Това е една от онези рецепти,чиито снимки толкова ме впечатляват,че направо сън не ме лови,докато не ги опитам и аз :) !
А паят на Вики,както виждате сами в нейните фотографии,направо може да те накара да глътнеш монитора,докато му се любуваш!
И така,загубила ума и дума по този невероятно красив десерт,бях крайно нетърпелива да му се насладя,затова не си играх да замесвам маслено тесто,а оползовтворих 1/2 пакет бутер тесто,което и без това чакаше приложение :) !
Вие го направете с блат според вашите предпочитания,обаче,който и да изберете,със сигурност ще си оближете пръстите!
Продукти:
1/2 пакет / 1 лист / от 1 кг. бутер тесто
около 500 гр. череши,почистени от костилките
1 ябълка,обелена и нарязана на парченца
1 с.л. лимонов сок + лимонова кора
5 с.л. захар
2 с.л. пшеничен грис /защото нямах нишесте,ако вие имате сложете,целта е да поеме сока от плодовете,отделен при печенето/
1/2 ч.л. канела
1/3 капсула есенция ром / подхожда перфектно на черешите,а в съчетание с канелата и лимоновата кора аромата е божествен,още докато печете пая /
малко пудра захар за поръсване
1 жълтък + 1 с.л. олио за намазване
Начин на приготвяне:
Подгответе си плодовете-черешите без костилките,ябълката-обелена и нарязана на кубчета.
Бутер тестото трябва предварително да сте преместили от фризера в хладилника да се отпусне,но все още да си е охладено.
Форма за тарта намажете с масло.
Ако използвате откопчаваща форма пак я намаслете,пък за по-сигурно може и леко да я набрашните или да я застелете с пекарска хартия.
Тестото постовяте върху формичката,обърнато с найлоновата подложка нагоре.
Хубаво притискате с пръсти по дъното и стените,за да се разпредели равномерно тестото и да прилепне добре по формата:
След което отделете найлоновото фолио:
Прокарайте точилка по ръба на формата.По този начин няма нужда да изрязвате излишното тесто:
Махнете остатъците бутер тесто,от тях после ще изрежете фигурките за отгоре:
Смесете плодовете със захарта,канелата,кората и сока от лимона,есенцията ром и гриса или нишесте.Разпределете равномерно върху тестото.Отгоре подредете фигурки от остатъците бутер тесто и намажете с жълтък,смесен с 1 с.л. олио и сложете да се пече в предварително загрята фурна:
Изчакайте да се поохлади и поднесете самостоятелно :
или с топка сладолед:
Начин на приготвяне:
Подгответе си плодовете-черешите без костилките,ябълката-обелена и нарязана на кубчета.
Бутер тестото трябва предварително да сте преместили от фризера в хладилника да се отпусне,но все още да си е охладено.
Форма за тарта намажете с масло.
Ако използвате откопчаваща форма пак я намаслете,пък за по-сигурно може и леко да я набрашните или да я застелете с пекарска хартия.
Тестото постовяте върху формичката,обърнато с найлоновата подложка нагоре.
Хубаво притискате с пръсти по дъното и стените,за да се разпредели равномерно тестото и да прилепне добре по формата:
След което отделете найлоновото фолио:
Прокарайте точилка по ръба на формата.По този начин няма нужда да изрязвате излишното тесто:
Махнете остатъците бутер тесто,от тях после ще изрежете фигурките за отгоре:
Смесете плодовете със захарта,канелата,кората и сока от лимона,есенцията ром и гриса или нишесте.Разпределете равномерно върху тестото.Отгоре подредете фигурки от остатъците бутер тесто и намажете с жълтък,смесен с 1 с.л. олио и сложете да се пече в предварително загрята фурна:
Изчакайте да се поохлади и поднесете самостоятелно :
или с топка сладолед:
Еликсирче,много вкусен и сочен изглежда!Страхотна идея за оформянето на горната решетка ана пая!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден:)
Еликсирче, идва ми си отхапя :))))
ОтговорИзтриванеОбожавам този вид сладкиши, а при теб е станал чудесно!
Благодаря за усмихнатата награда!
Еликсирче, твоят пай също е неустоим! Само като видях първа снимка и ми се прииска да се метна на колата и да дойда у вас на гости :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградата! Прекрасна е :))
Хубав ден!
Прекрасен е паят ти, Еликсирче - страхотно изпълнение!! Отмъквам си едно щедро парче и се надявам, че няма да ми се сърдиш ;)!!
ОтговорИзтриванеЧестити ти награди - всички са невероятни и напълно заслужени, защото си не само талантлив кулинар и блогър, а и фантастичен приятел!!
И от своя страна ти благодаря за наградата, с която ме удостояваш - ти и без друго си знаеш, че си невероятно кулинарно вдъхновение за мен - и рецептите са на почит у нас :)!!
Кате,идеята е на Вики,наистина е много свежарско така,вместо примерно стандартната мрежа от ленти,която е характерна за тези пайове.
ОтговорИзтриванеДани,хапи,не бой се!За теб-с удоволствие!
Танче,добре си ми дошла!Да пиша ли адреса :))!
Мина,е как ще се разсърдя бе,мила!Нали знаеш ,че си ми тръпка!
Благодаря ви,мили дами за поздравите и хубавите коментари,винаги ми е радостно да ги прочета!
Пожелавам ви слънчев,усмихнат и ползотворен ден!
Онова там парченце с леко разтопения сладолед си е моето - да си знаете! Паят изглежда неустоимо вкусен :) Тъкмо имам едно бутер тесто, което чака да му дойде времето :)
ОтговорИзтриванеЧестити напълно заслужени награди! Да си все така вдъхновяваща, лъчезарна и да ни правиш вкусни виртуални почерпки :) Хубав ден!
