27 декември 2012 г.

питка с късмети















Тестото за питката замесих с миксера и бъркалките за тесто,което е отлично решение за този,който няма хлебопекарна и който като мен не иска да меси на ръка. Снимките ми са ужасни,фокус никакъв,но  семейството чакаше на празничната трапеза,а и на тази светлина кой знае какви различни резултати нямаше да постигна,затова направих няколко бързи кадъра без много суетене.
Публикацията е по-скоро за статистиката и най-вече да си я имам записана рецептата ,защото и на следващия ден като  затоплих останалата питка във фурната беше бижу ! :)


 





Продукти:

350 мл. прясно мляко
200 гр. кисело мляко
2 яйца + 1 белтък, жълтъка с 1 с.л. олио + 1 с.л. прясно мляко - за намазване
1 с.л.  сол
1,5 ч.л. захар
1 с.л. пресен лимонов сок
1/2 кубче прясна мая
брашно - колкото поеме за не лепнеща топка тесто,приблизително 800-900 грама
----------------------------------------------------------------------------------------------------
60 гр. топено масло + 2-3 с.л. олио
краве сирене-натрошено
шарено сол - по желание
сусам за поръсване




 

Приготвяне:

Разтворете маята в топлото прясно мляко.
В дълбока купа сипете около 500 гр. брашно,чукнете яйцата + белтъка,добавете прясното мляко с маята,киселото мляко,сол и захар и започнете да разбивате с миксера.Постепенно добавяйте още брашно,докато тестото започне да се отделя от стените на купата .С намаслени ръце го премесете няколко пъти,за да се уверите,че е стегната,еластична топка и не лепне.
Намажете дълбок съд с много тънък слой  олио и сложете вътре тестото,покрийте го със свежо фолио или чиста кърпа и оставете съда на топло ,докато тестото удвои обема си.
Аз загрявам фурната до 50 гр.,после я изключвам и оставям вътре съда с тестото да втаса.
Когато тестото е готово го разделете на 12 части.С намаслени ръце раздърпайте всяка част на правоъгълник ( както се оформят фитилите на козунаците ) ,намажете с разтопеното масло,поръсете сирене и шарена сол.
В началото на правоъгълника постовете листчето с късметчето,
предварително завито в алуминиево фолио, завийте тестото напред откъм широката страна да се загърне сиренето,осучете фитила и го завийте на охлювче.
Подредете охлювите в тава,покрита с пекарска хартия.
Оставете питката да втаса повторно.





Намажете я с жълтък,смесен с лъжичка прясно мляко и лъжичка олио,поръсете със сусам и я изпечете в загрята фурна на 175 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.







Използвам случая да благодаря най-сърдечно на Мина и Ина за прекрасните и много кокетни подаръци,които ми изпратиха,за вниманието и хубавите пожелания!
Домът ми се изпълва с все повече страхотни неща,които съм получила от приятели-блогъри и това не само ме прави много щастлива,а и придава съвсем друг смисъл на това занимание!
Ще ви покажа подаръците непременно,когато снимам нещо в тях ! :)



33 коментара:

  1. Роси, прекрасна е питката! Не знам какво им е на снимките, ама на мен ми изглеждат много апетитни:) Чакам публикация с подаръците, знаеш, че много се радвам на такива неща! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, разкошна пита! :) Много хапваме през празничните дни, пракаляваме дори, но като ти гледам снимките и отново огладнявам. :) Сърдечни поздрави и лека вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Приказна е питката, мила!!! И си представям колко е вкусна!! Липсата на време за фото сеанси по празниците е просто мъчителна :) поне за мен - и хем сърце не ми дава да карам народа да чака на полупразна маса - хем ме е яд, че все не ми стига времето да нащракам каквото съм приготвила :)както и колкото на мен ми се иска...
    Хубав петъчен ден ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, много кипро си наредила питките, изглеждат много апетитно!
    Честито за подаръците :)
    Весело посрещане на 2013г :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна питка, изглежда много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Мила Роси Весела Коледа и Честито Рождество Христово!
    Пожелавам на теб и семейството ти много здраве и усмивки, много топлина и уют в дома ви и доброта в сърцата ви!
    Питката е прекрасна както винаги, а и сладките ми харесаха ;).
    Прегръдки и хубави новогодишни празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,по принцип и аз преди ползвах Ювата в съотношение 1 кубче за килограм брашно,макар да знаех,че е за два кг.Верно,че втасва много по-бързо,но пък често при печенето втасването продължаваше и ми се пукаха печивата.Затова реших за проба да намаля и да ти кажа пак втаса бързо,а и не ми се пукна питката.
      Със сигурност можеш да замесиш в машината стига да е голям контейнера ти,че си става доста тесто.
      Аз понеже правих тесто за пица с миксера и видях,че става и то много бързо,реших да се пробвам и на питка,но определено за големи количества тесто е по-леко да се заложи на машината.

