17 декември 2012 г.

бананово-морковен кейк с крем сирене





     
За този вкусен кейк подстрекател е Дани!
А тя освен да ви изкуши  има таланта така да го опише ,че неминуемо ще си кажеш-искам и аз!
Дани,благодаря за рецептата,страхотно вкусен и наистина сочен и влажен е кейка!

Според нейния източник в рецептата присъства и пюриран банан.
И тъй като вече имах представа от  морковен кекс и такъв с моркови и ябълки ,реших,че няма да е грешка да проверя съчетанието моркови-банан.
Пък и за мен банан в кексово печиво е винаги гаранция за великолепен аромат !







Получи се очаквано добра комбинация,препоръчвам ви кейка с чисто сърце,ще ви хареса!
Аз ще го сложа в графа любими и то доста напред в класацията!
На следващия ден е все така вкусен и сочен,което го прави много подходящ ,ако трябва да приготвите десерт от днес за утре. 







Продукти :

за кексовата смес:
2 големи яйца
150 мл. олио - 2/3 ч.ч.
1/2 ч.ч. кафява захар  / може и повече,ако ви харесва /
1 банан
2 моркова
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч.  фино смлени орехи
шепа стафиди
1/2 п. бакпулвер / аз го пропуснах,защото брашното ми беше за кексове,а в него има набухвател /
ванилия и есенция портокал

за заливката от крема сирене:
1 кут. от 175 гр. крема сирене Филаделфия натурална
1 яйце
3 с.л. пудра захар
ванилия 





Приготвяне:

Смелете орехите в блендер,прехвърлете в купичка.
Нарежете почистените моркови в купата на блендера и ги надробете ситно ( или ги настържете с ренде).Пуснете вътре и банана и пуснете още няколко завъртания да се намачка и той.
В купа сложете яйцата,кафявата захар,есенциите и разбийте с миксер да набухнат.
Добавете олиото,отново миксирайте.
Следват морковено-банановата смес,смлените орехи и брашното,смесено с бакпулвера.
Разбъркайте с шпатула да се обединят съставките.
Сложете стафидите и разбъркайте леко.
В тавичка за печене застелете на дъното хартия за печене,намаслете я.
Изсипете кексовата смес,заравнете.
В малка купа разбийте с тел крема сиренето с пудрата захар,ванилията и яйцето .
С лъжица или пош направете от тази смес решетка върху кекса.
Не покривайте плътно,трябва да останат прозорчета от кексовата смес,от където да излиза влагата при печенето.





Печете в предварително загрята фурна ( при мен 175 гр. долен реотан с вентилатор ) .
След около 20-25 мин. проверете с клечица ,бодната в кексовата част,трябва да излиза суха.
Не препичайте кейка,за да е влажен.
Оставете да се охлади в тавичката за 5 минути върху решетка.
После махнете откопчаващия ринг и изчакайте пълното охлаждане преди да нарежете.








 Днес отново имам повод да ви почерпя,защото моето гардже има имен ден,да ми е жива и здрава й пожелавам от сърце!


31 коментара:

  1. Роси ,най-напред честит имен ден на вашето гардже!:)Желая здраве,късмет и успех във всичко!
    Кексчето е истински разкош!Плодово,ароматно и сочно!Както винаги красиво поднесено!Заплениха ме чашките и чинийките на точки!
    Хубав празник и много настроение през новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Здраве и безброй сбъднати мечти желая на именичката! Сладкишът изглежда и "звучи" много апетитно, трябва да се опита. Прегръдки с пожелания за хубав празник! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, много здраве и късмет на именничката! Подозирам, че сме адашки с нея. :)
    Сладкишът е великолепен! Весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, да ви е жива и здрава очарователната именичка! Да носи с радост името си!
    И да сбъдна желанията си!
    Почувствах се много празнично- и сладкиша и сервирането му са превъзходни!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит имен ден на младша, Роси!
    Да носи името си с радост и много върхове да покорява!

    Сладкиша е страхотен! Този вече ще го направя :) Ама ха да видя кога ще е, че тук едни чакат за нещо шоколадово пак в почивния ми ден.
    Прегръдка, с пожелание за хубав празничен ден у вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник на дъщеричката ти, Роси!
    Да бъде здрава, щастлива и да има много късмет в живота си!
    Сладкишът ти се е получил чуден!
    Тези парченца в близък план на последната снимка направо са неустоими!

