Много лесна за приготвяне пица.
Нарича се друсана,защото всички продукти се слагат в купа,тя се похлупва и раздрусва,докато всичко вътре се хомогенизира.
Аз не стигнах до тази процедура,защото просто си разбърквах всичко с шпатула, а брашното не съм го мерила - слагах на око, докато ми хареса консистенцията - гъсто кексово тесто.
Тук искам да отворя една скоба за всички онези,които се ужасяват ,когато видят в дадена рецепта брашното да е посочено в количество "на око" или "колкото поеме".Защото има и такива,срещала съм много въпроси и коментари по този повод.
Та според мен колкото по-рано започнете да прилагате брашното в тези
"мерни единици",толкова по-добър усет ще развиете към приготвянето на всякакви тестени изделия,а няма да следвате сляпо рецептите,и ще имате чудесни резултати.Освен това понякога количествата не са написани ясно или коректно и човек може много да се подведе.
До този извод достигнах преди доста време след една рецепта за сладкиш,в която брашното беше посочено така : 1-1/2 чаени чаши,
"мерни единици",толкова по-добър усет ще развиете към приготвянето на всякакви тестени изделия,а няма да следвате сляпо рецептите,и ще имате чудесни резултати.Освен това понякога количествата не са написани ясно или коректно и човек може много да се подведе.
До този извод достигнах преди доста време след една рецепта за сладкиш,в която брашното беше посочено така : 1-1/2 чаени чаши,
та не ставаше ясно точно колко е-половин чаша ли,една чаша ли,една и половина чаши ли???
Аз сложих една и половина /в последствие стана ясно,че трябвало да бъде от половин до една чаша /.
Тестото ми стана ужасно гъсто,сбито и въпреки,че дълбоко се усъмних,че това е правилното количество изпекох сладкиша така - естествено беше пълен провал.
Тестото ми стана ужасно гъсто,сбито и въпреки,че дълбоко се усъмних,че това е правилното количество изпекох сладкиша така - естествено беше пълен провал.
С месенето на тесто с мая положението беше следното-след първите си два хляба в машинката ,направени сполучливо,но точно по указанията и грамажите,реших да направя и първата си питка.
Никога не бях месила тесто за питка.В избраната от мен рецепта брашното беше дадено-колкото поеме.
Питката стана чудесна,а оттогава насам се научих да си преценявам брашното сама и сега го меря само и единствено,за да го цитирам в рецептите тук.
Никога не бях месила тесто за питка.В избраната от мен рецепта брашното беше дадено-колкото поеме.
Питката стана чудесна,а оттогава насам се научих да си преценявам брашното сама и сега го меря само и единствено,за да го цитирам в рецептите тук.
Разбира се,тези пояснения са за съвсем начинаещите в кулинарията,защото те са онези,които изпадат в паника от неточната мярка на брашното.
Всички останали отлично знаят от опит,че брашната са различно хигроскопични,яйцата-различни размери,киселото мляко - различно гъсто и т.н. причини,налагащи индивидуалното съобразяване на количеството брашно и прилагането му по-скоро по усет , а не до прашинка,както е дадено в някоя рецепта.
Всички останали отлично знаят от опит,че брашната са различно хигроскопични,яйцата-различни размери,киселото мляко - различно гъсто и т.н. причини,налагащи индивидуалното съобразяване на количеството брашно и прилагането му по-скоро по усет , а не до прашинка,както е дадено в някоя рецепта.
Ето какво сложих аз за тази пица:
4 яйца
300 мл. кисело мляко
1,5 ч.л. сол
1 равна ч.л. сода бикарбонат,угасена с 2-3 капки лимонов сок
1 с.л. зехтин
2 к.ч. зърна варена царевица
1 к.ч. маслини,обезкостени и на парченца
1 червена чушка на парченца
1 к.ч. кубчета кашкавал
1 к.ч. кубчета колбас
подправки-сминдух,риган,магданоз,черен пипер
брашно-колкото поеме до гъсто кексово тесто :)
Разбъркайте или раздрусайте /както предпочитате/ всички продукти.Изсипете ги върху застлана с пекарска хартия тавичка / най-добре тази от фурната ви /.Разпределете равномерно,заравнете и изпечете в предварително загрята фурна.
Пицата дефакто си е един тънко изпечен солен кекс,но е много лесна,бърза,хрупкава и вкусна!!
адаптирано от тук
И на финала на публикацията искам да ви честитя днешния
Ден на прегръдката и ако още не сте го отбелязали подобаващо в духа на празника - побързайте,вечерта е пред вас :)) !
Много лесна пица, браво! Аз правя подобна, нищо чудно и да е същата, но й казвам бъркана. Не помня съставките наизуст,но идеята е същата.
ОтговорИзтриванеМного е вкусна и както обичаме пица... Май още утре ще разбъркам една.
