За тази страхотно вкусна торта благодаря на Вили Конова и Йоли .
Направих я още миналата година,но понеже почти никога не мога да сколасам да подготвя публикация о време,нарочно я оставих за тази година.
Защото това беше тортата за рождения ден на половинката.
Днес отново е такъв ден-специален и празничен за нашето семейство,затова подсладете се виртуално за негово здраве!
Продукти :
за блата:
4 големи яйца
100 мл. олио ( моето от гроздови семки )
1/2 ч.ч. пшеничен грис
2 ч.ч. брашно
3 с.л. кокосови стърготини
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 есенция ванилия
за крема :
900 мл. прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 пак. нишесте ванилия на ДР. Йоткер
180 гр. бял шоколад
50 гр. масло
1 есенция ванилия
2 п. желатин
250 гр. маскарпоне
250 мл. кокосово мляко
5 с.л. пудра захар
и още:
-сладко или меки пресни плодове-банан,малини,ягоди,праскови,смокини
-1 ч.ч. сок от компот или подсладено прясно мляко за сиропиране на блата и бишкотите
-9-10 малки еклерчета
-пакетче бишкоти
-50 гр. пълномаслен кокос за поръсване
Приготвяне:
на блата:
Разбийте яйцата и захарта на пухкава пяна,докато удвоят обема си.
Добавете олиото и киселото мляко.
Смесете брашното,бакпулвера,пшен. грис и кокоса и ги добавете съм течните съставки.
Хомогенизирайте с шпатула и исипете сместа в кръгла форма за торта с диаметър 26 см.
Изпечете блата до суха глечка на 170 гр. без вентилатор.
Оставете да се охлади на решетка.
Нарежете блата вертикално на резени с ширина около 1 см.
на крема :
Накиснете желатина в 50 мл. вода,след което го втечнете на котлона при непрекъснато разбъркване.В никакъв случай не трябва да завира.
Размийте нишестето с няколко с. л. от млякото.
Разбийте яйцата и в тях добавете нишестето.
Сложете останалото прясно мляко да се загрее в тенджерка с дебело дъно,добавете захарта,разбъркайте да се разтопи.
Наливайте яйчената смес на тънка струйка към топлото мляко при непрекъснато разбъркване.
Сварете крема до сгъстяване като не преставате да бъркате с тел.
Оттеглете съда от котлона,добавете маслото и начупения на едри парчета бял шоколад и разбъркайте,докато се разтопят.Накрая прибавете разтопения желатин.
Преди да сложите маслото си отрежете малка бучица и намажете с нея повърхността на вече готовия крем.Така той няма да хване кора ,докато се охлажда и не е нужно да го покривате със свежо фолио.Този трик научих от Йоли,за което й благодаря,много по-добър вариант е отколкото с фолиото,по което после остава много крем.
Докато чакате нишестения крем да изстине разбийте за кратко маскарпонето с кокосовото мляко и пудрата захар,добавете и една ванилия.
Обединете двата крема.
Ако тук там са останали някакви бучици минете крема с пасатор за няколко завъртания и ще стане идеално гладък.
Сглобяване на тортата:
Дълбока купа застелете със свежо фолио.
Сипете на дъното слой крем.
Наредете филийки блат,сиропирайте леко.
Следва пак крем,тук-там сладко от сини сливи ( или меки свежи плодове ).
Пак един ред блат,леко сиропиране,ред крем и тук-там сладко.
На предпоследния ред сложете по края еклерите,а в средата бишкоти,топнати в компот.
Следва крем и сладко и последния ред е пак блат.
Сиропирайте го,намажете още малко крем да се запушат празнините,загладете и покрийте с фолио.
Приберете купата в хладилника за 1 нощ.
Похлупете купата с поднос и обърнете.
Махнете купата,отстранете фолиото,загладете тортата и я поръсете с кокос.
