20 август 2013 г.

трислоен тутманик с масло и сирене








Начинът на оформяне на този разкошен тутманик ми сподели преди повече от 3 години Лабрекс,за което поднасям отново сърдечни благодарности!
Най-подробно ми беше обяснила на ЛС как го прави,както я е учила нейната майка.
Това,което ме привлече,е че е на няколко слоя.При нея са 5,аз го направих на три.
Снимките отлежават вече повече от година,но най-после им дойде реда.








Продукти:

1/2 кубче мая Юва
1 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1 яйце + 1 белтък, жълтъка + 1 ч.л. кисело мляко + 1 с.л. олио - за намазване отгоре
250 гр. кисело мляко
150 мл. прясно мляко
около 4 и 1/2 ч.ч. брашно

50 гр. разтопено масло
250 гр. натрошено сирене
шарена сол - по желание







Приготвяне:

От всички продукти без маслото и сиренето замесете тесто.
Разделете го на три равни части.
От първата част разточете правоъгълна кора.Намажете я с масло.Поръсете 1/3 от сиренето.
Разточете втората кора и я сложете върху първата.Пак намажете с масло и поръсете 1/3 сирене.





Разточете и последната част тесто и я сложете върху другите две.
Така,както са подредени трите кори една върху друга ги разточете до още по-голяма кора с дебелина около 1 см.
Намажете я с масло и поръсете последната 1/3 сирене.Може и с малко шарена сол или чубрица.
Навийте кората но руло откъм дългата страна.





                  Завийте на охлюв и преместете в подготвена тавичка.





                        Оставете да втаса докато удвои обема си.




Когато тутманикът втаса го намажете с жълтъка и изпечете на 170 гр. долен реотан с вентилатор.




47 коментара:

  1. Роси, изглежда чудесен!
    Прегръдка и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Любими са ми питките ти, Роси, все едни такива златни, бухнали и апетитни! Този тутманик изглежда вълшебно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Тутманикът грее като слънце, Роси! :) Разкошен е! Вземам си едно малко парченце за закуска и ти пожелавам също толкова слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Лабрекс, приготвя удивително вкусни неща, наистина! Не го бях виждала при нея. Роси, както неведньж сьм казвала, ти си майстор на тестените вкуснотии! Неизброими козунаци, питки, хлябове-разбираш му ти на тестото!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен тутманик, Роси! Пухкав и с хрупкава коричка, а щом е с масло ме печели още веднъж! ;) Поздравления!
    Приятен ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен тутманик, Роси!
    Това майките са най-добрите съветници - и аз от мама знам, как трябва да навивам месеницата :)
    Парченце за мен, от новата партида?

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотия е този тутманик! И аз съм попадала на рецепти от Лабрекс и са много сполучливи и вкусни. Не знам дали бих се справила с този тутманик да го направя, но виж за хапването съм сигурна! Майсторица си, Роси, а за постъпковите снимки шапка ти свалям! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, отивам да го меся. Малкия каза, че искал това за вечеря :)

    ОтговорИзтриване
  9. ООО обичам слоести тутманици и със сигурност този ще е следващият !!!
    Страхотен е ,Роси!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, изкусителни снимки, с още по изкусителен тутманик, на който не мога да устоя и си грабвам едно парченце. Мммм. Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Приказен тутманик, Роси :) и неустоимо вкусни и красиви снимки!!! Идва ми да си го придърпам с подносчето ;)

    Поздрави на цялото семейство, мила - и хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Ей Роси .... ама каква вкусотия си завъртяла само :) Никой не би устоял на тази гледка ! Просто вълшебен :)

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова е апетитен, че ми идва да се пресегна през монитора:)

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасен е, Роси! Дали остана едно парченце? :)

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, невероятен е! Майсторка си и това си е!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Ох, че блаженство... Открадвам си парченце утре за закуска и ще започна чудесно деня, Росинце! Прекрасен ти се е получил, и тук усещам аромата му. Сърдечни поздрави и хубаво утре, другарче! :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Сърдечни благодарности на всички за вниманието и похвалите!Както винаги са извор на добро настроение за мен!
    На Мими и Петя да им е сладко като направят тутманика !

    С пожелание за прекрасни последни летни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Като тупнеш тестото на масата, аз се скривам под нея;)
    Чудесен е и идеално ще ми пасне на лежерното настроение в събота сутрин!
    Поздрав,Роси!

    ОтговорИзтриване
  19. Еее, Роси, царица си на тутманици, козунаци и какво ли още не. Да държиш тази рецепта и толкова привлекателни снимки толкова време...Но , ето че вече имам идея за първия по-прохладен ден. Непременно ще го реализирам при първия удобен случай. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, чудесен е,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  21. Ехааа, какъв се е надул - ще се пръсне :)) Чудесен тутаминк, Роси! Ще го изпробвам и него някой ден :)

    Усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  22. О, страшен е този тутманик, ама ти си майсторка на тестените! Едно крайче само да можеше да излапам, хрупкаво.....
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  23. Марта,Таня,Мари,Ина и Мария,много ви благодаря,момичета,както винаги ме подкрепяте и хвалите,страхотни сте!

