Трябва да отбележа,че много обичам сочни,сиропирани сладкиши,но винаги съм пропускала такива като саварини,тригуни,баклави,кадаиф и др.,независимо дали са домашни или от магазина поради една единствена причина-непоносимо сладки са за моя вкус.
У дома обичаме умерено сладките неща,и затова във всяка една рецепта редуцирам значително захарта.
Единственият начин и аз да си хапна баклава,без да ме "отрови" от сладост беше да си направя сама.
Вени,благодаря,че специално написа рецептата по моя молба ,и успях да се насладя на този страхотно вкусен сладкиш!
Продукти за тава с размер 20/30 см.:
4 фини кори за баница
80 гр. краве масло
за плънката:
3 яйца
3 с.л. гъсто кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар ( или повече по ваш вкус )
1 ч.ч. едро смлени орехи
1/2 пакетче бакпулвер
1 п. ванилена захар
за сиропиране:
400 мл. вода
150 мл. сок от компот (при мен от белени праскови)
1/3 ч.ч. захар ( или повече по ваш вкус )
1 п. ванилена захар
Приготване:
Разтопете маслото и с малка част намажете дъното и стените на тавичката.
Разбийте жълтъците, кисело мляко и захарта.
Добавете брашното,бакпулвера ,ванилията и орехите,обединете.
Добавете брашното,бакпулвера ,ванилията и орехите,обединете.
Белтъците разбийте на сняг и ги добавете към сместа за плънката- разбърквате и хомогенизирате много леко и внимателно,за да не спаднат.
На дъното на тавичката поставете първия лист кори,сгънат на две.
Поръсете го с малко масло.
Разстелете равномерно 1/3 част от плънката и поръсете стафиди.
Поръсете го с малко масло.
Разстелете равномерно 1/3 част от плънката и поръсете стафиди.
Следват втори ред прегъната кора,масло,1/3 плънка и стафиди.
После -трети ред с прегъната кора,масло,последната 1/3 плънка,стафиди и завършвате отгоре с четвъртата прегъната кора.
После -трети ред с прегъната кора,масло,последната 1/3 плънка,стафиди и завършвате отгоре с четвъртата прегъната кора.
Нарежете баклавата на квадрати или ромбове и я поръсете с останалото масло.
Изпечете десерта в загрята фурна на 170 гр.
Следете когато се зачерви горната кора да покриете с алум. фолио,иначе може да прегори.
Проверявате с клечка-трябва да излиза суха.
Охладете изпечената баклава поне 1,5 часа.
Сиропирайте я с горещ сироп и я оставете да отлежи .
Може да я поднесете с топка подсладена заквасена сметана.
Честита награда!
ОтговорИзтриванеА баклавата много ми харсва, ще се пробвам някой ден, че един от членовете на семейството е голям любител на баквалички :)
Хубав ден :)
Честита награда, Еликсир!
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение за баклава. Аз също не обичам прекалено сладкото, затова и отказвам да правя такъв тип сладкиши (факт, който не се приема много добре от върлите им почитатели у дома), но това би бил един чудесен компромисен вариант.
Снимките са толкова хубави, апетитни, подканящи!:-)
Честита награда, Еликсирче - напълно заслужена!!
ОтговорИзтриванеПредложението ти за баклава е много апетитно и ми звучи много леко и приятно - точно като за през лятото :)!!
Еликсирче, много ти е апетитна баклавата - една такава сочна изглежда:).
ОтговорИзтриванеЗа наградата - напълно заслужена!!!
Много апетитно изглежда тази баклавичка! Харесва ми как си я поднесла, някакси ме приканва да си хапна :)
ОтговорИзтриванеЧестита награда!
Честита награда Еликсир! :)
ОтговорИзтриванеБаклавата ти се е получила превъзходно, както всичко, което правиш.
Бих искала да ти кажа също, че ме изненада много приятно, трогна ме и ме разплака дори. Благодаря ти от сърце за споделената награда.
Бих искала още да знаеш, че много те ценя и много си те обичам. С приятелки като теб се чувствам наистина много богата.
За теб, мила Еликсир!
http://www.youtube.com/watch?v=VnLWfjgswiw&feature=fvwrel
Venetta
Инче,Мони,Мина,Аелис,Ели и Венета,благодаря ви за ласкавите думи,приятели!Радвам се,че ви допада баклавата и дано се хареса и на вас също колкото на мен!
