29 ноември 2013 г.

С шоколадово-ликьорен мус гостувам на Ева Тонева







Тази рецепта от Златната книга на шоколада бе една от първите,която привлече погледа ми,когато я разлистих за първи път,но все я отлагах за някакъв по-специален повод.
И ето че такъв дойде с любезната покана на Ева Тонева да бъда гост в нейния сайт - Eva Toneva Food Styling and Photography
Food Styling and Photography

Eva Toneva

Food Styling & Photography
Толкова пъти съм била гост на скъпи приятели и някак с времето елемента притеснение от представянето го бях надмогнала до момента,в който отворих писмото на Ева !



       

 
Защото знаех отлично,че да си гост на майстор от толкова висока класа на кулинарното и фотографско изкуство е огромно предизвикателство,
надхвърлящо моите възможности!
Въпреки първоначалното слисване подходих с голямо желание да избера рецепта,която да е по вкуса на моята домакиня,който смятам,че вече съм опознала доста добре,защото всяка една нейна публикация буквално ме прехласва с абсолютно безспорното си съчетание от вкусна рецепта  и невероятно прецизна презентация!
При Еви усещането за нещо много апетитно е винаги допълнено от впечатлението за неподражаем стил,за много естетски шик,за безпогрешен усет към цветова и предметна композиция!
Всеки кадър ти изпълва душата !



 



Има още нещо ,което надгражда образа на перфектния кулинарен презентатор и то е топлотата и сърдечността на Еви!
Така както с удоволствие приема комплименти и заслужени овации,тя на свой ред намира време да отвърне  с внимание и добра дума !






Еви по мое мнение има няколко подчертани страсти в кулинарията , затова избрах да й гостувам с рецепта за мус.
Доста рисково решение от моя страна при условие,че в нейната колекция от 36 различни муса е почти невъзможно да откриеш какъв още няма. :)
Надявам се да й допадне и  моето предложение!
Еви,щастлива съм да бъда  твой гост и благодаря за този жест на внимание и доверие  !








Продукти за 10 чаши :

за шоколадовия мус:
200 гр. натурален шоколад
100 гр. млечен шоколад
5 белтъка
50 гр. пудра захар
настъргана кора от 1 портокал
40 мл. портокалов сок
1 п. желатин

за муса "Коантро" :
5 жълтъка
60 мл. ликьор Коантро или друг портокалов ликьор ( или портокалов сок )
50 гр. пудра захар

500 мл. сладкарска сметана
200 мл. млечна сметана

4 портокала








Приготвяне:


Настържете фино кората на 1 портокал.
Обелете всички портокали,отделете ципите и нарежете на парченца .
Разтопете шоколада на водна баня.Добавете към него настърганата портокалова кора и го оставете настрани да изстива.
Загрейте 40 мл. портокалов сок,докато кипне,отдръпнете го от огъня и в него изсипете желатина.Разбъркайте,докато се разтвори добре и оставете настрани.
В дълбока купа смесете двата вида сметана и я разбийте с миксер, докато започне да стои.
Отделете белтъците от жълтъците.
Смесете жълтъците ,ликьора и 50 гр. пудра захар в метална купа .
Включете котлона на най-ниска степен ( при мен 2-ра от 9 ) и поставете купата.
Разбивайте непрекъснато с миксер жълтъците,докато увеличат обема си пет пъти и станат на пухкава пяна.Сместа трябва да е съвсем леко топла.
Отдръпнете купата от котлона и към пухкавата смес добавете половината от вече разбитата сметана.
Обединете чрез шпатула с леки,въртеливи движения.
В чиста,суха,не мазна,по възможност метална купа разбийте белтъците на сняг заедно с 50 гр. пудра захар.
Към останалата половина бита сметана изсипете разтопения шоколад.
Обединете с шпатула.
Добавете битите белтъци и отново хомогенизирайте муса.
Загребете 2 с.л. от шоколадовия мус и ги прибавете към разтопения желатин,разбъркайте и изсипете сместа в шоколадовия мус.
Разбъркайте го за кратко.
Приберете двата муса в хладилника за около 30 мин.
През 10 мин. разбърквайте шоколадовия мус.
Насипете шоколадовия мус в пош със звездовиден накрайник.
В подходящи чаши или купички поставете няколко парченца потрокал.
Щприцовайте голяма розичка от шоколадовия мус.
Пак подредете портокалови парченца и отново шприцовайте от шоколадовия мус.
Накрая завършете подредбата с няколко лъжици от муса Коантро.
Украсете с портокалови и шоколадови стружки. 
Сложете муса за 1 час в хладилника и след това го поднесете.






Шоколадовият мус е по-плътен,по-сладък ,наситено шоколадов,
портокаловата кора се усеща много ярко.
Мусът Коантро е страхотно ефирен и пухкав,леко сладък и перфектно балансира шоколадовия.
В съчетание с леката кисела нотка на портокала и неустоимия  аромат на ликьора се получава истинско вълшебство и голям гъдел за небцето.
В Златната книга на тази рецепта е отредено място в графата "изискани десерти",при мен без колебание влиза в графата на любимите десерти! 
Порционирах в два различни вида чаши от любопитство в коя форма ще стои по-красиво :) .

