Магданозът дълги години беше пренебрегван у нас поради факта,че не харесваме вкуса му в суров вид.В салати не го обичаме и тримата, и никога не слагам.
Покрай снимките обаче взех да купувам от време навреме,за да имам да бодна тук там за декорация.Постепенно започнах да го добавям в ястия и супи,и открих,че термично обработен изобщо не ни е неприятен.
Така той получи реабилитация дотолкова,че в тестените изделия ми стана много любим и най-предпочитаната от мен комбинация от аромати е като в тази питка-магданоз,сушена чубрица и сминдух или шарена сол.
Когато правих тази питка използвах това много попурярно оформление,но за съжаление я щракнах много набързо и нямах никакво време за по-добри снимки.
Продукти:
2 яйца + 1 белтък / жълтъка-за намазване /
200 гр. кисело мляко / 1/2 кофичка /
100 мл. прясно мляко
100 мл. топла вода
1 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1 кубче жива мая Юва
брашно,колкото поеме,около 700-800 гр.
60 гр. разтопено масло
магданоз,чубрица,шарена сол
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и ги сложете в контейнера на машината.След тях разтворената във водата мая,млеката,сол,захар.Последователността на продуктите,сложени до тук е без значение.
Добавете около 500 гр. брашно и пуснете машината да меси.Добавяйте постепенно още брашно,докато спре да маже под бъркалките,и се образува хубава топка от меко,еластично тесто.
За всички теста с мая без тези за козунак,не активирам маята предварително,защото ползвам марка Юва,а тя е много бърза.
Освен това ползвам бързата програма,а тя подгрява,докато меси.
Освен това ползвам бързата програма,а тя подгрява,докато меси.
Готовото тесто изваждам веднага с намаслени ръце върху намаслена чиния.
Оформям на набрашнена повърхност.
Този път оформлението беше такова:
Разделих тестото на 3 еднакви топки.
Всяка разточих на правоъгълен лист,намазах с разтопено масло,поръсих подправки и завих на руло.Рулото разрязах по цялата му дължина.Двете половинки обръщам с разрязаното нагоре и ги преплитам.
Първата плетеница навих на охлюв и сложих в средата на тавата.
Другите две плетеници сложих отстрани.
Другите две плетеници сложих отстрани.
Оставих питката да втаса,докато си удвои обема.Намазах с жълтъка,смесен с 1 с.л. олио,поръсих още магданоз.
Пека на 160 гр. на долен реотан с вентилатор ,до суха клечка.
Тестото е страхотно. Много красива питка, Роси :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав неделен ден!
Произведение на изкуството е това! Голяма красота, Роси! Майстор си!
ОтговорИзтриванеРОСКА,СТРАХОТИЯ СИ НАПРАВИЛА.... УНИКАЛНА Е ПИТАТА!
ОтговорИзтриванеБе... вари го, печи го, майстора си е майстор това е!
Сърдечни прегръдки миличка!
Ех,Еликсир,незнам на кого повече му се отдават тестените :) Сътворила си вкусотия и снимките са много красиви.Би ли издала тайната си за красивите снимки- повече допълнително осветление или много качествен апарат?
ОтговорИзтриванеЗа вкуса няма какво да се каже.Направо ще ти проговори питката.Поздравления и преградки от мен!
Тази питка изглежда изключително ароматна и красива!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Роси,страхотна ти е питката!
ОтговорИзтриванеПри нас историята на магданоза е същата,за снимката ,за снимката и се прояде:)
Хубава неделя!
Сега ще погледна оформлението ,днес съм решила да приготвя питка,отново получавам жокер от теб :)
Ех, че красота ...така хубаво усукана и апетитна.Много свежо стои с магданоз.Поздрави за майсторството и изкушаващите снимки.
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден!
Наистина усукана питка! Освен, че е красива изглежда и много вкусна! Поздравявам те за уникалните способности! Снимките също са прекрасни! Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеЕликсирче, царица си на тестото!
ОтговорИзтриванеРазкошна питка!Мога само да предполагам какъв аромат се е носел от кухнята ти!
Хубав уикенд!
Страхотна майсторица си на печивата!Уникална погача си направила пак!Прегръщам те .
ОтговорИзтриванеРоси, страхотна е тази питка, майсторка си няма спор :) С Венетка само изкушавате с тези печива, подстрекателки такива. А за магданоза, картинката в къще е същата, децата хич не го долюбват и аз намам навик да купувам, понякога дори и за снимки нямам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Леле, това е поредната ти прекрасна питка, Роси!
ОтговорИзтриванеИ добавката от магданоз е чудесна идея. Страшно ми харесва, аз такива завъртулки надали мога да получа, но ще пробвам някой път.
Хубава неделя :)
Леле,момичета,усмивката ми се закачи чак зад ушите :))!Не съм очаквала такива грандиозни похвали и истински ме трогнахте,благодаря ви от все сърце!