ОтговорИзтриванеВени,искам да знаеш,че споделям същите чувства и винаги сте ми много мили ти и твоето семейство!Прекрасна песен си ми поднесла,напълно в тон с наградата и нейният замисъл!Благодаря ти много!
Дами,прегръдки за всички вас!
Честита награда, съвсем заслужена и още много ти желая от сърце! :)
ОтговорИзтриванеТази баклава ми е любима, насладих й се отново! :)
Сърдечни поздрави!
Евичка,благодаря ти за пожеланията,много мило ми стана!А баклавата и на мен мнооого ми хареса!
ОтговорИзтриванеИ да докладвам за Лимончелото-благодарение на теб и твоето подстрекателство вече се мъдри и при мен в хладилника :) !Обаче пък сега подхванах малко диета,та само ще си близвам отвреме навреме:).
Поздрави и прегръдки и от мен!
Еликсир, честита награда! Тя е заслужена, защото освен, че си страхотен кулинар, си невероятно мил и отзивчив човек! Щастлива съм, че макар и виртуално, те познавам!
ОтговорИзтриванеА днешното ти сладко предложение е направо изкусително! Поздрави!
Мариетка,благодаря ти,мила!Много ми е приятно,че мислиш така положително за мен!Никога няма да забравя,че беше една от първите,които ми честитиха блога и го последваха!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че те изкушава десерта ми!
Поздрави и хубав ден!
Еликсирче, благодаря за признанието и страхотната награда. Както и на Зиче за прекрасното й оформление! За мен това е първата награда и голям стимул да подновявам уменията си,да ги снимам и представям на всички вас. Наистина,последните думи в тази статия изразяват едно чувство,което ни дава удохотвореност, която в реалния свят започваме да не я виждаме. И пак ще кажа- Благодаря, че ви има всички вас. Бъдете винаги толкова отзивчиви и човечни.
ОтговорИзтриванеЩе продължавам да се боря за вашето доверие и приятелство,а защо не и да натрупаме заедно много награди!
Честита награда, Еликсир!
ОтговорИзтриванеТази баклава и на мен ми харесва много и ме подсещаш, че не съм я прваила от много време :)
Поздрави!
Нинка,знам колко е ценна и вълнуваща първата награда,тя винаги се помни,затова много исках да те зарадвам,а и да подкрепя теб и блога ти,който е млад като моя,но вече набира страхотна инерция!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че наградата ти действа стимулиращо,а и ти дава възможност да усетиш най-ценното между нас-контактите и приятелството!
Аз лично не мога без тях и ги търся ежедневно,като наркотик!
Зори,благодаря ти ,мила!Аз я направих за първи път,но много повече ми хареса от традиционната баклава,която е без кексова плънка.А и на сладост си я докарах,та стана баш както обичам!Да ви е сладко като си направиш и ти в скоро време!
Поздрави и спорен ден!
не съм фен на баклавата, но на тази не мога да откажа :)
ОтговорИзтриванеШарена сол,добре дошла !
ОтговорИзтриванеИ аз,както съм писала в началото,не съм фен на традиционната баклава един път заради това,че винаги ги правят отровно сладки,и втори път ми стои някак сбита като текстура.В Истанбул си взехме една чинийка за тримата с по едно парченце от кадаиф и няколко вида баклава-еми в уста не се слагат!Как ги ядат не знам!Само кусахме и оставихме.А кадаифа беше освен сладък и толкова сбит,че все едно слон е стоял върху него.Изобщо не ми хареса,нямаше нищо общо с на баба ми/лека й пръст/ кадаифа,дето ми правеше едно време-умерено сладък,с орехи и много пухкав.
Но този вариант на баклава мнооого ми хареса,ядох с удоволствие!Дано допадне и на теб!
Понеже не можех да пиша в блогове сега чак се разписвам и тук.:)
ОтговорИзтриванеМного се радвам ЕЛЕКСИРЧЕ ,че сподели наградата си и то с много добри кулинари като Вени и Нинката. Дано им донесе още повече вдъхновения и на двете.
За баклавата ти какво да кажа ....нямам думи!:)
Зичка,благодаря ти,мила!За мен беше удоволствие да споделя наградата с тях,а и със сигурност тя им стопли сърцата!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави от мен!
Здравейте,радвам се и се надявам да се присъединя към толкова позитивни хора и прекрасни готварски умения!Благодаря за рецептата за баклава,ще я опитам!Пожелавам успех и щастие на всички!:)
ОтговорИзтриванеДобре сте дошла и да ви е сладка и вкусна баклавата!
Изтриване