      Изтриване
    2. Извинявай, Роси, без да искам изтрих коментара си!
      Без да искам съм те подвела с маята!
      Благодаря за отговора!
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. Роси, заприлича ми на букет от рози, златни при това! Толкова е красива! Хубав ден и весело предновогодишно настроение!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, питката ти е страшно апетитна!Чакам с нетърпение Новогодишните ти изкушения!

    ОтговорИзтриване
  11. Ех,че е бухнала!Страхотна идея за късмети,Роси.Весела Нова година и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  12. Така, така... и аз правих този тутманик за Коледа и ми се получи страхотно и на конци! Виждам, че и твоите охлювчета са много бухнали :)

    С пожелание за хубав предпразничен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни са питките и идеята е много добра с късметчетата вътре, Роси!Аз меся само с миксера, той прави всичко, аз само дооформям, но трябва да е стационарен, а не от тези които се държат в ръка.Весело посрещане на Новата 2013 г на теб и цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня,той и моя има стойка,ама купата не е много голяма.Но с по-малко количество ще слагам вече на стойката.

      Изтриване
  14. Роси, много хубава питка си направила!И си направила много апетитни снимки!
    А получаването на подаръци е страхотно изживяване наистина, а когато е от приятели е още по голямо и вълнуващо!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, Весела Коледа! Много здраве, щастие и късмет желая на твоето семейство! Много вкусна пита си направила. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Разкошна пита, Роси! Представям си колко са пухкави тези охлювчета! А за конците не се и съмнявам, те всичките пити на Вени са такива :)
    Ще пробвам и аз с миксера да замеся тестото, без друго още не съм оправила ръката... пък и кога де.
    Поздрави сърдечни на теб и спорна новогодишно-празнична подготовка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай с миксера,Пепи,за предпочитане е от на ръка,а и по-малко ще се плескаш :) ,пък и по-хубаво се измесва тестото и става много бързо.Аз за пица,пърленка,франзели все така ще меся вече.

      Изтриване
  17. Дами,на всички благодаря за похвалите и отделеното време,за пожеланията,за комплиментите!
    Предпочетох да разположа охлювите в по-широка тава,за да не се скупчват в кръгла,за да могат после лесно да се отделят като се избира охлювче с късметче,но който иска по-висока питка може да ги посгъсти в по-малка и по-висока тава.

    На всички пожелавам много весело посрещане на новата година! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Роси,разкошни са ти питките-много ми харесаха.
    Приятен ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Много бухнало тук! Охлювчетата са страхотни, ама аз отдавна съм те записала в експертната си листа;)
    Весела Нова година,Роси!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудесна е станала, Роси!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесна идея,Роси за питка с късмети!Много добре изглежда,надявам се да е била много вкусна,както винаги при теб!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  22. Толкова добре ми изглеждат тези малки питчици, толкова са апетитни! Разбиването с миксера и аз съвсем наскоро го открих, но наистина е доста трудно за ръцете, по-трудно от месенето на ръка, за това поради липса на машина, на ръка! Прекрасно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  23. Роси, фантастични розички си спретнала, сигурна съм, е вкусът им е бил страхотен и сте имали прекрасни коледни празници, споделени с близки и любими хора! Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотна питка - ароматна и пухкава като снега навън. :) Само красоти ни показваш (и се облизвам пред монитора) и все набелязвам по някоя вкусотия! :)
    Весело посрещане на Нова година!

    ОтговорИзтриване
  25. Роси, страхоооотна питка си спретнала и явно отлично си ги изплела глутеновите нишки (-: Усмихнати и весели празници, Еликсирче!

    ОтговорИзтриване
  26. Прекрасна питка, Роси! Пухкава и с апетитна поръска! Весело посрещане на Новата година :) Нека е още по-успешна и великолепна!

    ОтговорИзтриване
  27. Много ви благодаря,Дами,много ме зарадваха думите и пожеланията ви!
    Весело посрещане на новата година на всички вас!

    ОтговорИзтриване
  28. Чудесна слънчева питка, Роси! Прекрасна е! Пухкава и със сигурност много вкусна.
    И да, такова голямо количество тесто е малко трудно за месене с миксер, но моят е на стойка и аз не го държа. Както и да е това, но питката е невероятна, още веднъж комплименти!

    Прегръдки, мила Роси и весело посрещане на Новата година, здраве и щастие за цялото семейство! Ще се "видим"/четем в края на януари отново. До тогава ти пожелавам всичко най-хубаво!

    Venetta & Co ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени,благодаря за хубавите думи отново!Както винаги ме зареждаш с много позитивни чувства!
      Важното е,че си ме подтикнала да опитам този начин на замесване и е идеален.Добре е човек да има резервен ход,ако машината сдаде багажа,а знаеш,че нямам доверие да се размеся на ръка и то за питка баш.А пък за разни хлебчета,пица изобщо вече няма да цапам машината :).
      Ще опитам да сложа миксера на моята стойка да видим как ще е.
      Пожелавам ти успешно лечение с отлични резултати,да имаш сили и енергия за вкусни рецепти през новата година!Прегръдки и до скоро! :)

      Изтриване