Навечерието на Никулден е точното време да споделя тази рецепта.
Идеята да панирам рибни филета в смлени ядки дойде от една много вкусно изглеждаща сьомга на Зорничка ,но вместо бадеми аз използвах орехи.
За разнообразие и съпоставка панирах по едно филе в смлени орехи и едно - в брашно.Хареса ни и в двете версии!
Продукти:
рибни филета по ваш вкус
сол,млян пипер меланж,подправка за риба
20 гр. масло + 1-2 с.л. зехтин
смлени орехи или брашно
за соса Холандез :
2 жълтъка
1 ч.л. лимонов сок
сол и млян пипер меланж
2 с.л. бяло вино
4 с.л. топено маслоПриготвяне:
на сос Холандез:
В подходяща купа сложете жълтъците и ги разбивайте непрекъснато над водна баня,те много бързо ще си сменят цвета и ще избледнеят.Добавете сол,млян пипер,бялото вино,разтопеното масло и лимоновия сок, и продължете да разбърквате,докато соса се посгъсти.
на рибните филета:
Подправете филетата със сол,пипер и подправка за риба,оваляйте ги в брашно или смлени орехи.
В тиган загрейте маслото и зехтина и изпържете рибните филета,отцедете ги на салфетка.
Ако рибата е сьомга,по-добре я изпечете във фурната,защото е доста блажна риба и по този начин ще си отдели голяма част от мазнината.
Поднесете соса в подходящ съд и полейте с него рибните филета по време на консумацията.
Ако ги гарнирате по-рано, хрупкавата им коричка ще омекне.
За десерт на днешната публикация ще ви предложа един линк към статия за остров Майнау,на който попаднах случайно и ме омагьоса.....
Не е ли кътче-частица от Рая.......
Хрупкаво! От тук усещам аромата, много добре ми звучи и немиризливо, ще се възползвам, точно навреме наистина, защото тъкмо вече ми се хапваше нещо по-различно от печена на фурна риба! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеНе миризливо е много важен елемент,когато се готви риба в къщи.Аз и за това я харесвам тази риба,Линче,блага е и не е натрапчива.Да ти е сладко!Прегръдка и от мен!
ИзтриванеНаистина райско място, Роси, спор няма!~
ОтговорИзтриванеЧудна е рибката. Пъстърва съм хапвала с орехи и много ми хареса. Дай парчето сьомга на мен, няма да му се разсърдя :) А лаврака също е хубава риба. Всъщност всяка риба е хубава, стига да не е убита в месеци на дълбоко замразяване.
Превъзходна вечеря, с този сос.... истинска наслада за очите и небцето!
Лека нощ, Роси, че нещо размечтано ми стана :)
Давам я на драго сърце,Пепи , :)) !
ИзтриванеНе се залюбихме ни е с нея,но пък лавракът ми е много предпочитан.
Ореховата панировка се оказа много сполучлива наистина.
Размечта се от десерта,нали?
Хубава,слънчева сряда,другарче! :)
Чудесно е, Роси!Лаврак не съм правила така, сьомга и пъстърва се чувстват добре в такава хрупкава коричка.Аз даже на фурна.Снимките ти са перфектни!Хубав празник!
ОтговорИзтриванеНа фурна също е добра идея,и здравословна!Благодаря за комплимента,хубав да бъде и за вас,Соня!
ИзтриванеРоси, толкова красиво място ни предлагаш ...
ОтговорИзтриванеЗа миг се отнесох от еднообразието :)
Благодаря ти, мила!
А рибката е чудесна!
Прегръдка и хубава сряда!
Дани,радвам се,че ти поднесох хубави емоции с този линк!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Чудесно изглеждат тези парченца рибка, а и с този сос мммм! А сьомгата и на мен не допадна, тежичка ми е :). Прегръдки и хубав ден!
ОтговорИзтриванеИ на мен ми е тежичка,Диди,имаме еднакви предпочитания!Прегръдка и хубава сряда!
ИзтриванеРоси, знам, че е чудна, защото съм правила сом с бадеми на фурна и става страхотен, а между другото любимите рецепти са ми пържени, колкото и да не е здравословно:), просто е по-вкусно. Така, че съм сигурна, че лаврака е перфект! А в комбинация със сосчето, вече е прелест! Благодаря за десерта:) Прекрасен ден, Роси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Кате,радвам се,че ти се е харесал "десерта" :) !
ИзтриванеПрекрасен нека бъде и за теб! :)
Роси, Честит Никулден! Здраве и щастие!
ИзтриванеБлагодаря ти,Кате,здраве и на теб и семейството ти!
ИзтриванеНе обичам риба под никаква форма, обаче отивам на разходка из блога ти да си намеря нещо за хапване за днес, че не знам, какво да готвя:)
ОтговорИзтриванеПегръщам те Лекси*)Хубав и усмихнат ден!
Знаех си,че рибата няма да те съблазни,надявам се да "опита" десерта,Кате!
ИзтриванеИ дано намериш вдъхновение от разходката :) !
И аз те прегръщам,мила!
Удивителен е десерта Роси, невероятно красив и "ароматен":)
ИзтриванеИзбрах си баница, направих я и сега ще я поствам!
Хубава вечер*)
В блог-рола виждам,че изборът ти е чудесен,след малко ще отида да й се порадвам!Благодаря за доверието за пореден път,мила!Прегръщам те!
