Продукти:
източник
за тестото:
125 гр. крема сирене (може и извара,но я пасирайте предварително)
125 гр. краве масло
1 яйце
1/2 ч.ч. захар (може и повече)
щипка сол
2 п. ванилена захар
1 п. бакпулвер
2 ч.ч. брашно
за плънката:
5 бисквити (моите бяха пълнозърнести)
около 80 гр. орехи
1/3 ч.л. канела
1 ч.л. ром
5 с.л. ( или колкото е нужно ) домашно сладко от сини сливи
жълтък за намазване отгоре - по желание
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Блендирайте орехите не много фино,сложете ги в купичка.
Блендирайте бисквитите по същия начин,добавете ги към орехите.
Към тях прибавете рома,канелата и толкова с.л. сладко,колкото е нужно за гъста,но не суха смес.
В купата на кухненски робот сложете сухите съставки за тестото и маслото,нарязано на парчета.Блендирайте.
Добавете кремата и яйцето и пуснете отново,докато се получи маслено тесто.
Прехвърлете го с намаслени ръце в купа и оформете три топки.
Сложете ги в хладилника за 20-30 мин.
Вземете първата топка тесто и я разточете на тънка кора върху добре набрашнен плот.
Намажете я с 1/3 от плънката.
Нарежете на триъгълници и ги завивайте на кифлички.
Подредете ги на разстояние в тава,покрита с пекарска хартия.
Изпечете кифличките в предварително загрята на 180 гр. фурна до златисто.
Дори да ви се струват меки на допир,сладките ще се стегнат когато изстинат.
Една топка тесто запълва една тава.
Докато се пекат първите кифлички,извадете следващата топка тесто от хладилника и оформете по същия начин.
Докато направите това,първите кифлички вече са изпечени.
Охладете ги на решетка,поръсете ги с пудра захар.
Така процедирайте и с третата топка тесто.
По желание можете да намазвате кифличките с жълтък,смесен с 1 с.л. олио,и да ги поръсвате с малко кристална захар преди печенето.
Аз някои ги мазах,други - не. Разлика във вкуса няма.
Докато оформях кифличките за последната тава пробвах и
това оформление,но е малко по-пипкаво.
Обичам тесто с извара :)
ОтговорИзтриванеА второто оформление винаги ми е по-лесно :)
Не ги обичам тези триъгълници!
Чудесни са кифличките ти, Роси!
Хубав уикенд!
Росинка, прекрасни са! И както и да ги оформиш, все ще ми допаднат. Пък и едва ли формата влияе на вкуса. ;) Прегръдки, другарче!
ОтговорИзтриванеХрупкави бисквити с много интересна плънка!
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер, Роси!
Не мога да не споделя "не приличните"си щенията спрямо тези сладости.......ще ги излапам за секунди:)))
ОтговорИзтриванеПоздрави,Роси!
Тази разтворената като цвете е за мен, нали :)
ОтговорИзтриванеЖестоки кифлички, Роси!
За вкус не се и съмнявам, щом са на Аун, а ги препоръчваш и ти.
Прегръдка, мила и хубав неделен ден!
Красиви, вкусни и поднесени, както винаги с много обич и финес! Прекрасна нова седмица, Роси! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Роси!
ОтговорИзтриванеНе знам защо, като ги видях се сетих за коледа, топлината на камината и чаша топло какао.
Вкусотия!
Поздрави!
Роси,
ОтговорИзтриванебаба ми навремето правеше много кифлички с най - различен пълнеж.За твоята рецепта също пълнежът е интересен, станали са чудесни.
Поздрави !
Ехе, каква вкусотия! Обожавам всичко маслено, представям си как ухае у вас:)
ОтговорИзтриванеХм...хм..хм...това последното или средното на горните снимки такова различно стои и пречи, да го грабна викам...
ОтговорИзтриванеЗа подобни съм приготвила продуктите отдавна, ама не съм стигнала още до тях. Приказни са, Роси. За закуска днес са просто чудесни. Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности за милите коментари,дами!
ОтговорИзтриванеНа всички пожелавам усмихнат вторник!
Много ми харесва това тесто, Роси, а с тази плънка, представям си колко са вкусни! Обичам да имам подръка такива вкуснички неща за похапване.
ОтговорИзтриванеИ аз така,Бети,спорни са за похрупване по всяко време.Благодаря за вниманието,поздрави!
ИзтриванеМного апетитни и кокетни!!! Не съм приготвяла кифлички от векове и адски ме съблазняваш с тези богато подплатени с плънка чаровници :)
ОтговорИзтриване