Онези,които постиха се посветиха на ястията с кисело зеле преди Коледа.
Аз понеже не съм ,си наваксвам доволно сега,а и сякаш се преситих с месни блюда и ми се иска кратка почивка от тях.
Бобът с кисело зеле не бе удостоен със снимки,но вчера бе наред да сготвя зелето с булгур и ориз.По принцип смятах да е само с булгур,но моите хора са резервирани към гозбите с него,затова комбинирах с ориз и така се хареса на всички.
С няколко люти чушлета беше супер.
Продукти:
500 гр. нарязано кисело зеле
100 гр. ориз
70 гр. булгур
1 глава лук
1 кафена чашка олио
2 ч.л. червен пипер
млян черен пипер
2 с.л. гъста едросмляна лютеница ( по желание )
Приговяне:
Задушете киселото зеле заедно с 1 ч.л. червен пипер и половината от олиото.
Доливайте на няколко пъти по малко водичка на дъното и разбърквайте периодично,докато зелето поомекне и остане на мазнина.
Прехвърлете го в тавата за печене.
В същия съд задушете лука в останалото олио.
Прибавете към лука ориза с булгура и сотирайте за кратко.
Прехвърлете и тях при зелето,обединете ги.
Поръсете втората чаена лъжичка червен пипер, малко млян черен пипер и двете лъжици лютеница,разбъркайте.
Налейте 2-3 ч.ч. гореща вода и сложете ястието да се пече на 160 гр.
Когато ориза и булгура поемат водата опитайте гозбата и ако се налага-посолете.
Запечете ястието на грила за още няколко минути докато стане златисто.
Вкусно и постно, точно като за след празниците! Ще се възползвам от идеята, защото ми омръзна всичкото това месо, което присъстваше на трапезата ни две седмици!
ОтговорИзтриванеПоздрави Роси! И красив уикенд!
И на мен ми омръзна от меса,Габи и ми се хапва постно,ще се радвам,ако съм те провокирала да си приготвиш и ти тази зимна класика,да ви е сладко!Хубава неделя!
ИзтриванеОх, обожавам кисело зеле и тази зима не съм готвила изобщо, но сега отивам да си направя по твоята рецепта, Роси! Само ще пропусна лука, че в нас не се яде. Толкова апетитно изглежда, че сега нямам търпение да ми се сготви. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИдвам да добавя, че и за първи път смесих кисело зеле с булгур и се получи чудно! Благодаря за вкусната рецепта, Роси!
ИзтриванеПети,много ме радваш,мила!Благодаря ти за споделените отзиви,супер ми е драго,че ви се е усладила гозбата и с булгур.Прегръдки!
ИзтриванеМила Роси!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова 2015 година!
Здрави и късмет!
Успешна и много щастлива годината!
Благополучна за всички ви!
Нека да е пъстра и красива, изненадваща, пълна с пътешествия и изненади!
Бети,благодаря ти,честита нова година и на теб и семейството!
ИзтриванеДа е мирна,здрава,позитивна,ползотворна,щастлива и благодатна!
Роси и аз днес съм на кисело зеле,нооо отново с мръвка :)))
ОтговорИзтриванеЧестита да е,здрава и успешна новата година за теб и семейството ти!
Прегръдки
Честита и на теб,Миме,нека е една щастлива и ползотворна година!
ИзтриванеО, скъпа, това ти предложение, трябва да бъде опитано, просто не търпи отлагане:) Апетитно изглежда и с тези вкусни снимки... Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,май още те държи постната вълна :)) Радвам се,че ти харесва гозбицата,поздрави,мила!
ИзтриванеРосинка, честита 2015 г.!
ОтговорИзтриванеОт сърце ти желая да е изпълнена със здраве, хармония и топлина! Нека обичта е верен другар в дните ти, щастието да те подкрепя винаги, а усмивката да е слънчевият лъч в очите ти! Незабравима година ти желая от сърце, другарче!
А ястието ти е много по мой вкус, дори да беше само с булгур. :) Прегръдки!
Гери,чудесни пожелания,благодаря ти,както винаги си много мила!
ИзтриванеМного щастлива,ползотворна и вълнуваща година ти пожелавам и аз!
Прегръдки!
Искам и аз постно зеле :) Добре, че сармите дето заложих поне са постни :) Че иначе пържоли завих в зелев лист :))
ОтговорИзтриванеМного апетитна порция, Роси и съвсем навреме я предлагаш - време е за разтоварване след толкова празници и преди да са дошли другите тези дни. (
Прегръдка, мила и спорна нова седмица!
Пепи,знаех си аз,че без месце няма да се мине у вас.Имах един колега,той казваше-ние у нас зелевите сарми ( не постни ) ги ядем само за гарнитура на пържолите. :)) .
ИзтриванеПрегръдка и от мен,другарче мило!
Честита,здрава,щастлива и плодородна 2015-та година,Роси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Миленка,много щастлива,доходна и успешна да е и за вас новата година!
ИзтриванеПостно, ама вкусничко, особено след празничното преяждане :)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, Роси! Желая ти и през тази година много вкусни предизвикателства, с които да радваш и нас!
Честита и на теб,Мария!Здрава,мирна,удовлетворяваща,успешна и вдъхновяваща нова година и на теб!
ИзтриванеЧестита Новата 2015 година, Роси ! Честити празници Йорданов и Иванов ден ! Мирна, спорна , благодатна, успешна настояща година !
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря ти,Елена,честита нова година и на теб!Нека е ползотворна,доходна и много вдъхновена !
ИзтриванеОх, това колко ще ми хареса!!! Тръгнах да се възхищавам на еклерчетата ти, но като слязох по-надолу и видях това, не можах да се върна на тях. Много обичам подобни изпълнения... уханието на готвещата се или затопляна кисело-зелева гозбичка ми отваря един апетит! Идва ми да нападна апетитната чиния :)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, Роси :)
Усмивка от мен :)
Много ни се услади и на нас,Танче и трябва пак да направя,наистина ухае много вкусно.
ИзтриванеЧестита нова година и на теб и половинката,бъдете здрави и много вдъхновени за нови начинания,успехи и релаксиращи пътувания!
Никога не съм го пробвала киселето зеле с булгур, че и без друго рядко го готвим - младежът по принцип е с резервации по отношение на зелето, но ти сериозно ме заинтригува и с това си предложение, Роси -ще го спретна някой път само за мама и мен ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила!!!
Да ви е сладко на двечките,мила!Хубав вторник ти пожелавам!
Изтриване