Този сладкиш си харесах от Снежи,но всъщност преди да обиколи няколко блога и още незнайно колко трапези го представи Дианка и определено стана хита на този сезон.
И с пълно право,защото е наистина едно страхотно попадение !
Аз много обичам съчетанието от блат,крем и плодове,а когато кремът е възможно най-любимият ми печен чийз ,нямах съмнение,че ще ми допадне !
За сезона на черешите и вишните не успях да се класирам,но със сините сливи също се получи чудесно.Според мен биха му подхождали най-различни плодове на това сочно десертче,което заслужено получи възможност да влезе в моята графа любими,където попадат само онези десерти,които ще се правят пак :) .
Благодаря на Дианка и на Снежи за прекрасните рецепти!
Продукти:
за тестото:
1 яйце размер L
80 гр. масло
80 гр. бял шоколад
2 с.л. олио
2-3 с.л. захар ( или повече по ваш вкус )
140 гр. брашно
1/2 пакетче ( 5 гр.) бакпулвер
ванилия и канела
за чийз пърнежа:
1 кутия (175 гр.) крем сирене Филаделфия натурална или лайт
1 с.л. натурално нишесте
1 яйце
пудра захар на вкус
ванилия
1 ч.ч. нарязани на кубчета сини сливи ( или друг плод )
Приготвяне:
Продлговата форма за кекс покрийте с хартия за печене и леко намаслете.
на кексовото тесто:
Разтопете маслото и шоколада.
Добавете олиото и захарта,разбийте.
Доавете яйцето и отново разбийте.
Накрая прибавете брашното,смесено с бакпулвера,ванилията и канелата и разбийте финално.
на пълнежа:
Сложете продуктите в купа и ги разбъркайте с лъжица или телена бъркалка(няма нужда от миксер) .
Изсипете във формата за печене около 3/4 от кексовата смес.
Подредете половината парченца сливи.
Разпределете пълнежа и върху него отново подредете останалите плодове.
Най-отгоре сложете на купчинки от останалата кексова смес.
Изпечете кекса в загрята на 175 гр. фурна,долен реотан с вентилатор,около 45 мин.
Проверявайте готовността с клечка,по нея не трябва да има сурова кексова смес.
Оставете сладкиша да се охлади във формата за 5 мин.
Прехвърлете го заедно с хартията върху решетка и го оставете да изстине напълно преди да го нарежете.
Преди това можете да поръсите сладкиша с пудра захар.
А ако искате блаженството да е още по-голямо,го полейте с едно мохито !
Да ви е сладко!
:))
Ммм чуден сладкиш Роси, със сигурност е страшно вкусен :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица ти желая :)
Росиии, чудесен е и твоят сладкиш! Бързам да се наредя на опашката и да си запазя парченце утре за закуска. Прекрасен е, страшно вкусно изглежда! А съчетанието на сливите и белия шоколад е много обещаваща комбинация. Сърдечни поздрави, Росинце, с пожелания за уютна и спокойна вечер! :)
ОтговорИзтриванеЛюбими сладкиши в едно, как да ми се устои на това! Приказно изглежда! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЯвно не само аз надничам при теб по нощите, хихи. :-) Страхотен сладкиш, направо фантастичен, Роси!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! :-)
О, харесва ми, че е със сини сливи - предполагам, че е още по-вкусен с този плод :)
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда, Роси, мохитото също :)) Наздраве :))
Разкошен е, Роси! :) Сочен, ароматен и много апетитен! Прегръдка и успешна седмица!
ОтговорИзтриванеКак обичам такива плодови сладкиши със сирене, Роси, нали знаеш :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е твоя, а гледам и разхлаждаща напитка предлагаш :)
Наздраве, другарче мило и спорна нова седмица да ти е!
Блаженно отпивам от мохитото и се черпя с голямо парче сладкиш :) !
ОтговорИзтриванеЧудесна е рецептата ,Роси !
Прегръдка и спорна хубава нова седмица !
Роси, направо ме разби. Изглежда умопомрачаващо. А дали ще стане и с нашенско крема сирене? Поздрави!
ОтговорИзтриванеМммм, божествен е Роси!!! Обожавам този тип сладкиши, а твоят е така кокетен и примамлив!!! И тесто много ми прилича на смес за блонди :) представям си каква вкусна комбинация се получава с чийза!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и прекрасна нова седмица желая на теб и цялото семейство :)
Изглежда чудесно, Роси! Ще се опита:)
ОтговорИзтриванеЧудесен.....
ОтговорИзтриванеРазкошен сладкиш Роси.Ароматен и много апетитен.Записвам си рецептата да го приготвя и у дома.Питието е така примамливо,че ей сега ще си забъркам едно :)Хубав ден ти желая Роси!
ОтговорИзтриванеРоси, много ароматен сладкиш, много ми допадна. А дали ще стане с прасковки и вместо олио изцяло с масло?
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта пак си предложила! При мен реда би бил следния - мохито, парченце кекс, мохито и няколко парченца кекс (-: Супер апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеКак съм могла да пропусна този разкош, нямам идея. Невероятно вкусен със сигурност е, а и толкова фотогеничен, Роси! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеРоси, на този вкусен десерт наистина му се полага това свежо мохито. Поздрави!
ОтговорИзтриване~чудничък!
ОтговорИзтриванеМного благодаря на всички за ласкавите коментари!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност вместо Филаделфия може да се ползва крема сирене и кексовата смес да бъде изцяло с масло,само че добавката на олио (моето е от гроздови семки) придава повече влажност на печивото.