19 коментара:

  1. Перфектно си уцелила рецептата за гостуването си при Ева, Роси - страхотен мус и страхотно представяне :) ща ми се буквално да можех да си придърпам най-близката чашка и да го опитам!!! Представям си какъв еликсир за сетивата е!!!
    Поздрави и прегръдки и усмихнат петък :)

    ОтговорИзтриване
  2. Накара ме да се изчервя от толкова похвали и мили думи, Роси! От сърце искам още веднъж да ти благодаря за невероятното удоволствие, което ми достави с гостуването си! Продължавай с нестихващо вдъхновение да даряваш любов, наслада и запомнящ се вкус на всички около теб! Сърdечна прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. и при Ева и при теб е винаги топло и сърдечно и с отношение към храната :)
    Поздрави, мила, за чудесната рецепта, с която си избрала да гостуваш - в това студено време ще е чудесно да имам една чашка до себе си.
    Прегръдки и хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Две отличнички-поздравления,момичета!
    А така да ми се иска да си направя този крем,да си седна някъде на топличко и да си хапвам сладко,сладко....разкошен е,сигурна съм.
    Хубав ден от мен-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, много точно си описала човека на когото гостуваш!
    Но и тя е направила чудесен избор за гостенка!
    А ти ни омайваш с прекрасен и ароматен мус!
    Прегръдка и за двете изкусителки!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, мусът ти е истинска радост за небцето и очите, грабвам кипрещата се най-отпред чашка, че комай е по-пълна от другите......Прегръдки и хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси ... съвсем прясно ми е чувството което си изпитала след отварянето на поканата на Ева, но повярвай ми, през моят поглед, ти си се справила блестящо!
    Ценя кулинарните ти умения, ценя труда който влагаш в това което правиш и ти се радвам!
    Мусът ти е вълшебен и сигурно е омаял и Ева :)
    Голяма слънчева прегръдка и за двете ви :)

    ОтговорИзтриване
  8. Всичко е като от приказка за добрите приятели и вкусната трапеза! Поздрави специални и за двете ви - много ви се радвам и винаги ви следя с най-голямо удоволствие! Роси достойно представяне, всъщност - блестящо! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна си, Роси! Някак се изпълвам с гордост, че те познавам! Така внимателна към всички, към всеки жест! Ева наистина е уникална и е чест да присъстваш в нейният сайт! Точно за това те поздравявам от сърце, мила, блестяща си! Прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, че чудесно и празнично гостуване с този мус, Роси! Достойна гостенка на един истински естет в кулинарията! поздрави и за двечките!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, прекрасно представяне! Сигурна съм, че Ева е останала впечатлена. Личи си колко много от себе си вложила. Искрено ти се радвам, все така бъди!
    Сърдечни поздрави, Росинце! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Еви,похвалните думи са не само искрени,но и споделени от всички останали твои приятели,убедена съм!
    Благодаря от сърце за подкрепата на всички,които отново ми показахте уважение и изключително топло отношение!
    Радвам се,че в подобни моменти има с кого да споделя тук мисли и чувства,страхотни сте!
    Прегръдка за всички и пожелание за много приятни и уютни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Всичко, което си написала за Ева е напълно вярно! Най-много ме впечатлява и вдъхновява в нея това, че е толкова земна! Мусът със сигурност й е харесал, Роси! Ние също много го харесваме, а шоколадът в комбинация с портокал не само го приемам, но и го обичам! Прекрасни сте и двете, обичам работата ви и вас!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Еликсир от Еликсир! Това е положението, друго не мога да кажа. Страхотен мус!

    ОтговорИзтриване
  15. Така хубаво го е написала Йоли - "Еликсир от Еликсир",
    и аз друго като че не мога да кажа - твоят стил, Роси.
    Прекрасно гостуване, поздравления и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Това си е точно рецепта за Ева!
    Знаех си, Роси, че ще извадиш нещо убийствено за случая!
    Голяма прегръдка и поздрави на Ева;))

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, поздравления за отличното представяне в този красив кулинарен сайт! Наистина е прнедизвикателство да участваш в такъв изискан и стилен сайт, но ти си се справила отлично, за което не съм имала никога съмнения. Поздравления и за това, че си обогатила многобройната колекция от мусове и с още един, но различен. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, представям си колко нежен вкус има този разкош в чашките :) Винаги си блестяща - и като редови блогър,и като гост, и като домакин! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  19. Безкрайно много ме радва подкрепата ви ,дами, и комплиментите ви ми идват като балсам за душата!
    Сърдечни благодарности,че се отбихте за пореден път и споделихте своите впечатления!
    Пожелавам ви много настроение и хубави емоции в празничния месец! :)

    ОтговорИзтриване