Еликсир, чудесна е тази традиция с наградите, много вдъхновяваща:))).Получила си много награди, всички до една напълно заслужени - благодаря ти, че ги споделяш с нас!
ОтговорИзтриванеЧудесен е паят ти Еликсирче !!!
ОтговорИзтриванеОбожавам череши , те са най-любимият ми плод .
Виждам красива нова чинийка :) хареса ми .
Благодаря ти от сърце за прекрасната награда !
Поздрави и хубав и усмихнат ден .
Елексирче, пайчето е чудничко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за дпооделената награда - вземам си я и си отмъквам и парченце :)
Уф, от жегата е - би трябвало да е споделената :)
ОтговорИзтриванеТова е поредната ти зашеметяваща красота! Поздравления! Но с нея улучваш и слабото ми място. С голям мерак преглъщам пред пайовете, но за съжаление нямам форма за пай. Доста съм оглеждала из магазините,но не намерих нищо хубаво. Дали ще се получи в най-обикновена тава? Макар,че красотата ще се заличи, което ме кара да се въздържа. Поздравления още веднъж и благодаря за наградата.Вече си има почетно място в блога ми.
ОтговорИзтриванеРоси, давай адреса :)) Приемам си наградата и още как :))Още веднъж благодарско! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздравления за наградите, Роси!
ОтговорИзтриванеХубава рецепта, ще ме накара да дам втори шанс на бутертестото :)
Поздрави!
Леле каква красота си сътворила, Еликсирче!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че е и много, много вкусно!
Поздравления от сърце за наградите!
Поздрави и прекрасна вечер от мен!
Леле,мацки,направо ще ме разтопите с тези гальовни коментари,благодаря ви от все сърце,милчки!
ОтговорИзтриванеАма много готина дружина сте всички,радвам се,че ви имам благодарение на това кътче тук!
Габи,толкова похвали за моята личност-мммм,галиш ми душичката,мерси!Щом имаш бутер тесто,значи си една крачка напред към пая.А той може да бъде и не само с череши де.:)
Аелис и Мария,благодаря ви,за мен наградите също са много стимулиращи!
Събинка,ах ти,имаш набито око,да чинийката е нова,благодаря ти!
Нинче,тази формичка за тарта и на мен ми е от скоро.Можеш да го направиш в откопчаваща форма или в някаква друга стандартна,но по-плитка тавичка.Благодаря за одобрението!
Зори,аз пък май харесвам пайовете повече с бутер тесто,но ако ти не си му фен,с маслено тесто ще стане бонбон,както при Вики!Благодаря за поздравите!
Танче,взимай банските и идвай,аз ще те посрещна:))!
Леви,радвам се,че ти харесва десертчето,благодаря и на теб!
Прегръдки за всички вас!:)
Здравей Еликсирче,сега видях страхотния пай,който си направила и с дъщеря ми се облизваме пред екрана, ще трябва пак да направя,добре че консервирах малко череши.Страхотни,апетитни снимки.Представям си аромата даже. (:
ОтговорИзтриванеИ аз имам от Габи тази наградка,която ме направи много щастлива.
Поздрави и приятна вечер!
Еликсирче, фантастичен десерт ни предлагаш. Много обичам твоите рецепти-вкусни и достъпни. Поздравявам те и ти благодаря за приятелската награда и подкрепата!:)
ОтговорИзтриванеЕликсирче, паят ти е станал страхотен, прекрасно си го оформила! Сигурно е бил много сочен!
ОтговорИзтриванеЧестити ти награди! Нека ти се умножават, а ти да продължаваш да ни радваш с прекрасните се предложения!:-)
Слънчев и усмихнат ден от мен!:-)
Браво за пая, това е един от любимите ми десерти и винаги им обръщам специално внимание, а твоят е ...и уникален.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Бети,Ани,Мони и Павлинка,много ви благодаря!Толкова е хубаво да прочета отзивите ви !Носят ми много настроение!
ОтговорИзтриванеАни,радвам се,че си усетила правилно моите рецепти,и аз мисля като теб,че са лесни и достъпни за приготвяне от всеки!Щом и госпожицата се справя,значи наистина е така!Пък и за съжаление все ме притиска времето и не стига за нещо по-завъртяно.
Специални поздрави на всички вас!
Страхотен пай си направила :) Много се радвам че се е харесал. Благодаря за наградата за мен е чест да я получа точно от теб :) С нетърпение очаквам твоите нови кулинарни изненади и вкуни рецепти
ОтговорИзтриванеЦелувки
Вики,с удоволствие споделям награда с теб,защото от доста време харесвам твоите рецепти и снимки по форумите,а от скоро вече ги следя и в твоето кътче!Паят направо ми взе ума с тези невероятно въздействащи снимки,комплименти и за тях,и за самата рецепта!
ОтговорИзтриванеЦелувки и за теб,мила!:)
Честити награди, Еликсир! А по пая ми отидоха очите. Жалко че няма вече черешки да го завъртя. Поздрави и хубави августовски дни!
ОтговорИзтриванеМира,много ти благодаря!Да,жалко че черешките преминават бързо,а такива страхотни десерти стават с тях.Аз си скътах малко за зимата!
ОтговорИзтриванеХубави нека да са и твоите дни,мила!
Оп, Пепи ми помогна да си намеря наградката! Мерси , Еликсирче!:)
ОтговорИзтриванеАааа,моля,моля,удоволствието е мое,скъпа!
ОтговорИзтриванеСтрахотен пай и снимки! Благодаря ти за наградата!
ОтговорИзтриванеТраянче,радвам се,че тя достигна до теб,макар и малко по-късно!Благодаря,че ми похвали десерта и снимките!:)
ОтговорИзтриване