Сърдечен поздрав за всички мои приятели! :)
Роси, много обичам сладкиши със сливи и съм сигурна, че този кекс много ще ми допадне!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Бих се радвала да е така,Бетинка!Поздрав и от мен!
ИзтриванеТази комбинация много ще ми хареса със сигурност!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Нали,нали....абе колкото народ го направи,все е очарован,така че и на вас ще се услади,Мария!Поздрав и от мен с много усмивки!
ИзтриванеЗдравейте! Колко захар да сложа в тестото?
ОтговорИзтриванеСаша,добър въпрос-сложих няколко лъжици,но точно колко не записах,защото опитвах,докато ми хареса на вкус.Аз по принцип захарта я казвам-на вкус,защото ние не обичаме твърде много сладки десерти,а и в кексовото тесто белия шоколад доста подслажда....та пробвай с 2-3 лъжици и коригирай колкото ти допада на теб.
ИзтриванеАз така и направих, сложих 2-3 суп. лъжици. Направих всичко по рецепта, стана чуден, само вида му не стана много красив, един такъв "нисичък" беше, вероятно защото кексовата ми форма е дълга 30см, но другия път и съдинката ще е друга, усещам че ще е скоро!
ИзтриванеНаистина вкусен и неустоим десерт! Поздрави
Саша,радвам се,че е станал десерта.Ако искаш следващия път го направи по рецептата на Снежи,за да запълниш още по-добре формичката.Поздрави и хубава сряда!
ИзтриванеЯ? Ама вярно и със сливи ще е супер, аз го тествах с вишни и малини;)
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки, Роси! Прегръдка!
Късметлийка :) !!!
ИзтриванеБлагодаря ти,Марте,прегръдка имаш и от мен!
Чудесен е станал, Роси! А и както обичам сини сливи, подозирам егоистичен подход при рязането на парченцата :)) Направо съм влюбена в този сладкиш и от както Дианка го показа не знам колко пъти го правих :) Сега записвам и това предложение със сливите :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, мила!
Снежи,страшен е,ще се прави пак и у нас!Три парчета излапах,а още не беше изстинал,ама кой да чака я!
ИзтриванеПожелавам ти много хубава сряда и още веднъж благодаря за вдъхновението!
Роси, отдавна съм те признала за "чийз" нещата, все нещо неустоимо ще измайсториш с крем сирене. Много красив десерт, а виличката и тя е много оригинална... издай сега откъде я имаш :D
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за комплимента,Мария,както винаги си много сърдечна!
ИзтриванеВиличката е комплект с още 5 и са ми скъп подарък от Мони.
Поздрави и хубав ден!
Ех, да можех да се телепортирам на твоята полянка, Роси, с парче сладкиш и чаша мохито...мечти...приказен десерт си приготвила, скъпа, и чудесно си ни го поднесла - с петуния в тон с него, поздравления!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелания за слънчево настроение!
Благодаря ти,Ети!Би било страхотно наистина да можеше да си гостуваме по-често!
ИзтриванеПрегръдка и от мен и хубави есенни дни на цялото ти семейство!
Роска, след два дни ни предстой дълъг автопоход и за изпът ще направя този сладкиш, изглежда превъзходно :)!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Надявам се да сте си подсладили пътуването много приятно,Мариянка и благодаря за интереса към моя вариант!Поздрави и от мен!
ИзтриванеДнес направих сладкиша и много ни хареса. Само дето моят е кръгъл:)
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че ви е се е харесал независимо от формата.И аз смятах да е кръгъл,обаче като подготвих тестото и бе малко за кръглата ми форма,затова го направих в правоъгълната.
ИзтриванеНаистина този сладкиш е хита на сезона, на толкова места се появи, във различни варианти и импровизации, и навсякъде изкушаващ. Прелестен е и тук, Роси, твоят вариант също е неустоим! Страхотни снимки. Взимам парченце и задължително Мохито, любимо ми е! Прекрасен септември!
ОтговорИзтриванеПрекрасен да бъде и за твоето семейство,Кате!Благодаря ти за комплимента!
ИзтриванеВпечатляващо предложение, Роси,
ОтговорИзтриванесмятах, че последната ти идея за тутманик е неустоима, но имало и още...
Наистина се радвам, че тази сезонна идея придоби такива неочаквани и вкусни превъплъщения-
с разнообразието и креативността на всички ви.
Много оригинално, вкусно и ароматно съчетание, обичам сини сливи, а те така красиво стоят.
Благодаря за чудесната рецепта и снимките са прекрасни,
сърдечни поздрави, усмихнат и хубав септември, Диана
Дианка,много се радвам,че и аз приготвих този сладкиш,а със сигурност ще го опитам и в твоя шоколадов вариант,защото много обичам тази комбинация!Благодаря ти още веднъж за чудесната идея и хубави пожелания!Много положителни да са и за вас есенните дни!
ИзтриванеРосka, невероятно вкусен десерт се получи, аз експериментирах с млечен шоколад и горски плодове, ммммммммм разкош. Днес ще са под формата на мъфини
ОтговорИзтриванеМариянка,страшно много се радвам,че си харесала точно моето изпълнение на тази вече толкова популярна рецепта и че сте останали доволни!Като мъфинки също е идеален вариант,да ви е сладко!Прегръдка!
ИзтриванеТази вкусотия съм я пропуснала. Много интересно, а и вкусно със сигурност се получава. Трябва да опитам :)
ОтговорИзтриване