Прегръдка от мен послучай този интересен ден на прегръдката!
Оооооо....как ме раздруса с твоята пица, Елексирче! Голям апетит ми създаде!Ние в нашето семейство много обичаме пици и....твоят вариант е....чудесен- бърз и лесен и....със сигурност много вкусен!!! Ще внесем разнообразие с твоята рецептичка!
ОтговорИзтриванеЖелая ти много приятни мигове през съботната вечер! Прегръдки!
Скица!Страшна си капия просто!Друсана пица .... ха,ха!
ОтговорИзтриванеЕликсирче, разби ме с това заглавие:)! Викам си какво ли е правила, Роси?! Интересна идея, браво! Скоро ще взема и аз да раздрусам една:). Честит празник, Миличка! И много прегръдки от мен!!!!
ОтговорИзтриванеРоси , много хубава пицата ,бе ...то направо като тукашните :)Хареса ми това друсане:))..лесно става така :)! Ще я пробвам в най- скоро време !
ОтговорИзтриванеСилна прегръдка и хубава съботна вечер :)!
хахааа...смях се още преди да отворя блога , но сега съм на друго мнение.
ОтговорИзтриванеХареса ми определено и рецептата и вида и!
Прегръдки Роси и хубава неделя*)
Хм, добре, де :)) Мисля, че има нещо телепатично между нас :)) Онзи ден разправях на Катето, че все си мисля за пица и когато видях нейната, окончателно си я навих на пръста, даже щях снощи да правя, но все тревоги нещо и пак остана да чака. И твоята ще пробвам, още повече, че адски бързо и мързеливо ми се вижда :)) Перфектно за мен :)
ОтговорИзтриванеА казах ли ти, че е страхотна - ако не съм, то се подразбира по това, че ще я правя :))
Мерси за рецептата :)
Вкусен резултат,Роси!За заглавието само мога да кажа ,че и то е много атрактивно!Обичам пици,твоята ми допадна много,ще се пробва!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много лесничка ми се вижда,а и със сигурност и вкусна-пица,кой не обича?
ОтговорИзтриванеРоска, усещам, че ще ми стане любимата пица :) Уважавам всичко бързо и лесно! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕлексирче, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеПО повод брашното. днес правих едни страхотни кифлички,
като в едната рецепта се даваха 850 г, в другата 1 кг.
Разликата не е малка, но точно 1 кг отиде при мен!
Сърдечна и топла прегръдка!
Роси, прегръщам те силно, докато още е Прегръдкин ден, а утре ще направя и пицата, че е лесна, та лесна.
ОтговорИзтриванеХайде и от мен една голяма виртуална прегръдка! А пицата е чудна, още тази седмица ще я направя!
ОтговорИзтриванеПица отдавна не съм правила и е ред да направя-твоята със сигурност ще е,защото от тестото все ми стават или много тънки или дебели-не ги уцелвам както си трябва де.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер ,Роси-прегръдки!
Ехей,момичета,направих ви весело покрай това заглавие,а ? :)))
ОтговорИзтриванеНоооо...съм се придържала към заглавието от източника,а пък рецептата ми попадна от отчетната на Гответе с мен.Аз лично,както съм писала,не друсах нищо,но идеята е....да друсате!Така че кой както му харесва,важното е да му е сладко!Много е бърза рецептата,идеално спасява от глад за кратко време,дава широко поле за импровизации,няма нужда от теста с мая,втасвания и т.н.
При мен беше по-скоро както казва Нинчето-бъркана пица.
Благодаря на всички,които се отбиха,посмяха се покрай мен и си създадохме настроение!
Много уютна неделя,дами!
Ха, как ме изненада с тази друсана пица!
ОтговорИзтриванеВсе си мислех, че като отворя блога ти ще видя друсан кебап поне, пък то - почти пица било. Имайки предвид, че харесвам и солен кекс и пица, ще раздрусам една още тези дни. И тази мярка "окомер" е много точна, да знаеш :) Ама пък така човек свиква с брашното и да се справя с положението при такива недописани ситуации.
Роси, а размери на тавата ще дадеш ли :)))))) като не пишеш брашното поне :Р
Пепи,в най-голямата възможна ,душа,аз я правя в плитката тава на фурната.
ОтговорИзтриванеСпециално за теб обаче по късна доба изрових един шивашки сантиметър и измерих :).
Тавата е 38 см./30 см.
Макар че съм сигурна,че си от кулинарите,дето не им трябват ни мерки,ни теглилки!
Окомера е най-вярната мярка,убедила съм се :)!
Лека нощ и приятна,снежна неделя!
Аз съм правила бъркана пица и много ми хареса, но там имаше мая, тази е още по-лесна, още утре ще я забъркам :)
ОтговорИзтриванеРоси, много ми хареса поста за брашното, истината е такава,каквато си я написала. И аз най-вече слагам на око, особено пък за пити и хляб.