    Хубав петък ви пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Изглежда чудесно, Роси. Хрупкава коричка - мекичка душичка!

    ОтговорИзтриване
  25. Със сигурност знам че е вкусен.....

    ОтговорИзтриване
  26. Марта и Живе,благодаря ви!Поздрави,дами!

    ОтговорИзтриване
  27. Ох мале! Само да ми падне това изкушение, какво ще му се случи :))))
    Как пък тъй баш на тестото съм голям фен, а не на салати и зеленчуци, бе! Пуууу
    Все на холестеролни неща налитам :)
    Чудесен е, Роси! Както винаги големи изкушения предлагаш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Даре!За тестенкото-не си единствена мераклийка :))

      Изтриване
  28. Много е точна рецепта и са чудесни обясненията.Получи ми се страхоетен тутманик-много вкусен,лек и с хрупкава коричка .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми е драго,че съм била полезна и че сте останали довона,Теди!Благодаря ви,че споделихте това с мен!Поздрави!

      Изтриване
  29. georgi georgiev (KEMETO)2 февруари 2014 г., 20:41

    o6te kak go vidqx i me grabna vednaga..omesix go,izpe4e se i go 4akam da iztine...ako znaete samo kak izglejda a i a vkus sigurno 6te e unikalen..otivam da napravq ayrqna i 6te se poxvalq po kasno

    ОтговорИзтриване
  30. Еее,най-обичам такива отзиви! Благодаря ви,много ме зарадвахте!

    ОтговорИзтриване
  31. Страхотна рецепта.Веднага след прочитането и реших да я направя.От 2 седмици се мъча да направя тутманик.Страхотен стана и много,много вкусен.Не си губете времето само в писане а вземете и опитаите рецептата сами.Невероятна вкуснотия.Благодаря Роси,слагам я към рецепти любими.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе,ама много ме усмихнахте,да знаете,благодаря ви!Да ви е вкусно и сладко всеки път!Хубав ден!

      Изтриване
  32. Анонимен2 юли 2014 г., 18:37

    4udesen tutmanik :) pravih go dva pati ve4e mn e vkusen :) meto semeistvo mn go haresa ..Blagodarq za hubavite recepti koito poblikuvate :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделените впечатления,много мило ми става като прочета,че рецептата се е харесала,да ви е сладко!Поздрави!

      Изтриване
  33. Прекрасен е!щом го прочетах и ви споделям миселта си,това и истинския тутманик на Бесарабските Българи! от както се помня в нашето голямо село (5,300 човека) почти във всяка къща се пече хляб и непременно и тутманик,рецептата и същата,и само за това съм проявил интерес,да не да и (позичана) рецептата от бесарабия!?

    ОтговорИзтриване
  34. Прекрасен тутманик по Бесарабска рецепта,същото се пече и във Чийший,Болградско,Украйна.
    можем да се кажем много за тези рецепти на хлябопечене. Прекрасен е!!!

    ОтговорИзтриване
  35. Привет,Иван!
    Тестото е в съотношение на продуктите,каквото ми е хрумнало в момента на замесването,аз винаги така процедирам и ги измервам само ако реша да снимам и публикувам да имам представа за количествата,иначе винаги замесвам на око.Оформлението съм посочила в линка ,че е от една мила дама,която пък я знае от нейната майка.
    Много ви благодаря за комплимента,радвам се,че традициите и рецептите и до днес ни свързват и обединяват!Поздрави на всички във вашето село с пожелание за успехи и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  36. Фантастичен стана!Благодаря за точната рецепта, стана много любима у дома :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ви благодаря,че наминахте да ми споделите задоволството си,много ми е драго,че сте харесали печивото!Да ви е сладко!Весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  37. Направих го, много вкусен се получи. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме радва задоволството ви,благодаря,че наминахте да ми споделите впечатленията си!Поздрави!

      Изтриване
  38. Здравейте, искам да попитам как приготвяте маята ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!както обичайно,разтварям я в леко затопленото прясно мляко.Почти никога не я чакам да шупне,но не пречи да го направите,за да сте сигурни,че маята действа.

      Изтриване
  39. Има един въпрос тъй като фурната ми не е с вентилатор как трябва да се пече тази вкусотия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!Преди тази фурна,която ползвам сега,имах най-обикновена печка Мечта,която все още работи отлично,а е повече от 20 годишна.Тя също нямаше вентилатор,но в нея съм пекла чудесни и пухкави питки и козунаци.Без проблем ще изпечете тутманика,включете на горен и долен реотан,на около 170 гр. и когато печивото стане отгоре златисто,го покрийте с алуминиево фолио,за да не прегори.Проверявате готовността с клечка,трябва да излиза суха.Поздрави!

      Изтриване