6 август 2013 г.

питки Паркър с пълнеж









Тези питки са ни много любими.
Харесва ми това,че тестото не е глазирано с яйце,усеща се аромата на маслото и леко сладнят като виенските кифлички.
Този път понеже имах малко останала плънка от яйце и сирене ,реших да са с пълнеж.
Направих и втора плънка от настърган кашкавал и крема сирене.
Но и нищо да нямат вътре пак са чудесни.
Тестото идеално подхожда и за сладки кифлички- с локум,шоколад,гъст крем или конфитюр.








Рецепти за питки Паркър има много,но аз от край време съм си харесала на Тони,затова овациите ми са за нея .

Тони,благодаря ти ,страхотни са!








Продукти за тестото:

2 яйца размер L
240 мл. прясно мляко
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакет суха мая или 1/2 кубче прясна
520 гр. брашно

за намазване отгоре - 50 гр. масло

плънка - по желание (може и без пълнеж) :
за солени кифли: яйце и сирене,кашкавал и крема сирене,сирене с лютеница и др, 
за сладки кифли: шоколад,конфитюр,локум ,гъст крем нишесте или сладкарски








Приготвяне:

Ако ползвате прясна мая,разтворете я в леко затопленото мляко.
Ако е суха слагате в една купа млякото,солта,захарта,яйцата,сухата мая и половината брашно и започвате да месите като добавяте постепенно останалото брашно,докато получите хубава,еластична,не лепнеща топка тесто.
Оставете го да втаса, докато си удвои обема.
Разточете едната половина от тестото на правоъгълник,намажете с разтопено масло,нарежете го на ленти и сложете в началото на всяка лента от плънката ( ако ще има,може и без пълнеж) .




Навийте лентичките на рулца.
По същия начин процедирате и с втората половина тесто.
Подредете рулцата върху хартия за печене.
Оставете ги да починат още 15 мин. 
Намажете ги с разтопено масло и ги изпечете в загрята на 175 гр. фурна.
Можете да ги оформите и като класически кифли или както ви харесва.



37 коментара:

  1. Взимам си бързо една ;) предиобедна - много са апетитни и фотогенични питките, Роси!!! Докато четях обясненията ти, си ги представях и с локум, и със сиренце :)
    Хубав ден ти желая, мила!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Като ги гледам така и направо ми се иска да си метна една в чинийката, Роси. Само една, обещавам. :) Страхотни са, както и снимките! Усмивки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, поласкана съм :)
    Радвам се, че си харесала тестото. И на мен тези питки са ми любими :) Наистина се усеща маслото и това ги прави неустоими.
    Снимките и изпълнението ти са прекрасни!
    Благодаря ти! :-)
    Топла прегръдка с пожелание за усмихнат и ползотворен ден :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, много много вкусно изглеждат :)

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам кифлички и дори вчера правих отново. Но тези малки сладурчета са толкова апетитни! Роси, отново много изкушаваш с тази вкусотия! :)
    Поздрави и усмихнат вторник! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ехе, какви красавици! Много фотогенични и апетитни, Роси!

    ОтговорИзтриване
  7. Един младеж тук ги мерна и замоли леля си да му направи :)
    Роси, чудни са, много пухкави! Пък и с плънка сирене няма как да не са чудесни :)
    Честит вторник :) и хубав да ти е, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  8. Много добре изглеждат ,Роси ! Пръхкави и вкусни !
    Аз за пръв път чувам за питки Паркър , но рецептата ми хареса много . Само малко да захладни , а надявам се от утре (чух по радиото :) и ще ги опитам !
    Прегръдка ! Прохладна вечер ти желая !

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, много апетитни! Харесвам такова тесто, при което може да се ползват и сладки, и солени плънки!
    Изглеждат невероятно вкусни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. изглеждат невероятно,записвам рецептата и ще се правят!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  11. Аз пак да си намеря оправдание, ама все не намирам време за месене, втасване , печене и какво ли не- едвам изхранвам пубертетите и без тази част. Така че, Роска, като затръгваш по нашите географски ширини, метни в кошницата една питка, едно козуначе и някои дребни тестени изкушенийца като тез, сложи и бутилка мляко и ела на гости на баба Марта;) Поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Роска, чудни са питките, безпорно са апетитни и без пълнеж :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Ей такива рецепти много обичам - от типа вкусни и лесни, пък и с шикозно име (-: Много апетитно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  14. Дами,много ви благодаря ,че отново се отбихте при мен !
    Тони,това е една от малкото рецепти,които спазвам дословно и идеално ми пасва на вкуса,така че аз ти благодаря!Опитахме ги още преди 3 години и ни се харесаха от раз.