ОтговорИзтриванеОще повече,че точно тази питка я правих за гости и толкова много бързах с приготовленията,че едва смогнах да я щракна няколко пъти.То пък и слънцето превляше та съвсем не ми помагаше и то,затова пробвам на два фона,че ха дано поне на единия се види по-добре.
Много се радвам,че въпреки това ви харесва питката,страхотно тонизиращо е да прочета похвалите ви!Особено от толкова талантливи майсторки като вас!
Нинче,апарата ми не е специален-Canon Power Shot SX 210 IS,макар че има възможности за ръчни настройки,но не ги ползвам,защото абсолютно не им разбирам.
През деня е снимана тази питка,но по-скоро привечер и откъм залеза,а точно тогава не ми харесва как стават снимките.
Снимките ми се базират само и единствено на повечето кадри,които правя и после ги отсявам,като избирам най-сполучливите,като се осланям само на очите си.
Вечер като се наложи да снимам го правя под лампите,където светят две крушки с различна светлина,едната е с бяла светлина и е много ватове.Въпреки това изобщо не съм доволна от резултата и избягвам вечерните снимки.Не ползвам светкавицата.
Така че тайната ми е,че нищо не разбирам от фотография,но много силно се надявам това да не личи чак от космоса :)),и най-вече да е сравнително добре видно това което е снимано.
Затова и толкова много се радвам,когато ме похвалите за снимките,защото вашите отзиви ме напътстват и ориентират.
Пожелавам на всички много уютна вечер и щастлива Коледа!Прегръдки!
Прелестна погача си направила, Роси! Много вкусна със сигурност и невероятно красива! Хубава нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеРоси, царица си на ароматните питки- отдавна съм те признала! Така красиво ги сплиташ, разкошни са просто!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави от мен и хубава неделна вечер! :)
Роси,много ми хареса питката!
ОтговорИзтриванеТи си го умееш това и аз много ти се радвам, защото смятам, че хляба има отношение към хората.
Не всеки, може да меси и пече!
Чудесни снимки!
Прегръщам те силно:*)
Невероятна питка! Много ми хареса оформлението ти! Браво!
ОтговорИзтриванеРоси, страхотна погача си направила!
ОтговорИзтриванеГоляма си майсторица! И снимките- направо грее тая питка!И на вкус съм сигурнау че е много ароматна!
Чудесна е!Сърдечни поздрави!
Поздрави и хубава нова седмица ти желая!
Чудесно изглежда, толкова е апетитна, че ми иде да се протегна и да си отчупя парченце :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Роси, питката ти е уникална, голяма майсторка си!
ОтговорИзтриванеМмм чудна е, наистина си голям майстор, красива и изглежда страшно вкусна, мога да изям сигурно половината сама, особено докато е топличка :))
ОтговорИзтриванеУсмихната нова седмица и много празнично настроение:)
Аз пък обожавам магданоз, мога и така да си го хрупкам, но с тази питка.....
ОтговорИзтриванеКак я завъртя така, бе, човеко?;-)
Облизвам се:-)
Много хубава седмица, Еликсирче!
Прекрасна питка, Роси! Много ми допадна идеята за оформянето. Със сигурност ще я приложа и аз. :) А за магданоза, у нас е на почит, независимо дали ще е пресен или термично обработен :).
ОтговорИзтриванеМайсторска работа ,Роси ! Останаха ми очите в питката ! Хубава предколедна седмица !Прегръдки и лек понеделник!
ОтговорИзтриванеЕхх,момичета,няма как да не ми е хубав деня при толкова ласкави отзиви от вас!Много ви благодаря за вниманието и топлото отношение,прекрасни другарчета сте ми!Прегръщам ви и ви пожелавам спорна седмица в предпразничната подготовка!
ОтговорИзтриванеМного, много красива е питката ти, Роси -
ОтговорИзтриваненаистина майсторско изпълнение и моите поздравления!
Сърдечни поздрави и щастливи празници, Диана
Дианка,комплимент от теб в това отношение е истинска награда,много ти благодаря!
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятна питка ти!!!
ОтговорИзтриванеЧудна питка, Еликсирче - апетитна, ароматна и чудесно оформена!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Роси,прекрасна е тази питка-така усукана,ухаеща-невероятна....поздравления!
ОтговорИзтриванеХубав ден-поздрави!
Роси, след като прочетох при теб, че не активираш маята Юва, реших да пробвам за домашния си хляб. Много ти благодаря за съвета, резултата е същия както с квас. Спестяваш ми по 15 мин на ден :))
ОтговорИзтриванеРоси, толкова ме заплени питката ти, че ще се прежаля и ще я пробвам някой ден с магданоз, макар никак, ама никак да не го харесвам. Но предполагам изпечен по този начин вкусът му ще е съвсем друг.
ОтговорИзтриванеСправила си се блестящо - толкова бухнала, зачервена и идеално кръгла е питката ти, браво!
