Днешното ми предложение е за почитателите на белия шоколад.
Аз лично не го харесвам натюр,но разтопен в някакъв крем като самостоятелен десерт или крем за пълнеж на торти ми допада,даже много.
Ако пък изобщо не го харесвате, нищо не пречи да го направите с любимия си черен или млечен шоколад,че дори и 200 гр. да сложите,хич няма да сбъркате :) .
Продукти:
за крема:
1 л. прясно мляко
2 пакета пудинг ванилия ( ползвах на др.Йоткер )
захар на вкус
100 гр. бял шоколад
50 гр. масло
600 гр. заквасена сметана
за прасковения топинг :
около 500 гр. обелени от кожата и нарязани праскови
захар на вкус
1/2 пакет гелфикс Екстра на др. Йоткер ( или 1/2 п. желатин )
ванилия
бишкоти или бисквити - по желание
Приготвяне:
на крема:
Начупете шоколада на парчета.
Разтворете нишестетата в около 200 мл. от прясното млако,а останалото мляко сложете да заври заедно със захар на вкус.Добавете разтвореното нишесте при непрекъснато бъркане ,докато крема се сгъсти.Оттеглете съда от котлона,добавете маслото и шоколада,разбъркайте,докато се разтопят.
Когато крема се охлади,добавете сметаната и разбийте с миксер за кратко.Ако има нужда подсладете още.
Разсипете крема в десертни купички.
Ако желаете, предварително на дъното на всяка купичка поставете по една бишкота,разделена на две или бисквита,и тогава сипете крема.
на топинга :
Сложете плодовете в малка тенджерка на котлона.Добавете им захар и ги оставете да покъкрят 2-3 минути и да пуснат сок,като разбърквате леко да не загорят.
Сипете фикса,разбъркайте,поварете желето още 2-3 мин.
Оставете желето леко да изстине,но преди да е стегнало и да се желира, сипете по малко във всяка чашка върху ваниловия крем.
Охладете крема за няколко часа.
какво да кажа за днешното ти предложение, Роси :) освен, че пак е чудесно. Плодово, сметаново, млечно..... мечта за мен!
ОтговорИзтриванеИ пак не знам до кога ще отлагам правенето на кремче в къщи. Знаеш ли, последния път младежа ми обиди сладкиша с плодове на "хляб с компот", докато другите се разтапяха от удоволствието на сочния сладкиш. Ама на - нямало грам шоколад в него.
Хубав да ти е новия месец, другарче мило и много усмивки!
Пепи,казах ти аз,ако му се опъват-ние сме насреща,и тримата ги харесваме такива плодовки.
ИзтриванеНа Ники му направи кремчето с много кафяв шоколад,мисля,че няма да има критика,а само примлясване :) .Аз слагам вътре и бишкота.
Много приятен август да бъде и за твоето семейство,Пепинко!
Чуден крем, Роси! Грее като слънце, снимките са много летни и красиви! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и слънчев ден! :)
Много ти благодаря,Светле!Сърдечен поздрав от мен! :))
ИзтриванеПриказно кремче, Роси - плодово, че и с шоколад :) направо сбъдната мечта!!!
ОтговорИзтриванеСнимките са така красиви - слънчеви и апетитни, че ти идва да посегнеш :)
Вкусен и усмихнат месец ти желая, мило другарче!!! И да вземете да наминете насам ли ;)
Да бе,да,август е време за море,така че ти стягай куфара,от мен-кремчето!
ИзтриванеБлагодаря ти,мила,пожелавам ви много усмихнат август да ви очаква и вас!
Прекрасен летен крем, Роси! И аз така обичам белия шоколад, придава специфичен вкус на десертите. А чашките сякаш си напълнила със слънчева светлина!
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчеви усмивки!
Мерси,Албенче,много си мила!Поздрав с усмивка и от мен! :)
ИзтриванеТъко ми отлежаваше белия шоколад.Веднага ще ти се доверя и ще пробвам кремчето.Страхотно изглежда!
ОтговорИзтриванеНатали,и аз така,държа един в шкафа при скритите резерви за подобни начинания,ако правя някакъв крем или торта да ми е под ръка.
ИзтриванеЩе се радвам да го направиш и да ви е сладко!
Охо, каква вкусотия!Обичам всякакъв шоколад:)
ОтговорИзтриване:)) Мерси,мерси....шоко-поклонниците сме много то се знае!
ИзтриванеМного слънчев и летен крем! Направо грее!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и успешен месец август!
Благодаря ти,Ина,много приятен да бъде и твоят август!Поздрав сърдечен!
ИзтриванеРоси,това кремче грее :)
ОтговорИзтриванеСамо че и аз не правя много кремчета като Пепи!
Прегръдка!
Благодаря ти,Дани!И аз не правя толкова,колкото всъщност ги обичаме,повече към сладкишите залитам,а всъщност подобни кремести истории у нас изчезват най-скорострелно.Прегръдка и от мен! :)
ИзтриванеОбожавам кремчета и това ще се опита.Идеално е в жегите.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря ти,Нинка,да ви е сладко! :)
ИзтриванеПоздравления! Чудесен крем!
