Трябва да призная,че не бях от най-върлите поклонници на сладоледа.
Преди доста години,по време на първите 3 месеца от бременността ,сладоледа бе единствената храна,която ми понасяше на стомашното неразположение.Сигурно тогава съм си взела петте пари както се казва,и с течение на времето вече не чувствах така силно да ме привлича.
Миналата година направих кайсиев сладолед- хареса ми,но това,което не ме удовлетворяваше напълно бе все пак усещането за някава ,макар и минимална кристализация.
А аз,ако ще ям сладолед,обичам да е мазен,кремест,а не воднист.
Тази година в Рим не можеше да не опитам прословутото италианско джелато и ето,че се върнаха старите ми сладоледени симпатии.
В Златната книга на шоколада отдавна гледам рецептите за семифредо,а и понеже от миналата година ме глождеше мисълта как ще се отрази на сладоледа,ако сметаната е разбита,време бе да проверя.
Малко е да се каже,че съм очарована.
Ето това е моят сладолед!
Без персистиращи разбивания в процеса на замръзване,и въпреки това няма нито едно кристалче.
Опасявах се,че трябва да снимам светкавично,защото мислех ,че в това жежко време сладоледа ще се разтопи за нула време - нищо подобно.
Дори и да започне да се отпуска,не става на чорба,а се запазва кремест.
Като добавим,че се прави с малък набор продукти ,бързо,лесно,без машина и позволява множество вариации,не е ли това един прекрасен сладолед?
За нашето семейство - да!
Продукти за форма с размер 11/25 см :
300 мл. течна сладкарска сметана
3 яйца размер L
захар на вкус
100 гр. шоколад
100 мл. сладко от смокини ( или друг вид )
ванилия
Приготвяне:
Нарежете шоколада на дребни парченца.
Застелете форма за кекс с прозрачно домакинско фолио.
Отделете жълтъците от белтъците.
Разбийте жълтъците с 2-3 с.л. захар,докато побелеят и станат пухкави.
Аз за всеки случай ги разбих с миксера в тенджерка с дебело дъно , на средна степен на котлона,за 2-3 минути,колкото да минат все пак някаква термична обработка.Можете да го направите и на водна баня,но иначе е по-бързо.
В друга купа разбийте сметаната ,докато започне да стои стабилно.
Към нея добавете жълтъците,леко обединете с шпатула чрез загребване-обръщане.
Последно разбийте белтъците на сняг ,в отделна ,идеално чиста (желателно метална ) купа.
След като разбиете сметаната ,измийте добре и подсушете бъркалките на миксера.
При белтъците не трябва да попада никаква мазнина,за да се разбият на устойчив сняг.
Започнете да ги разпенвате на по-слаба скорост,постепенно я увеличете и добавете захар на няколко порции и разбивайте,докато получите хубав сняг.
Прибавете го в купата със сметаната и жълтъците,ароматизирайте с ванилията и внимателно обединете.
Накрая сложете шоколада и сладкото,направете няколко леки финални разбърквания,колкото да се поразмесят добавките,но да не се хомогенизират съвсем.
Изсипете сместа във формата,заравнете я и я покрийте отгоре с прозрачно фолио.
Поставете десерта във фризера да стегне.
Обърнете го върху поднос,махнете фолиото ,нарежете на филийки и сервирайте веднага.
Остатъка от семифредото приберете своевременно и съхранявайте във фризера.
Рецептата е адаптирана от Златната книга на шоколада.
Ох,Роси това е и моят сладолед!Много ми харесва твоето семифредо!Прегръдки и поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, неустоимо изкушение, но за съжаление само за мен от нашето семейство. Преди около месец направих такъв сладолед /от стара българска книга/ с малини. Структурата му наистина е кремообразна, но не получи одобрение от никой, освен от мен. Липсваха им точно тези кристалчета. Даже мислех да заменя сладкарската сметана със заквасена, но все не остава време. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави с пожелание за по-прохладни дни :)
Оооооо, ;) идвам с голямата лъжица!!! Прекрасно изглежда сладоледа ти, мила - и снимките са много красиви - като живи!!! Непременно ще пробваме и твоя вариант - идеята ти със смокините много ми хареса, че по-миналата неделя си правихме и ние семифредо, но уви - не стигна до снимки ;)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден ти желая и специални поздрави на девойката!!!