Приятна неделя!
Е не! Довърши ме с тая друсана пица, а и с тази мярка на око :)))). Не за друго, а защото моята е все на око :))) и после се чудя какво да пиша в рецептата :).
ОтговорИзтриванеЧудесна е идеята ти за пица Еликсирче и ще бъде изпробвана още днес.
Хубава неделя!
Лелеее! Страхотна идея е тази пица! Непременно ще я изпробваме. Мисля, че и на моята студентка много ще и допадне и лесно ще си я приготвя. Много ти благодаря!
ОтговорИзтриванеЕми,благодаря ти!На девойчето определено ще й свърши работа!Да ви е сладко!
ИзтриванеПетя и Диди,благодаря ви,че се отбихте насам и че споделяте мнението ми за мерките "на око".Всички ние от опит сме разбрали,че така е най-правилно и полезно,но често съм чела да се вайкат точно от това,че не е измерено точно брашното.
ОтговорИзтриванеДано ви хареса пицата,да ви е сладко и хубава неделя,дами!
Мила Роси, чудесна идея! Днес се чудех какво да направя и си мислех, за солен кекс, но си казах, че само с него няма да успея да се измъкна. Сега обаче кекс във вид на пица, ще мине със сигурност. Благодаря ти за чудесната идея. Избави ме от дълъг престой в кухнята, за който днес нямам някак никакво желание. А този празник на прегръдката ще го отпразнувам с удоволствие.
ОтговорИзтриванеПрегръщам те силно и ти пожелавам един прекрасен неделен ден!
Вени,дано ви хареса,ще се радвам да споделиш!Да ви е вкусна!
ИзтриванеПрегръдки най-сърдечни!
Забавно заглавие,Роси, а мен ме връхлетя другото - джуркана, като копривата в Родопа :)))Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДиве,и джуркана може да се каже,то моята баш джуркана си стана :).
ИзтриванеПрегръдка и от мен,мила!
Прекрасна публикация ..
ОтговорИзтриванепрекрасна пица отивам да я правя ,че бабин Медун иска..
Прегръдки и после ще докладвам:))
ааа,щом е за него,бегай бърже,че ми е много мил и сладък!
ИзтриванеЧакам отзиви непременно!
Още като видях заглавието и разбрах за каква пица иде реч, Роси:)
ОтговорИзтриванеСамо че помислих, че си използвала купите за тесто на Тапер Уеър/ или нещо такова е името:)/ Прекрасна е! Аз правя тестото в такава купа, която сама го втасва и меси и щом е готово, капакът изхвръква.Поне на децата е страшно забавно, а аз избягвам тестото под ноктите:)
Хубава седмица!
А,е за такава купа пък чувам за първи път.Ще потърся повече инфо.Ааа,тестото под ноктите и аз го мразя,затова меся само в хлебопекарната.
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица и на теб!
Интересно и бързо!Браво Роси!И за снощи правих пица, но по традиционния начин!Следващия път ще опитам твоята.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря ти,Бети!Дано ви хареса!
ИзтриванеПриятна нова седмица!
Роси, уникална пица! Лесна, вкусна и бърза за приготвяне. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеЕви,благодаря ти!Успешна седмица и на теб,мила!
ИзтриванеМного ми харесва, ще я направя съвсем скоро :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Роси и хубава нова седмица!
Да ви е сладко,Зори!Хубава нека бъде и за теб!
ИзтриванеЕликсир,много драго ми стана,хиляди прегръдки от мен!Сайтът,от където е рецептата не е много харесван от по-активните блогъри,но там ако знаеш на чии рецепти да се довериш има и добри попадения.Аз си я хапнах така както е на снимката с резен домат и босилек,много добра комбинация се получи.
ИзтриванеПоздрави,хубава седмица и от мен!
Определено твоята снимка ме е провокирала да ти поискам рецептата,а сайта мен не ме притеснява,даже още една рецепта съм се нагласила от там да пробвам.Благодаря ти,че намина тук,много ме зарадва!Чувствай се винаги добре дошла!
ИзтриванеХубава да е и твоята! :)
много хубава пица, струва си да я опитате, аз вече я пробвах и е СТРАХОТНА. благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеА аз ти благодаря за отзивите!Радвам се,че ти е харесала!
ИзтриванеОт мен една късна прегръдка - Гуш! Пицодруската е чудесна! Бих си хапнала с удоволствие.:)
ОтговорИзтриванеПо повод брашното в рецептите - и мен два-три пъти ме "скастриха", за грамажите, че видиш ли съм пишела глупости на търкалета. Питката можела да поеме и 800 г и кило брашно, ако си по упорит.:) Хахахахха Ами ще поеме, ако я насилиш и на буца ронлива ще стане.:)
Вярно е, до усет е всичко. Колкото по-рано започне човек с експериментите, толкова по-бързо ще започне да усеща тестото. Един, два пъти като направи човек и после сам ще усети от къде изгрява слънцето.