ОтговорИзтриванеПоздравления! Чудесен крем!
ОтговорИзтриванеРоска, и у нас никой няма да се мръщи на подобно изкушение- всички без дребната хапваме с голям кеф такива неща.Гледам оползотворяваш подаръците от доктора;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Марте,от този пудинг с варене не са ми изпращали,имам си ги винаги,ако ми потрябват да са ми под ръка.А гел фикс ми изпратиха едно пакетче,което лично на мен ми е до никъде.Ей на,вчера употребих 4 ,защото си правих сладко от праскови,преди това от череши,кайсии,ягоди.Така че аз и без подарък си ги ползвам. Хубав петък пожелавам!
ИзтриванеМного благодаря!Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеОооо, това е прекрасно кремче, кой би се мръщил на такова нещо!? Скъпа, Роси, много бих искала да те предизвикам и да се включиш в играта на блогърите, като отговориш на десетте ми въпроса! Надявам се да се съгласиш!! Поздрави и прекрасен ден!!
ОтговорИзтриванеРуми,благодаря за предизвикателството,ще го включа в следващата публикация!Поздрави и хубава неделя!
ИзтриванеРоси, както не мога да се реша да приготвя тук десерт - направо не знам какво ми става, а твоят така ме изкушава... Прекрасно предложение! Чудесен вкус, чудесна визия, просто идилия...
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, другарче! Съжалявам, че не ви навестявам толкова често в момента...
Гери,както винаги си много положителна,благодаря ти!Надявам се всичко да е наред при теб!Хубави летни дни в Лондон! :)
ИзтриванеРоси, отново изкушаваш!:) И аз не го харесвам белият шоколад, но в десерти го обичам. А в това кремче е толкова съблазнителен! Прелестни снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вниманието,Кате!Усмихната неделя! :)
ИзтриванеРоси, един греещ и много вкусен десерт!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Мерси,Бети,хубава неделя и на теб!
ИзтриванеОбичам бял шоколад Роси :) значи ще има десертче и за мен :)
ОтговорИзтриванеЩе го потърся този пудинг на доктора ... а разнообразието на праскови е голямо , сега им е сезонът :)
Поздрави !
За теб винаги,Дани!
ИзтриванеТова си е най-традиционния пудинг с варене,но може да бъде всякаква друга марка,каквото имаш под ръка все ще свърши работа!Да ви е сладко!Хубава неделя!
Чуден десерт на прекрасната си морава си ни поднесла, Роси, истинска наслада за всички сетива! Сигурна съм, че е много нежен и вкусен и с радост ще се възползвам от рецептата, защото в момента сме затрупани с праскови и нектарини и не смогваме да ги изядем...
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и пожелания за прекрасен август, мила!
Да ви е сладко,Ети!Сърдечен поздрав на цялото семейство с пожелание за прекрасен край на лятото!
ИзтриванеПрекрасно кремче, Роси :)
ОтговорИзтриванеМерси,Насе! :)
ИзтриванеПравих го три пъти миналото лято. Много ми хареса. Лек, вкусен и носи със себе си полъх на лято. Кремче, точно за лятото. Препоръчах го на една колежка и на братовчедка ми. И двете го направиха, и двете го одобриха. Утре съм решила да опитам и пицата Ви от кайма. Изглежда толкова апетитна, че аз, която не обичам кайма, получих обилно слюнкоотделяне, само докато я гледам. Предложих я на колежката, тя ще я приготви в понеделник (ще има гости и искаше да се представи с нещо по-така). Много стилно и приятно оформен блог и още повече невероятни, пъстри и изкушаващи рецепти. Красимира.
ОтговорИзтриванеКраси,страхотно ме зарадва одобрението ви както към тази рецепта,така и цялостно за блога!
ИзтриванеБлагодаря ви,много мило от ваша страна да споделите отзиви !
Надявам се и пицата да ви допадне и да очарова с нея гостите си вашата колежка!
Да ви е вкусно и сладко!Поздрави най-сърдечни!
Здравей Роси,
ОтговорИзтриванемного ми харесва идеята за крема! Искам да попитам дали според теб е подходящ за торта? И дали количеството за кремчета ще е достатъчно за покриване на два пласта от приблизително 23см торта? Какво е твоето мнение? Мерси много :)
Поздрави,
Вени
Здравей,Вени!Дано не закъснявам прекалено с отговора.Кремчето е доста,мисля,че излизат поне 6 такива чаши като на снимките,би трябвало да стигне.Но ми се струва,че ще трябва да му добавиш и желатин,просто не знам колко ще е стабилен в торта,да не вземе да се разтече.Моят съвет е да добавиш 1 п. желатин за всеки случай.Ще се радвам да споделиш отзиви!Всичко добро!
ИзтриванеЗдравейте,дали мога използвам портокали,защото в този сезон няма праскови?Но и да ми кажете как. :)
ОтговорИзтриванеНе,портокалите не са добра идея.Ако обичате круши,направете топинг с тях.Или ползвайте праскови от компот,заедно с половин чаша от сока. Поздрави!
Изтриване