Роси, много вдъхновяващо семифредо, а щом е със смокини, преглъщам...,прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеРосинце, чудесен е този сладолед! И определено мисля, че е по-лесен, защото не изисква това постоянно бъркане. Върна ли се в България, ще опитам, защото тук нямам миксер.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Ей, Роси, ама страхотно ти е семифредото.....Ако ме почерпи някой , бих опитала, но не мога да правя такива неща, а и аз май хич не съм по сладоледа, дори и след много изядени джелато в Италия!Поздрави и остави място и за бирата в Прага!
ОтговорИзтриванеРоси, прелест, а с тези смокини няма как да не е божествен. Поздравления и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, Роси! Много ми хареса със сладкото. Пък и шоколад има :)) двойно повече.
ОтговорИзтриванеДомашния сладолед, който съм правила винаги е съдържал бита сметаната, може би затова не са се оплаквали моите хора, че е на кристали.
А снимките ти са наслада за окото :) и наистина е ужасно трудно да се снима сладолед сред лято :)
Прегръдка, другарче мило и хубава сряда!
Прекрасно и лесно! Декорирала си страхотно!
ОтговорИзтриванеМного добра рецепта и чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеМного изкусително, красиво и безумно вкусно! :)
ОтговорИзтриванеСлънчев ден, Роси! Прегръдка! :)
Много обичам страчитела и да, домашният сладолед става най- добре с разбита сметана, точно така и аз го обичам кремест, без да се топи скорострелно. Прекрасно семифредо! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, и аз обожавам масления ,а не воден сладолед-благодаря ти за тази рецепта.Правих кайсиевия,хареса ми ,но този само като го прегледах,ще ми дойде фаворит...
ОтговорИзтриванеХубав ден на теб!
Преди да стигна до рецептата се покапах :)
ОтговорИзтриванеМного сладкодумно си го описала, Роси :)
Чудесно семифредо!
Прегръдка!
Благодаря на всички вас,приятели,за вниманието и милото отношение!
ОтговорИзтриванеВинаги ме трогвате с похвалите си!
Пожелавам на всички спорни работни и много релаксиращи почивни дни!
До скоро! :)
Роси, чудя се дали да коментирам или направо да взимам ключовете за колата и да идвам на гости... Много апетитно сладоледче, мммм!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Това е нечовешко - по нощите да вляза аз при теб и какво да видя: разкошен сладолед!
ОтговорИзтриванеРоси, изглежда невероятно и при първия удобен момент ще го приготвя. Прегръдка! :)
Роси, може сладоледа да не се е разтопил, но тези снимки ще ме разтопят! Уникален е! И на мен това ми направи впечатление, че не се разтекъл никъде, мислех, че си снимала в студено помещение. Просто страхотна консистенция, структура и вид! Ще запиша рецептата за проба, по принцип много харесвам домашните сладоледи. И пак да кажа за снимките - прелестни са! Прегръдки, Роси и комплименти за този шедьовър!
ОтговорИзтриванеРоси, това е сладоледът! И в нашето семейство много тачим семифредо, страчитела и всички останали сладоледени сладости!Отлично представяне!Прегръдка!Лека вечер!
ОтговорИзтриванеРоси, страхотно изглежда и непременно ще го пробвам, защото като гледам сме с едни и същи вкусове за сладоледа (-: Пък и друго си е домашен сладолед, така с повечко сметанка!
ОтговорИзтриванеУникален десерт, идеален за горещите летни дни и вечери, Роси! Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеАААААА това е невероятно предложение!Правих френска нуга със смокини и страчатела,но това е просто изкушение ,Роси!
ОтговорИзтриванеПристрастена съм към домашния сладолед!!!
Прегръдки и прекрасен уикенд
Впечатляваща лятна феерия, Роси -
ОтговорИзтриваневеликолепни предложения за питки, пастет, чийзкейк, а сега и сладолед...
Рецепти и снимки - елегантни и ефектни, майсторски приготвени и неустоимо изкушаващо представени!
Благодаря за удоволствието,
с пожелания за още много хубави и усмихнати летни дни, Диана
Почина ли, Роси?;) Аз наминавам само за малко сладоледец, няма да те пришпорвам да разправяш;) Имаш малко време. Но благодаря за десерта след вечеря-красота!
ОтговорИзтриванеДами,благодаря ви за топлото отношение,страхотни сте!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви прекрасни да са оставащите малко лени дни! :)