7 декември 2012 г.

Еми Таракчиева гостува на Кулинарен еликсир с 5-степенно меню

Еми Таракчиева е една много симпатична,мила,скромна и усмихната дама!
Наред с това е от нашата групичка кулинари,които се събираме и винаги се радвам,когато успее да бъде с нас,макар да й се налага да пътува от най-далеко за срещите ни.Дъщерите ни са тийнейджърки в близка възраст,което е още една допирна точка помежду ни.
От известно време имах голямо желание да я поканя да бъде мой гост!
Онова,което силно ме мотивира да съм нетърпелива да ви я представя е невероятно богатото й кътче с рецепти,които са от най-разнообразен десен!
Най-удивителното,което буди у мен огромен респект и уважение към труда й е постъпковото представяне на всяка една рецепта!
Представени по този начин, да готвиш по нейните рецепти е не само вкусно удоволствие,а и супер лесно и удобно,защото целият процес е заснет подробно.
Колегите-блогъри-кулинари са наясно в детайли с постъпковото снимане и представяне,но искам да подчертая за всички,които са най-вече читатели и черпещи идеи,че да снимаш всеки етап от приготвянето на дадена рецепта е начинание,което изисква заслужено уважение и безброй адмирации!
Макар понякога и аз да се старая  да щраквам по някоя снимка за онагледяване на направата трябва да призная,че не ми е любим момент.
Всяка една такава снимка означава да прекъснеш работа,да си избършеш и/или измиеш ръцете,да включиш апарата,да снимаш,да го изключиш и да продължиш,и пак така,и пак така,а на финала и да презентираш сготвеното в поне няколко плана,разреза и т.н.
Еми и Мария са двете дами,които за мен са ненадминати и много постоянни в това отношение и поднасям към двете моите комплименти както за цялостното съдържание на блоговете им и богатия кулинарен опит,така и за огромния труд и търпение да онагледят рецептите така,че да са супер достъпни за всеки.
Еми освен,че ми оказа честта да бъде мой гост ме изненада с едно пребогато 5-степенно меню,което освен,че е безспорно вкусно,е изцяло в духа на коледните пости .
Нямам съмнения,че ще се хареса и на вас,приятели!
Еми,благодаря ти за това царско меню,страхотно представяне!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


За мен днешното гостуване при Роси в "Кулинарен еликсир" е много специален момент.
Много харесвам нейното кулинарно местенце. Предпочитанията ни са толкова близки, че в нейната кухня аз се чувствам като в своята. Изпробвала съм не малко нейни рецепти - винаги много точни и перфектно поднесени. 
За мен е чест и истинско предизвикателство да й гостувам!
Роси бе първата, която "откри" моя блог, даваше ми съвети, подкрепяше ме. Покани ме на среща на кулинарните блогъри във Варна, където се запознах с прекрасни момичета, автори на блогове, които редовно посещавам. И ето, че и първата ми покана за гостуване дойде отново от нея. 
Благодаря ти, Роси, че си толкова мила, човечна и отзивчива! 
Истинска щастливка съм, че те познавам!


Картофена салата с печени чушки








Продукти:

1 кг картофи
1 кг пиперки (червени, зелени, жълти)
1 глава червен лук
сол
оцет
олио
2-3 с.л. леко запечени тиквени семки (по желание)
ситно нарязан магданоз

1. Сварете картофите и ги обелете. Опечете чушките и също ги обелете. Нарежете лука на полумесеци.
2. Смесете в купа нарязаните на кръгчета картофи, нарязаните на ленти чушки и лука.







3. Подправете със сол, оцет и олио на вкус. Разбъркайте добре салатата. Поръсете я с нарязан на ситно магданоз и запечени тиквени семки.









                                                                * * * * * * * * * * *




Бобена супа със спанак




Продукти:

1 ч.ч. бял маслен боб
1 дафинов лист
2 с.л. зехтин
1 склидка чесън
1 купичка, нарязан много на ситно спанак
магданоз
сол
черен пипер
лют червен пипер


Приготвяне:

1. Измийте боба, накиснете го със студена вода и ги оставете да престои така 1 нощ. Добавете 1 дафинов лист и го варете до омекване. Много вкусен става боба, ако вместо във вода, го варите в зеленчуков бульон. Но трябва бульонът да не е подсолен, защото иначе бобът ще се стегне и няма да омекне. Ако използвате кубче зеленчуков бульон, сложете го на края.







2. Задушете смачкания чесън в малко зехтин за кратко и го добавете към боба.

