22 август 2012 г.

клафути тарт с кайсии







 Още когато миналата година обхождах кулинарното пространство за рецепти за клафути забелязах,че то освен класическа има още една версия,която си обещах,че също ще опитам.
Става въпрос за клафути,но с подложка от маслено тесто,тип тарт.
Много отчетливо съм запомнила,че тогава си харесах едно великолепно изпълнение в блога на Светлана.







Продукти:

за подложката :
2 яйца "L" размер
1/4 ч.ч. захар  /или колкото ви харесва /
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. бакпулвер
1 прах ванилия
100 гр. студено краве масло
200-250 гр. брашно 

за пълнежа:
нарязани кайсии - около 2 ч.ч.
2 яйца
200 мл. течна сладкарска сметана
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. + 1 с.л. брашно
1 к.л. бакпулвер
ванилия и няколко капки портокалова есенция

1 ч.ч. = 240 мл.





Приготвяне:

Намажете с масло или спрей за печене форма за тарт или тавичка с падащ борд.
В купа нарежете студеното масло на кубчета,сложете 200 гр. брашно и останалите продукти,и започнете да стривате с ръце или да разбивате с миксера с бъркалтите за тесто,докато се образуват маслени трохи.Останалите 50 гр. брашно преценете според големината на яйцата и малко ще ви трябва за поръсване при разточване.
Съберете тестото на стегната топка.
Ако се е отпуснало маслото сложете в хладилника за кратко да стегне.
Набрашнете лист хартия за печене или силиконово килимче.Върху него разточете тестото на кръгла кора.Ако ви лепне точилката набрашнявайте я.
Прехвърлете кората върху формата,притиснете добре по дъното и ръбовете и изрежете излишното.Набодете дъното на тарта с вилица и сложете формата в хладилника,докато загреете фурната на 180-190 гр.




 
 Изпечете маслената подложка до порозовяване.





През това време нарежете кайсиите / могат да бъдат всякакви други плодове / .
В купа разбийте яйцата,сметаната,брашното,бакпулвера и есенциите ,трябва да получите тесто по-рядко от кексово и малко по-гъсто от такова за палачинки.
Изпечения тарт напълнете с плодовете и ги залейте с кексовата смес.





Върнете в горещата фурна и изпечете до златисто.





Щом този десерт е получил привилегията да намери място сред любимите  значи мнооого ми е харесал.
Да не говорим,че по принцип не обичам масленото тесто топло,но в този случай и така ми хареса,и изстинал,и охладен,и......всякак. :)
Много ми допадна комбинацията от хрупкава бисквитена основа със сочен и богат плодов пълнеж.







Шоколадовият вариант също е възможен .Нужно е само да добавите и в кората,и в плънката какао.




 

46 коментара:

  1. Разкошен сладкиш!
    Ей това е моя, Роси :)) Ама от къде кайсии :))
    Ще го опитам, но с друг плод явно....ами и със шоколад, щом предлагаш.
    Имаш ли в ръкава още кайсиеви предложения :))
    Прегръдки и хубав, спорен ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм неее,нямам повече,но пък имам кайсии и пюре във фризера :),така че на зима пак ще мъдря нещо с тях :).
      Давам жокер за шоколадовия вариант да бъде с малини,какво ще кажеш,а?
      Прегръдка и от мен,Пеп!

      Изтриване
    2. не :) имат семки. Снощи пак правих мъфини с малини, стига толкова. Най-вероятно с праскови ще бъде, но ще го обмисля.

      Изтриване
    3. Е,значи съм отново в очакване :) ,на шоколадовия вариант разбира се.С праскови ще е супер.

      Изтриване
  2. Роси, цяла съкровищница с рецепти с кайсии имаш....Да нямаш кайсиева плантация? Но пък десертът си е вдъхновяващ за проба и с друго плодче...С пожелания за слънчев ден и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не,Игличе,само две дръвчета....
      Плодчето може да е всякакво каквото ти харесва,опитай и да ти е сладко!
      Много хубав ден пожелавам!

      Изтриване
  3. Ухаааа ,разкошен тарт ,Роси ! Много ,много хубава рецепта ! А и снимките много нежни !
    И точно за моя вкус :) ,благодаря за рецептата ,Роси !
    Прегръдки и хубав ден :* !

    ОтговорИзтриване
  4. Много изкусителен сладкиш си направила, Роси!
    И не мога да не отбележа колко изискано си го поднесла!
    Дори и името му ми звучи някак аристократично :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив и Ели,благодаря ви,дами!
      Прегръдки и за двете! :)

      Изтриване
  5. Роси, сладкиша изглежда просто невероятно вкусно.
    Напълно ти си доверявам за прекрасният му вкус и го прибавям към графа предстоящо.
    Прегръдки и ти пожелавам едни пракрасен слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. О, да, да, ще се пробва, сега като пък го и прочетох, че и с всякакви плодове - пишеш:)

    ОтговорИзтриване
  7. Да и от мен-ще го направя с праскови....изглежда мнооого вкусен!
    Хубав ден,Роси!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен сладкиш, Роси! Комбинация от две любими рецепти. Обезателно ще го опитам! А и в шоколадовия му вариант! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви,дами,много се радвам,че ви допада визуално,надявам се и на вкус,да ви е сладко!
    Хубава сряда на всички!