Пожелавам ти един снежен и ведър утрешен ден!
Момичета,много ви благодаря за похвалите ,подкрепата ви е много важна за мен!
ОтговорИзтриванеМариянче,аз ползвам само тази марка мая-жива или суха,и никоя друга,защото тази е най-бърза и дава страхотен обем.То и затова при мен рисунъка обикновено се губи,защото печивата бухват много,но пък поне са пухкави,а и втасват много бързо.Много се радвам,че съм ти помогнала,пък и нали това ни е целта,да споделяме опит.
Мариета,пробвай,съвсем различно е,когато е изпечен магданоза.Аз вече го ръся навсякъде,където ще има термична обработка,но суров и у нас не се харчи хич.
Благодаря за похвалата,от майстор като теб наистина стопля много!
Пожелавам на всички хубав ден и весела Коледа!
Роси, мила, просто гледам и немея! Голяма красота си сътворила пак! Ако ми остане време ще взема да опитам да я спретна :) Прегръдки и Весели празници!
ОтговорИзтриванеЕлексирче,....направила си пак прекрасна изненада! Гледам снимките и....си представям как ....твоята питка ухае на пресен магданоз и е пухкава като дунапренче! Страхотно си я оплела, браво на теб! изглежда много изкушаващо вкусна!
ОтговорИзтриванеНека празниците ти донесат много топлина, красота и любов в душата! Прегъщам те сърдечно!
Не питка, а КОРОНА, Еликсирче!! Пореден съвършен кулинарен шедьовър си сътворила - не мога да му се нагледам на това уханно чудо на чудесата!!!
ОтговорИзтриванеВесели празници и от мен, мила :)
Габи,Албенче и Мина,много ми е драго с вашите топли думи да ми започне деня,благодаря ви от все сърце!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви хубав ден и щастлива Коледа!
Ехаа, Роси, твоите питки винаги са толкова красиви!
ОтговорИзтриванеМного вдъхновяващо ми действат. И все се каня да направя и аз питка, и все чакам някой специален повод.
Поздрави и пожелания за вълшебни празници :)
Благодаря ти,Ели,много си мила!Е,сега поне поводи се задават,така че ще използваш вдъхновенито пълноценно!
ОтговорИзтриванеВесели празници и на теб!
Много красива е станала питката :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Боряна! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ти харесва!
O Bože, uvek zanemim pred tvojim divnim pogačama, savršeno, savršeno izgleda :)))
ОтговорИзтриванеРоси, с тази питка направо ме залепи за монитора!!!! Невероятна красота. Знам, че си майстор, всеки път се прехласвам по хлябовете и питите ти, ама сега не мога да отлепя очи от снимките. Таман скролна, за да пиша и хайде, пак нагоре. Уникално красива е!!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления, мила!!!
Поздрави от мен и прекрасна семейна вечер!
Много,много ти благодаря!Комплиментите от теб са ми винаги много ценни,Мони!
ОтговорИзтриванеМного ми е приятно,че ти е хванала окото моята питка!
Лека нощ и много усмихнато утре!
Питката Ви изглежда наистина много апетитна и веднага ме грабна! Решила съм да я направя по случай рождения ден на баща ми и се питах тази бърза програма на хлебопекарната ви колко точно време е?! На нашата е 1ч. и 30мин.и я използваме, когато правим всякакъв вид тесто.
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че точно моята питка сте избрали за толкова специален повод!Честит да ви е рожденика!От бързата програма аз ползвам само частта със замесването,което трае 15 мин.Т.е. ползвам машината само да ми замеси тестото,после оформям питката,втасвам и пека във фурната.Успех и весел празник!
ИзтриванеБлагодаря ви за бързият отговор!
ИзтриванеА колко време отнема общо направата на питката и 2 пъти ли втасва ?!Веднъж като я извадим от машинката, преди оформяне и след оформянето, преди да я сложим да се пече или само като я извадим и оформим я оставяме да удвои обема си?!
П.С. Извинете ме за купа от въпроси...
Руми,може да втасате тестото два пъти-преди и след оформянето,но може и само с едно втасване след като оформите питката,т.е. замесвате,оформяте,втасвате и печете.Питката от снимката е с едно втасване,аз втасвам два пъти само козунаците.Общо направата на питка с едно втасване ми отнема около 2,5 до 3 часа.Не се колебайте,ако имате други въпроси,поздрави!
ИзтриванеОтново много благодаря!!! ☺☺☺ По късно я започвам и ще пиша какъв резултат се е получил! Поздрави! 😁🙌🙌
ОтговорИзтриванеПитката стана повече от перфектна и любима на цялото семейство и на гостите! Благодаря ви за прекрасната рецепта, от тук нататък ще присъства много често на нашата трапеза! Адмирации!!! 🙌🙌🙌
ОтговорИзтриванеПоздравления за превъзходния резултат и благодаря за споделеното, много се радвам, че питката ви се хареса! Поздрави!
Изтриване