    ОтговорИзтриване
  7. Да ти е жива и здрава именничката, Роси! Сладкишът е невероятен, обожавам кекйкове с моркови!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен сладкиш, Роси! Отива в списъка за правене :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Еликсирче, нека "гарджето ти" да е най-щастливото на света!
    А аз не мога да се сещам за публикуваните си рецепти,
    може би защото нямам навика да ги повтарям :)
    Само някои солени!
    Чудесен е станал кекса, а и се радвам че сте го харесали!
    Прегръдки, мила и хубаво предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
  10. Честото на именничката и да ти е жива и здрава Роси! Кейка изглежда много вкусен и ароматен!
    Прекрасна седмица и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честит на младша и от мен. Много здраве и после много щастие, сбъднати мечти и какво ли още не;)
    Сладкишът е чудесен, ма то на Дани от творенията няма как да не излезе нещо много вкусно, още повече щом зад бъркалката стоиш ти;)
    Хубав празник, Роси!

    ОтговорИзтриване
  12. Да ти е жива и здрава и много щастлива красивата дъщеричка Роси!
    Целувам я, целувам и теб и си взимам парченце от ароматния сладкиш!
    Много нежен пост!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, да ти е жива и здрава дъщеричката и с гордост да носи името си и да ви радва,поздравявам я, почерпвам се със сладкиш и ви пожелавам приказна Коледа!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит имен ден на младша Елексир.Да е жива и здрава и да участва по-често в блога!Чудесен сладкиш си спретнала,Роси!Весели предколедни приготовления!

    ОтговорИзтриване
  15. Да се наредя на опашката и с леко закъснение,да почета празника!
    Честит да е за слънчицето Ви,много щастие и късмет да има в живота и!
    кекса е приказка!!!
    взимам си парченце за сутрешното кафе!
    прегръдки и хубава седмица ,мила

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник на Еликсир младша - да е жива и здрава! Сладкиша е разкош, Роси, обожавам ги този тип сладкиши, представям си как гали небцето:):):). Весели предпразнични дни, Роси на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, великолепни и доста изкушаващи снимки! Записвам си го и аз в списъка, защото усещам невероятното ухание и сочността. Благодаря ти, че сподели :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пропуснах да поздравя обичаното мамино гардже :))) Да ти е жива и здрава! Да ти носи много радости! (Не знаех, че на тази дата има такъв празник).

      Изтриване
  18. Благодаря на всички вас за поздравите,дза вниманието,за милото отношение!
    Прочетох с усмивка всеки коментар!
    Радвам се,че ви допада десертчето!
    С пожелание за хубави предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, много щастие и радост желая на твоето момиче!
    Кейка е превъзходен, наистина трябва да се опита!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Ох, че вкусноооо! Роси, пак изкушение! Много красив и вкусен сладкиш, няма съмнение! Записвам си го за проба, само да ми оздравее ръката! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Мариянче и Ирма,благодаря ви,дами!
    Сърдечни поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. Ауууу, ама как само съм го пропуснала - да ме извиниш пред именичката, моля те - желая й от сърце много любов, много щастие, много успехи :)) и по-често да ми идвате на гости ;)
    А кейкът изглежда зашеметяващо :) как елегантно само си го декорирала с крем сиренцето!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила,за сърдечните пожелания!
      Непременно ще се видим пак!
      Прегръдки и весела Коледа!

      Изтриване
  23. Здравейте!
    Хареса ми рецептата и много бих искала да я приготвя. Бихте ли ми казали какви са размерите на тавичката / формата за печене.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ви,надявам се да ви хареса!
    По спомен около 24см/24 см.
    Понеже го направих скоро и за заливката ползвах квасена сметана вместо крем-сирене да споделя,че не е добра идея.По-добре е да е маскарпоне или нещо от рода на Филаделфията.
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря за светкавичния отговор!!!
    Честит празник! Бъдете обичана и ценена Мама и Жена!

    Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и на вас,Даниела!Много сте мила!
      Сега като си чета предходния отговор исках да кажа,че този сладкиш на снимката си е с Филаделфия,както е по рецептата,но скоро го правих повторно и нямах под ръка крем-сирене,затова го замених с квасена сметана,но става по-рядка заливката и попива в голяма степен в кексовата смес,а целта е да са отделени и да е едновременно кекс с печен чийзкрем .
      Даже сега се подсещам,че би било добре да отбележа това и горе в рецептата.

      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  26. Благодаря за страхотната рецепта! На вкус е невероятен, а как ухае само... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Криси,много ти благодаря,че се довери на рецептата и най-вече,че намина да ми споделиш впечатленията си!Това е един наистина много вкусен десерт и съм радостна,че и на двете еднакво ни е допаднал!Да ви е сладко!Поздрави!

      Изтриване