Рецептата за този сладкиш е на певицата Лиан Раймс,публикувана в списание "Стори".
И тъй като е моя любим тип сладкиши-чийзкейк,а и изглеждаше божествено на снимката,си я запазих за приготвяне за някой специален ден.
Ето,че й дойде реда:)),а какъв по-специален повод от поканата за гостуване в прекрасния блог на Мина!
за тестото:
240 гр. брашно
90 гр. масло
60 гр. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 каф. л. канела
за пълнежа:
350 гр. обезмаслена извара
125 гр. / 1 пакетче/ крема-сирене
200 гр. заквасена сметана
1/2 ч.ч. захар ( или повече по ваш вкус )
4 яйца
40 гр. пшеничен грис
1 капсула есенция ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 киви
200-300 гр. ягоди
В купа сложете пресятото брашно,разтопеното масло,канелата и захарта,и намачкайте с ръка до образуване на маслени трохи.
Добавете постепенно млякото,докато сместа от маслени трохи започне да се сбира на топка.
Добавете постепенно млякото,докато сместа от маслени трохи започне да се сбира на топка.
Готовото маслено тесто завийте в свежо фолио и охладете за 30 мин.
Разточете го на набрашнен плот и с помощта на точилката го прехвърлете във формата.Оформете борда на сладкиша.
Приберете тавичката в хладилника,докато подготвите пълнежа.
Разточете го на набрашнен плот и с помощта на точилката го прехвърлете във формата.Оформете борда на сладкиша.
Приберете тавичката в хладилника,докато подготвите пълнежа.
Разбийте с пасатора всички продукти без плодовете и гриса,докато се хомогенизират.
Добавете гриса,разбъркайте с шпатула.
Накрая следват нарязаните на едри парченца плодове ,леко ги разбърквате в сместа и я изсипвате във формата върху охладения блат.
Добавете гриса,разбъркайте с шпатула.
Накрая следват нарязаните на едри парченца плодове ,леко ги разбърквате в сместа и я изсипвате във формата върху охладения блат.
Изпечете сладкиша на 160 гр. без водна баня.
Ще разберете,че кремът е стегнал,когато отгоре се е образувала апетитна златиста коричка и като пипнете с пръсти и леко натиснете ще усетите,че кремът не потъва,а е плътен.
Сладкишът е тип чийзкейк и докато се пече бухва.За да не спадне оставете да изстива в изключената фурна.Освен това ми се струва,че наличието на грис в пълнежа прави текстурата му по-плътна и това спомага да не спадне драстично като се охлади.
Сладкишът е тип чийзкейк и докато се пече бухва.За да не спадне оставете да изстива в изключената фурна.Освен това ми се струва,че наличието на грис в пълнежа прави текстурата му по-плътна и това спомага да не спадне драстично като се охлади.
Освободете сладкиша от формата,като преди това прокарате нож по стените й,за да се отлепи борда.
Можете да го поръсите с пудра захар,да украсите с плодове,с някакъв шоколадов или плодов сироп,с крем или каквото още ви хрумне.
А може да си го хапнете и така както е.
Само не бързайте и търпението ви ще бъде възнаградено. :))
Сложете го да се охлади поне за 1-2 часа,и ще се насладите на далеч по-превъзходен вкус.
А може да си го хапнете и така както е.
Само не бързайте и търпението ви ще бъде възнаградено. :))
Сложете го да се охлади поне за 1-2 часа,и ще се насладите на далеч по-превъзходен вкус.
Подобен тип сладкиши са много подходящи за приготвяне ,ако ще имате гости или искате да почерпите някъде,защото можете да го направите от предния ,а да го поднесете на другия ден.
Прекрасен е, Еликсир и тази украса от киви и ягодка...... Поздравления!
ОтговорИзтриванеElixir, the cake looks so delicious!!!! I love fruit cakes in any form, so could I please get just one part of it? :)
ОтговорИзтриванеCongrats on your guest post! Loved it, you did an excellent job!!!
Еликсирче, много хубав чийзкейк!Още не съм правила чийзкейк, който се пече - май е крайно време да пробвам:).
ОтговорИзтриванеМони,благодаря ти много,радвам се,че ти допада десерта ми!
ОтговорИзтриванеАелис,спомням си,че скоро те подстрекавах да пробваш и печен вариант на чийз.Много лесно се прави,а вкуса му поне за мен е страхотен!Обожавам този тип сладкиши,а най-хубавото е,че мога да си го хапвам на малки порции,когато ми се иска нещо сладичко,защото спокойно издържа 2-3 дни в хладилника и е все така страхотен.А у нас успява да издържи толкова,защото моите не са фенове на чийза,и аз му се посвещавам сам сама :)) !
Dear Tanya, heartily give you a piece of dessert!
I'm very pleased that they tempted you!
For me this type of sweets are a favorite too!
Thank you very much!
Няма търпение да го пробвам това чудо, Еликсирче :)!!! Изглежда така примамливо и апетитно!! Прекрасен десерт за лятото!!
ОтговорИзтриванеЕха, че е хубав!!!
ОтговорИзтриванеАз наваксвам с пропуснатото и само преглъщам :)
Поздрави, Елексир!
Мина,ще чакам да дадеш отзиви като го направиш!Наистина десерта е приятен,и охладен е перфектен!За лятото с чаша студен коктейл ще е фантазия!
ОтговорИзтриванеМария,и аз от снощи наваксвам с пропуснатото,и що нещо от вкусно по-вкусно мина пред очите ми,не е истина.Вече спрях и да записвам в листата за правене,че тя стана като филмова лента дълга.Кога ще ги пробвам толкова рецепти не знам:) .
Благодаря ти,радвам се,че ти направи впечатление!
Поздрави,мили дами!
Ех, че красивооо, прекрасно си го оформила, а сигурна съм и на вкус е много апетитно!
ОтговорИзтриванеАни,днес ми поднесе много комплименти,много ти благодаря,приятно ми е!За вкуса-аз съм много пристрастна към подобен тип десерти,и подкрепям мнението ти!
ОтговорИзтриване