5 май 2015 г.

питка-венец със сирене Бри







Продукти:

2 яйца + 1 белтък размер L
200 гр. заквасена сметана
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
7 гр. суха мая
440 гр. брашно - количеството е ориентировъчно и зависи от големината на яйцата и гъстотата на сметаната

1 кръгла питка сирене Бри или Камамбер ( 125 гр. )
жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване









Приготвяне:


Размесете около 400 гр. брашно със сухата мая,солта и захарта.
Добавете двете яйца,белтъка и сметаната и замесете тесто.
Постепенно добавяйте на порции още толкова брашно,колкото е необходимо,за да получите хубава,стегната топка тесто.
Леко намаслете стените на купа и поставете в нея тестото.
Покрийте купата с кърпа или еластично фолио и я оставете на топло,докато тестото удвои обема си .
Плитка тава застелете с хартия за печене.
От втасалото тесто отделете малко парче,приплескайте го във форма на кръг и върху него поставете сиренето Бри.





Откъснете още една,малко по-голяма топка тесто и от нея оформете две шнурчета.
Поставете шнурчетата успоредно едно до друго и ги осучете.
С осуканите шнурчета обиколете сиренето да се получи борд.





Останалото тесто оформяйте на топчета и ги разполагайте около сиренето.





Намаслете леко лист прозрачно фолио и с него покрийте оформеното тесто,за да не съхне докато питката втасва повторно и удвои обема си отново.
Втасалият венец намажете с жълтъка,размесен с лъжичка прясно мляко.





Изпечете питката в загрята на 170-180 гр. фурна до суха клечка.
В случай на нужда я покрийте с алуминиево фолио,за да не прегори.









Охладете венеца на решетка и хапнете питката леко топла,като всяко залче топвате в разтопеното сирене и поръсвате с шарена сол .








29 коментара:

  1. Много красива питка, Роси! Харесва ми идеята ти.
    Слънчеви и усмихнати майски дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна питка, Роси! На това казвам аз "златен цвят"! Прекрасно и безумно апетитно!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, много благодаря за страхотната питка! :) Още утре ще я приготвя за моя именник вкъщи! :)
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това е просто страхотно! Боже, как обичам! Браво, Роси!

    ОтговорИзтриване
  5. оооо на Бри-то, в този му вид и аз се нареждам с лъжичка!
    Чудесна пита, Роси, много интересно хрумване да я направиш така със сиренцето вътре. И снимките ти прекрасни, съвсем в унисон за утрешния празник са!
    Прегръдка, мила и хубав празничен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам Бри, Роси!
    Прекрасна идея, питката като едно златно слънце!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна идея, Роси! Аз бих направила питката по-малка, че да наблегна на брито ;D

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна идея и много вкусна питка!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна идея! Много оригинално и вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудна питка-венец! Роси, ако не знае човек колко си елегантна, ще рече че си сто кила с тия тестени всеки ден дето твориш.....А аз нито обичам, нито правя такива неща у дома, ама за сметка на това съм 200 кила, хихи.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна идея, която си сътворила в много красив венец, Роси!
    Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасен венец, Роси -
    идея, изпълнение и представяне - страхотни!
    Сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Ох, как огладнях...Роси, много е апетитно...

    ОтговорИзтриване
  14. И аз като Марийчето- ма ще подсмърчам малко тук, щото всичко с бри е разкошно за мен. Ама няма смисъл да се наказвам;) прегръдка, Роси!

    ОтговорИзтриване
  15. Напълни ми очите и душата! То цветове, то вкусове...! Истинска пролет си сътворила.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Wonderful!!! Never have seen this before. So that's why I love blogging.
    Thank you for the recipe
    All my best
    Elisabeth

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, прелестна е! Вкус, красота, цвят, елегантност, всичко излъчва тази публикация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря на всички за отделеното време да ми напишете мили отзиви!
    Много ме радвате както всеки път!
    Сърдечна прегръдка за всяка от вас! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Че е вкусна, съм сигурна, Роси, но си я направила и голяма красавица! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, великолена питка! Много ми харесва идеята, а за изпълнението направо нямам думи...... голяма красота! Поздравления и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Еви и Радост,усмихнахте ме широко,благодаря ви от сърце!Прегръдка и от мен за вас,дами!

    ОтговорИзтриване
  22. Ох, това много ще ми хареса! А как апетитно изглежда! Идва ми да вечерям втори път... ама с твоето хлебче 8-)
    Усмихната седмица, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радва ме въодушевлението ти,Танче,усмихната седмица и на теб! :)

      Изтриване
  23. Страшно идейно, красиво и вкусно, Роси!! И как красиво си я снимала тази неустоима питка - знаеш колко обичаме у нас бри и камембер - непременно ще заимствам идеята ти :)
    Много целувки от нас!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много бих се радвала да ви се услади и да я видя в твое изпълнение,Мина!Много целувки и от нас! :)

      Изтриване
  24. Роси, чудна идея е тази питка. Чудя се само дали венеца около бри-то не е твърде голям;)
    Много ми харесва идеята!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,по малко си намазвахме от Бри-то и ни стигна :) ,разбира се може и по-малко да са топките.Много ми е драго,че ти допада идеята,прегръдка изпращам и аз!

      Изтриване
  25. О, божествено вкусно съчетание! Чудна, мекичка питка, че и разтопено Бри да си топи човек в него! Браво, Роси! Страхотна си! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за овациите,Ирме,много ме зарадва!

      Изтриване