Направих това хлебче два пъти в рамките на 2 седмици.
Първият път беше без горчица.
Сметнах,че би се вписала чудесно в композицията и затова при второто замесване я добавих - получи се още по-добре.
Хлябът е изключително вкусен,много мек ,пухкав като дунапренче и се запазва такъв дълго време.
И двата пъти го приготвих без месене,но няма проблем да се добавят още около 100 гр. брашно и да се измеси и оформи,сплете и т.н.
Продукти:
300 гр. сварени картофи
140 гр. ситно настъргана ябълка
100 мл. прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.л. медена горчица ( по желание )
1 ч.л. сол
7 гр. суха мая
приблизително 480-500 гр. брашно
за намазване: 2 с.л. прясно мляко + 1 с.л. олио
за поръсване: мак,сусам или др. семена
Приготвяне:
Сварете в подсолена вода обелени и нарязани на едро няколко картофа.
Отцедете ги и оставете да се охладят.
Претеглете 300 гр. от тях и ги поставете в дълбока купа.
Настържете на фино ренде ябълката ( обелена ) и оставете настрани да си пусне сока,след което го отстранете.
Прибавете прясното мляко към картофите и пасирайте на пюре.
Добавете в купата ябълката (отцедена),горчицата,солта,олиото и маята и около 400 гр. брашно.
Разбийте сместа с миксера с бъркалките за тесто.
Добавете постепенно още малко брашно.
Целта е да получите гъсто,но все още лепнещо тесто.
Подгответе си форма за печене като я намаслите и набрашните или напръскате със спрей за печене, или застелете с пекарска хартия.
Формата може да бъде правоъгълна за кекс,а може и кръгла като за торта,с дупка или каквато ви харесва.
Изсипете тестото и го заравнете.
Гледайте тестото да заеме 1/3 от обема на съда,за да има място да втаса и да бухне при печенето.
Ако ви остане тесто можете да го сложите в индивидуални чашки или формички за мъфини.
Покрийте формата с прозрачно фолио и я оставете на топло докато тестото удвои обема си.
Когато това стане намажете хлебчето с прясното мляко,размесено с 1 с.л. олио и го поръсете с мак,сусам или други семена по ваш избор.
Изпечете го в предварително загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.
Охладете хлебчето на решетка.
Майстор си ми ти, Роси!!! Прекрасен хляб си ни поднесла - представям си само колко е вкусен :) аз още не съм се пробвала на хляб с картофи, но съм сигурна, че този много ще се хареса у нас.
ОтговорИзтриванеПрегръдки за цялото семейство, мила - и хубава вечер ви желаем!!!
Роси, спечели ме още със заглавието... последващите думи и горчицата - дълбоко съм в капана вече :) ще се прави, ясно е :)
ОтговорИзтриванеРосиии, бях чувала, че картофеният хляб е много вкусен, но не съм опитвала. Сега го виждам за първи път при теб и определено ще го правя. Прекрасен, прекрасен!
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила Роси! :)
Много интересен хляб, Роси - картофи, ябълка, горчица, все неща които обичам .....как ли ще се вържат заедно ми е много любопитно да разбера!
ОтговорИзтриванеХлябът изглежда чудесно!
Прегръдка и хубав утрешен ден, Роси :) !
Роси, вече съм му фен :)
ОтговорИзтриванеКрайно време е да опитам картофено тесто,а с ябълка
и горчица смятам, че е много ароматен!
Прегръдка и хубав петък:)
Уникално! Картофи, ябълки, че и горчица и то в хляб... Определено ме заинтригува, Роси!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат петък !
Дами,радвам се,че комбинацията от продукти в рецептата ви зинтригува точно както и мен!
ОтговорИзтриванеОще щом прочетох заглавието и си го представих,че ще е супер.
Правила съм отдавна картофен хляб,още когато си купих хлебопекарната и от мерак бях изпробвала всевъзможни варианти.
Картофеното тесто е много фино,печивата стават мекички и най-важнто е,че дълго време се запазват такива.
На всички,които смятат да го приготвят-да ви е сладко и вкусно!
Лека нощ и много усмихнат петък! :)
Роси, много ме изненада тази ябълка, но защо пък не :). Интересна идея е.
ОтговорИзтриванеИмам ти пълно доверие и записвам за проба. На снимките изглежда много апетитно!
Ще пускам отчет :)) Хубава вечер!
