Продукти:
2 яйца + 1 белтък размер L
200 гр. заквасена сметана
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
7 гр. суха мая
440 гр. брашно - количеството е ориентировъчно и зависи от големината на яйцата и гъстотата на сметаната
1 кръгла питка сирене Бри или Камамбер ( 125 гр. )
жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване
Приготвяне:
Размесете около 400 гр. брашно със сухата мая,солта и захарта.
Добавете двете яйца,белтъка и сметаната и замесете тесто.
Постепенно добавяйте на порции още толкова брашно,колкото е необходимо,за да получите хубава,стегната топка тесто.
Леко намаслете стените на купа и поставете в нея тестото.
Покрийте купата с кърпа или еластично фолио и я оставете на топло,докато тестото удвои обема си .
Плитка тава застелете с хартия за печене.
От втасалото тесто отделете малко парче,приплескайте го във форма на кръг и върху него поставете сиренето Бри.
Откъснете още една,малко по-голяма топка тесто и от нея оформете две шнурчета.
Поставете шнурчетата успоредно едно до друго и ги осучете.
С осуканите шнурчета обиколете сиренето да се получи борд.
Останалото тесто оформяйте на топчета и ги разполагайте около сиренето.
Намаслете леко лист прозрачно фолио и с него покрийте оформеното тесто,за да не съхне докато питката втасва повторно и удвои обема си отново.
Втасалият венец намажете с жълтъка,размесен с лъжичка прясно мляко.
Изпечете питката в загрята на 170-180 гр. фурна до суха клечка.
В случай на нужда я покрийте с алуминиево фолио,за да не прегори.
Охладете венеца на решетка и хапнете питката леко топла,като всяко залче топвате в разтопеното сирене и поръсвате с шарена сол .
Много красива питка, Роси! Харесва ми идеята ти.
ОтговорИзтриванеСлънчеви и усмихнати майски дни.
Прекрасна питка, Роси! На това казвам аз "златен цвят"! Прекрасно и безумно апетитно!
ОтговорИзтриванеРоси, много благодаря за страхотната питка! :) Още утре ще я приготвя за моя именник вкъщи! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки! :)
Това е просто страхотно! Боже, как обичам! Браво, Роси!
ОтговорИзтриванеоооо на Бри-то, в този му вид и аз се нареждам с лъжичка!
ОтговорИзтриванеЧудесна пита, Роси, много интересно хрумване да я направиш така със сиренцето вътре. И снимките ти прекрасни, съвсем в унисон за утрешния празник са!
Прегръдка, мила и хубав празничен ден утре!
Обожавам Бри, Роси!
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея, питката като едно златно слънце!
Поздрави и прегръдки!
Страхотна идея, Роси! Аз бих направила питката по-малка, че да наблегна на брито ;D
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея и много вкусна питка!
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея! Много оригинално и вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудна питка-венец! Роси, ако не знае човек колко си елегантна, ще рече че си сто кила с тия тестени всеки ден дето твориш.....А аз нито обичам, нито правя такива неща у дома, ама за сметка на това съм 200 кила, хихи.
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Прекрасна идея, която си сътворила в много красив венец, Роси!
ОтговорИзтриванеПоздравления! :)
Прекрасен венец, Роси -
ОтговорИзтриванеидея, изпълнение и представяне - страхотни!
Сърдечни поздрави и хубави майски дни!
Ох, как огладнях...Роси, много е апетитно...
ОтговорИзтриванеИ аз като Марийчето- ма ще подсмърчам малко тук, щото всичко с бри е разкошно за мен. Ама няма смисъл да се наказвам;) прегръдка, Роси!
ОтговорИзтриванеНапълни ми очите и душата! То цветове, то вкусове...! Истинска пролет си сътворила.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Wonderful!!! Never have seen this before. So that's why I love blogging.
ОтговорИзтриванеThank you for the recipe
All my best
Elisabeth
Роси, прелестна е! Вкус, красота, цвят, елегантност, всичко излъчва тази публикация! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за отделеното време да ми напишете мили отзиви!
ОтговорИзтриванеМного ме радвате както всеки път!
Сърдечна прегръдка за всяка от вас! :)
Че е вкусна, съм сигурна, Роси, но си я направила и голяма красавица! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеРоси, великолена питка! Много ми харесва идеята, а за изпълнението направо нямам думи...... голяма красота! Поздравления и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЕви и Радост,усмихнахте ме широко,благодаря ви от сърце!Прегръдка и от мен за вас,дами!
ОтговорИзтриванеОх, това много ще ми хареса! А как апетитно изглежда! Идва ми да вечерям втори път... ама с твоето хлебче 8-)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица, Роси!
Радва ме въодушевлението ти,Танче,усмихната седмица и на теб! :)
ИзтриванеСтрашно идейно, красиво и вкусно, Роси!! И как красиво си я снимала тази неустоима питка - знаеш колко обичаме у нас бри и камембер - непременно ще заимствам идеята ти :)
ОтговорИзтриванеМного целувки от нас!!
Много бих се радвала да ви се услади и да я видя в твое изпълнение,Мина!Много целувки и от нас! :)
ИзтриванеРоси, чудна идея е тази питка. Чудя се само дали венеца около бри-то не е твърде голям;)
ОтговорИзтриванеМного ми харесва идеята!
Прегръдка!
Бети,по малко си намазвахме от Бри-то и ни стигна :) ,разбира се може и по-малко да са топките.Много ми е драго,че ти допада идеята,прегръдка изпращам и аз!
ИзтриванеО, божествено вкусно съчетание! Чудна, мекичка питка, че и разтопено Бри да си топи човек в него! Браво, Роси! Страхотна си! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за овациите,Ирме,много ме зарадва!
Изтриване