната,канелата,бакпулвера и ванилията.
Добавете ги към млечната смес и разбийте отново.
Накрая ароматизирайте с лъжица ром и сложете кубчетата обелена круша и нарязаните на едро орехи.
Разбъркайте с шпатула и изсипете сместа в тавичка с диаметър ф 26 ,която предварително сте намазали с масло и поръсили с брашно,или напръскали със спрей за печене.
Заравнете и сложете да се изпече в загрята на 175 гр. фурна без вентилатор до суха клечка.
Не препичайте сладкиша.Той няма да бухне много,защото изварата го прави тежък,но пък точно заради него е много влажен и мек.
Изключете фурната и го оставете на отворена вратичка 5 мин.
После охладете формата на решетка за още 10 мин. и след това го освободете от нея и поръсете с пудра захар.
Нарежете на парчета охладен.
По принцип сладкиша е толкова сочен,че не се нуждае от гарниране,но аз го съчетах успешно с любимата ми добавка за кексове-подсладена квасена сметана.
Много интересен сладкиш, Роси! Не съм ползвала нито рожково, нито ябълково брашно. Много любопитно! Какви са впечатленията ти?
ОтговорИзтриванеЗа мен също са непознати тези брашна.
ОтговорИзтриванеСладкиша определено ми хареса и на вид,а и вкуса му сигурно е чудесен!
Роси ,много красиво си го поднесла ,а снимките са прекрасни!
Поздрави и хубав ден!
Отново много хубав сладкиш, тъкмо си направих кафе. Ама нямаш милост :))). И за мен тези брашна са новост, но пък ми се намира бадемово, ще се получи, нали?
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Обичам сладкиши с извара, стават великолепни, подсети ме за един такъв ябълков! Такова брашно и аз не съм ползвала и ми стана много интересно! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, чудесна комбинация си избрала -
ОтговорИзтриванеизглежда страхотно, предполагам и за съчетанието на вкуса...
Много елегантно поднесено и представено, както винаги!
Сърдечни поздрави и усмивки, Диана
Благодаря ви,момичета,много ми е драго да прочета мненията ви!
ИзтриванеБрашното от рожков и ябълковото имат тъмен цвят и са чудесни за сладкиши като добавка и съчетаване с бяло или пълнозърнесто брашно.Рожковото брашно се намира в специализираните магазини,наподобява какао,но не съвсем.Ябълково брашно съм срещала на много щандове за диетични храни във веригите,а аз го взех от магазин Дрога,когато си купувах чай.
Нямам идея какво ще се получи,ако изцяло се ползват само тези брашна в направата на сладкиши,пък са и скъпи,затова аз определено ги предпочитам като добавка за по-интересен аромат.
С бадемово вместо рожково и ябълково мисля също ще стане,Диди,но просто сладкиша ще е светъл.
Много приятни почивни дни ви пожелавам на всички! :))
Едното парче гледам е по-голямо, сигурно е моето :)
ОтговорИзтриванеРоси, интересна комбинация от продукти си направила, но пък резултата е повече от чудесен! (това защото рядко ползвам извара в сладкиши аз, знаеш)
И презентацията на сладкиша е чудесна, много слънчеви и апетитни снимки!
Поздрави и хубав край на седмицата!
Роси,отнова вкусен сладкиш,но и сочен-точно за мен.С брашната може и да се размина,но ще се постарая да приготвя тази вкусотия.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Страхотен сладкиш, Роси! Поздравления! Хубав и слънчев уикенд! :)
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта, Роси!
ОтговорИзтриванеНикога не съм ползвала брашно от рожков, а за ябълковото, признавам си, не знаех, че съществува. Наистина съм заинтригувана и ще потърся.
Поздрави и пожелания за хубав петъчен ден!
Наистина много сочен! Не съм ползвала тези брашна, не съм ги и срещала, но вече ще гледам по щандовете. Винаги има какво да научи човек от теб! Прекрасен ден, Роси!
ОтговорИзтриванеРоси,май за първи път виждам подаръка в действие или съм пропуснала нещо?Много подходяща и различна рецепта си му избрала като за премиера!И аз не съм ползвала тези брашна,освен нахутено за фарината.А с този сладкиш и тези брашна,особено ябълковото,истински ме заинтригува!Поздравления!
ОтговорИзтриванеEх да имах едно парче и аз сега за кафето.....А толкова круши имам, чудя се какво да ги правя, но и мързела нещо ме е подбрал!
ОтговорИзтриванеВкусен уикенд!
Мария
Роси, наистина сочен и примамлив! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеПризнавам че изглежда много сочно и апетитно това сладкишче Роси, както и че не бях чувала за брашно от ябълки*
ОтговорИзтриванеТова да не би да е ябълков пектин на прах?
Чудесна рецепта, Роси! С удоволствие бих отмъкнала едно сочно парче, но малко ме е срам, че засега съм последна в редичката:)) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНеустоим! :)
ОтговорИзтриванеМного ми допадат подобен вид сладкиши, приготвям рядко, защото не го оставям докато не го изям :) Не съм пробвала досега тези брашна, но предизвика още по- голям интерес към рошков!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни, Роска!
Разкош! Хем сочен и вкусен, хем не много калоричен! Прекрасна рецепта, Роси! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеМММ страхотен сладкиш,Роси!
ОтговорИзтриванеВзимам парченце и ти желая прекрасни почивни дни!
Момичета,благодаря ви за вниманието и за поздравите!
ОтговорИзтриванеТанче,да,това е премиерата на подаръка от Мина,много е фотогеничен подноса и нежен,отличен фон за сладкиши :).
Данче,нямам идея какво представлява ябълковия пектин,на това си пише ябълково брашно.