Снежи,ябълката играе ролята на захарта,която обичайно се слага в тестото за да подхрани маята.Всъщност накрая изобщо няма да усещаш присъствието й.А с отчета ще ме направиш отново щастлива,благодаря ти,мила!Прегръдка!
ИзтриванеАаа, Роси, само креНвирша липсва тук :) ябълка, горчица, тесто...
ОтговорИзтриванеПрекрасен е хляба, я колко е порест!
Прегръдка, мила с пожелание за хубав край на седмицата!
Да ти кажа хубаво ме подсети,че скоро не съм хапвала креНвирш,с кашкавалче запечен :) .А с медената горчица става направо убиец....кренвирша де....ама и хляба :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен и сладки сънища ! :)
Роси, грабна ме веднага! Хем мързеливо, хем с хубави съставки, а и пухкавко :)
ОтговорИзтриванеЗначи е точно за купата, дето меси сама:) Разкошен е!
ОтговорИзтриванеИзкусителка, просто перфектен! :)
ОтговорИзтриванеИдеално хлябче-благодаря за рецептата,Роси!Изглежда много вкусен...
ОтговорИзтриванеСлънчев петък и на теб!
Роси, наистина изглежда много мекичък и пухкав хляба! Отдавна са ми любопитни тестата с картофи, не съм опитвала. Все сладкиши правя уикендите, ще взема някой път да направя хлебче за разнообразие :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав уикенд!
Много е интересно това хлебче, Роси. Никога не бе ми хрумнало да сложа ябълка. Благодаря ти, страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеТова хлебче е пухкаво като кексче :) И какъв цвят само си му докарала :)
ОтговорИзтриванеРоси, чудесно изпълнение и представяне!
Роси, необичаен и надявам се много вкусен! Прекрасна сцена си му подготвила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, майсторка си на хляба, Роси -
ОтговорИзтриванеи това изкушение е още едно потвърждение...
Изглежда и звучи страхотно, харесва ми,
и благодаря за чудесната идея и рецепта.
Роси, то това някаква немска комбинация ще да е :) Ябълки, картофи, горчица, че и медена - бравос!
ОтговорИзтриванеЯ кажи сега с какво го хапнахте това вкусно хлебче, дай идея :)
Прегръдка от мен и още мноооого слънце!
Интересна комбинация за хляб. Ще ми се да опитам... някой хубав ден. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята и рецептата, Роси! Впечатли ме!
Лека нощ, мила и хубава съботна утрин!
Различен и безспорно вкусен. Много харесвам картофения хляб, а представям си го в комбинация с ябълки и горчица :).
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубаво утре!
Не съм опитвала още картофено тесто, а ти вече и го обогатяваш! Наистина изглежда много мек хлябът и определено вече трябва да го направя и аз. Много вкусни снимки, Роси, а и с тази маслинена паста си представям вече какъв "гъдел" е за небцето! Разкошна рецепта! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеКартофите наистина правят чудеса! Роси, хлябът ти изглежда много вкусен-мек, пухкав и наистина с маслинената паста ще е неустоим! Нищо чудно, че вече си го правила дв пъти!
ОтговорИзтриванеХуава вечер и прегръдка!
Сигурно ябълката придава някаква приятна сочност на тестото! А срам не срам, аз картофено тесто досега не съм правила. Много добре изглежда хлебчето ти, Росинка, а и с това обилно маково семе, което обожавам... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Приятели,благодаря ви за хубавите коментари!
ОтговорИзтриванеНа всички,които ще опитат хлебчето-да ви е сладко!
Хубава нова седмица ви пожелавам! :)
Росинка, най-накрая и аз си имам такава форма. :) И познай какво искам да приготвя? Този толкова отлаган, но много харесан от мен хляб. Искам само да те попитам (защото нямам кухненска везна) - колко горе-долу е количеството на ябълките? 1-2 средни или? Както и на картофите... Знам, че ще е приблизително, но все пак. ;)
ОтговорИзтриванеЩе съм ти благодарна много!
Прегръдки и хубав ден!
Честита формичка,Гери!Относно продуктите вече нямам никакъв спомен,мила.Примерно два средни сварени картофа,една голяма ябълка-настъргана и отцедена и добавяй другите продукти.Тестото трябва да е лепнещо,но ако искаш можеш да добавиш още брашно и да си го направиш като за питка и да оформиш,ще стане още по-бухнал хляб,защото моят е без месене,само разбъркване на продуктите.Душичка мекичък е,много ще ти хареса,да ви е сладко,скъпа!Прегръдка голяма имаш от мен!
Изтриване