Моите бележки :
- препоръчвам пълномаслен кокос ( купувам от Карфур),защото стои по-фин и е много по-ароматен,обезмасления е по-едър и стои някак по-сух ,тричав и жилав на вкус
-моята купа е с диаметър 24 см. и дълбочина 11 см.Ако ползвате по-малка ,няма да имате нужда от еклерите и бишкотите
-ако ви остане от крема го насипете в чашки,защото сам по себе си е страшно вкусен и за самостоятелен десерт. Сложете някоя бисквита или бишкота,малко плодове ,конфитюр и ще имате съвършен трайфъл
-докато слобявате тортата крема все още е сравнително рядък и много добре попълва порите на блата и празнините,затова не сиропирайте прекалено
-можете да ползвате всякакво сладко или меки пресни плодове,или предварително сотирани по-твърди като ябълка или круша,а също и добре отцедени плодове от компот
Ароматна, сочна фантазия! Прегръдки и хубав ден Роси!
ОтговорИзтриванеРоси, жив и здрав да е рожденика!!! Тортата е фантазия, мила! Стана ми много забавно, хайде кажи ми как се случват нещата! Прегръщам те Роси, весел празник и много, много щастие ви желая!!!
ОтговорИзтриванеМного изкусителна и апетитна е станала, Роси!Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, мила Роси! Нека да е здрав рожденникът и да те прави много щастлива (и ти него). :)
ОтговорИзтриванеРози това е една истинска кокосово фантазия! Да ти е жив и здрав рожденника и много хубав празник !
ОтговорИзтриванеРоси, разкошна е :)
ОтговорИзтриванеИскам едно голямо парче от нея, Роси! просто съвършена! Прегръдка с пожелания за прекрасен празник, мила! :)
ОтговорИзтриванеИ на мене голямо парче, Роси! :))
ОтговорИзтриванеНевероятна е и като визия и като вкус! Още много, много такива вкусни празници да имате, мила! Живи и здрави да сте и много щастливи! Поздравления!
Роси, да ти е жив и здрав рожденика. Тортичката е уникална. Обожавам кокос и в момента само мога да въздишам, но ще се почерпя вируално. Весело прекарване на празника и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеРазкошно съвършенство Роси!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те, и ви желая един незабравим, специален и празничен ден,
с най-добри пожелания за рожденика!
Роси, да ти е жив и здрав рожденика!
ОтговорИзтриванеЖелая ви приятен и незабравим празник, в който да се подсладите допълнително и с това съвършенство.:-)
Виртуално ще си отмъкна мъничко, за да я опитам.
Прегръдки от мен, миличка и много усмивки!:-)
Божество! Да ти е жив и здрав рожденникът! Много да те радва и да те слуша! :)
ОтговорИзтриванеКолко снежна и бяла, а вътре крие фантазия от вкусове и аромати. Чудесна торта, Роси!
ОтговорИзтриванеА половинката - да ти е жив и здрав, много обич ви желая и споделено семейно щастие! :)
Сърдечни поздрави. :)
Роси, да ти е жив и здрав рожденика! Тортата е невероятна кокосова фантазия! Точно по моя вкус! Целувки от мен!
ОтговорИзтриванеРоси, да ти е жива и здрава половинката!
ОтговорИзтриванеА тортата е чудесна!
Прегръдки!
Толкова е снежна! Прекрасна торта, много празничнаи красива!
ОтговорИзтриванеРоси, с голямо удоволствие се присъединявам към празника и за здравето на рожденика искам едно голяяямо парче от тази нежна и вкусна торта! изглежда неустоима, лека и красива! За много години на рожденика! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКато голяма снежна топка, прекрасна е! Да ти е живо и здраво момчето! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта за прекрасен повод, мила!!! Да ти е жива и здрава половинката и за все такива страхотни торти да те вдъхновява!!!
ОтговорИзтриванеАма им отиват кокосовите торти на стрелците ;) нали?!
Поздрави и прегръдки за цялото семейство от всички нас :)) и наздраве!!!
И тук да кажа - Честит рожденик и много хубава торта!
ОтговорИзтриванеРоси, да ти е здрав рожденикът и все поводи за торти да имате, а тази е наистина страхотна, прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, да ти е жив и здрав рожденика!