По-напред не се изразих съвсем правилно,точно то не е кой знае колко скъпо,2 лв. струва за 500 гр.,но рожковото е по-скъпичко.
ето тук можете да видите как изглежда пакета ябълково брашно :
http://www.dexterdiet.net/catalog.php?sec_id=1&sec_id_new=6&cat=6&obj_id=1651&type=1&func=view_product
Сега започна сезона на ябълковите сладкиши и това брашно е интересна добавка за кексове,мъфини и сладкиши.
ето тук можете да видите и рожковото брашно :
http://www.zdravosloven.com/magazin/hrani/brashna/brashno-ot-roshkov-ola-bio-bez-gluten-bio-195.html
Пожелавам на всички много приятни почивни дни! :)
Ей, Роси, отвя ни с тази рецепта!
ОтговорИзтриванеИзумителна, нестандартна, ароматна и сочна!
Много интересна комбинация от брашна!
Целувам те и поздрави в къщи*)
Кате,как само ме изчетка,много ти благодаря!
ИзтриванеЦелувки и от мен за теб и семейството!
Кекс с извара и рожково брашно! Супер предложение, Роси! Чудно изглежда.
ОтговорИзтриванеТова рожковото все се каня да го пробвам и се чудя колко ли му е какаов вкуса?
Лучия,повече се доближава на цвят отколкото на вкус.Благодаря ти и поздрави!
ИзтриванеАз съм от тези дето нито са срещали, нито са ползвали брашно от рожков. И ябълково също :) Но рецептата много ми харесва и с удоволствие бих опитала. Роси, благодаря ти за нестандартната и изкушаваща идея! Хубави почивни дни, Еликсирче!
ОтговорИзтриванеСнежи,и без тези брашна ще си стане хубав сладкиш,ще се радвам да го опиташ!
ИзтриванеХубави да бъдат и за теб! :)
Зная, че този съд Ви е подарък, но луднах по него,та откъде може да го намерим,моля споделете.
ОтговорИзтриванеЩе пиша на Мина по въпроса,следете тук за отговора й.
ИзтриванеИначе с право сте луднали,и аз се влюбих в него на мига,когато ми го подари :).
:)не знам дали все още има от тия "чинийки" - от едно магазинче за подаръци и сувенири е, почти на ъгъла на Раковска и Неофит Рилски - по диагонал на централата на СДС и непосредствено до френската пекарна или един-два магазина след нея :) не помня...
ИзтриванеП.П. Роси :) благодаря ти за подсещането!!! Прекрасна събота вечер и още по-прекрасна неделя желая на цялото семсйство!!!
П.П. Ох, забравих да си призная, че и аз не съм пробвала тези брашна, но младежът много се заинтригува какви ще да са на вкус, че този сладкиш много адски вкусен изглежда ама ;)!! Гледай сега, Роси - как ми отваряш работа за утре :))
ИзтриванеПрегръдки, мила!!!!
Да му направиш на детето,ей! :)
ИзтриванеСъс или без брашната трябва с нещо сладичко да му се отчетеш :)!
Да ви е сладко и много приятна неделя пожелавам и на вашето фемили,мила!
Благодаря от сърце,ходих на указаното място и купих последната чиния,благодаря още веднъж от сърце.Да Ви се случват предимно хубави неща и много вдъхновение и на Роси и на Мина!
ИзтриванеС уважение,
Румяна
Иееее,ето това е новина!Много се радвам,че успяхте и да благодарим на Мина още веднъж за прекрасния жест,безспорния вкус и насоките,които даде във връзка с адреса!
ИзтриванеБлагодаря,че наминахте да споделите радостта си с нас и за пожеланията,много мило!
Радвам се, че сте успели и благодаря и аз за милите пожелания!!! И само вкусни неща да си поднасяте в чинийката :)
ИзтриванеРоси,
ОтговорИзтриванеза мен тези продукти са новост при десертите, но затова пък ти си тук и ме образоваш непрекъснато;)) Благодаря ти от сърце! Чудесно е и много ме изкушаваш.
Прегръдки и хубава неделя!
Благодаря ти,Марта,прегръдка и от мен за теб и Гъбката! :)
ИзтриванеА така, Роси, повечко плод се слага, а не като мен да се стискам за още една круша, нали? ;))
ОтговорИзтриванеПодозирам колко е вкусен и ароматен сладкиша ти, мила! Чак у нас замириса! :)
Само кажи, мила, за такива като мен, дето са забутани на г... на г......та, къде се намират тея, специални брашна? Аз търся вече месеци наред кестеново, но безуспешно, дори и в Метро нямат. Нямат и кокосово - предлагат ми стърготини за брашно, представи си!
Лека вечер и приятна неделя!
Абе и с по-малко плод няма да остане троха,но нали знаеш,Ирма,колкото повече-толкова повече :)) .
ИзтриванеЯбълковото брашно го срещах често в супермаркетите,на диетичните щандове.В краен случай ако прегледаш линковете ще попаднеш на разни специализирани интернет магазини и можеш да поръчаш от там заедно с други неща,които ти харесат.
Рожковото е от био магазин.
В Метро няма да ги има обаче.
Хубава неделя ти пожелавам и аз! :)
Ммм Роси фантазия, сладкиша е страхотен! Прекрасна неделя и много прегръдки и усмивки :)
ОтговорИзтриванеA fantastic cake, would like to have a slice with a cup of tea...:)
ОтговорИзтриванепоздрави!
Я, още едно изкушение с круши!
ОтговорИзтриванеВлажен и мек сладкиш, точно каквито предпочитам:)
Брашното и на мен не е познато, но благодаря, че сподели. Ще се поинтересувам:)
Чудесни снимки!