4 декември 2012 г.

рибни филета с орехова панировка




 
  Навечерието на Никулден е точното време да споделя тази рецепта.

Идеята да панирам рибни филета в смлени ядки дойде от една много вкусно изглеждаща сьомга на Зорничка ,но вместо бадеми аз използвах орехи.

За разнообразие и съпоставка панирах по едно филе в смлени орехи и едно - в брашно.Хареса ни и в двете версии!






Продукти:

рибни филета по ваш вкус
сол,млян пипер меланж,подправка за риба
20 гр. масло + 1-2 с.л. зехтин
смлени орехи или брашно

за соса Холандез :
2 жълтъка
1 ч.л. лимонов сок
сол и млян пипер меланж
2 с.л. бяло вино
4 с.л. топено масло





Приготвяне:

на сос Холандез:
В подходяща купа сложете жълтъците и ги разбивайте непрекъснато над водна баня,те много бързо ще си сменят цвета и ще избледнеят.Добавете сол,млян пипер,бялото вино,разтопеното масло и лимоновия сок, и продължете да разбърквате,докато соса се посгъсти.

на рибните филета:
Подправете филетата със сол,пипер и подправка за риба,оваляйте ги в брашно или смлени орехи.
В тиган загрейте маслото и зехтина и изпържете рибните филета,отцедете ги на салфетка.
Ако рибата е сьомга,по-добре я изпечете във фурната,защото е доста блажна риба и по този начин ще си отдели голяма част от мазнината.




Поднесете соса в подходящ съд и полейте с него рибните филета по време на консумацията.
Ако ги гарнирате по-рано, хрупкавата им коричка ще омекне. 







За десерт на днешната публикация ще ви предложа един линк към статия за остров Майнау,на който попаднах случайно и ме омагьоса.....
Не е ли кътче-частица от Рая.......

41 коментара:

  1. Хрупкаво! От тук усещам аромата, много добре ми звучи и немиризливо, ще се възползвам, точно навреме наистина, защото тъкмо вече ми се хапваше нещо по-различно от печена на фурна риба! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не миризливо е много важен елемент,когато се готви риба в къщи.Аз и за това я харесвам тази риба,Линче,блага е и не е натрапчива.Да ти е сладко!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Наистина райско място, Роси, спор няма!~
    Чудна е рибката. Пъстърва съм хапвала с орехи и много ми хареса. Дай парчето сьомга на мен, няма да му се разсърдя :) А лаврака също е хубава риба. Всъщност всяка риба е хубава, стига да не е убита в месеци на дълбоко замразяване.
    Превъзходна вечеря, с този сос.... истинска наслада за очите и небцето!
    Лека нощ, Роси, че нещо размечтано ми стана :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам я на драго сърце,Пепи , :)) !
      Не се залюбихме ни е с нея,но пък лавракът ми е много предпочитан.
      Ореховата панировка се оказа много сполучлива наистина.
      Размечта се от десерта,нали?
      Хубава,слънчева сряда,другарче! :)

      Изтриване
  3. Чудесно е, Роси!Лаврак не съм правила така, сьомга и пъстърва се чувстват добре в такава хрупкава коричка.Аз даже на фурна.Снимките ти са перфектни!Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На фурна също е добра идея,и здравословна!Благодаря за комплимента,хубав да бъде и за вас,Соня!

      Изтриване
  4. Роси, толкова красиво място ни предлагаш ...
    За миг се отнесох от еднообразието :)
    Благодаря ти, мила!
    А рибката е чудесна!
    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,радвам се,че ти поднесох хубави емоции с този линк!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  5. Чудесно изглеждат тези парченца рибка, а и с този сос мммм! А сьомгата и на мен не допадна, тежичка ми е :). Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е тежичка,Диди,имаме еднакви предпочитания!Прегръдка и хубава сряда!

      Изтриване
  6. Роси, знам, че е чудна, защото съм правила сом с бадеми на фурна и става страхотен, а между другото любимите рецепти са ми пържени, колкото и да не е здравословно:), просто е по-вкусно. Така, че съм сигурна, че лаврака е перфект! А в комбинация със сосчето, вече е прелест! Благодаря за десерта:) Прекрасен ден, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Кате,радвам се,че ти се е харесал "десерта" :) !
      Прекрасен нека бъде и за теб! :)

      Изтриване
    2. Роси, Честит Никулден! Здраве и щастие!

      Изтриване
    3. Благодаря ти,Кате,здраве и на теб и семейството ти!

      Изтриване
  7. Не обичам риба под никаква форма, обаче отивам на разходка из блога ти да си намеря нещо за хапване за днес, че не знам, какво да готвя:)
    Пегръщам те Лекси*)Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си,че рибата няма да те съблазни,надявам се да "опита" десерта,Кате!
      И дано намериш вдъхновение от разходката :) !
      И аз те прегръщам,мила!

      Изтриване
    2. Удивителен е десерта Роси, невероятно красив и "ароматен":)
      Избрах си баница, направих я и сега ще я поствам!
      Хубава вечер*)

      Изтриване
    3. В блог-рола виждам,че изборът ти е чудесен,след малко ще отида да й се порадвам!Благодаря за доверието за пореден път,мила!Прегръщам те!