ОтговорИзтриванеЧудесна, много вкусна торта си приготвила!
Сочна и ароматна!
Много поводи за празненства и усмивки ви желая!
Прегръдка!
Благодаря на всички,че споделихте с нас празника и оставихте мили пожелания!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на Вили и Йоли за миналогодишното ми вдъхновение,получи се страхотна торта,която очарова гостите,а най-много самия рожденик и си умираше да я покаже на всички. :))
За тази година купона с гостите все още предстои,а на ред е торта "Пчеличката Лулу" на Рони-отдавна харесана от мен и отлагана за специален повод.
Сърдечни поздрави на всички и хубав ден! :)
Да ти е жив и здрав половина! И още дълги, дълги години да му приготвяш такива разкошни торти, Роси (-:
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Диде!Дано така да бъде! :)
ИзтриванеПозабавих се с поздравленията ( както напоследък ми се случва), но пък от сърце желая здраве и хубави емоции на мъжката част от вашето семейство. Тортата изглежда специална и адски вкусна.
ОтговорИзтриванеХубав петък 13-ти, Роска;)
Марте,ако не беше подчертала хич нямаше да се усетя какъв петък е :) .
ИзтриванеБлагодаря за поздравите!Няма значение кога са,важното е,че ме уважи!Прегръдка!
Oт два дни се побърках да открия от къде идва този кокосов аромат....
ОтговорИзтриванеПоздравления на виновника и още по-големи адмирации на съпругата му:)!
Прегръдки,Роси!
Чудесни са новите ти предложения, Роси,
ОтговорИзтриванено съм впечатлена от тази красота в нежен вкус и кокосов аромат.
Изглежда много ефектна - поздравения за рожденика и цялото ви семейство,
с пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!
Чудесна торта ,Роси!!!....и с тези допълнителни екстри си е еликсир отвсякъде.Да е жив и здрав съпругът ти,да те обича и слушка, а ти да подслаждаш дните и създаваш уют за всички вкъщи.
ОтговорИзтриванеИха! Тортата е страхотна, Роси! С голямо закъснение, честит празник! Прегръдки мила ;)
ОтговорИзтриванеМиленка,Дианка,Вили и Лучи,много ви благодаря за хубавите пожелания!
ОтговорИзтриванеВили,благодаря ти за прекрасната рецепта,с нея очаровах не само гостите,но и самия рожденик :) !
С пожелание за усмихната седмица към всички вас!
Роси, честито на рожденика! С такава снежна торта със сигурност весело и вкусно сте прекарали! Много ми хареса този купол, сякаш пингвинчетата ще изскочат всеки момент от него :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
:) Албенче,не само пингвинчета,ами и някой ескимос може да се покаже от това иглу :) .
ИзтриванеБлагодаря ти за забавния коментар и поздравленията!Хубава предпразнична седмица ти пожелавам и аз! :)
Вярно, че прилича на иглу, само че вкусно :) Аз не искам голямо парче, искам я цялата. Толкова е снежна, създава една особена емоция, особено сега, както ми липсва снега. Да ти е жив и здрав рожденика! Облизалсие пръстите, сигурна съм :) Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеПлами,едва сега виждам коментара ти и с огромно закъснение ти благодаря сърдечно за поздравите!Прегръдки и от мен и Честита Коледа!
ИзтриванеПривет. Прекрасна торта! Имам един въпрос - кокосовото мляко може ли да бъде заменено с обикновено краве или има различна гъстота?
ОтговорИзтриванеГери,привет и честита Коледа!Кокосовото мляко само по себе си е с различна гъстота при различните марки.Аз съм купувала много гъсто като заквасена сметана в кутии тетрапак,а това,което е в консервени кутии е по-рядко,но въпреки това е по-гъсто от прясното мляко.Моята препоръка е да го замениш със заквасена сметана или кондензирано мляко,но ако е второто не слагай пудра захар,защото кондензираното е много сладко и е достатъчно за подслаждането.
ИзтриванеДа ви е сладко!