3. Подправете със сол, черен и малко лют пипер. Оставете я да поври още 3-4 минути. Ако желаете, намачкайте част от боба, за да се сгъсти супата. Прибавете спанака и магданоза и разбъркайте.Сервирайте я гореща.







                                                                     * * * * * * * * * *





Оризови кюфтета



Продукти:

1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. зеленчуков бульон
1 с.л. настърган лук
2 с.л. галета
сол
черен пипер
лют червен пипер
олио


1. Измийте ориза, залейте го с бульона, малко сол, щипка лют червен пипер и черен пипер и го варете под капак на слаб огън докато поеме всичката течност. 

 


 
                             Оставете го похлупен да изстине напълно.

2. Смесете ориза с галетата, настъргания лук, ако е необходимо още сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте хубаво сместа.







3. Гребете с лъжица от оризовата смес, оформяйте кюфтенца и ги пържете в сгорещена мазнина.

Подсушете ги с домакинска хартия или салфетка.





Ако желаете, може да сложите в сместа 2 с.л. олио или зехтин и да подредите кюфтета в тава, покрита с хартия за печене. Оформете ги с гърба на мокра лъжица. 








Печете ги в загрята на 220 С фурна докато се зачервят. Поднесете ги със салата и доматен сос. 





                                                                         * * * * * * * * * *


Пълнени домати с ориз





Продукти:

4-5 средни домата
1/2 стрък праз
1/3 ч.ч. ориз
1 с.л. настърган морков
1 скилидка чесън
2 с.л. олио
1-2 с.л. зехтин
1 ч.ч. зеленчуков бульон
шепа нарязан на ситно босилек
сол
черен пипер
лют червен пипер

1. Нарежете праза на ситно. Отрежете капачетата на доматите и ги издълбайте.



2. Задушете праза с малко олио докато омекне. 








Добавете настъргания морков и ситно нарязания чесън. Объркайте и те да се задушат в мазнината.







3. Прибавете ориза и бъркайте докато всяко зрънце се покрие с мазнина и стане прозрачно.






                 Добавете вътрешността на доматите, нарязана на ситно.


4. Добавете зеленчуковия бульон, сол, черен и малко лют червен пипер и оставете ястието да покъкри под капак докато оризът почти напълно поеме течността. Накрая добавете нарязан на ситно босилек.







5. Посолете леко издълбаните домати. Капнете във всеки от тях капка зехтин.Напълнете ги с ориза. Захлупете ги с капачетата. Поръсете ги със сол, малко зехтин и ги печете в загрята на 220 с фурна.




6. Поднесете ястието, поръсено с още малко босилек.







                                                                     * * * * * * * * * *





Шарлота с круши и медени бисквити



 





Продукти:

3 кг. круши
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода (може да замените половината с 1/2 ч.ч. бяло вино)
сока и кората на 1/2 лимон
парче портокалова кора
пръчка канела
звездичка анасон
2-3 зърна бахар
1 с.л. мед
1 с.л. ром (по желание)
500 г меденки (обикновени бисквити, бисквити "Закуска" или др.)
1 ч.ч. орехови ядки, печени
1/2 ч.ч. захар (за карамелени фигурки, ако желаете)

Продуктите са за голяма торта. Ако желаете, може да ги намалите на половина и да направите шарлотата в продълговата форма за кекс. 


Приготвяне:

1. Обелете крушите, почистете ги от семето и ги нарежете на парченца.

Залейте ги с водата и сока от лимона за да не потъмняват. Добавете лимоновата и портокалова кора, пръчката канела, анасон, бахар, захар и ги варете на тих огън докато омекнат. 






                          Оставете ги в сиропа напълно да изстинат.


2. Отстранете канелата, анасона, бахара и корите от лимон и портокал. Отцедете крушите от сиропа. Сложете в него 1 с.л. мед. Върнете сиропа в тенджера и го варете докато се сгъсти. Оставете го да изстине. Ако желаете, може да му добавите 1 с.л. ром.



3. Подредете по дъното и стените на тортена форма бисквити. Попълнете дупките с парченца. 







Изсипете половината от крушите. 









Покрийте отново с пласт от бисквити. 









   Изсипете останалите круши. 
Залейте отгоре сгъстения меден сироп. 






Оставете тортата да стегне в хладилник. 
Преди поднасяне я поръсете с нарязани печени орехови ядки и карамелени фигурки (по желание).



