      Изтриване
  8. О, Роси, на една вълна сме тези дни :) Обожавам лаврак, следващия път задължително ще го панирам с ядки. Изглежда и ми звучи супер вкусно! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е,твоето предложение също е страхотно,Дилянче!Дано ти хареса и тази версия!Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  9. Роси, много апетитно приготвена тази рибка.Поръсвала съм с бадеми, наистина сьомга и много ми харесва, а орехите при шарана в плънката, тази изея не ми беше идвала.Благодаря ти за споделеното! Сега се чудя какво по-напред да правя, лимонено масления ти сос ли тази панировка ли...Ще взема да направя от всичко по една дегустаторска порция...:)

    ОтговорИзтриване
  10. ммм като гледам колко апетитно изглежда отсичам: утре ще ви идвам на гости :)))
    Роси,много добре се е получила рибката!
    Прегръдки мила и хубав празник

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно приготвен лаврак!
    Изглежда още по-апетитно в тази орехова коричка,а сосчето го превръща в неустоимо кулинарно изкушение!
    Сърдечни поздрави,Роси!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси , чудесна е рецептата ти ! Особенно много ми допадна сосчето !
    Не отказвам и десерта :)) !
    Весел Никулден ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  13. Много атрактивно изглежда, Роси!
    И аз от доста време се каня да пробвам орехова панировка.
    Много навременно даваш тази рецепта :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Тази орехова панировка ме изкуши много! Както са подредени тези апетитни филенца и гарнирани със соса, мога да ги изям всичките. :)
    Весел празник, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ореховата панировка ми е любима, изглежда прекрасно при теб! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотни са, Роси! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, ако си наловила сьомга, пращай я насам, у дома я харесват твърде много, но и филенце с орехова пинировка няма да откажем! Грабвам си парченце, топвам в сосчето и преглъщам...ама утре ще се приготвя риба, та да не ми текат лиги...

    ОтговорИзтриване
  18. И десерта и рибката се приемат с удоволствие!
    Рибата с тази панировка е много, много вкусна! А сосчето я допълва идеално!
    Хубава вечер и приятен празник утре!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, Честит Празник! Рибката е превъзходна и ще се пробва. Сьомгата според мен е най-вкусна приготвена на пара или в пергамент, ако не си пробвала надникни при мен!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Купила съм лаврак за утре, ама не съм се спряла на предложение и май е време да спра да гледам, защото всяко следващо ми харесва все повече. Това тук веднага се нареди в топ 3. Да видим.
    Хубава вечер, Роси!

    ОтговорИзтриване
  21. Роси,винаги си в крак с празниците!Чудесна рецепта ни предлагаш за утре, а десерта е великолепен!Май съм ходила на този остров,доколкото си спомням, гледах там удивителни растения и пеперуди/мисля,че Бени от Цюрих ни разходи лично преди време/Уникално място,може пък да отидем някой ден!Пожелавам ти го по-скоро!Ако отидеш,моля те,сподели снимки!

    ОтговорИзтриване
  22. Много ме радвам коментарите ви,момичета,благодаря ви най-сърдечно!
    Танче,възможно е,вярно,че Бени ни бе показвала нещо приказно с пеперуди,сигурно за там е било.
    Благодаря за хубавото пожелание,дано,дано!!

    На всички вас и семействата ви честитя Никулден и ви пожелавам весел празник!!

    ОтговорИзтриване
  23. Роси много интересно приготвен лаврак, страхотна е идеята с орехите, много добре се връзват с рибката, а и така бих планирала, иначе съм върл противник на панировките!
    Много красиво и вкусно поднесено!
    Прегръдки Роси и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Роси, това е страхотна рибка, лавракът, а така приготвен съм сигурна, че ще е много вкусно! И ние може да си направим рибка пак тези дни, ще потърся филенца и ще докладвам. От твоите снимки, макар че е още сутрин, направо огладнях, великолепно ястие!
    Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  25. Евка и Мария,благодаря за хубавите думи,момичета!Надявам се да ви хареса рибката!Хубав петък и уикенд!

    ОтговорИзтриване
  26. Росинка, докато ти разглеждах блога съвсем случайно попаднах и на тази рецепта! Много се радвам, че си й се доверила! Аз пък ще пробвам с лаврак :) А пушена сьомга обичаш ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зорничка,бих ти се доверила за всяка рецепта,мила,а твоята сьомганаистина много ме съблазни!За съжаление никак не се спогаждам с тази риба,както и да я приготвя самия вкус не ни допада.А иначе е толкова блага риба,с едра месеста част,красива е дори за снимки,ама пусти вкус не ми ляга на небцето.
      За сметка на това панировката добре се вписа към лаврака,така че пак идеята ми бе полезна.
      Пушена похапвам много рядко и то на заведение,ако е добавена в някоя салата с морски дарове,малко по-приемлива ми е,но аз иначе не бих си купила специално.
      Поздрави и до скоро! :)

      Изтриване
  27. Роси, филенцата станаха разкошни!

    ОтговорИзтриване