ИзтриванеО, Роси, на една вълна сме тези дни :) Обожавам лаврак, следващия път задължително ще го панирам с ядки. Изглежда и ми звучи супер вкусно! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеТака е,твоето предложение също е страхотно,Дилянче!Дано ти хареса и тази версия!Хубав ден и на теб!
ИзтриванеРоси, много апетитно приготвена тази рибка.Поръсвала съм с бадеми, наистина сьомга и много ми харесва, а орехите при шарана в плънката, тази изея не ми беше идвала.Благодаря ти за споделеното! Сега се чудя какво по-напред да правя, лимонено масления ти сос ли тази панировка ли...Ще взема да направя от всичко по една дегустаторска порция...:)
ОтговорИзтриванеммм като гледам колко апетитно изглежда отсичам: утре ще ви идвам на гости :)))
ОтговорИзтриванеРоси,много добре се е получила рибката!
Прегръдки мила и хубав празник
Страхотно приготвен лаврак!
ОтговорИзтриванеИзглежда още по-апетитно в тази орехова коричка,а сосчето го превръща в неустоимо кулинарно изкушение!
Сърдечни поздрави,Роси!
Роси , чудесна е рецептата ти ! Особенно много ми допадна сосчето !
ОтговорИзтриванеНе отказвам и десерта :)) !
Весел Никулден ! Прегръдки !
Много атрактивно изглежда, Роси!
ОтговорИзтриванеИ аз от доста време се каня да пробвам орехова панировка.
Много навременно даваш тази рецепта :)
Поздрави!
Тази орехова панировка ме изкуши много! Както са подредени тези апетитни филенца и гарнирани със соса, мога да ги изям всичките. :)
ОтговорИзтриванеВесел празник, Роси! :)
Ореховата панировка ми е любима, изглежда прекрасно при теб! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Роси! Поздравления!
ОтговорИзтриванеРоси, ако си наловила сьомга, пращай я насам, у дома я харесват твърде много, но и филенце с орехова пинировка няма да откажем! Грабвам си парченце, топвам в сосчето и преглъщам...ама утре ще се приготвя риба, та да не ми текат лиги...
ОтговорИзтриванеИ десерта и рибката се приемат с удоволствие!
ОтговорИзтриванеРибата с тази панировка е много, много вкусна! А сосчето я допълва идеално!
Хубава вечер и приятен празник утре!
Роси, Честит Празник! Рибката е превъзходна и ще се пробва. Сьомгата според мен е най-вкусна приготвена на пара или в пергамент, ако не си пробвала надникни при мен!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Купила съм лаврак за утре, ама не съм се спряла на предложение и май е време да спра да гледам, защото всяко следващо ми харесва все повече. Това тук веднага се нареди в топ 3. Да видим.
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Роси!
Роси,винаги си в крак с празниците!Чудесна рецепта ни предлагаш за утре, а десерта е великолепен!Май съм ходила на този остров,доколкото си спомням, гледах там удивителни растения и пеперуди/мисля,че Бени от Цюрих ни разходи лично преди време/Уникално място,може пък да отидем някой ден!Пожелавам ти го по-скоро!Ако отидеш,моля те,сподели снимки!
ОтговорИзтриванеМного ме радвам коментарите ви,момичета,благодаря ви най-сърдечно!
ОтговорИзтриванеТанче,възможно е,вярно,че Бени ни бе показвала нещо приказно с пеперуди,сигурно за там е било.
Благодаря за хубавото пожелание,дано,дано!!
На всички вас и семействата ви честитя Никулден и ви пожелавам весел празник!!
Роси много интересно приготвен лаврак, страхотна е идеята с орехите, много добре се връзват с рибката, а и така бих планирала, иначе съм върл противник на панировките!
ОтговорИзтриванеМного красиво и вкусно поднесено!
Прегръдки Роси и усмихнат ден!
Роси, това е страхотна рибка, лавракът, а така приготвен съм сигурна, че ще е много вкусно! И ние може да си направим рибка пак тези дни, ще потърся филенца и ще докладвам. От твоите снимки, макар че е още сутрин, направо огладнях, великолепно ястие!
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка от мен!
Евка и Мария,благодаря за хубавите думи,момичета!Надявам се да ви хареса рибката!Хубав петък и уикенд!
ОтговорИзтриванеРосинка, докато ти разглеждах блога съвсем случайно попаднах и на тази рецепта! Много се радвам, че си й се доверила! Аз пък ще пробвам с лаврак :) А пушена сьомга обичаш ли?
ОтговорИзтриванеЗорничка,бих ти се доверила за всяка рецепта,мила,а твоята сьомганаистина много ме съблазни!За съжаление никак не се спогаждам с тази риба,както и да я приготвя самия вкус не ни допада.А иначе е толкова блага риба,с едра месеста част,красива е дори за снимки,ама пусти вкус не ми ляга на небцето.
ИзтриванеЗа сметка на това панировката добре се вписа към лаврака,така че пак идеята ми бе полезна.
Пушена похапвам много рядко и то на заведение,ако е добавена в някоя салата с морски дарове,малко по-приемлива ми е,но аз иначе не бих си купила специално.
Поздрави и до скоро! :)
Роси, филенцата станаха разкошни!
ОтговорИзтриванеЕеее,бравос,много ме зарадва,Лучи! :)
Изтриване