21 коментара:

  1. Чудесен кулинар ти гостува днес ,Роси ! Често прескачам до блога на Еми , разнообразието от рецепти впечатляващо ! От чудното меню днес особенно много ми хареса боба със спанак !
    Желая и на двете ви по-чести срещи и още много интересни рецепти !
    С поздрав ! Хубав петък !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно меню Роси, пробвала съм всичко, без шарлотата!
    Пожелавам ви още много приятелски срещи!
    Пожелавам един чудесен ден и за двете ви!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, поканила си си чудесна гостенка!

    Еми, менюто е чудесно! Богато и много апетитно!

    Поздрави и за двете ви, домакиня и гостенка и весел weekend!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, гостенката ти е чудесен кулинар наистина! Радвам се, че я познавам лично! И също съм много впечатлена от постъпковите и снимки, знам какво означава това и наистина заслужава адмирации!
    Днешното меню е страхотно, всяко от нещата бих опитала с удоволствие и най-вече от ароматния крушов сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  5. Бих опитала от всичко, просто е прекрасно!
    А от тортата ще си похапна даже 2 парченца, само да има!

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления за избора на гост, Роси!
    Все интересни рецепти!
    Наистина много впечатляващо меню!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятни ястия и снимки! Напълнихте ми и стоплихте душата ми, дами! Прекрасни сте и двете! Благодаря ви за дарената наслада! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Нареждам се за парче от десерта :)
    Чудесна гостенка, Роси и страхотно меню!
    Поздрави и за двете ви, дами!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси,чудесна гостенка и невероятно представяне!
    Поздравления!
    Прекрасни почивни дни Ви желая!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления и за двете невероятни приятелки-кулинарки!Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Още веднъж искам да благодаря на Еми за готовността да ми гостува,и то с цели пет чудесни рецепти,от вкусна по-вкусна!Салатката още утре ще бъде направена,а най-много занимава ума ми естествено разкошната шарлота!
    Приятели,радвам се,че ви допаднаха предложенията на Еми!Посетете непременно и нейното местенце,за да видите рецептите в пълния им набор от постъпкови снимки,защото аз не успях да побера всички в публикацията,а те наистина онагледяват много подробно целия процес на приготвяне !
    Много ми е драго,че Кулинарен еликсир посрещна още един приятел!

    На всички пожелавам спокойни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Поздрав и за двете, а тази шарлота е доста вдъхновяваща, непременно ще прегледам пълния инструктаж и фотоси! Отново ме карате да се радвам на едно прекрасно виртуално приятелство, мерси за споделената публикация и на двете!

    ОтговорИзтриване
  13. И двете сте чудесни - и като домакин, и като гост!
    Чудесно меню, с прекрасни рецепти и изкушаващи снимки!
    Поздравления и за двете!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотна гостенка си имаш, Роси! И какво меню само!
    Интересен ми стана боба със спанак - такава гозба нито съм опитвала, нито съм чувала.
    Поздрави и хубави почивни дни ви желая!

    ОтговорИзтриване
  15. Какво меню само... страхотно! Всичко много ми харесва! Най-нестандартно ми звучи рецептата за бобената чорбичка. Новост за мен са разните подправки и добавки. Ех, Роси, завиждам ти за гостенката :) Искам и аз, и ако може реално :) Много хубав и богат пост! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. 5 степено и 5 звездно меню сте презентирали! Роси, Еми, невероятни сте и двете! Еми, искрени комплименти за огромният труд, за невероятният талант и вкусните рецепти!

    ОтговорИзтриване
  17. Браво, браво, браво и така пет пъти. Прекрасно меню и поклон за труда!
    Роси на теб хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Богато меню представено от невероятна гостенка!
    Прекрасни предложения,поднесени красиво!
    Поздравления за домакинята и за гостенката за вложеното старание!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря на всички за хубавите думи и поздравления! Трогната съм!
    Роси, искам и аз и тук да ти благодаря още веднъж за поканата! Да ти гостувам бе за мен огромно удоволствие! Много ми е приятно да общувам с теб и очаквам с нетърпение следващата ни среща! Прегръдки за сега!
    Хубави, щастливи и усмихнати празници пожелавам на Вас и семействата Ви!

    ОтговорИзтриване
  20. Интересен гост, с още по интересни ястия. :)
    Шарлотата ме спечели! Имам много круши. Ето къде ще отлитнат 3 кг от тях :)

    ОтговорИзтриване
  21. Еми,благодаря ти,мила,непременно ще има още срещи!

    На всички благодаря за вниманието и отзивите,много ми е драго да ги прочета!

    Хубав ден ви пожелавам,дами!

    ОтговорИзтриване