Сега се старая да меря и пиша, ама както казваш - яйцето не мога да измеря, а и насилено с брашно, тестото наистина може да поема и повече.
Усет, усет и проба-грешка му е майката:)
Хубав ден, мила!:)
Е как пък така ще те кастрят?!
ОтговорИзтриванеДай ги насам да им издърпам ушите! :)
Съгласна съм с теб напълно!
Хубав нека бъде и твоят,Даре!
Ле-ле, че много вкусотии имам да си наваксвам при теб, Еликсирче :), но това "заглавие" на пицата ти :)) определено и спечели топ място в списъка ни "да се пробва - от Еликсирчето е"!!!
ОтговорИзтриване:)) хехе,има ли такъв списък?Уаааау!!!!
ИзтриванеДано ти хареса,мила!
Много се радвам като си наваксваш и ми разгледаш всичко, тъй драго ми става...!
Здравей и от мен! Чудесно се е получила пицата, радвам се, че се приема добре :) Пицата се казва друсана, точно защото както правилно е предположила Траяна се друса в купа на Tupperware, а не се бърка ;) Понеже обаче аз съм дистрибутор на Тапъруейър и не желая рецептите ми да бъдат разбрани като реклама, не съм споменала в рецептата за каква купа става въпрос. Дори в коментара ми със смигване изрично съм подчертала, че няма значение марката, всяка плътно затваряща купа върши работа :) Друсана пица
ОтговорИзтриванеА мярка на око наистина е най-правилна. Но и аз съм от хората, които се оплакват, когато не е посочено количество или грамаж. Защото ми е се е случвало спонтанно да реша да замеся нещо, и да имам само 600 г брашно, а да ми остане лепкаво тестото. Затова аз правя следното за моите рецепти: Претеглям брашното преди и след употреба. Тегля пакета, а не тестото ;)))) Ако в началото е 700 г а след това е останало 133 г, то пиша в рецептата "около 550 г брашно". Готово. Не е болка за умиралка, и не ми смъква рейтинга ;)
Още веднъж : Да ви е сладко ! :)
Искам да добавя само, че рецептата само в този й променен от тебе вид напомня солен кекс. В оригинал тя е с прясно мляко и без набухвател, което дава съвсем друга консистенция, брашняно-млечната смес просто споява съставките, без да се издува и да доминира.
ОтговорИзтриванеАлиана,добре дошла!И благодаря за хубавата идея за пицата!
ОтговорИзтриванеЧестно казано не съм обърнала внимание,че в рецептата ти няма набухвател,но така или иначе аз бих сложила при всички случаи,не харесвам печива без.А това,че я намирам като един вид солен кекс е съобразно моята направа,разбира се.Важното е,че ни хареса,независимо дали ще се бърка или друса.А такава купа,за която говориш не съм виждала.
Поздрави!
Росе, тогава промени заглавието на солен кекс ,редно е да пишеш от къде си я взела,и ако беше солен кекс нямаше да я печеш като пица, много си нагла с отговора на Алиана ,рецептата е нейна и правилата трябва да ги знаеш.А за въпросната купа не се и съмнявам че може и да не си чула,и важното е да не взимаш чужди рецепти без да пишеш кой е автора.
ОтговорИзтриванеМного е лесно да бъдеш груб,когато си анонимен,нали?
ИзтриванеЗащо не си написахте името толкова смело,колкото наставлявате!
Изрично в края на рецептата има даден линк към източника,от където съм взаимствала-пише "Адаптирано от тук".
Какво е редно в моя блог решавам аз и подобни напъни на тема авторство не толерирам.
От кого съм взела идеята е изрично посочено,текста съм си писала аз,не съм го копирала,снимките са мои,продуктите са такива,каквито на мен ми е харесвало да сложа,така че хайде моля ви се се вземайте на сериозно някъде другаде.
Дори в оригинал, тази пица от където и да се погледне си е солен кекс. Независимо дали е друсана или бъркана. Това, че е изпечена тънко (логично, при липсата на набухвател) не я прави пица пък, тъй като дори децата знаят какво представлява пицата - гарнирана пита. Но е въпрос на личен избор кой как ще си кръсти дадена рецепта.
ИзтриванеИ ако не е друсана в купа Тапъруейър, а във вакумиращата купа на Vakuvim http://i.data.bg/08/06/05/988349_orig.jpg на които съм дистрибутор, също ли няма да се получи друсана?
И какъв е проблема за авторство, при положение, че има посочен източник, собственоръчно написан текст и снимки?
А може би рецептата е защитена с лиценз, без право на употреба?