    ОтговорИзтриване
  10. Роска, ама красота и изящество, поредното кайсиево изкушение си ни поднесла.
    Много идейно и шоколадово ще е .
    Благодаря ти за прекрасните рецепти мила!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Ехе, страхотно предложение, Роси! Това и при мен ще отиде в графа много любими, сигурна съм! Записвам си го и щом си открадна малко време (и плодове от някъде :)) ще го направя! Поздравления за идеята, красивото и вкусно поднасяне! Прегръдки и сладък ден:)

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, много апетитно изглежда! И аз преди седмица правих нещо подобно, но малко го прегорих, та не е много за показване. А твоят е красив от всякъде! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Красота, Роси!Много примамливо, особено с бисквитена основа:)

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, като фокусник изваждаш и предлагаш кайсии :)
    Чудесно изглежда, ухае, а и си взех малко за сутрешното кафенце!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, чудесен сладкиш! Ароматен и много, много вкусен. Много обичам подобни с плодове. Снимките ти както винаги са перфектни, свежи, прекрасни.
    Аз правих миналата година подобен на твоят сладкиш, но с мак и също такава заливка, получи се чудесен.

    Прегръдки и весела вечер пожелават на теб и на близките ти

    Venetta & Co :)))

    ОтговорИзтриване
  16. О, не бях виждала такъв сладкиш! Великолепно сочен изглежда! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. Благдаря на всички,които се отбихте насам и ми оставихте мил коментар,изчетох всеки с огромно удоволствие!
    На онези,които се канят да опитат сладкиша-да им е сладко!
    А плодовете наистина могат да бъдат всякакви,каквото ви се намира или обичате,с това го направете.
    Много усмихнато утре пожелавам на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Е, ама няма вече кайсии, Роси! Убедена съм, че точно в тази комбинация на продукти десертът е неустоимо вкусен, Прегръдки, мила и хубаво утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Еви!Верно си беше ескра вкусен!
      Много прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  19. Роси, минавам само да помоля да спреш с плодовите десерти, дето не можем да ги опитаме;))) Хаха! Но наистина изглежда много добре и ме хваща яд, че трябва да чакам следващите кайсии догодина.
    Айде, отивам да стягам багажа;)
    На теб-хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,намери си ти оправдание,нямало кайсии...ще чака другата година...като се върнеш от Созопол беж за праскови,малини,смокини,круши,ябълки,боровинки или друго и да ми се явиш с доклада :) .
      Знам че няма кайсии вече,мила,но аз все пак трябваше да си довърша плеядата...като онази моя козуначена истерия...нещо такова стана и с кайсиите.
      Много поздрави на Созопол и да си изкарате невероятно емоционално! :)

      Изтриване
  20. Роси, много нежно и вкусно звучи това клафути!
    Като се започне от цвета и вкуса на кайсиите и се стигне до масленото тесто!
    С удоволствие се наслаждавам на снимките със сутрешното си кафе!
    Пак започнах 90 дневната диета и сега ще ви гледам и ще се радвам на творенията ви:)
    Целувам те мила и ти пожелавам един чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти,Кате,както винаги си много позитивна!
    Пожелавам успех с диетата и много прегръдки и от мен! :))

    ОтговорИзтриване
  22. Много вкусна тарта Роси, нали ще може и с праскови да се приготви? А снимките ти са великолепни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може,може,Миме,с всякакви плодове може.Благодаря за комплимента!Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  23. Роси,това последното парченце за мен си го отрязала нали !!!
    изглежда страхотно сладкиша,как да му устои човек!
    Прегръдки мила и прохладна вечер (ако изобщо е възможно )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Миме,прегръдки и от мен и хубав петък! :)

      Изтриване
  24. Изглежда божествено, и си представям ароматът, който се носи!:) Днес видях , че имам положителен коментар от читателка, която е правила тартлета-клафути и с круши!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле,благодаря ти за коментара и за рецептата!Много як десерт,страшно ми хареса,ще се прави пак обезателно!Идеята с круши е великолепна,а Пепи ако още чете коментарите по тази публикация ето сега ми хрумва,че шоколадовия вариант ще е перфектен с круши.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  25. Браво, Роси! Както винаги супер изкушителня рецепта! Хм...нямам кайсийки, но ще видя с какво ще я пробвам...може би със сини сливи (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сини сливи е екстра,чакам да покажеш и да ви е сладко!
      Поздрави,Дида! :)

      Изтриване
  26. Наистина е разкошен! Просто е зашеметяващо нежен!

    ОтговорИзтриване
  27. Ее,Роси, сладкиша е перфекген, а за снимките нямам думи.Много хубав фон си му дала с това цветенце с панделката.Разкошни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Танче,радвам се,че оценяваш сладкиша и презентацията!

      Изтриване
  28. Ееее, и от това искам :)!! И нищо, че едва ли ще намеря кайсии - ще го пробвам поне с праскови - детенце със сигурност ще го оцени по достойнство :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да му е сладко на юнака,мила!Специални поздрави на момчето ти! :)

      Изтриване
  29. Разкошен е, Роси!Откакто открих клафути, правя много пъти с сразлични плодове, винаги е вкусно!Сега ще пробвам и това предложение с подложка!невероятна си!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Соня!
      С тази подложка става много интересно-хем хрупкаво,хем с мек и ароматен пълнеж!Дано ти хареса!Поздрави!

      Изтриване
  30. Може ли вместо сметана да се използва прясно мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се,че може,в блога на Светлана рецептата е с прясно мляко,можете да изпълните направо нея,за да са точни пропорциите.

      Изтриване