11 ноември 2014 г.

кус кус с резене и скариди





  
Съчетанието резене и скариди,силно ми възбуди любопитството,гледайки предаването на Лидия,където тя приготви паста с тези продукти.
Понеже аз от известно време се бях снабдила с кус кус на Барила ,реших да направя рецептата с него.
Когато пазарувах не попаднах на хубави скариди,затова ги замених с кутийка месо от рачешки опашки.
За малко повече цвят взех една сладка жълта чушка, за оранжевата гама включих един морков,а за зелената - стрък праз жално скучаеше на плота ,така че го уважих и него :) .







Продукти за 3 порции :

100 гр. бланширани скариди или рулца от раци
250 гр. /1/2 пакет / арабски кус кус
1 свежа глава резене
1 голяма жълта чушка
1 морков
1 малък стрък праз
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин и малка бучка краве масло
сол,черен пипер,къри
200 мл. готварска сметана









Приготвяне:

Сварете кус куса във вряща подсолена вода ,докато набъбне.Приготвя се много бързо,за не повече от 5 мин.
Отрежете зелената и долната част на резенето.Разполовете го,почистете центъра,където е твърдата сърцевина и нарежете на кубчета .
Нарежете и чушката,праза, моркова и чесъна.
Загрейте зехтина и маслото и задушете зеленчуците .Посолете ги.
Прибавете 1 ч.ч. гореща вода или бульон.
Оставете зеленчуците да покъкрят,докато омекнат.Подправете ги с къри и черен пипер.
Накрая добавете сметаната,скаридите и отцедения кус кус.
Разбъркайте ястието,докато се хомогенизира,изчакайте да клокне 2-3 мин. и е готово за сервиране.
Поднесете порцията топла и поръсена с наситнените зелени листа на резенето.




13 коментара:

  1. Роси, много ми хареса рецептата ти! Обичаме много резене, а скариди всякакви тук та ще я направя с тях!
    Прегръдка! Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, ти си невъзможна, на вечеря ли ме каниш, Роси?!:) Ама и на мен къде ми трябваше посред нощите да надзъртам. Страхотно ти е предложението, жалко само, че не мога съвсем отблизо да му се насладя:))) Ами, лека вечер:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Хубаво си уважила всички продукти. ;) Сигурна съм, че и крайният резултат те е уважил с вкусен резултат.. :) Много интересно и вкусно ястие, Росинка!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, чудесно предложение!
    И много колоритно!
    Обичам ароматът на резене :)
    Прегръдки и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, обожавам кус куса...А за морските дарове си мълча...Чудна идейка!!!
    Снимките се невероятни!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Кус-кус не обичам, обаче скаридииииииии.....Моля, повечко за мен:)

    ОтговорИзтриване
  7. охааа тук си вземам виличката и се нареждам :) Всичко е по мой вкус и много ми харесва как си ги съчетала, Роси!
    Прегръдки мила и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, каква пъстротата в чинията! Предложението ти много ми допада, обичам скариди, но и този твой вариант изглежда много апетитен. А откога имам едно пакетче с кус кус и се чудех какво да го правя. Благодаря за идейката, мила! усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Според мен със скаридки, пресни, пресни ще е много по-добре , така че утре карат рибата и отивам да купя, щото не мога да се сдържа. Мерси, Роси!

    ОтговорИзтриване
  10. Време е да издадеш книжка с всичко, което си споделила в блога! Чудесна рецептичка, Роси! Много ти се радвам! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много ме зарадваха коментарите ви,дами,благодаря ви,че наминахте отново!Резенето се оказа много приятно и ненатрапчиво и бих го ползвала по-често,а с морски дарове си подхожда чудесно.Ще ми е много драго да се услади и на вас рецептата,интерпретирайки я според предпочитанията ви!
    Марте,с пресни скариди ще е супер!
    Люси,аз харесах арабския кус кус преди около 5 години в Тунис,в тази рецепта също ни допадна и се вписа добре.
    Дани,ти ме уби :)) ,то аз за блог колко се дърпах,че нали все не се взимам насериозно,чак до книга няма да стигна.Между другото днес ме канеха да участвам в кулинарно телевизионно предаване,но отказах.Благодаря ти за вметката,все пак ме погали много приятно с подобен комплимент!

    Специални поздрави към всички с пожелание за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Как не съм видяла по-рано ;) да ти пратя младежа - да помага за унищожаването на тази вкусотия у вас, че милият едва ли ще доживее майка му да приготви нещо подобно!!!
    Поздрави и прегръдки, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа,и по-вкусно ще доживее,то се знае,скъпа!Иначе знаеш е добре дошъл! Прегръдки и от нас за всички ви!

      Изтриване