27 май 2011 г.

тортиля






Вкусно и лесно за приготвяне,традиционно испанско ястие,което позволява множество имправизации!
Сервирах го гарнирано с топка заквасена сметана,препоръчвам,подхожда много!







Продукти:

 източник

1/2 кг. картофи
1-2 глави кромид лук + 1 ч.л. балсамов оцет
2-3 с.л. зехтин,олио или масло
2 стръка пресен чесън или няколко скилидки
6 яйца
1-2 триъгълничета топено сирене (по желание )
50 гр. настърган на едро кашкавал
магданоз,черен пипер,мадраско къри,сол

за гарниране:
200 гр. заквасена сметана,овкусена със сол,млян черен пипер,копър и пресован чесън






Приготвяне:

Сварете картофите,обелени и нарязани на кубчета,във вряща подсолена вода.Отцедете ги.
Нарежете лука на полумесеци и го задушете в 2-3 с.л. мазнина.
Когато поомекне и започне да става златист добавете балсамовия оцет,който ще спомогне за карамелизацията на лука.




Добавете карамелизирания лук към сварените картофи.
Към тях прибавете разбитите яйца,топеното сирене (нарязано на парченца),чесъна (нарязан или пресован),магданоза и подправките,
разбъркайте.
Можете да добавите и натрошено сирене,аз имах такава идея,но в процеса на приготвяне нещо ми изскочи от главата.

Прехвърлете сместа в тавичка (аз ползвах с откопчаващ борд),намаслена и поръсена с галета или пармезан,заравнете.
Отгоре може да сложите няколко парченца масло.
Сложете ястието да се пече на 180 гр. 
Когато се образува златиста коричка , поръсете настъргания кашкавал и върнете във фурната,докато се разтопи.








Може да поднесете с топка чиста заквасена сметана,а може и да я овкусите предварително с млян черен пипер,копър и чесън.

Ако не сте фенове на постните ястия може да добавите кубчета или лентички сварено или печено пилешко,колбас,шунка,пушено филе и т.н. 




15 коментара:

  1. О, ама тая Тортиля е по-изкусителна от тези в Испания! А уж бях вечеряла....
    Слънчев уикенд, Еликсир!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Уау, Еликсир, страхотна тортиля си направила! С това карамелизирано лукче и приятния златист загар на коричката просто приканва да бъде похапнато!
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсирче, много ми хареса тази тортиля - копирам си рецептата имидиатли:)))).Харесва ми как се виждат парченцата картофки - вкусна ще е, това е ясно, ама е и фотогенична:).

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна глейнала слънчева тортия.Прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  5. Мария,Мони и Аелис,много ме зарадвахте,че ви хареса тортилята.Особено,щом може да се мери и с испанската.Наистина е вкусна,става бързо,позволява различни добавки.Мисля,че е добро предложение за делничен ден,когато времето недостига.

    Приятни почивни дни,мили дами!

    ОтговорИзтриване
  6. Йолинка,благодаря ти,миличка!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна тортиля ни предлагаш Еликсирче! Благодаря:)

    ОтговорИзтриване
  8. Ани,радвам се,че ти харесва!
    Сърдечни поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам тортиля, а твоята изглежда фантастично вкусна, Еликсирче!! И така примамливо си я поднесла с овкусена сметана :) все едно е специално за мен приготвена :)) Браво!! - отново и отново, мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна е,
    обичам тортиля и твоята изглежда неустоимо!
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда доста апетитно - ще я пробвам

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка и Маги,радвам се,че ви допадна тортилята!
    Благодаря ви за милите коментари!

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Мина,пак си ми написала ласкави слова,ама пък ми е толкова хубаво да ги прочета!Благодаря ти,миличка!Радвам се,че ти харесва ястието!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен2 юни 2011 г., 13:28

    А с обикновен оцет постига ли се такъв резултата за лука, или ако нямаме балсамико въобще да не слагаме никакъв?

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте!В случая използваме балсамовия оцет заради плодовата захар/или както пише на етикета му плодова мъст/,която допринася лука да се карамелизира по-добре.Самият лук съдържа немалко захари и би станал златист от тях и без да му помагаме,но ако искаме да имаме по-карамелов цвят добавяме балсамов оцет,на който при пърженето му се изпарява киселинността и остава само захарта,или пък може да добавите щипка захар или мед на върха на лъжичката.Аз лично добавям балсамовия оцет,или ако нямам захар или мед малко преди да е готово,защото ако се готвят продължително карамелът започва да нагарча,а и става прекалено тъмен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване