Начинът на оформяне на този разкошен тутманик ми сподели преди повече от 3 години Лабрекс,за което поднасям отново сърдечни благодарности!
Най-подробно ми беше обяснила на ЛС как го прави,както я е учила нейната майка.
Това,което ме привлече,е че е на няколко слоя.При нея са 5,аз го направих на три.
Снимките отлежават вече повече от година,но най-после им дойде реда.
Снимките отлежават вече повече от година,но най-после им дойде реда.
Продукти:
1/2 кубче мая Юва
1 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1 яйце + 1 белтък, жълтъка + 1 ч.л. кисело мляко + 1 с.л. олио - за намазване отгоре
250 гр. кисело мляко
150 мл. прясно мляко
около 4 и 1/2 ч.ч. брашно
50 гр. разтопено масло
250 гр. натрошено сирене
Приготвяне:
От всички продукти без маслото и сиренето замесете тесто.
Разделете го на три равни части.
От първата част разточете правоъгълна кора.Намажете я с масло.Поръсете 1/3 от сиренето.
Разточете втората кора и я сложете върху първата.Пак намажете с масло и поръсете 1/3 сирене.
Така,както са подредени трите кори една върху друга ги разточете до още по-голяма кора с дебелина около 1 см.
Намажете я с масло и поръсете последната 1/3 сирене.Може и с малко шарена сол или чубрица.
Навийте кората но руло откъм дългата страна.
Роси, изглежда чудесен!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и усмихнат ден!
Любими са ми питките ти, Роси, все едни такива златни, бухнали и апетитни! Този тутманик изглежда вълшебно! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеТутманикът грее като слънце, Роси! :) Разкошен е! Вземам си едно малко парченце за закуска и ти пожелавам също толкова слънчев ден! :)
ОтговорИзтриванеЛабрекс, приготвя удивително вкусни неща, наистина! Не го бях виждала при нея. Роси, както неведньж сьм казвала, ти си майстор на тестените вкуснотии! Неизброими козунаци, питки, хлябове-разбираш му ти на тестото!
ОтговорИзтриванеПрекрасен тутманик, Роси! Пухкав и с хрупкава коричка, а щом е с масло ме печели още веднъж! ;) Поздравления!
ОтговорИзтриванеПриятен ден и прегръдки!
Прекрасен тутманик, Роси!
ОтговорИзтриванеТова майките са най-добрите съветници - и аз от мама знам, как трябва да навивам месеницата :)
Парченце за мен, от новата партида?
Страхотия е този тутманик! И аз съм попадала на рецепти от Лабрекс и са много сполучливи и вкусни. Не знам дали бих се справила с този тутманик да го направя, но виж за хапването съм сигурна! Майсторица си, Роси, а за постъпковите снимки шапка ти свалям! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеРоси, отивам да го меся. Малкия каза, че искал това за вечеря :)
ОтговорИзтриванеООО обичам слоести тутманици и със сигурност този ще е следващият !!!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е ,Роси!
Поздрави
Роси, изкусителни снимки, с още по изкусителен тутманик, на който не мога да устоя и си грабвам едно парченце. Мммм. Поздрави и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеПриказен тутманик, Роси :) и неустоимо вкусни и красиви снимки!!! Идва ми да си го придърпам с подносчето ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави на цялото семейство, мила - и хубава вечер!!!
Ей Роси .... ама каква вкусотия си завъртяла само :) Никой не би устоял на тази гледка ! Просто вълшебен :)
ОтговорИзтриванеТолкова е апетитен, че ми идва да се пресегна през монитора:)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Роси! Дали остана едно парченце? :)
ОтговорИзтриванеРоси, невероятен е! Майсторка си и това си е!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ох, че блаженство... Открадвам си парченце утре за закуска и ще започна чудесно деня, Росинце! Прекрасен ти се е получил, и тук усещам аромата му. Сърдечни поздрави и хубаво утре, другарче! :)))
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности на всички за вниманието и похвалите!Както винаги са извор на добро настроение за мен!
ОтговорИзтриванеНа Мими и Петя да им е сладко като направят тутманика !
С пожелание за прекрасни последни летни дни! :)
Като тупнеш тестото на масата, аз се скривам под нея;)
ОтговорИзтриванеЧудесен е и идеално ще ми пасне на лежерното настроение в събота сутрин!
Поздрав,Роси!
Еее, Роси, царица си на тутманици, козунаци и какво ли още не. Да държиш тази рецепта и толкова привлекателни снимки толкова време...Но , ето че вече имам идея за първия по-прохладен ден. Непременно ще го реализирам при първия удобен случай. Поздравления!
ОтговорИзтриванеРоси, чудесен е,поздравления!
ОтговорИзтриванеЕхааа, какъв се е надул - ще се пръсне :)) Чудесен тутаминк, Роси! Ще го изпробвам и него някой ден :)
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер :)
О, страшен е този тутманик, ама ти си майсторка на тестените! Едно крайче само да можеше да излапам, хрупкаво.....
ОтговорИзтриванеПоздрави
Мария
Марта,Таня,Мари,Ина и Мария,много ви благодаря,момичета,както винаги ме подкрепяте и хвалите,страхотни сте!
ОтговорИзтриванеХубав петък ви пожелавам! :)
Изглежда чудесно, Роси. Хрупкава коричка - мекичка душичка!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност знам че е вкусен.....
ОтговорИзтриванеМарта и Живе,благодаря ви!Поздрави,дами!
ОтговорИзтриванеОх мале! Само да ми падне това изкушение, какво ще му се случи :))))
ОтговорИзтриванеКак пък тъй баш на тестото съм голям фен, а не на салати и зеленчуци, бе! Пуууу
Все на холестеролни неща налитам :)
Чудесен е, Роси! Както винаги големи изкушения предлагаш :)
Благодаря ти,Даре!За тестенкото-не си единствена мераклийка :))
ИзтриванеМного е точна рецепта и са чудесни обясненията.Получи ми се страхоетен тутманик-много вкусен,лек и с хрупкава коричка .
ОтговорИзтриванеМного ми е драго,че съм била полезна и че сте останали довона,Теди!Благодаря ви,че споделихте това с мен!Поздрави!
Изтриванеo6te kak go vidqx i me grabna vednaga..omesix go,izpe4e se i go 4akam da iztine...ako znaete samo kak izglejda a i a vkus sigurno 6te e unikalen..otivam da napravq ayrqna i 6te se poxvalq po kasno
ОтговорИзтриванеЕее,най-обичам такива отзиви! Благодаря ви,много ме зарадвахте!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта.Веднага след прочитането и реших да я направя.От 2 седмици се мъча да направя тутманик.Страхотен стана и много,много вкусен.Не си губете времето само в писане а вземете и опитаите рецептата сами.Невероятна вкуснотия.Благодаря Роси,слагам я към рецепти любими.Поздрави!
ОтговорИзтриванеХехе,ама много ме усмихнахте,да знаете,благодаря ви!Да ви е вкусно и сладко всеки път!Хубав ден!
Изтриване4udesen tutmanik :) pravih go dva pati ve4e mn e vkusen :) meto semeistvo mn go haresa ..Blagodarq za hubavite recepti koito poblikuvate :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за споделените впечатления,много мило ми става като прочета,че рецептата се е харесала,да ви е сладко!Поздрави!
ИзтриванеПрекрасен е!щом го прочетах и ви споделям миселта си,това и истинския тутманик на Бесарабските Българи! от както се помня в нашето голямо село (5,300 човека) почти във всяка къща се пече хляб и непременно и тутманик,рецептата и същата,и само за това съм проявил интерес,да не да и (позичана) рецептата от бесарабия!?
ОтговорИзтриванеПрекрасен тутманик по Бесарабска рецепта,същото се пече и във Чийший,Болградско,Украйна.
ОтговорИзтриванеможем да се кажем много за тези рецепти на хлябопечене. Прекрасен е!!!
Привет,Иван!
ОтговорИзтриванеТестото е в съотношение на продуктите,каквото ми е хрумнало в момента на замесването,аз винаги така процедирам и ги измервам само ако реша да снимам и публикувам да имам представа за количествата,иначе винаги замесвам на око.Оформлението съм посочила в линка ,че е от една мила дама,която пък я знае от нейната майка.
Много ви благодаря за комплимента,радвам се,че традициите и рецептите и до днес ни свързват и обединяват!Поздрави на всички във вашето село с пожелание за успехи и благоденствие!
Фантастичен стана!Благодаря за точната рецепта, стана много любима у дома :)
ОтговорИзтриванеА аз ви благодаря,че наминахте да ми споделите задоволството си,много ми е драго,че сте харесали печивото!Да ви е сладко!Весело посрещане на новата година!
ИзтриванеНаправих го, много вкусен се получи. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного ме радва задоволството ви,благодаря,че наминахте да ми споделите впечатленията си!Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, искам да попитам как приготвяте маята ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!както обичайно,разтварям я в леко затопленото прясно мляко.Почти никога не я чакам да шупне,но не пречи да го направите,за да сте сигурни,че маята действа.
ИзтриванеИма един въпрос тъй като фурната ми не е с вентилатор как трябва да се пече тази вкусотия?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!Преди тази фурна,която ползвам сега,имах най-обикновена печка Мечта,която все още работи отлично,а е повече от 20 годишна.Тя също нямаше вентилатор,но в нея съм пекла чудесни и пухкави питки и козунаци.Без проблем ще изпечете тутманика,включете на горен и долен реотан,на около 170 гр. и когато печивото стане отгоре златисто,го покрийте с алуминиево фолио,за да не прегори.Проверявате готовността с клечка,трябва да излиза суха.Поздрави!
ИзтриванеА мазнина за тестото
ОтговорИзтриванеНямало е мазнина в тестото,но ако искате можете да добавите при замесването и да компенсирате с още малко брашно.
Изтриване