Сервирах го гарнирано с топка заквасена сметана,препоръчвам,подхожда много!
1/2 кг. картофи
1-2 глави кромид лук + 1 ч.л. балсамов оцет
2-3 с.л. зехтин,олио или масло
2 стръка пресен чесън или няколко скилидки
6 яйца
1-2 триъгълничета топено сирене (по желание )
50 гр. настърган на едро кашкавал
магданоз,черен пипер,мадраско къри,сол
за гарниране:
200 гр. заквасена сметана,овкусена със сол,млян черен пипер,копър и пресован чесън
за гарниране:
200 гр. заквасена сметана,овкусена със сол,млян черен пипер,копър и пресован чесън
Приготвяне:
Сварете картофите,обелени и нарязани на кубчета,във вряща подсолена вода.Отцедете ги.
Нарежете лука на полумесеци и го задушете в 2-3 с.л. мазнина.
Когато поомекне и започне да става златист добавете балсамовия оцет,който ще спомогне за карамелизацията на лука.
Когато поомекне и започне да става златист добавете балсамовия оцет,който ще спомогне за карамелизацията на лука.
Добавете карамелизирания лук към сварените картофи.
Към тях прибавете разбитите яйца,топеното сирене (нарязано на парченца),чесъна (нарязан или пресован),магданоза и подправките,
разбъркайте.
Можете да добавите и натрошено сирене,аз имах такава идея,но в процеса на приготвяне нещо ми изскочи от главата.
Към тях прибавете разбитите яйца,топеното сирене (нарязано на парченца),чесъна (нарязан или пресован),магданоза и подправките,
разбъркайте.
Можете да добавите и натрошено сирене,аз имах такава идея,но в процеса на приготвяне нещо ми изскочи от главата.
Прехвърлете сместа в тавичка (аз ползвах с откопчаващ борд),намаслена и поръсена с галета или пармезан,заравнете.
Отгоре може да сложите няколко парченца масло.
Отгоре може да сложите няколко парченца масло.
Сложете ястието да се пече на 180 гр.
Когато се образува златиста коричка , поръсете настъргания кашкавал и върнете във фурната,докато се разтопи.
Може да поднесете с топка чиста заквасена сметана,а може и да я овкусите предварително с млян черен пипер,копър и чесън.
О, ама тая Тортиля е по-изкусителна от тези в Испания! А уж бях вечеряла....
ОтговорИзтриванеСлънчев уикенд, Еликсир!
Мария
Уау, Еликсир, страхотна тортиля си направила! С това карамелизирано лукче и приятния златист загар на коричката просто приканва да бъде похапнато!
ОтговорИзтриванеУсмихнати почивни дни!
Еликсирче, много ми хареса тази тортиля - копирам си рецептата имидиатли:)))).Харесва ми как се виждат парченцата картофки - вкусна ще е, това е ясно, ама е и фотогенична:).
ОтговорИзтриванеЧудна глейнала слънчева тортия.Прекрасна!
ОтговорИзтриванеМария,Мони и Аелис,много ме зарадвахте,че ви хареса тортилята.Особено,щом може да се мери и с испанската.Наистина е вкусна,става бързо,позволява различни добавки.Мисля,че е добро предложение за делничен ден,когато времето недостига.
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни,мили дами!
Йолинка,благодаря ти,миличка!
ОтговорИзтриванеЧудесна тортиля ни предлагаш Еликсирче! Благодаря:)
ОтговорИзтриванеАни,радвам се,че ти харесва!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!:)
Обожавам тортиля, а твоята изглежда фантастично вкусна, Еликсирче!! И така примамливо си я поднесла с овкусена сметана :) все едно е специално за мен приготвена :)) Браво!! - отново и отново, мила!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е,
ОтговорИзтриванеобичам тортиля и твоята изглежда неустоимо!
Поздрави и хубава нова седмица, Диана
Изглежда доста апетитно - ще я пробвам
ОтговорИзтриванеДианка и Маги,радвам се,че ви допадна тортилята!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за милите коментари!
Поздрави от мен!
Мина,пак си ми написала ласкави слова,ама пък ми е толкова хубаво да ги прочета!Благодаря ти,миличка!Радвам се,че ти харесва ястието!
ОтговорИзтриванеА с обикновен оцет постига ли се такъв резултата за лука, или ако нямаме балсамико въобще да не слагаме никакъв?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!В случая използваме балсамовия оцет заради плодовата захар/или както пише на етикета му плодова мъст/,която допринася лука да се карамелизира по-добре.Самият лук съдържа немалко захари и би станал златист от тях и без да му помагаме,но ако искаме да имаме по-карамелов цвят добавяме балсамов оцет,на който при пърженето му се изпарява киселинността и остава само захарта,или пък може да добавите щипка захар или мед на върха на лъжичката.Аз лично добавям балсамовия оцет,или ако нямам захар или мед малко преди да е готово,защото ако се готвят продължително карамелът започва да нагарча,а и става прекалено тъмен.
ОтговорИзтриванеПоздрави!