    На всички,които ще си ги направят-да им е вкусно и сладко!

    Приятна сряда,момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Гледам ги вече два дни и горчиво съжалявам, че не мога да меся в момента. Изглеждат много апетитни, а изпълнението е от класа.
    Роси, споменаваш виенски кифлички, а имаш ли рецепта за тях?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,не съм правила и нямам рецепта под ръка,но направих сравнението,защото тестото на паркърките сладни леко също както на виенските кифлички,които се продаваха едно време,леко извити като подковки.

      Изтриване
    2. Защото аз не си ги спомням тези виенски кифлички и много искам да направя, но не мога да попадна на рецепта :(

      Изтриване
    3. Или,не смея да ти препоръчвам нещо от нета,защото нищо не съм изпробвала в тази насока.Има много рецепти,ако искаш избери си някоя и опитай.Те си бяха най-обикновени кифлички без никакъв пълнеж,мекички и леко сладнисави,без глазура.

      Изтриване
  16. Роси, изглеждат много примамващи и вкусни, затова си грабвам едничка. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Ох, Роси, така блажено ухае при теб, толкова апетитни са тези питки... Между другото точно такива харесвам - с техния си вкус, а не на жълтъка отгоре. ;)
    Взимам си и аз едничка и ти желая най-прекрасния ден! До скоро, Росинце! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Роси,повече от съвършено си навила тези питки"Паркър"!Само да се прибера и ще се пробвам.

    ОтговорИзтриване
  19. Идеални са, Роси! Що така не съм ги фиксирала аз тези питки Паркър, та чак сега.. Непременно ще ги направя, но в по-хладни дни, че сега всеки път като включа фурната си е живо мъчение - стига ми ежедневния хляб, дето го пека.
    Много са съблазнителни, веднага си преписвам рецептата!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  20. Или,Таня,Гери,Милена,Вили и Мария,много ви благодаря за похвалите,така ме зарадвахте!
    Предишни пъти и по-равномерно съм ги навивала,този път едни по-малки,други-по-големи,но и така свършиха за нула време. :)

    Пожелавам ви усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, никога не съм чувала за тези питки, но ми звучат много вкусно! Много подходящи и за пикници и разходки!
    Радвам се, че сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е така,Бети,ще се радвам да ги направиш и ти!Убедена съм,че ще ви допаднат,те са много популярни и отзивите са били винаги отлични.

      Изтриване
  22. Неустоими са, Роси! Преди време изпробвах "автентична" рецепта за тези пирки и останах разочарована. Твоите са идеални и със сигурност скоро ще ги направя. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей,Еви,къде се загуби напоследък,липсваше ми тук!Радвам се,че намина отново ,а рецептата на Тони верно е идеална и вярвам ще ви допадне и на вас!Да ви е сладко и хубава нова седмица! :)

      Изтриване
  23. Това ще е следващото тестено, което ще прави! Ще свирна после, ако не съм се изложила - твоите са умопомрачително разкашни, Роси! Поздравления, сега пускам принтера да печата тази вкусотия, пък дано и от печката изкарам и аз такава :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как ще се изложиш,те са от лесни по-лесни.Аз даже съвсем на ангро ги навивах,кои по-дебели,кои по-тънки...хич не им мисли,лесни и безспорно много вкусни са,ще ви харесат,Инче!
      Благодаря за комплимента,радвам се,че ти действам мотивиращо!Поздрав с усмивка! :))

      Изтриване
  24. тестото ми се меси :)
    Хубава събота Роси!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви е харесало,Миме!Хубава седмица ти пожелавам! :)

      Изтриване
  25. Като за човек, който меси за 4-5-и път в живота си, ми се получиха много добре. Все стоя на тръни дали няма да останат тестени. От мързел не им сложих плънка и сложих лъжица по-малко захар, защото не обичам хлябът да ми сладни. Благодаря за хубавата рецепта!Определено пак ще се правят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Олга,радвам се,че сте доволна и най-много,че сте адаптирали рецептата според вашия вкус!
      Благодаря ви за споделеното мнение !Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  26. Хайде, сега пък питки Паркър! Умора нямаш да изкушаваш :)
    За мен от солените, моля... и ако може в по-голямо количество :))))
    Това ще се пробва. Отметнато и запазено :)

    ОтговорИзтриване